Velkommen til min side med øletiketter.

Velkommen til mine samlesider med øletiketter. Jeg begynte at samle på øletiketter for ca. 31 år siden, da var hele verden  samle-område men etter et par år ble det for meget at holde rede på syndes jeg, så nu er hovde interessen de nordiske lande. Jeg er medlem av Bryggeriklubben i Sverige , og Skandinavisk Bryggerisouvenir Samlerforening (SBS) i Danmark og Norgesetikett . De utgir nye etiketter 4 gange i året, lidt forskjelligt fra diverse land. Reiser på byttemøter i  Danmark og Sverige et par gange i året, der findes desverre ikke byttemøter på samme måte her i Norge, som jeg ved om.

Jeg vil på mine sider vise lidt etiketter fra min norske samling, jeg har ca. 38014 forskjellige etiketter, her er 13599 norske
, 11101 danske, 3970 svenske og 580 finske, resten er fra den store verden.


M an drikker mere vin om dagen,og der kommer mer øl på boks fra de store bryggerier, og dermed er der ikke så mange nye øletiketter at få, og der finnes øl som kun kommer på boks, og derfor blir der ikke så mange etiketter på oss samler. Men heldigvis kommer der en del etiketter fra de nye mikrobryggerier som åpner rundt om i landet. 

E ti ketter fra Oslo's bryggerier har forskjellig bynavn på etiketterne, 
byen har skifte navn 3 gange, fra 1624-1877-1897 Christiania, 1897-1925 Kristiania og fra 1925  Oslo. 
 
 

                                                                     

D er er ca. 1177 forskjellige norske etiketter på siden.   
fra
251 norske bryggerier.Alle scan er fra min egen samling .     Har du spørsmål eller rettelser til min hjemmeside, ta kontakt på e-meil, så skal jeg se om jeg kan hjelpe.


Kan sige lidt om meg selv, mitt navn er Svend Petersen kommer fra Danmark men har været her i Norge i 42 år og jobbet 31 år i Nordmaka som skogarbeider, Jobbet som vaktmester på Camp Hudøy i 8 år ( et feriested for Oslo børn ved Tjøme) er nu pensjonist, en annen hobby jeg har er akvarifisk. Og er begynt at samle på flaskeåpner.   
At samle ! det gjør alle hvis de har to ting av samme ting.
Men hvorfor øletiketter ? 
For mitt vedkommet startet det hele med, at min sønn begynte at samle på tomme utlandske ølflasker,fordi at han syntes at etikettene var flotte, så han tog dem med hjem fra jobb, han jobbet i et supermarket etter skolen. Det ble mange tomme flasker, i stedet begynte vi at skrive rundt til diverse bryggerier i verden og der kom en del etiketter tilbake, men interessen ble mindre hos sønnen og større hos meg og dermed var det hele igang. 
                                 

Der var kulturhistorie i de gamle ølannonsene, Men det var den gang det var lov at ha reklame for øl, men da loven om alkoholdreklame kom i 1975, gikk ølannonsene og emaljeskilt over i historien, selv om de beretter sitt om et stykke kulturhistorie, som vil de bli glemt, hvis ikke samler tar vare på dette reklamemartriale fra den tid.

Den 1 november 2015 ble der endringer i alkoloven, regjeringen sage ja til nøktern informasjon om øl på hjemmesider til bryggerier, nu er det lov at vise bilder av emballasje og produktene i glass mot en nøytral bakgrunn.
På en nøkternt måtte kan produsentene selv informere om sine produkter, bla.a. vilke råvare som er brukt. Men den gamle fargerike reklame er borte, det er kun samler og få andre steder som vil ha denne. 
De tre store Oslo bryggerier, Ringnes Frydenlund og Schous hadde ulik form på sine etiketter, der blev sakt at dette blev gjort for at selv blinde kunne kjenne på etiketten , og dermed få sitt øl fra det rette bryggeri. 
                                                      

Den etikett som har været lengst i bruk hos Ringnes er den firkantede pilsener øl, etiketten kom i 1962 og var i bruk helt til 1989.
Men selv den skiftet utsene uten at der var mange som lage merke til det som at de rette hjørner blev runde og at etikette skiftet fra matt til blankt papir.                                              
                                                  

Reklame kan gjøres på mange måter uten at man tenker på det, den findes alle steder. På film betaler man godt for at få sin reklame med.
Tenker ikke på James Bond men Olsen banden først Frydenlund pilsener så kom Ringnes pilsener.
                                                        

Frydenlund Bryggeri var tidlig ute med at få registrete olympiske ringene for sine produkter. De var bla. at finne på pilsnerøl, bayerøl og ikke minst på vørterøl.
En av etiketterne på vørterøl fra Frydenlund, var med to barn på,men Frydenlund å snu trenden om at vørterøl skulle være en barne -drikk,man at det ble sett på som en sportsdrikk, så Frydenlund bryggeri fik tegnet en ny etikett til sitt vørterøl.
Man fikk bokseren Schiemann til å stå modell, hans muskuløse arm kom på etiketten sammen med de olympiske ringe, denne etiketten ble mønsterbeskyttet i 1939, året etter at den kom på flaske.
Da Norge skulle arrangere vinter-OL i 1952, gav patentkontoret den olympiske komite beskjed om at det var Frydenlund bryggeri som eide rettigheden til olympiske ringene, men de var sjenerøse og lot den Norske Olympiske Komite bruke dem unner OL.
Men 20 år senere i 1972, solgte Frydenlund bryggeri rettighetene til OL-ringene til komiteen for 1 krone, men man fikk beholde retten til å ha Ol-ringene på vørterøl etiketten. Idag er det Ringnes som har OL-ringe på sine vørterøl-etiketter.

Kilde: Ringnes hjemmeside.    

Når jeg er i Danmark om sommeren og været er fint, tar jeg en tur i Tivoli, ser på livet og her ligger Færgekroen Bryghus i fine romantiske omgivelser, de brygger 2 sorter øl, jeg syndes at begge er gode samtidige har de god mat. Dette er en god sommer dag .
Har kun åpen om sommeren i Tivlois åpenstider. 

                                                               

D en Internasjonale øldagen.

T radisjon startet i 2008.
F eienes første fredag i august.
I 2012 var det 353 offisielle feiringer fordelt på 207 byer i 50 land, og det er økende.

E tikett er en merkelapp. Ordet brukes særlig om lapper, sedler og klistermerker av papirsom er festet til vare og varepakninger og som angir varebetegnelse, innhold kvalitet , produsent ( fabrikant), pris og liknende. I selvbetjeningsbutikker er etiketter ofte plassert på hyllekantene eller diskene der varene er utstilt. ,
B etegnelsen kan også brukes om merkelapper i overført betydning, for eksempel kjente varemerker, ofte plateselskap, eller genraliserende kallenavn og stigmatiserende gruppebetegnelser. De engelske ordene label , tag og sticker kan oversettes med " etikett" på norsk.
E tiketter  kan være enkle, håndskrevne lapper, men også små , kunstferdig utførte reklameplakater trykt på egne etikett-trykkerier, for eksempel til bruk på flasker, tobakksesker og hermetikk.

Hentet fra Wikipedia.

Alkoklasse

Øl er inndelt i alkoklasser.

Kl. A                  0 -  0,7 %
Kl. B               0,7 -  2,75 %       Kjøpes i butikk
Kl. C              2,75 - 3,75 %
Kl. D              2,75 - 4,75 %
-----------------------------------------------------------
Sterkøl         4,75 %    eller over  kjøpes på vinmonopolet.
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE