Rasepresentasjon Puddel
Storpuddel

Rasepresentasjon

Storpuddel

Rasepresentasjon

 

Storpuddelen, eller Kongepuddelen, er den største av fire puddelvarianter. Og den eldste varianten. De andre variantene er toypuddel, dvergpuddel og mellompuddel.

 

Høyde: 45 - 60 cm.

Vekt: 20,5 - 32 kg.

Forventet levealder: 11-15 år.

 

Puddelen er en meget gammel rase og storpuddelen har vært på kontinentet siden den tidlige middelalderen. Opprinnelsen er ukjent, men det er ikke usannsynlig at rasen har kommet fra gamle jakthunder og ble blandet med den urgamle rasen puli. Opprinnelseslandet er Frankrike, selv om det er mange land som har bidratt til denne rasen.

  Puddelen er opprinnelig en vannapporterende hund og ble brukt i vannfuglejakt. Årsaken til den tradisjonelle løveklippen var at den skulle varme ledd, nyrer og indre organer. Ellers skulle den være barbert slik at pelsen ikke skulle hemme hunden i vannet.

  I dag er den mest brukt som selskapshund.

 

Det er en kvadratisk bygd hund med en stolt reisning. Den skal ha et intelligent uttrykk og være våken og aktiv. Pelsen er krusete og røyter ikke. Mange med allergi tåler denne rasen.

  Den har fire utstillingsfrisyrer og en sportsklipp. De heter; Kontinental løveklipp, Engelsk løve, Valpeløve, Toilette 60 og Lammeklipp. I dag kan puddelen stilles ut i alle disse frisyrene, men det er ikke alle dommere som er vant med dette. I USA og i England blir alle pudler stilt i løveklipp.

   Tillatte farger er sort, hvit, brun, grå, aprikos og rød.

 

Puddelen er en generell frisk rase.

 

Dagens storpudler ansees som å være myke, lette å oppdra, lekne og sosiale hunder. Men opprinnelig var det ulike typer pudler; de tyske var skarpe, mens de engelske var milde. I dag kan de også være selvsikre og selvstendige hunder, men det er som regel uten å være aggressive.

 

Puddelen er en allsidig hund som kan være familiehund, turkamerat og er en glad hund. Den er menneskekjær og trofast rase, den er lettlærd og intelligent.

  Dessverre har puddelen fått et ufortjent stempel som pyntedukke pga sine voldsomme frisyrer. Men dette stempelet stemmer ikke; den kan brukes i både agility, lydighet, spor, trekkhund, kløving og mye annet. Den er allsidig og kvikk, og lærer raskt. Og det er ikke uten grunn at storpuddelen ofte blir brukt som førerhunder og assistenthunder for funksjonshemmede.

 

 

Rasestandard

RASEBESKRIVELSE FOR

PUDDEL (Caniche)

Opprinnelsesland/hjemland:

Frankrike.

Helhetsinntrykk:

Middels proporsjoner med en karakteristisk kruset pels som enten danner krøller eller snorer. Intelligent uttrykk, alltid våken og aktiv, harmonisk bygget og gir inntrykk av eleganse og stolthet.

Viktige proporsjoner:

• Snutepartiet ca. 9/10 av skallelengden.
• Kroppslengden litt mer enn mankehøyden.
• Mankehøyden omtrent lik høyden ved krysset.
• Høyden ved albuene 5/9 av mankehøyden.

Adferd/temperament :
Kjent for trofasthet; er lærevillig og lettrent, noe som gjør rasen spesielt velegnet som familiehund.

Pels:

Hårlag:
Ullpuddel:
Rikelig fin, ullaktig og godt kruset pels, elastisk og som gjør motstand mot håndens trykk. Tykk, fyldig, ensartet lengde, danner regelmessige og ensartede krøller.

Snorpuddel:

Rikelig pels av fin, ullaktig tett struktur. Danner karakteristiske snorer av lik lengde, som bør være minst 20 cm lange.

Farge:
Ensfarget pels: Sort; hvit; brun; grå; aprikos; rød.
Brun: Fargen skal være dyp, ganske mørk, jevn og varm.
Beige eller lysere farger ikke tillatt.
Grå: Fargen skal være jevn og ren. Verken sort eller hvitaktig.
Aprikos: Fargen skal være jevn, uten å nærme seg beige (lys fawn), krem eller rød.
Rød: Ensfarget over hele kroppen. Må aldri gå over mot aprikos.
Godt pigmenterte øyelokksrender, nesebrusk, lepper, gummer, slimhinner og poter.

 

Mankehøyde:
Stor puddel: 45 - 60 cm ± 2 cm.
Skal være en forstørret og velutviklet utgave av mellompuddel med de samme karakteristiske trekk.


Et lite utdrag i fra NKK's sider om puddelen. Hele rasestandarden finner du her:
http://www.puddelklubb.no/dokumenter/rasestandard.pdf  

Bestefaren t Io.

De tillatte utstillingsklippene

”Løveklipp”

Både ull- og snorpuddel klippes på bakparten frem til ribbeina. Likeledes klippes: Snutepartiet, over og under nedre øyenrand, kinnene, for- og bakben unntatt mansjetter eller bånd, valgfrie motiver på bakparten, halen unntatt en avsluttende rund eller avlang pompong. Mustasje er obligatorisk for alle. Tillatt å bevare pelsen som ”bukser” på forbena.

”Moderne klipp”

Pelsen på bena kan beholdes forutsatt at nedenstående respekteres: Følgende partier skal klippes:
1) Nederste del av forbena fra klørne til spissen av sporene, nederste del av bakbena til samme høyde. Maskinklipping kun tillatt på tærne.
2) Hode og hale som ovenfor beskrevet. Spesielt tillates ved denne klipping:       - på underkjeven en kort pels. Høyst 1 cm lang, der underlinjen er parallell med underkjeven. Såkalt ”bukkeskjegg” tolereres ikke.
- utelatelse av pompong på halen.

Kortere klippet pels

På kroppen for å få et småbølget (plysjaktig) utseende på ryggen med mer eller mindre lang pels, dog minst 1 cm lang. Pelslengden øker gradvis på sidene og øverst på bena.

Full pels

1) På hodet en ”kalott” av rimelig høyde, likeså pels langs nakken til manken, og sammenhengende ned på forsiden til det klippede partiet på potene, idet pelsen følger en linje som skråner lett fra øverste del av forbrystet. På ørene kan høyst den øverste tredjedel klippes med saks eller maskin i pelsens retning. Den nederste delen dekket av pels med jevnt økende lengde og avsluttes med frynser, som kan jevnes.
2) På bena markerer ”bukser” overgang til klippede poter. Pelslengden øker gradvis oppover slik at den på skuldre og lår er 4-7 cm (utstrukket), avpasset etter størrelse, men uten at den virker struttende. Bakbenas bukser skal fremheve vinklingen.

Enhver fantasiavvikelse fra disse standardnormer er diskvalifiserende. Uansett hvilken standardklipp som benyttes, må den ikke ha noen innflytelse på premieringen på utstillinger. Alle hunder i samme klasse bedømmes samlet.

Engelsk klipp

Som løveklipp, i tillegg pomponger og mansjetter på bakparten. På hodet ”topknot”(valgfritt). Mustasje valgfri. Ikke nødvendig med pomponger på bakbena. Det er forbudt å bruke lakk eller annet for å holde topknoten på plass.

Hunder som ikke er klippet i henhold til standard kan ikke bedømmes på utstillinger.

 

Mer om rasen Puddel

Puddel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Gå til: navigasjon , søk

«inngår i serien om tamhunden»

Puddel


Arbeidspuddel (storpuddel)

Alternative navn

caniche

Hundetype

selskapshund

Opprinnelsesland/område

Frankrike

Anerkjennelser

FCI :

Gruppe 9, seksjon 2

AKC :

Sjekk!

CKC :

Sjekk!

KC :

Sjekk!

UKC :

Sjekk!

Bruksegenskaper

familie - og brukshund , ( jakthund )

Forventet livsløp

12-17 år

Størrelse

Flere... (0,8–26 kg )

Rasen passer for

Alle

Andre hunderaser

Alfabetisk raseliste

Gruppevis raseliste

Puddel ( FCI # 172) ble opprinnelig regnet som en apporterende fuglehund , men FCI klassifiserer nå denne hunderasen som en selskapshund under seksjon 2 i gruppe 9. Det indikerer hvor dramatisk denne hundens karakter har endret seg siden 1800-tallet. Puddel tilhører verdens mest populære hunderaser og finnes i flere størrelsesvarianter, men ikke alle aksepteres som egne varianter. Den regnes som Frankrikes nasjonalhund og kalles også caniche , som betyr and og understreker rasens opprinnelse som apporterende vannhund .

Innhold

[ skjul ]

Opprinnelse og alder [ rediger ]

Toypuddel

Dvergpuddel

Mellompuddel

Storpuddel

Puddellignende hunder har eksistert i flere hundre år og ble tradisjonelt benyttet som jakthunder andefugler og vadefugler . Slike hunder ble tidligere også benyttet som hjelpere ombord på fiskebåter, der de hadde som oppgave å apporterte ting som var falt over bord. Det finnes tallrike kunstverk som viser puddellignende hunder fra 1400-tallet og framover.

Den helt nøyaktige opprinnelsen til puddel er ukjent, men de fleste er enige om at barbet er den mest dominate progenitoren i stamtreet . Mange mener også at også portugisisk vannhund inngår som et viktig element, men graden er uklar. Av fargemessige årsaker mener noen også at andre kjente vannapporterende hunderaser kan ha inngått.

Begge de to nevnte rasene er betydelig eldre enn puddel som typer, men minner ganske mye om storpuddel, som derfor regnes som den mest opprinnelige av puddelvariantene. Storpuddel ble i 1743 kalt caniche, noe som på fransk betyr tispe av barbet og sterkt understreker rasens opphav. Første gang puddel nevnes var i 1711 . Benevnelsen er tysk og stammer fra det lavtyske verbet pudeln, som betyr plaske og henleder til denne hundens opprinnelig funksjon som vannhund .

Fram mot 1800-tallet ble så brabet og puddel gradvis skilt som separate som typer. Brabets karakter var mer utpreget brukshund, men puddelen ble populær på grunn av sine sosiale egenskaper. Den dag i dag finnes det fortsatt to grunnleggende avllinjer av storpuddel, ei såkalt utstillingslinje, og ei brukshundlinje (arbeidspuddel).

De mindre variantene nedstammer fra småvokste storpudler og krysninger med andre små hunder med lignende eksteriør og egenskaper, uten at det i særlig grad er kjent hvilke hunder som inngår. Det er imidlertid klart at bichon frisé har spilt en viktig rolle.

Utseende, anatomi og fysikk [ rediger ]

Puddel har voksende pels som ikke røyter, men må klippes. Pelsen er vannavstøtende, tett og krøllete, og kommer i fargene svart, hvit, grå, brun, rød og aprikos. Rød ble godkjent av FCI fra 18. april 2007 . Det fødes imidlertid også pudler med andre farger, som kremfarget, sølv, blå, men disse blir (av uforståelige grunner) ikke lenger akseptert av FCI til utstilling. Tidligere ble alle rene farger akseptert.

Puddel med løveklipp
Gustave Caillebotte , 1884

Vannhund fra Historia Animalium
Conrad Gesner , 1553

Praktisk eller ikke, det har blitt stadig mer vanlig å gi pudler ekstreme frisyrer , spesielt utstillingshunder . Disse må tåle timesvis med pelsstell i forkant av hver utstilling (og gjerne ellers også). Om man besøker en hundeutstilling kan man få inntrykk av at puddelringen er opprettet midt inne i en travel frisørsalong.

