KOLODAMMEN

Kolodammen er Trysils eldste fløterdam i bielv. Fløting her tok til omkring 1850 og siste føting var ca 1959.

Helt først på 1990-tallet var det en gjeng fra Grambolia på befaring hit, og det vi så var mye arbeid. Damgulvet manglet nesten helt, damspellene var det ingen som visste hvor hadde tatt vegen, og damsettene (stokkene som stengte for vannet) var blitt brukt i fløterlek. Koia som hørte til hadde falt ned. Det er jo ofte slik når noe ikke er i bruk lenger. Dyrt og tidkrevende å holde vedlike bare for "moroskyld," ikke var det lett å ta seg dit heller.

Vi syntes det var trist at det skulle ende slik. Denne dammen hadde vært en viktig transportveg for tømmeret fra Grambolia og omegn. Nyttig for eiere og en viktig arbeidsplass for mange "grambolianere" i de årene fløtinga sto på.

Nei, her var det bare å brette opp ermene å ta fatt!

Over brua/damgulvet ble det lagt nytt dekke og tjærebeiset i 1998. Damspellene ble gitt oss av snille givere og de kom på plass i 2009, så nå kan dammen demmes for fløting igjen, i alle fall i teorien. Rekkverk ble det også, for sikkerhetens skyld, selvom det ikke var der opprinnelig.

Koie kom  på plass i 2000. 

Koia ble hentet ved Ørsjøsetra og het her Tik-koia. Noen av vellets flittige tok bena fatt på vinterføre og gikk for å se på husværet. Vegløst, langt og ulent var det, men ønsket om å få en ny koie ned til dammen, var så stort at slitet ikke ble uoverkommelig. Koia ble tatt ned på sommeren, lastet opp på traktorhengere og kjørt til Jonsgård i Grambolia. På høsten ble koia laftet opp igjen og den hadde da fått skiftet ut en del råtne stokker. Ble så tatt ned igjen og deretter fraktet ned til dammen med traktorhjelp. Begynte umiddelbart å klargjøre tomta og så sette den opp igjen. Nå var endelig den gamle koia som "natruren hadde tatt tilbake" erstattet, og resultatet ble bra!

Vi fikk koia av Trysil kommune på de betingelser at vi behandlet den bra og at den skulle være åpen for almennheten. Disse kriteriene har vi oppfylt med glede.

I 2011 ble det bygget en liten bru over bekken ved koia. Nå er det nesten komplett. 

Badenymfene, Malin, Veronica og Therese ved Kolosjøen sommeren 2012.
Koia i vinterdrakt
Koia ved dammen. 2011
Innvendig bilde av koia, og den som bor der....2011
Utsikt fra koia utover mot dammen. 2011
Dambrua med nye gelendere, bildet er tatt 2011
Her kommer vi til koia ved dammen fra kulturstien 2011

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

torbjørn | Svar 11.05.2013 12.38

Vi/jeg hadde en drøm da jeg flyttet tilbake til Trysil i 1988. Da jeg så forfallet i skogen, koier, stier, alt som jeg husket fra vår barndom, det var å gjenrei

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

11.10 | 15:26

Hei alle sammen kontaktperson for Grambolia Vel er nå:
Arne Trondsen, Østre Trysilvegen 589, 2422 Nybergsund.
Telefon 62453390 og 99211963

...
11.07 | 23:06

Hei, har denne sommeren oppdaget Kolodammen og Svenskevegen. Fine rasteplasser, gode stier har jeg møtt. Fint med historie rundt stedene.
Blir gjerne medlem.

...
09.10 | 23:43

Takk for komplimentet Stig, det er også veldig hyggelig for oss at området rundt oss blir brukt av så mange.
Vennlig hilsen
Arne Trondsen

...
07.10 | 22:18

Hei. Prosjektene deres er til stor glede for mange i Trysil. Vi har storkost oss på tur i dag. All honnør til dere som holder kulturminner vedlike. Imponerende!

...
Du liker denne siden