RUNDHOLMEN

I Kolosjøen er det 3 holmer, Gunderholmen, Rundholmen og Langholmen. 

I 2005 begynte vi planleggingen med å få til noe på Rundholmen. Det måtte hentes diverse godkjenninger og mange befaringer måtte til.

Ungdommene i "Lia" hadde laget et gillsted her for mange år siden og var ofte bortom den på sine fisketurer. Holmen var rett og slett en trevelig plass, men det måtte brukes båt for å komme ut dit. Vi hadde ønske om å gjøre stedet mer tilgjengelig, og det passet jo fint å få denne plassen med i vår kultursti. Holmen har også unektelig en spesiell historie.

En flåte var tingen - da kunne man klare å komme seg dit med egen muskelkraft  selv uten båt. I Støa har de hatt en slik flåte i mange år, og vi brukte den som modell. I 2006 sto flåten ferdig til bruk.

Bare noen stenkast fra holmen druknet det 4 personer 24. august 1926. Et ektepar, de etterlot seg 6 barn, og 2 brødre hvorav den ene etterlot seg forlovede og 1 sønn. De hadde vært på tyttebærplukking inne på holmen, og båten kantret på veg derifra. Ingen kunne svømme. En stor tragedie var det. Vi har satt opp en minneplate ute på holmen. I 2006 var det 80 år siden hendelsen og vi syntes det kanskje kunne være fint også for pårørende å få delta i denne markeringen om de ønsket det. Det kom mange! - både påreørende og folk fra nærmiljøet. Dessverre holdt vi på å regne bort, det regnet og regnet, det ville liksom ingen ende ta! Måtte sette opp presenninger over "halve" holmen for at ikke maten skulle flyte bort! Men tross alt ble det en minnerik og vemodig dag. 

Nå fikk flåten virkelig prøvd seg - over 100 personer ble fraktet over denne dagen, mellom 10 og 15 pr tur. Flåten besto testen med glans!

Rundholmen har også en annen historie å fortelle. Her satt man og pukket stein for hånd, altså med hammer, i mellomkrigsårene! Dette var et slit uten like og det er fortsatt noen som kan huske denne formen for nødsarbeid som ble satt igang. Finnes ennå helt tydelige pukkhauger som er markert med opplysningsplakater. 

I 2007 ble det satt opp do her - en nyttig bygning der det ferdes mye folk 🙂 

I 2010 ble det også suplert med en  gapahuk.

Det har vært mye besøk på holmen etter at flåten ble bygget og vi synes det er hyggelig at folk setter pris på prosjektet.

En fin augustkveld på Rundholmen
Det kom is på vannet i år også før vi rakk og sette flåten på land før vinteren. 2012
Litt jobb med å få båten gjennom isen også. 2012
Her ser dere flåten på land på den andre siden. 2012
Noen av dugnadskara den 10. oktober 2012 da flåten ble satt på land.
Her legger vi torvtak på gapahuken på Rundholmen 2011, og det er Jan Roger Moen som vi ser på taket..
Terese og Åge ved gapahuken på Rundholmen 2011.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

11.10 | 15:26

Hei alle sammen kontaktperson for Grambolia Vel er nå:
Arne Trondsen, Østre Trysilvegen 589, 2422 Nybergsund.
Telefon 62453390 og 99211963

...
11.07 | 23:06

Hei, har denne sommeren oppdaget Kolodammen og Svenskevegen. Fine rasteplasser, gode stier har jeg møtt. Fint med historie rundt stedene.
Blir gjerne medlem.

...
09.10 | 23:43

Takk for komplimentet Stig, det er også veldig hyggelig for oss at området rundt oss blir brukt av så mange.
Vennlig hilsen
Arne Trondsen

...
07.10 | 22:18

Hei. Prosjektene deres er til stor glede for mange i Trysil. Vi har storkost oss på tur i dag. All honnør til dere som holder kulturminner vedlike. Imponerende!

...
Du liker denne siden