SAMOCA var et populært japansk kamera på 1960 tallet og var overkommelig i pris. Nesten uslitelig hvis det ble behandlet pent. Dette er blant de som representerer en stor gruppe nye ting fra Japan på vei opp etter krigen, med flere varianter av god teknologi.

EDIXA fra brødrene Wirgin var blant de første speilrefleks kameraene med brukbar kvalitet, selv om de nok kuttet noen hjørner her og der. Og med pen behandling kunne også disse vare lenge og ta meget bra bilder. De var ofte ikke greie å reparere. Bildene er av forskjellige kameraer.

Det var flere EDIXA modeller, men alle kunne det lett skiftes mattskive, lyssjakt med lupe og pentaprisme. Blits-synkroniseringen kunne varere på modellene. Linsefestet var 43 mm skru, noe sen å skifte men det ble meget sjelden utslitt og fokus endret seg ikke. Det var et rimelig stort utvalg av objektiver og jeg valgte et, sammenlignbart med en Tesar.

Som det syns her brukes 135 film med kassett på den venstre siden bakfra og det fungerer greit. Spaltelukkeren kan småfuske i enkele ekaemplarer og hvis stoffdelen skulle løsne er h. løs i dobbelt forstand. Det er nemlig limt! Lukkertidene er oftest å stole på. De lange lukkertidene kan henge litt når når fettet stivner og det gjelder selvutløseren på samme måte, hvis den er der.

Noen data for forskjellige typer av kameraet. Regn med at prisene faktisk har gått opp siden de var nye...

Her med et noe mer avansert objektiv og den harde vesken i en av versjonene.

En annen trykksak det kan være morsomt se litt på.

EDIXA med en mindre vanlig linse.

EDIXA hus uten linse, med veske. Hvis man ser at speilet er nede så er filmen trukket frem og du kan trykke på utløseren. Når du gjør det spretter speilet opp og det blir mørkt i søkeren til du trekker filmen frem. Det er ikke tvil om at du har trykket utløseren.

EWDIXA dett bakfra med lukket baklokk og sjaktsøkeren lukket. Det er frivillig om man etter å ha lukket den opp vil felle opp lupen også. Limet som hplder trekket på plass kan tørke slik at det slipper helt eller delvis. Det er ikke lett å få pent på plass.

EDIXA med prnta-prisme og tilbakespolings-knappen oppe, så filmen er kanskje tilbake-spolt.

EDIXA med en annen linse.

Det sammenleggbare Polaroid-kameraet med ultralyd avstands-måler, ble veldig populært.

Roleiflex 6x6 toøyet kamera hvor en ene linen er for søkeren og den nedre er for bilde på filmen. Film-størrelsen er 6x6 cm på en 120 film som fortsatt er en leverbar standard. Dette er en av flere modeller. Benyttes ofte fordi man ønsker et større filmformat.

SAMOCA har vi skrevet litt om. Det har koplet avstandsmåler med dobbeltbilde i senter, enkel lysmåler med to måleområder. Den viser enkelt eksponerings muligheter som du stiller manuelt.

SAMOKA's lysmåler er lettavlest6.

SAMOCA's lysmåler er mest følsom med lokket åpent og lukket er det for måling i kraftig lys.

Kamera med tidens blitzlampe som avga lys ved eat innmaten i en plastbelagt lampe nærmest hadde en intern eksplosjon når den avga lysblinket en gang når den ble utløst med strømmen fra et lite 22,5 volt batteri. Reflektoren var nødvendig for å rette lyset fremover.

Selv det enkleste fotoutstyr kan ta helt utmerkede bilder!
Det er ikke prisen som avgjør resultatet.
Men hvis man stiller spesielle krav til mulighetene eller krever professionelt utstyr
så blir saken en helt annen.
Men mitt første kamera, en sigarboks med melkekapsel som linse tok forbausende gode bilder.
(Se pinhole cameras.)
😀
Denne siden og bildene er laget til minne om fotograf Wilfred Christiansen som var en meget god fotograf, et fantastisk menneske samt en menneskekjenner av rang man skal lete lenge etter. At han var tidligere politimann var vanskelig å vite, men hans evne til å kjenne mennesker var uvanlig.
Vi lyser fred over hans minne og vil aldri glemme han.

Siden vi har drevet flere fotorelaterte forretninger inklusive Spaceworld og andre, har det passert en del utstyr og kunnskap.
Det å være fotograf kunne ha sine spesielle fordeler med pressekort fra AgiPress.
Og en del er samlerobjekter som betales med en høyere pris enn hva de en gang kostet i butikk. Det er imidlertid et problem å få reparert en større del av dette utstyret, fordi deler og fag-kunnskap mangler i dag her i Norge.
Oslo Kamera Service eksisterer ikke lenger, men underskrevne har arbeidet der en tid til man fikk tilbud om annet arbeid.
Mange av kameraene hadde egne særheter, men kunne likevel ta fenomenalt gode bilder som ofte ble langt bedre enn mange av dagens digitale produkter.
God optikk var ikke billig da heller, og noen ble skadet av fukt og alder.
Det er ikke mye som er langt bedre enn en gammeldags 4lags Tesar linse.
På www.normann.org kan du finne bilder av andre kameraer og storformat kameraer med et filmformat på opp til 4x5 tommer.
Det som vises her er 135 films kameraer bortsett fra et 6x6 cm kamera.
😲
Pinholekameraer som sigarkassen er fortsatt populære i flere versjoner fordi de har deres helt spesielle egenskaper. Det gjelder også enkle kameraer med en menisk som linse (brilleglass) og et resultat som minner om de gamle dager, de er fremdeles populære og ofte merkelig kostbare.
Vår samling av Minox og lignende har gått tapt, og mitt Gitzo alu. stativ som ble stjålet på Nordstrand ved innbrudd, savner jeg fortsatt fordi det var noe spesielt. Storformat forstørrelsesapparat (4x5") har måttet vike plass for noe annet dessverre.
Det ene Edixa kameraet som er avbildet ble stjålet fra Jan Løvereides homeopati-kontor på Tveita.
Samtidig ble det stjålet en spionkoffert fra krigens dager med radiosender og mottager innmontert i den brunaktige pappkofferten som ikke måtte stikke seg ut som noe spesielt.
Et Gitzo RørStativ i grå hammerlakk savnes også fortsatt
Hvis noen kjenner til disse stjålne tingene vennligst meld i fra til rette vedkommende eller privat. Jeg er redd det er kjentfolk som sto bak tyveriet.
🤩
Selv om mye er digitalt i dag og alle tror at de er en fotograf, så er fortsatt mye av det gamle utstyret ikke bare eldst men også best når det kommer til spesielle behov for å oppnå best mulig fotoresultat med en utrolig skarphet.
Alt som vises her er av flere årsaker ikke i vårt eie. Alle bilder er rettighetbelagt og det gjelder også gjengivelse av tekst uten tillatelse etter lovverket slik det er i dag.

Vesken tilhører et Samoca kamera fra -60 tallet og det fungerer fortsatt i dag.
Du finner detaljer av lysmåleren og blitz. Det var et av de beste til prisen.
Så er det flere bilder av EDIXA modeller med forskjellige søkere og objektiver. Gode kameraer, men noe herk når de går i stykker. Noen har vart svært lenge og var populære tidlig på -60 tallet de også fordi de hadde så mange muligheter. SX70 Polaroidkamera bare måtte bli med!

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

16.09 | 10:47
DAB-SKANDALE I NORGE har mottatt 1
14.02 | 23:29
Vesentlig GAMLE foto har mottatt 1
Du liker denne siden