Fotoalbum

Frokost på Lebiko

Datt nesten på hytta..

Lebiko

14 August,reiste jeg og Hilde rett fra jobb,og til Finnskogen for å gå sjutorpsrunden.Det er ei runde som går gjennom 7 torp,de fleste på svensk side.Vi kom fram til Lebiko kl halv ti på kvelden,der vi skulle sove om natten.Til vår store glede,fantes de ingen andre på Lebiko,og vi hadde hele den koselige plassen for oss selv 🙂I dag er det Statskog som eier Lebiko og det meste av Varaldskogen ellers. De siste beboere på Lebiko var Ole og Lina Lebiko som flyttet til Varaldgrenda i 1969. .Vi våkna ved 8 tia neste dag,og kokte kaffe og åt frokost ute.Nå så vi hvor koselig det var her,siden det var mørkt da vi kom kvelden før..Etter frokost,tok vi fatt på 7-torps-runden.Bare ti minutters gange fra Lebiko,kom vi til grensen mot Sverige.Her passerte kanskje så mange som 1000 flyktninger grensa og inn i friheten i løpet av andre verdenskrig. Vingersruta gikk inn i Sverige her. Den begynte på Grefsen stasjon i Oslo der flyktningene ble smuglet i tomme vedvogner som skulle til Kongsvinger for opplasting. På Norsenga i Kongsvinger, der dagens tømmerterminal ligger, ble flyktningene lastet av og begynte på ferden inn mot grensa. Mottaksstasjonen på svensk side var Kissalamp der familien Mattsson bodde og tok i mot de som kom.
 kissalamp ble bosatt siste halvdel av 1780-tallet av to brødre som kom fra Norge. I 1964 flyttet de siste herfra. Stedet er i privat eie. Her sto døra oppe,så vi gikk inn å så oss rundt 🙂
Neste torp var "Valli" Her var det kun noen murer og en jordkjeller igjen av plassen..Valli er en forfinsket versjon av det svenske ”vall” som på norsk betyr ”voll”. Stedet ble tatt i bruk rundt 1800, men historien om beboelse ble kort. Allerede i 1905 var det slutt. Da utvandret alle barna til Amerika...Vi gikk videre.
"Ritamäki" Den nedre gården, dagens Ritamäki, ble bygget i 1840-årene. I 1857 ble gården rammet av dysenteri og alle de fire barna døde i løpet av en uke. Senere døde også kona av samme sykdom.
Ritamäki var bebodd fram til 1964. Det var to søsken som var de siste som flyttet herfra. Disse to var så vidt en kjenner til, de siste som kunne snakke finsk med hverandre på Finnskogen. De brukte også røykovnen fram til de flyttet fra stedet.Dette var en nydelig plass..mange gamle hus,og stor voll.Her er det servering på sommeren,så vi gikk inn,og møtte et hyggelig par,som lagde kaffe til oss🙂Etter å ha drukket kaffe og sett oss omkring,gikk vi videre.
Lomstorp ligger fint til med utsikt sørover Lomsen.Det har vært bosetting her siden slutten av 1700-tallet. På begynnelsen av 1900-tallet var det også handelsbod her.Torpet ble fraflyttet rundt 1970 og er i privat eie.
Svartbecken/Mustaporro
Svartbecken ligger på en liten ås med god utsikt mot Lomsen. Utsikten var sikkert bedre før, for nå har neste all den gamle innmarka vokst igjen med skog. Dette stedet er også i privat eie.
Østerby ble ryddet ca 1730 av Ole Larsen Passio. Østerby var en rimelig stor gård i Finnskog-målestokk.stedet ble fraflyttet midt på 1970-tallet.
.
Så til slutt gikk vi gjennom furuskogen og kom fram til Lebiko igjen 🙂En kjempefin tur,på ca 8 km ble det 🙂På Lebiko satt det mange turgåere ute på tunet,så vi pakka sammen sakene våres,å reiste videre.Etter å ha tatt en liten handletur til Torsby,reiste vi opp mot Røgden,ett koselig vann på Finnskogen.Vi tok det med ro på hjemturen,og stoppa mange ganger.Det ble sent før vi var hjemme,men mye hadde vi sett,og mye hadde vi lært på denne fine turen 🙂

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Hilde | Svar 08.02.2016 13:35

Mimremimre. Fin tur! <3

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

22.05 | 22:40

Så koselig å høre!

...
22.05 | 21:21

Hei... Så vakkert! En nytelse å se... mange takk!!

...
21.11 | 12:26

Fint bilde av stølslaget

...
15.01 | 18:43

Hei... her var det veldig mye vakkert å se... mange takk!! Mvh Anne Kristine Engen

...
Du liker denne siden