Alle hestene våre får jevnlig massasje, noe de nyter.

Gunn Heidi har tatt  kurs i hestemassasje hos Axelsons; Grunnkurs og videregående kurs, hvilket betyr at hun har kunnskap om muskellære, hestens ytre muskulatur, Massasjebehandling - og forskjellige teknikker, indikasjoner og kontraindikasjoner, palpasjon, stresspunktbehandlig og hvordan man forebygger skader og bevegelsesprolblemer.


Det videregående kurset tar for seg: Stretching, spesialbehandlinger, muskelfysiologi, skjelett- og leddlære, utredelse av hestens muskler og bevegelser.


HVORFOR HESTEMASSASJE?
Hestemassasjen har blitt en populær behandling innen forebyggende helse på hest. Man har begynt å se verdien av å kunne benytte massasje i forebyggende hensikt, og det å ligge et steg foran bevegelsesproblemene. Bevegelsesinnskrenkninger er et av de mest vanlig problemene som en rytter eller kusk opplever i forbindelse med trening og konkurranse. Muskelspenninger er på samme måte, relatert til dette. Vi ser det ved belastninger i ledd og muskler. Treningsmåte, hvileperioder, oppvarming, nedvarming og lignenede er viktige faktorer som påvirker hestens måte å benytte sine muskler.

Massasjen er en effektiv måte å "lære å kjenne" hestens muskulatur, hvordan hesten bygger opp sin muskulatur under trening. Rytteren vil ha en hest som har en jevn belastning og beveger seg på en smidig måte. Ut fra optimal muskelbalanse kan styrke og hurtighet utvikles raskere uten at hesten viser mentalt motstand.

Pioneren innen dette feltet i Norden må vel sies å være Marina Axelson-Callum. Hun startet Axelsons Animal Massage School for ti år siden. Marina var bosatt i USA i 6 år hvor hun utdannet seg til Hestemassør og studerte ved flere ulike skoler. Et av hennes sterkeste mål har vært å integrere hestemassasjen på konkurransebanene samt gjøre den akseptert som en komplementær behandlingsform til veterinærmedisinen.

Hvordan foregår så en behandling?
Jo: Massøren benytter både fingre, knoker og albuer for å trykke og tøye på hud- og muskelvev. Dette medfører at blodsirkulasjonen øker og kroppens slaggprodukter inkludert melkesyre fjernes raskere. Hestens motsvar ved massasje øker kontakten og gir større tillit. Alle disse positive effektene er forklaringen på hvorfor hesten kan øke sin prestasjonsevne med opptil 20%, noe som kan være avgjørende for en konkurransehest.