Ekte Radio og radiostasjoner enkelt forklart

Radiostasjoner vi kan høre på med krystallapparat er ekte RADIO, behold FM-radioen

RADIOBØLGER

Hva er radiobølger og radio? Det var et spørsmål jeg grublet på som syvåring.
Det er elektromagnetiske bølger som vi vet mye om men det hører ikke hit.
Det er klart at dette krever en enklest mulig forklaring på en folkelig måte, noe jeg måtte lære å kunne gjøre i min tid hos Radiolageret A/S.

Mange tar radio som en selvfølge og stiiler ingen spørsml ved hverken fysikk eller virkemåte, for det har jo nesten alltid vært noe som bare er til stede for bruk når man har behov. Men radioen er egentlig ikke veldig gammel, og mange kan huske når radiokabinettet og mindre radioapparater flyttet inn i huset for å bli der. Det ble en del av en viktig informasjonskilde og underholdning som kunne avlyttes selv om man stelte med andre ting enn bare å nyte god musikk.

 

Man strides om hvor gammel bruken av radiobølger egentlig er og årsaken er at det har gjennom tiden vært flere som har tenkt på teorier som danner bakgrunnen for radio og til slutt en som har blitt tilskrevet æren for å ha funnet opp radioen. Marconi var først og fremst flink til å utnytte radiobølgene som et kommunikasjonsmiddel og det er i ettertidens lys uklart om man kan si at han var den egenlige oppfinner av radioen. Men en ting er sikkert, han fant opp kohererdetektoren for å detektere morse. I dag er vi ikke helt sikre på hvorfor den virket, men det skal den ha gjort ved å detektere en udempet bærebølge som av eller på. I dag hadde det muligens fått navnet digital deteksjon. På min tid i firmaet var det over tyve tusen ansatte til sammen.

 

I fysikkens verden er radiobølger elektromagnetiske svigninger med en definert frekvens, gjerne en luftbølge og en jordbølge ved lavere frekvenser. Selv om vi kan sammenligne disse bølgene med lys så har de en annen frekvens, i starten en megt lav frekvens, og etter hvert som det ble mulig benyttet man høyere frekvenser. Tidlig så man at de forskjellige frekvensene hadde ulike egenskaper spesielt med hensyn til rekkevidde. Mange husker at Radio Luxemburg kom inn best etter mørkets frembrudd, for da rakk de lenger rundt jordkloden.

 

Hvordan henger man lyd på en radiobølge? Det ble klart at en radiosender kunne sende mer enn et morsesignal ved å slå radiobølgen av og på. Man kunne modulere den. For å si det enkelt hengte man lyden på senderfrekvensen ved å variere styrken i takt med lydsignalet. Samme tanke førte til at lyd kunne spilles inn på film sammen med bilde, etter at man hadde forsøkt å synkronisere avspilling av gramofonplater med de bevegelige bildene. Man fotograferte lydsvigningene inn på siden av filmen og omdannet dette fotografiske lydsporet via en fotoselle tilbake til lyd som var synkron med filmen. På en måte kan man se dette fotograferte lysporet som analogt til variasjonen i en lydmodulert sendrefrekvens. Metoden fikk navnet Amplitude Modulasjon, og på mange eldre radioer finner man et omræde som er merket med AM. Dette er i praksis mellombølge området.

 

Senderens utstrålte frekvens kalles også for bærebølge, siden den er ment å bære informasjon av et eller annet slag. Amplitude modulasjon gjør det enkelt å hente ut den informasjon som er "hengt på" bærebølgen. Det er samtidig årsaken til krystallmottakere kan fungere uten å bruke strøm i det hele tatt. Energien i bærebølge fra en lang antennetråd er nok til å demodulere sigalet og gjøre utsendingen hørbar i hodetelefoner. Det er klart at avlyttingen blir så enkel som mulig og utgjør ingen belastning av miljøet.

 

At mange forskjellige frekvenser og radioer med tilsvarende mange bølgebånd kom til som en glede for de radio-intereserte er det liten tvil om, og utviklengen var enorm gjennom årene. På femtitallet ble det eksperimentert med Frekvens Modulasjon (FM) og høyere frekvenser på 3 meter båndet, fordi disse senderne krevde mer plass på radiobåndet. Man regnet med at rekkevidden ble kort men lyden ble bedre enn ved AM og hver kanal kunne ha tilleggsinformasjon på sidebåndene. Men til alles forbauselse så rakk FM mye lenger enn beregnet fordi signalene kunne mottas bak horisonten.

Modulasjonen kalles deviasjon fordi lyden moduleres ved at senderens frekvens flytter på seg i stedet for å variere i styrke. FM kunne fortsatt høres med en litt mer avansert krystallmottaker. Alle typer sendere som kan høres på med en krystallmottaker regnes for ekte RADIO. DAB er noe helt annet. Det er dessverre kun elendig dårlig data-sending i enveismodus. Du kan dessverre ikke stole på noen av lovnadene som push-gruppene kommer med siden de er i motstrid med de nødvendige fysiske lover. Det er synd men sant. Så behold FM-radioen din, det blir nok bruk for den til egnet bruk hvis nye regleg vedtas i EU.

I dag kan du sette opp en egen liten FM-sender lokalt for dine egne radioer, og du kan velge hva du skal sende til dine egne FM-radioer. Det vil komme nærmere informasjoner for hvermannsen her og hos normann.org

En av mange plager med DAB+ er at det oppstær ekko mellom flere mottagere, og det er lite behagelig. Hører du godt så høre du mye bedre lyd fra radiokabinettet. DAB+ er ikke ekte radio med lyden modulert i bærebølgen, men en for dårlig dataoverføring til å gi god lyd.

Du kan like dette innlegget og eventuelt spørre om mer informasjon.  :-D

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

16.09 | 10:47
DAB-SKANDALE I NORGE har mottatt 1
14.02 | 23:29
Vesentlig GAMLE foto har mottatt 1
Du liker denne siden