NX-5
Siden er redigert og oppdatert 25.03.2021.

TIPS OG TRIKS MED NX5.

Husk at NX5 nå er i ferd med å blir faset ut etter mange år i salg til oss. Husk også at NORTRONIX i Stavern som utvikler og selv produserer systemet i Stavern, har reklamasjon håndtering som få andre har. De reparerer eller bytter i nytt om ditt utstyr skulle bli defekt.

Jeg lar alle tips om NX5 stå som oppslagsverk for alle.
HVORFOR OG HVORDAN VI SOVER GODT!

1.  Når en person nærmer seg vår bobil og vi sover, vil de på god avstand se en rød blink diode, nå må de foreta en risiko kalkyle 50/50 fake/ekte. 

2. Litt nærmere vil de se NX5 klistremerke med advarsel, iallfall litt i min favør. 

3. Når de så kommer 1,5 m unna bobilen vil utelyset vårt aktiveres.

Av erfaring, alle fjerner seg noen steg tilbake umiddelbart når utelyset aktiveres. Jeg er sikker på at en risiko kalkyle for kjeltringer nå er nesten 100% i min favør, og fint lite interesse igjen for vår bobil, og at de i stedet finner enn annen. 
Det VIKTIGSTE; Dette før de engang har rørt bobilen, og ødelagt vår ferie og reise.......

Og NX5 slår seg stille av når de forsvinner og vi sover like godt uten noen som helst støy fra alarm. 


Jeg skal her fortelle litt om mitt anlegg. 
Vi ønsker kun en ting, reise trygt og slippe problemer
Derfor har vi valgt å sikre oss mot trøbbel med å investere i NX utstyret. 
Vi har som sagt reist siden 2001 med bobil og NX fra første dag. Vi har aldri fått problemer som vi har merket.  Vi kan selvsagt ha hatt ubudne utenfor som vi aldri har merket, siden vi sov, og da har NX utstyret skremt de bort, og fungert etter intensjonen.

På campingplass i Kroatia var det på dagtid innbrudd hos 4 eller 5 av våre naboer på dagtid, vi unngikk dette. NX5 var aktivert og viste de at her var det noe, siden diode blinket og ute belysningen slår seg automatisk på når de er nær bilen. Sannsynlig vis var det derfor vår bobil ikke fikk innbrudd.

Vi har reist og reiser mye i Sverige, siden 2001, og har alltid overnattet på fine plasser, også langs E6/E18 og aldri merket problemer, men det har andre... Vi har da sovet ofte på de plasser som er frarådet som f.eks Erikslund. 


GODT TIPS:
HVORDAN KOBLE BLINK DIODE
Har du en NX5 så er det smart å koble opp en Blink diode på denne. Jeg vil ikke bruke den originale siden den kun virker på Innbrudd/BURGLAR.

Kjøp en "fake" jukse diode med innebygget blinke funksjon. Da vil blink dioden fungere på alle alarmens funksjoner.

MONTERE "fake" 12V BLINK DIODE:
Koble + til Terminal B punkt nummer 1 (1 på midtre rekke).
Koble - til Terminal A punkt nummer 2_(2 på øvre rekke).

Legg en tynn to-leder bort til ett sted hvor du fester dioden godt synlig fra utsiden.

Nå er det ingen tvil for alle når alarmen er aktivert.
Blink varsel diode i frontvindu
Det anlegget jeg har i min LMC og tidligere bobiler er slik:

NX5 ALARM SENTRAL MED GULVFØLER.
Markedets beste og dedikerte alarmsystem for bobil og campingvogn. Denne dekker ALT av tunge og lette gasser, CO CO2, branngasser, propan, dårlig oksygen kvalitet osv. Fra gulv og opp til tak. En komplett varsler som gjør at man kan sove dypt og trygt!.

UTVENDIG BEVEGELSE SENSORER:
Har montert tre stykker TRÅDLØSE utvendig. Meget enkel montering uten å lage hull i bobilen, og særdeles enkel opplogging mot NX5. 

Koblet NX5 til utelyset:
Mao om uvedkommende kommer ca 1,5 m nær bilen når vi sover, slås utelyset automatisk på. Ingen alarm, og vi merker ingenting. De fleste kjeltringer vil vel nå finne en annen bil å bryte seg inn i, de ønsker ikke belysning til arbeidet, og de forstår at her er det ett avansert alarm system. Om de ikke beveger seg ut av sonen iløpet av den tid det tar å går rundt litt over halve bilen, vil alarm utløses. Vi vil nå våkne.


MAGNETBRYTERE DØRER/LUKER
TRÅDLØS magnetbrytere på alle dører og luker. Om kjeltringer ignorerer bevegelse/utvendig lys, vil de ved å bryte opp dører nå også utløse alarm for innbrudd. 

DIODER
For å vise uvedkommende har jeg montert blinkende diode fra NX5 sentralen. 

SIRENE
Under bilen har jeg montert en sirene som veksler på toner og volum, meget spesiell lyd som vekker oppmerksomhet.

NX BUDDY
Dette er ett sporing/skytjeneste som inkluderer ett SIM abonnement som gir masse fordeler mht bobil ferie og sikring av bobilen. 


Her viser jeg dekningsområdet utvendig av de TRÅDLØSE utvendige bevegelse sensorene. Jeg har i tillegg en ekstra utvendig sensor liggende i bilen som jeg kan bruke på å dekke eventuelle sykler og møbler som kan stå på utsiden.
Sentralen aktivert. Trygghet vi ikke kan være foruten!. Monteres høyt i nærheten av inngangsdør. Kabel og el.nøkkel på bildet i alarmen er en deaktivering av burglar jeg selv har laget. Dette for å ikke å ha forsinkelse på alarm ved innbrudd når vi har forlatt bobilen.

Gulvføler monteres 10 til 12 cm over gulvet. Jeg har montert den nær innstegkassen. Den detekterer alle tyngre brann og røkgasser, og annet som kan true oss når vi sover.
Monteringen
Nortronix NX5 er den ene som gir maksimal trygghet, samt SÆRDELES enkel betjening.

Jeg skal her vise med bilder og tekst, montering av vår NX5 med multi-gass sensor, utvendig bevegelse, magnetbrytere på dører.
Monteringen kan utføres av alle som ikke har "ti tommeltotter på ryggen", mao en grei jobb, og medfølgende monteringsanvisninger er meget godt illustrert. Jeg håper i tillegg at mine bilder kan gi ideer for hvordan lage braketter og å få systemet på plass. 
Jeg anbefaler på det sterkeste å kjøpe NX5 med trådløse enheter i tillegg. Da sparer du masse monterings arbeide samtidig slipper du å lage masse hull i bobilen!.

har du spørsmål så send en mail.
NX BUDDY
Denne tracker er koblet TRÅDLØST opp til NX5 og sammen er de svært interessante. det ligger så mye innebygget i dette systemet at det blir mye å skrive, men det viktigste er sikkerheten som det tilbyr oss.
Noen eksempler: 
Når man kjøper NX buddy så får man tilgang til en personlig internett side hos NX buddy. Der kan man legge inn egne mobil numre og eventuelt pårørende. Om man parkerer bobilen i en by eller kjøpesenter, aktiverer NX5 med nøkkel, forlater bilen. Får man innbrudd har jeg tekstmelding om dette iløpet av 3-6 sekunder og kan løpe ut og avverge.  
Eller om man ligger og sover, og får en sikkerhets trussel og alarmen utløses, kan man i tillegg med SOS knappen sende en sms til pårørende som vi har definert på buddy siden. Disse kan så ringe oss og verifisere om vi har problem eller ikke, og eventuelt iverksette tiltak med redning, politi, lege eller ambulanse lokalt. 

Om man kjøper SOS knappen i tillegg, så tenk deg at en i reisefølget blir alvorlig sjuk, og man ligger på ett sted som er svært vanskelig å forklare, språk problemer osv... Med SOS knappen aktiveres alarmen selv om den er slått av, og sender tekstmelding til de pårørende man har lagt inn og avtalt med på forhånd. Disse kan så ringe tilbake og spørre om det faktisk er kritisk. Om det er så, kan de ringe politi/ditt reiseforsikrings selskap/nød nummer, gi redning tilbyder tilgang til Buddy med tracking/kart og koordinater på presis hvor jeg er, og iverksette nødvendig LOKAL redning. I hele Europa.
Ligger mye mer i systemet.  Dette ble kort fortalt... men systemet er trygt å ha.

Her er ABAX trackeren. Ett telenor proff prioritert abonnement sikrer alarmer sms overføring på 3 til 6 sekunder over hele Europa.
SUPER ENKELT TRÅDLØST, eller kabelbundet utstyr
Trådløs slipper man å bore hull i bilen utvendig, man sparer også masse jobb med å legge kabel.

TRÅDLØS MONTERING krever KUN å bruke malen for å finne dekningsområde på siden av bil/vogn, samt rengjøring der man limer sensoren. SUPER ENKELT!

Kabel montering:
Stort sett ingen som gjør lenger, men er selvsagt ett alternativ.
Utvendig bevegelse sensor. Super enkel montering.
SOS knappen, suveren. ETT TRYKK og du varsler dine nærmeste, som kan om nødvendig påkalle redning i hele europa, på NORSK!.
MAGNETBRYTER, selvsagt TRÅDLØS.
Her har jeg tapet opp medfølgende papir malen som viser dekning området av bevegelses sensoren langs bilen. bruker noen snører for å måle meg fram slik at mest mulig av bilens sider er dekket, samt unngå at den dekker området utenfor bilens lengde. Når riktig vinkel og posisjon er funnet, så merker jeg av på bilen slik at posisjonen er lett å finne når det skal bores og sensor limes på plass.

Er bilen inntil ca 6 m lang kan sensorene midtmonteres vannrett, er bilen over 6 m så må man forskyve plasseringen forover eller bakover og skråstille den tilsvarende for da vil den dekke hele lengden. Derfor er malen og snører kjekke å ha for å kvalitetssikre eget arbeide.
Bilen, papirmalen på veggen og snørene mine, som viser deknings områdets ytre ende lang bilen.
TRÅDLØST UTSTYR:
Når du har funnet korrekt plassering på medfølgende mal på veggen, så sett merker på utsiden av arket, sett av merker for bunnlinjen på sensoren, samt senterlinjen vertikalt. Så lim opp den trådløse sensoren, ferdig....Her sitter utvendig bevegelse sensor, en MEGET enkel og grei jobb med TRÅDLØSE enheter, gjort på minutter å montere. Med kablet sensor så kan du gjerne legge en fuge med hvit polyurethan fugemasse, maritim, rundt og jamne denne ut, da har du ekstra tetning og det ser pent ut.
Braketter Garasjedører

Garasjedør braketter:

Nødvendig materiell og verktøy:
Aluminium plate strimmel, to bredder som på bildet. F.eks 1,25mm tykk

Her er brakett for radiosenderen og bryteren ferdig laget. Det vktige med denne braketten er å få en stabil holder til elektronikken, samt få montert den så den sitter trygt og godt uten å komme i konflikt med dørlista.
TRÅDLØS Magnetbryter på førerdøren
TRÅDLØS Magnetbryter på inngangsdøren
Magnetbryteren på garasjeveggen, tilpasset utstikket slik at den kommer fri av listen.
TRÅDLØS Utvendig bevegelse på begge sider
TRÅDLØS Utvendig bevegelse over syklene
Brakett Fiat chassis dør
På Fiat chassis tom 2006 modellen kan du hente dør åpen signal fra taklampen, den blå kabelen i lampa, og føre denne til NX alarmen for innbrudd sikring (se manualen).

På ny 250 chassis er ikke dette mulig, her styres det med ett såkalt CanBus system og dette tillater veldig lite, for ikke å si, kobler man på dette, så blir mye feil på bilen.

Så løsningen på de nyeste chassisene fra Fiat er å bruke trådløse magnet brytere som det desidert beste valget. Jeg laget to U braketter som jeg tredde under dørlista, limte magnetbryteren på denne igjen, og limte magnet holder direkte på dørbladet. Suveren løsning!.
Dette gjelder det nye Fiat 250 chassis.
Braketten på førerdører fester jeg ved å la den ene vingen gå under dørlista, på den andre som er bøyet over lista limer jeg magnetbryteren
Brukte sica flex å lime brytere på plass for å unngå skruehull.
Preventivt
Om man skimter gjennom framvindu så ser man at bilen er sikret, antar at slike detaljer gjør at tyver istedet velger en annen bobil å brekke.....
NX5 sentral
Her kommer mer
Her monterer jeg radiosender som kommuniserer med magnetbryterne. Meget enkel å montere, er bare å sette den på plass, og parre den med de trådløse magnetbrytere og bevegelses sensorer
Egnet plass på veggen, mot skap for å kunne skjule kabler på baksiden.
NX 5
He, he, her er den klar og operativ den nye Nortronix NX5. Jeg har montert 8 stk Nortronix NX4 og NX5 i egene biler og denne med magnetbrytere er i en klasse for seg. Anbefaler på det sterkeste å spandere på dere radiostyrte magnet brytere, mye penere enklere og vesenlig mer profesjonelt anlegg!
GJETT HVA DETTE SKAL BLI
Sentralen med egenkonstruert fjernstyrt aktivering/deaktivering av burglar når vi forlater kjøretøy. da er det ikke forsinkelse på alarmen ved innbrudd.....
INNVENDIG SLIK
Jo, greia er at når man aktiverer innbrudd/burglar med den elektroniske nøkkel innvendig, før man forlater bobilen, Da er det en forsinkelse av alarm ved innbrudd gjennom inngangsdøren. Dette skal jeg endre. Jeg lodder på en kabel fra NX alarmen sin nøkkelbryter, legger en kabel til ett hemmelig sted utvendig på bobilen hvor jeg monterer denne boksen. Da kan jeg parre inngangsdør som alle andre dører og luker, uten tidsforsinkelse. Aktivere systemet fra innsiden, gå ut og låse. Da er bilen armert med øyeblikkelig alarm når dører og luker åpnes, samt at jeg vil få SMS. Når vi kommer tilbake til bobilen deaktiverer jeg systemet fra den nye boksen ett sted på bobilen.
Her er den "fjernstyrte" bruglar kontriollen montert. I gasskassa. Selvsagt er det også montert magnetbryter på døra til gasskassa med forsinkelse.
TRÅDLØS MONTERING!
1. Tilføre 12V og jord kabel til NX5 sentralen.
2. Plassere nedre sensor og kabel opp til sentral.  
3. Parre trådløse sensorer.
4. Plassere ut trådløse sensorer.

VIKTIG!
Bruker du de NYE trådløse magnet brytere så skal det lages tre ledningsstumper (de hvite korte på bildet) som settes i klemmene i NX5.

Alt dette er veldig godt forklart med tegninger og beskrivelser i medfølgende monterings og system dokumeter.

Værre er det ikke
🙂 🙂
Her er sentralen ferdig koblet.
TEKNISK TIPS!


TIPS 1. 
VIL DU HA TRÅDLØS UTVENDIG BEVEGELSE SENSOR OG HAR EN NX5, og trådløs radiomodul som er fra ca 2012 eller så, og eldre?.

SJEKK DETTE:
Ta av utvendig deksel.
På en liten sort databrikke på printplaten skal det stå " AT MEGA 238P" denne er korrekt!

Om de står: "AT MEGA 288" så må denne brikken byttes. Kontakt selger eller Nortronix. 
Dette er oftest intet problem, men den må oppgraderes.


TIPS 2 fom februar 2014.
Har du allerede en NX 5 alarm, og ønsker TRÅDLØS oppkobling av utvendig belysning fra NX5, da må du oppgradere software på trådløs kortet i NX5 boksen. Denne må tas ut og oppgraderes hos Nortronix, kontakt fohandler eller Nortronix.


TIPS 3
Har du trådløse utvendige bevegelses sensorer kan du justere følsomheten på potmeter inne i NX5 sentralen til MAX (skru den til endestoppen med klokka).
Har du trådbundene bevegelses sensorer kan du skru den til minimum, mao mot klokka.HVORFOR
http://www.aftenposten.no/nyheter/oslo/article3818989.ece
http://www.dagbladet.no/2010/09/20/nyheter/innenriks/dodsfall/13475828/
http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/ostlandssendingen/1.7320494Dødsfall har skjedd før og vil skje igjen uten en NX5 montert og aktivert når man sover: Kun pga uheldige omstendigheter med røyk, gass, dårlig oksygeninnhold i kjøretøyet, og kan få CO og CO2 forgiftning når man sover, og da kan man absolutt sovne rolig inn.


Denne "dingsen" (NX5) i grunnpakken, med innebygget multigass sensorer og medfølgende multigass gulvsensor for en haug med gasser, ville avverget med god margin, slike forferdelige tragedier vi desverre her opplever. Prisen er ca 3800,-..........

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Thore Kibsgaard | Svar 25.08.2022 07.46

Hei, flott dide du har her og takk for alle gode ideer.
Min LMC bil har NX5 denne er død selv med de tre sikringene inntakt.
Kan den ha en ekstern sikring und

Fred 25.08.2022 09.01

2,9 er jo for lavt. Prøv ny separat kabel med 12V inn på apparatet, og se om den fungerer ok da.

Thore 25.08.2022 08.36

Har målt men kun 2,9 volt. Bilen har kun gassalarm ved dør/steg.

Fred 25.08.2022 08.19

Hei. Mål om det er spenning inn på apparatet. Er det det, kan det være defekt. Da er det garanti, og den vil bli reparert eller byttet i ny av Nortronix.

Bertil Andersson | Svar 28.05.2022 13.43

Jag söker nyckel till min nx-5 Nortronix. Är det någon som kan avvara nyckel så vore jag lycklig. Jag betalar givetvis

Inge Arve Nordheim | Svar 23.05.2022 09.47

inge-arve@hotmail.com

Inge Arve Nordheim | Svar 22.05.2022 19.10

Flott side, håper den er aktiv enda :)
Kjørpte trådl utv bevegelsesen og radio del til min NX-5 Ved paring er det bare en som virker, gjør jeg noe galt ?

Fred 23.05.2022 08.27

Hei. Har du en mail kan vi ta det der, siden det er begrenset tegn-mengde her. Mvh Fred

Kåre Torgrimsen | Svar 27.08.2021 20.26

Har kjøpt bobil med NX5. Denne har magnetbrytere på dørene på ledning. Ønsker trådløs til garasjen. Må jeg da bytte de andre bryterne til trådløse også?

Sture | Svar 18.08.2021 19.34

Hei. Fin info på denne siden. Et spørsmål. Når jeg tester alarmen så kommer det ikke lyd fra innvendig sirene. Blir bare en klikkelyd. Kan høyttaler være defekt

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

25.08 | 09:01

2,9 er jo for lavt. Prøv ny separat kabel med 12V inn på apparatet, og se om den fungerer ok da.

...
25.08 | 08:36

Har målt men kun 2,9 volt. Bilen har kun gassalarm ved dør/steg.

...
25.08 | 08:19

Hei. Mål om det er spenning inn på apparatet. Er det det, kan det være defekt. Da er det garanti, og den vil bli reparert eller byttet i ny av Nortronix.

...
25.08 | 07:46

Hei, flott dide du har her og takk for alle gode ideer.
Min LMC bil har NX5 denne er død selv med de tre sikringene inntakt.
Kan den ha en ekstern sikring und

...
Du liker denne siden