Det fortelles at slike frisyrer opprinnelig ble utviklet ut fra funksjonelle krav i tidligere tider. Imidlertid viser tidlige avbildninger av en puddel ofte en relativt jevnt klippet hund. Såkalt løveklipp stammer fra den portugisiske vannhunden og var ganske vanlig på 1800-tallet. Første gang løveklipp beskrives var i 1553 , i verket Historia Animalium av den sveitsiske zoologen Conrad Gesner ( 1516 - 1565 ). Dette var en funksjonell frisyre, men også denne har blitt mer ekstrem med årene. Den er i dag direkte ufunksjonell i utstillingsform, men praktisk i moderat form (spesielt for hunder som bader mye). Også såkalt lammefrisyre og bart-bukse-frisyre er greie og forholdsvis moderate frisyrer.

Om man velger en jevn klipp over hele kroppen holder det å klippe pudler 4-5 ganger i året. Med litt trening og veiledning klarer man dette selv. Det er i såfall prtaktisk å gå til anskaffelse av en elektrisk klippemaskin, der skjærehodet kan utstyres med avstandsstykker med ulik avstand til huden. Til en hund med så kraftig pels som puddel bør man gjerne velge et kvalitetsprodukt.

Varianter [ rediger ]

Puddel eksisterer i fire internasjonalt anerkjente varianter, pluss en motevariant kalt tekopp puddel. Denne «superminiatyren» oppsto i USA for litt over tjue år siden og er et resultat folks ønsker om stadig mer ekstreme hunder. Den anatomiske utformingen er ellers lik de andre variantene. Såkalte tekoppunder har også blit svært populære i Europa de siste ti årene, godt hjulpet av internasjonale celebriteter som Paris Hilton , Britney Spears og Jessica Simpson med flere.

Snorpuddel kalles en puddel med pels som danner filt-aktige «snorer» istedenfor de vanlige krøllene en gjerne forbinder med pudler.

Type

Skulderhøyde

Vekt

Storpuddel

45-60 cm

15-26 kg

Mellompuddel

35-45 cm

7-15 kg

Dvergpuddel

28-35 cm

3-7 kg

Toypuddel

20-28 cm

2-3 kg

Tekopp puddel [1]

<20 cm

<1,9 kg

Bruksområde [ rediger ]

Pudler er i dag først og fremst populære familiehunder , men de er også glimrende brukshunder på en rekke områder. Som sådan kan puddel brukes som terapihund , narkotikahund og redningshund med mer. Den har også en rekke flotte egenskaper innen mange former for hundesport og er ofte å se i bl.a. agilityringen og dressurringen . Større pudler kan også gjøre seg godt som kløvhund eller trekkhund , og rene puddelspann ble kjørt i Iditarod mellom 1988 og 1991 [2] . Pudler er også brukt til forestillinger på sirkus .

Visse linjer av storpudddel har også gode egnskaper som jakthund , spesielt innen jakt på andefugler og vadefugler , og trøffelhund . Pudler er glimrende svømmere og elsker gjerne å bade og apportere ting fra vannet. Man kan godt hevde at dette er en egenskap som ligger nedarvet i genene hos pudler, selv om det naturligvis er forskjeller.

Lynne og væremåte [ rediger ]

Pudler er vanligvis oppmerksomme, rolige og tillitsfulle ovenfor mennesker, og passer derfor godt som familiehunder. De blir gjerne nært knyttet til sine eiere og er svært sosiale, selv om de kan være litt reservert overfor fremmede. Pudler er normalt ganske aktive, selv om de ikke krever mer mosjon enn andre raser. En må imidlertid regne med endel pelsstell.

Noter [ rediger ]

  1. ^ Tekopp-puddel anerkjennes ikke av FCI som en egen variant , men kan sies å være en småvokst toypuddel. Det er en størrelse som har kommet på mote i bl.a. USA gjennom de siste 20 årene, og som nå sprer seg til resten av verden.
  2. ^ «John Suter has been mushing poodles in Alaska since, 1976.», http://home.gci.net/~poodlesleddog/ . Hentet den 2009-07-01
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE