29 Mars 2014.Nydelig vær,mange varmegrader :-) Vi tok turen til Nes i Ådal,for å gå til Lindskarberget.Her kan du lese litt historie,fra denne turen opp. :Russerleiren:Russerene bodde i enkle brakker der fangebrakkene sto på vestsiden av veien og vokterbrakkene på østsiden. Brakkene ble tatt ned rett etter krigen og flere på Nes bygde hus av elementene. I dag er det bare restene igjen etter leiren; noen piggtrådbunter, noen blikkbokser og drikkekrus sammen med restene av en vedovn. Fangene ble brukt til tømmerhugst. De var dårlig utrustet med tynn bekledning og ofte bare filler til sko på beina. De tyske vokterne hadde tydeligvis ikke stor greie på tømmerdrift, for hestene som ble brukt for å kjøre fram tømmeret var ikke utstyrt med vanlige sjeker som trakk bukken og geita som hang bak, men kun to tau. Det ga nok dårlig styring på tømmerlasset som hesten fikk i bakbeina i utforbakker. Noen fanger var dyktige håndverkere og laget små skrin av det de kom over av materialer i leiren. Disse ga de til lokalbefolkningen på Nes i bytte med mat som kunne gi dem en ekstra matrasjon for noen dager. Flere av disse skrinene finnes fortsatt bevart i bygda. Vi vet at en fange som klarte å rømme fra denne leieren, ble innhentet oppe ved Bagn hvor han da ble henrettet.

Ulvegravene
På Ringerike har dyregravene nok først og fremst hatt funksjon som fangstgraver for elg. Dyregraver har også vært brukt til å fange rovdyr. Og de dyregravene vi har på Liemoen er anlagt slik at vi har all mulig grunn til å tro at de har vært fangstgraver for ulv. Vi ser fire groper med en liten forhøyning sentralt i midten. På forhøyningen kunne man legge ut åte samtidig som man stengte med sperrer mellom gropene, som var dekket til med tynne grener som brast når dyret tråkket utpå. I bunnen av graven var det ofte vertikalt stilte stokker, dels som jernbeslåtte spiddstokker for avliving av dyrene.

Jonsrenna
Dette er en tømmerrenne hvor tømmeret ble fraktet ned fra fjellet helt fram til for 50 år siden. Renna er anlagt ned en stupbratt li, og består av steiner stablet oppå hverandre. Man kan bare undre seg over hvordan mann, hest og tømmer kan ha kommet helskinnet ned vinterstid! Renna er delvis dekket av jord, kvister og løv, og danner en svingete sti på vei til toppen av Lindskarberget. Underveis kan man tydelig se hvor bratt det er ned mot bunnen av dalen.

Bygdeborgen
I dag finner man kun restene av en enkel borgmur her, som en steinrekke bestående av større og mindre bruddstein der de største steinene har foring (skoning) av mindre stein på undersiden. Steinrekka har front ut mot dalen, der den er ca. 9 meter lang. På en berghylle nedenfor ligger en del større bruddstein, muligens utrast fra muren over. Det er også antydninger til en mindre steinrekke noe syd for den første. Disse to steinrekkene kan ha stengt passasjen opp fra hoveddalføret hvor bergveggen er stupbratt. Tilgangen til borgen må kun ha vært gjennom en smal liten kløft og hyller i bergveggen i sydvestlig retning. Dette er ingen lett angrepsvei for inntrengere. Var dette et forsvarsverk der folk flyktet opp når krigere trengte på opp gjennom dalen eller var det en røverborg der fredløse røvere og mordere holdt til? Flere av disse borgene fikk navnene Tjuvenborg der flere sagn er knyttet til fjerntliggende skogsborger. Man har en tjuvenborg på Ringerike langt til skogs mellom Veme og Bergsund. Oldsakssamlingen sier ikke noe om hva slags borg de tror borgen på Lindskarberget kan ha vært, et forsvarsverk for befolkningen eller et tilholdssted for mordere og røvere? I mellomtiden kan vi bare fantasere for oss selv når vi står der oppe og ser utover dalen og tenke oss kanskje hele femten hundre år tilbake i tiden. Hvem var de folkene som var der, hvorfor var de der, hvor mange kan de ha vært og hvor lenge måtte de bo der? Spørsmål som vi vel aldri får svar på.(Kilde:nesiaadal.com)

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

22.05 | 22:40

Så koselig å høre!

...
22.05 | 21:21

Hei... Så vakkert! En nytelse å se... mange takk!!

...
21.11 | 12:26

Fint bilde av stølslaget

...
15.01 | 18:43

Hei... her var det veldig mye vakkert å se... mange takk!! Mvh Anne Kristine Engen

...
Du liker denne siden