Enklere datahjelp og triks for de fleste

Her vil det for det meste dukke opp enklere datahjelp, snarveier og triks for brukere av data. Dette er ikke ment å være spesielt pretansiøst eller vanskelig, men av plasshensyn blir det få bilder her, men hvis det er nødvendig kan vi linke til annet stoff.

Vi er på flere måter involvert i dataundervisning og klubbvirksomhet nesten som en reminisens av dataklubben DAF, som er nedlagt av økonomiske årsaker for mange år siden. Hvis du har fornuftige tanker som kan brukes her så tar vi gjerne i mot både tekst og bilder, men vi viser også til et eller flere datablader samt andre kilder når det måtte passe slik. Husk at normann.org er en 'non profit' organisasjons-sammensluttning.

Det som gjør data vanskelig for mange er at det fortsatt finnes både ulogiske og innviklede prosedyrer for å komme frem til nyttige resultater. Det kan være vanskelig å skille mellom feil i operativsystemet (Windows) og maskinelle feil, og på toppen av det kommer mengder med uønsket programvare som gjør mer ugagn enn nytte. Veldig få operativsystemer er satt sammen slik at slik uønsket programvare har problemer med å installere seg på de fleste maskintyper. Det er en myte at det finnes maskiner uten virusangrep og annen styggedom. Det må vi forholde oss til på en fornuftig måte.

De aller fleste brukerne forsøker å benytte sin datamaskin til nyttige oppgaver og dermed ikke spill, film eller musikk. På disse områdene er mange maskiners utrustnibg ganske begrenset nettopp fordi de fleste ikke trenger avanserte funksjoiner til dette på sin maskin. Men banktjenester og lignende er viktig for mange, og det gjelder ofte også enkel billedredigering.

Vi regner Microsofts Windows XP som er forlatt av selskapet som et produkt, i folkets eiendom. 
(Publik Domain.)

1. Uansett hvilket operativsystem du måtte bruke så bør dette oppdateres på en eller annen måte.

2. Uønskede programmer som virus bør holdes vekke og ved behov fjernes effektivt fra maskinen.

3. De data som måtte være av verdi, inklusive operativsystemet må sikkerhets-lagres stadig.

4. Så enkle feil at du kan rette dem selv kan være så kostbare å reparere at det er ulønnsomt.

5. Be alltid om at feil i størst mulig grad repareres under garanti.

6. Ikke gå med på å betale for en som oftest ubrukelig vurdering av maskinens tilstand.

7. Oppgradering av et operativsystem i en relativt ny maskin mot betaling er ofte ulønnsomt.

8. Unngå å bruke servicefirmaer du har dårlig erfaring med, for de finnes det for mange av.

9. Opplys andre om gode og dårlige erfaringer du måtte ha fra dataverdenen. Viktig for andre.

10. Den forsikring som tilbys ved kjøp av ny maskin er ofte både kostbar og upålitelig.

11. Lag alltid en full  backup (lagring) av hele maskinens system når den er helt ny! Ta vare på det!

12. Ta vare på alle kvitteringer og om nødvendig lag kopier som ikke falmer med tiden som originalene.

13. Lær deg det du trenger å vite samt litt omkring-viten så du vet litt om hele maskinen.

14. Snarveier til funksjoner er noe vi stadig tar opp på nytt fordi det har vist seg  nyttig og viktig.

15. Ikke regn med at en liste som dette er eller blir helt komplett og konsentrer deg om det som er viktig for akkurat deg. Skriv ned de punktene som er viktige og print dem ut så du finner dem.

 Ikke bare www.normann.org samt undersider men også www.rest2.net vil få mere datastoff enn i dag samt at det blir plass for dine egne kommentarer flere steder. Bilder vil bli vist hos www.nomann.org og noe om fotografering blir gjengitt.

Regn med at alle innlegg blir gjennomgått enten før eller etter publisering alt etter det systemet som er i bruk der og da. Helt upassende innlegg vil bli fjernet uten noen diskusjon om saken, men det er opp til webmaster. Vi kan ikke overta noe ansvar for at all informasjon er helt korekt eller andre feil inklusive cookies. Dette godtar du ved å bruke sidene.
:-D

Windows 10

Nå har mange rukket å installere dette nye operativsystemet, og referatene fra erfaringene er veldig delte etter erfaring og behov. Det er som rimelig er meget forskjellige meninger om produktet som liksom skal bli det siste fra Microsoft.

-------------

Hvor er Dvalemodus i min HP blitt av, etter installasjonen av Windows 10?
Er dette også ditt preoblem?
Forsøk å kjøre powercfg.exe fra kommandolinje med komandoen (mellomrom) /hibernate on eller off, bruk /? for å få
de mulige kommandoene listet.
Husk å kjøre kommando lingen som administrator (høyreklikk for å kjøre kommandolinjen som administrator) og skriv
inn:

powercfg.exe /hibernate on

Trykk på enter-tasten.
Restart.

Dette skal være riktig kommando for å starte hibernation, men jeg skal sjekke om hibernate.sys mangler på min HP.
Ingenting ser ut til å skje i min HP...

.

De gamle er og blir eldst... Epost - hvem er det?

Ray Tomlinson er et navn som blir stående i historien.

Derfor skriver vi noen linjer om han og en kort oversikt over E-post.

Elektronisk post er egentlig ingen nyhet, men den har hatt diverse former som ikke nødvendigvis ligner hverandre veldig. Telegrafen var avhengig av elektrisitet, og før den kom i vanlig bruk så hadde man en rekke andre metoder. Indianerne regnes som de første som tok i bruk røksignaler på en slik måte at de kunne sende tolkbare meldinger, mens her på berget var vardebrenning, meldingsstikker av tre samt pilelignende ting, viktige varslingsmetoder alt før vikingetiden.

