Fotoalbum

Fra tidligste år kunne jeg finne på å dukke opp hos mine "tanter". Det var gåavstand mellom Hotell i Storgaten 47 der vi bodde tvers overfor Hotell Klubben. Min mor visste etterhvert hvor jeg kunne ha stukket av. Morsommere å høre "Onkel Ludvig" lese folkeeventyr fra Asbjørnsen og Moe. Og "Tante Johanne" serverte eplesaft.

Her er hele familien, min farfar, hans bror onkel Ludvig, tante Johanne (bakre rekke), kusinene Petra og Karen og min far. Det oppsto nære relasjoner gjennom årene.

Da jeg ble døpt 21 september 1940 ble Petra Laahne min Gudmor sammen med andre slektninger på min morsside. Augusta var min mormor, Emmie søster til tidligere Statsminister Mowinckel, Birger ble senere Generalløytnant og sjef for flyforsvaret, Morten ble bestyrer av Vestfold Landbruksskole. Utskrift fra kirkeboken som nylig er restaurert.

Petra Laane med meg på armen. Kontakten var utmerket helt fra fødselen 22 juli 1940

Jeg beynte på skolen i august 1946. Syntes det var litt kjedelig, stakk av og opp i Skiringsalsgaten til tantene mine. Min mor opprørt, sint. Min farfar ble tilkalt, måtte roe ned situasjonen. Her etter første skoledag utenfor sveitserhuset. "Tantene" turde ikke være med på bildet.

Jeg ble konfirmert i 1956. Vi bodde da i Oslo i en gammel aksjegård på Frogner. I en sang skrevet av Tante Petra fremgår mine sterke interesser for naturfag.

Skolekaraterene var variable, i noen fag som biologi, kjemi og fysikk gikk det veldig bra. Også i Historie grunnet min familiebakgrunn både på morssiden og farsiden. I sport og gymnastikk var jeg ganske klønete. Matematikk karakterene ble ikke gode, lektoren som underviste var nokså nonchalant, mener jeg, i fysikk hadde vi Rektor Knut Alfsen og der gikk det utmerket.

Jeg fikk en eksamen artium bra nok til å begynne studiet i realfag på Blindern. Jeg hadde lært mikroskopi av min far, fikk bra eksamener, begynte å forske på egenhånd lenge før jeg var cand. mag. Hovedoppgaven og embedseksamen med gode katakterer avla jeg i 1964. Fikk et vikariat som vitenskapelig assistent ved Institutt for Generell Genetikk. Oppdaget kort tid etter et nytt celleorganell i muggsoppen Penicillium. Det var såvidt nytt og interessant at jeg fikk et Universitetsstipendium i Bergen.

"Tante Petra" hadde hjulpet meg med lån til lrilighet, boforholdene i Bergen der gang var vanskelige. En tid bodde jeg på et rom utleid av den pensjonerte domprosten . Når kona var i kirkemøte kunne han banke på med en flaske rødvin og vi spilte kort. Jeg måtte dessverre flytte og leide kummerlige leiligheter rundt i byområdet.

Drn nære kontakten med Petra og Karen fortsatte gjennom alle år. Her er et brev fra Karen med nydelig håndskrift.

Min mor og også min far senere ønsket seg et gravsted på Sem kirkegård utenfor Tønsberg grunnet familietilknytning. Min mor var oppkalt etter mor til første Greve til Jarlsberg, Peder v. Motzfeld Schumacher Griffenfeldt. Min fars familie til kjente personer på Sem. Petra og Karen ordnet med dette og tok seg av gravstedet så lenge de levde.

Mine Tanter var et fast holdepunkt som bokstavelig varte livet ut, for Petras del fra de første dagene jeg ble født til hun uventet falt om var vi begge til stede.

Petra i midten, far til venstre og Karen til høyre. Laaneslekten var opptatt av tradisjoner og historie som strekker seg mange århundrer tilbake. Gjennom min farmor er min bror og jeg 13 generasjon til en gård på Sem utenfor Tønsberg. De nederste tømmerstokkene på hovedhuset er fra år 860 e.Kr. Under kjelleren er det rester etter en bronsealderboplass. Far hadde en skolekamerat fra en gård i nærheten der Osebergskipet ble funnet.

Mer om personlige forhold er beskrevet på forrige hjemmeside "kalt litt mer om meg selv"

Min far Carl Ludvig Laane var enebarn og hans mor  Anna Larsen Ullenrød Wiersholm Laahne døde kort tid etter fødselen i 2909, trolig av barselfeber. 
Min farfar Morten Larsen Laahne var landbrukslærer, den gang ved Sjetlein Landbruksskole, sønnen var sykelig og forholdene var kritiske. Farfar hadde imidlertid god greie på stell og pass av kalver, også rent praktisk. En slags melkeblanding gjorde underverker, min far kviknet langsomt til. I tidlige år ble han svært knyttet til faren. Farfar fortalte at han lurte seg inn i klasserommet, satt under benkene og fulgte undervisningen av landbrukselevene. Og tilegnet seg kunnskaper i svært tidlig alder. Overlæreren på folkeskolen der min far var nokså oppgitt. Carl Laahne kunne jo alt på forhånd. Min farfar fikk et brev om at hans sønn, som det ble skrevet, " hadde nådd skolens mål" to år før ordinær avslutning. Altså ingen vits med videre ordinær undervisning. Min farfar, som var av bondeslekt flyttet snart med sønnen tilbake til Vestfold der han etterhvert ble bestyrer av Vestfold Landbrukskole. Og far avsluttet formelt sin grunnutdannelse ved Elverhøy folkeskole i Stokke nær Tønsberg. Med hovedkarakter 1.16 Særdeles godt. "Hans skolesøkning har været meget god" står det på vidnesbyrdet. Middelskolen lå i Tønsberg by. Det var tungvint den gang å reise frem og tilbake.
Min far flyttet derfor inn til dine kusiner Petra og Karen Laahne som bodde i Skiringsalsgaten 6, med foreldrene i et stort sveitserhus. Petra og Karens far var Ludvig Laahne, min farfars bror.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

20.01 | 18:52

Thank you for information. In the mean time I bought a mikroskop and could see spirochaets. Is phase contrast or darkfield the better method for visualising ?

...
07.07 | 13:51

Dear Dr I've noticed that on some occasions blood platelets appear to have attached to RBC's and then on a different occasion they move independently, perhaps

...
25.05 | 13:52

No, they can be detected in the same preparations with species-or strain specific fluorescent strains that only bind Borrelia. Several strains are now known.

...
07.05 | 08:24

Hello,
is the method to find Borrelia in blood a fake?
Best regards
Eberhard

...
Du liker denne siden