Moderne Mikroskopi

Jeg er nå emeritusprofessor ved Universitetet i Oslo og arbeider med avansert mikroskopi. De første mikroskopene ble laget på 1600 tallet. Vanlige mikroskop bruker lys eller elektroner for å lage bildene, i nyere tid find det også andre teknikker. Vi kan avbilde strukturer helt ned til atomer. Her er et bilde av en veps fotografert i en Zeiss kvalitetslupe.

Med moderne digitalteknikker får man stor dybdeskarphet også ved høyere forstørrelser

Rundt 1871 var de fysiske lover for lysets brytning i glasslinser utredet og i Tyskland ble det utviklet glassorter spesielt beregnet for kraftig forstørrende mikroskopobjektiver. De beste hadde minimal fargespredning og kunne gjengi objekter helt ned til 0.2 mikrometer (en mikrometer er en milliontedels meter). Lysets bølgenatur og minste bølgelengde for synlig lys gjør at objekter mindre enn dette kan ikke avbildes ordentlig i et vanlig lysmikroskop. Høyoppløselige mikroskopobjektiv må neddyppes i olje (immersjonsolje)  for å kunne gi skikkelige bilder. (Hvordan lysmikroskopet virker kan du lese om i boken min : "Moderne Mikroskopi", ISBN 978-82-7477-281-6.) . I midten av forrige århundre ble det utviklet mikroskop som bruker elektroner i stedet for lys og som kan avbilde strukturer ned til atomstørrelse. Og i nyere tid har man også mikroskoper uten linser i det hele tatt som kan avbilde atomer og molekyler. Lysmikroskopets fordeler er at man kan se på levende objekter. I tillegg får man naturlige farger. Ved høye forstørrelser er dybdeskarpheten extremt liten (1/5000mm). Men moderne datateknikk og fotografering i forskjellige høyder kan gi oss spektakulære bilder likevel.
VED Å KLIKKE PÅ MENYENE TIL VENSTRE KAN DU NAVIGERE MELLOM ULIKE SIDER
EGNE VIDEOFILER AV LEVENDE CELLER OG MIKROSKOPISKE FENOMENER KAN DU SE PÅ YOUTUBE, SØK PÅ "SuperMikroskop".
Nettadressen er : http://www.youtube.com/user/SuperMikroskop 

Velkommen til en spektakulær mikroverden

Bakterier fins over alt, på huden din, i fordøyelsesystemet, på PCen din, på bordet, gulvet. I millioner og milliarder. At kroppen din, hele tiden er full av bakterier skal du være glad for, vi er "skapt" slik. Normalt gjør de ingen skade og vi er tilpasset en samliv, en "symbiose" med det bakterielle miljøet i og på oss, og i stor grad omkring oss. Det ser ut for at tarmfloraen er karakteristisk for hvert enkelt menneske, men ingen har oversikt.
Enkelte bakterier forårsaker imidlertid sykdom og kan være svært smittsomme. Da "moderne" mikroskoper ble tilgjengelige på slutten av 1800-tallet startet et kappløp blant forskerne for å utrydde, eller begrense vanlige sykdommer som kolera, tyfus, tuberkulose og andre. Ved hjelp av kvalitetsmikroskoper ble det bevist at en bakterieart kunne fremkalle en bestemt sykdom. Man fant også årsaken til malaria som skyldes en encellet parasitt ved hjelp av høyoppløselige mikroskoper. Kjente forskere som Louis Pasteur og Robert Koch gjorde oppdagelser som førte til at millioner av menneskeliv senere ble reddeet fra den visse død.

Mikroskopi, et felt i rivende utvikling

I mer enn 50 år har jeg studert nær alle slags objekter. Under studiene arbeidet jeg mest med å undersøke kromosomer, små fargbare legemer inni cellen som inneholder arvestoffet DNA. Mange planter og dyr har ganske store, praktfulle kromosomer og deres utseende kan analyseres i mikroskop. Mange små strukturforandringer er knyttet til endringer i arvestoffet. Større mutasjoner er synlige som kromosomforandringer i et vanlig lysmikroskop. Selv om moderne DNA-teknikker representerer en videreutvikling, kan fortsatt kromosomanalyser i mikroskop være av stor betydning. Kromosomteknikker krever fingerferdighet i tillegg til teoretiske kunnskaper. Det er mye praktisk laboratoriearbeide som tar lang tid å lære ordentlig. Hvordan man lager kromosompreparater kan du også lese om i boken min. På de følgende sider vil jeg vise eksempler på hva man kan se i et mikroskop. I utlandet er det mange amatører, noen har studert videre på universitet og blitt kjente forskere.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

20.01 | 18:52

Thank you for information. In the mean time I bought a mikroskop and could see spirochaets. Is phase contrast or darkfield the better method for visualising ?

...
07.07 | 13:51

Dear Dr I've noticed that on some occasions blood platelets appear to have attached to RBC's and then on a different occasion they move independently, perhaps

...
25.05 | 13:52

No, they can be detected in the same preparations with species-or strain specific fluorescent strains that only bind Borrelia. Several strains are now known.

...
07.05 | 08:24

Hello,
is the method to find Borrelia in blood a fake?
Best regards
Eberhard

...
Du liker denne siden