Morseafabetet med sine prikker og streker ble ikke bare benyttet på telegraflinjer, men overtok semaforer, flagg samt lyssignaler ved å kunne sende detaljerte meldinger. Morsetegn er i stor grad pensjonert i dag, men de fleste har hørt om SOS.

Telefonen og telefonlinjene brukes fortsatt i dag, om ikke helt på samme måte som tidligere, samtidig som at trådløse telefoner nesten har kunnet betegnes som en ren plage etter at også de kan kalles for datamaskiner. Det er kort og godt data som overføres, og i dag er det mulig å overføre data på gamle kopperlinjer like raskt som på glassfiber. Utviklingen står ikke stille.

Telex er en glemt meldingsmetode som var meget sikker, men krevde dyre maskiner og linjer samt sentraler som kunne huske meldinger ved hjelp av toner. Her tok man i bruk hullbånd av papir til å lagre og sende meldinger med samt enkle former for kryptering. Egentlig en avart av hullkortet. Vi skal ikke gå nærmere inn på det her, men likevel nevne at disse meldingene for første gang kunne sendes trådløst rundt halve jordkloden i 1964. Dette var den første trådløse og langtrekkende dataoverføringen. Jeg hadde gleden av å være en liten del av utviklings-teamet og for de som har greie på slikt laget vi vår meget raske versjon av 'Kansas City Interface' for trådløs bruk, noe RCA som vi samarbeidet med betvilte sterkt var mulig.

At det fantes noe som het Troposcattere skal vi forbigå i stillhet. Vet ikke om det fortsatt er hemmeligstemplet eller bare glemt.

Arpanett var et resultat av utvikling under den kalde krigen, som har satt sine merker på mange av oss eldre. I motsettning til hva man kan lese i historiebøkerne så var Norge det første landet som ble koplet til dette nettet i Europa. Årsak og virkning var hemmeligstemplet, men det kan nevnes at i sin tid var vi et av de viktigste land innen elektronisk spionasje.
Arpanettet var offisielt et eksperimentelt nettverk beregnet på forbindelse i og mellom universiteter. Det er å strekke sannheten litt langt, men slik var den offisielle presentasjonen. Det var en tjeneste som vi kan kalle for en enkel meldingstjeneste som kunne ligne litt på noe man kunne kalle for elektronisk post.

Epost slik vi har den i dag, er en av de viktigste oppfinnelsene som har bidratt til å gjøre kommunikasjonen på internett til hva det er i dag. Selv moblitelefoner kan dette. Muligheten til å på en enkel måte og sende elektronisk post har gjort verden mye mindre, og gjør det mulig å sende brev til den andre siden av kloden på få sekunder eller minutter, avhengig av hvilken rute sendingen må velge. Den 5. mars i år døde mannen vi kan takke for denne forbedrede oppfinnelsen, 74 år gammel.

I 1971 sendte Ray Tomlinson den første elektroniske meldingen via et system han selv hadde utviklet på Arpanet, som var og blir forgjengeren til Internett. Senere fikk systemet navnet "E-mail", og nå sendes rundt overkant av 200 milliarder E-brev hver eneste dag.
At en ikke uvesentlig del er søppelpost kan vi bare beklage.

Ray Tomlinson er også mannen som valgte at tegnet vi kjenner på norsk som krøllalfa, skulle være tegnet som skiller brukernavnet fra navnet på eposttjeneren. Tegnet ble valgt fordi det nesten aldri ble brukt den gangen Tomlinson valgte det i 1971. I dag vet de fleste hvordan man taster en @. Men den har mange forskjellige fantasirike navn på diverse steder. Dette var en tast som var til lite bruk på fjernskrivere, men ble med over til andre tastaturer.
Vi minnes han som en oppfinnsom og foretaksom mann.

 @                2016

DATAREDNING FRA LAGRINGSENHETER

Dataredning er det behov for fra tid til annen. Harddisker er jo mekaniske enheter som lagrer data via magnetiske signaler som skrives på roterende skiver.

Dette er meget avansert mekanikk som er forfinet over mange år, og vi har vært med over hele denne tiden samt samarbeidet med de flinkeste dataredderne i verden. Nå er jo nye metoder for lagring med halvledermetoder uten noen mekanisk bevegelse involvert i prosessen. Men begge lagringsprinsippene kan under forskjellige forhold miste lagrede data, selv om begge konstruksjoner til en viss grad er selvreparerende, inntil omtrent 10% av merkestørrelsen er brukt opp på selvreparasjon. Denne reparasjonsplassen er usynlig for brukeren, og funksjonen betegnes ofte som remapping. Når disse 10% er brukt opp er det fare for virkelig datatap og funksjonsfeil i lagringsenheten din.

Har du en disk som har tapt dine data, men er mekanisk og elektronisk funksjonell så er det mulig å foreta en gjenskapning av data helt eller delvis uten å skade disken ytterligere, bortsett fra nye slitasjefeil. Vi kaller det for en ikke-destruktiv dataredding. Men det finnes ingen garantier for resultatet, etter som hverken vi eller du vet helt klart hva feilen kommer av.

Ta eventuelt kontakt via www.normann.org og be om hjelp der hvis du har datatap som beskrevet. Alternativt kan du kontakte IBAS A/S, men det er lurt å spørre om prisen først!

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

16.09 | 10:47
DAB-SKANDALE I NORGE har mottatt 1
14.02 | 23:29
Vesentlig GAMLE foto har mottatt 1
Du liker denne siden