Oppskrifter m kjekjøtt

Oppskrifter (Dagbladet 2006)


 

Minnerik tradisjonsmat             

Kje eller killing er en for                         

mange ukjent delikatesse.

Arne Brimi håper at flere

vil smake.

Langpanne med kje

Dette var en av Arne Brimis favorittretter.

Festmat på høyde

med kål om høsten og ribbe til

jul, mener kokken.

2 kg kje

smør

8-10 gulrøtter

2 løk i grove skiver

salt og nymalt hvit pepper

4 dl vann

4 dl fløte

Slik gjør du:

1.

Pensle den største langpanna

du har med smør eller olje. Del

opp kjøttet i servingsstykker.

Legg kjøttet i panna sammen

med gulrøtter og løk i grove biter.

2.

Sett i ovn på 200 grader. Snu

stykka med jevne mellomrom.

Når alt har fått litt steik, dryss

litt salt og nymalt hvit pepper

over. Senk temperaturen til 175

grader og stek videre i 1 1/2 time.

3.

Slå over vann og fløte. Stek

videre i 1/2 time.

Salat med sprøstekt kje

En sommerlig salat med middelhavspreg

og særnorske råvarer

1 ribbe av kje

1 sitron

3 ss olje

salt og hvit pepper

salat

6-8 små tomater

1 løk i skiver

6 ss olje

2 ss sherryeddik

salatost

Slik gjør:

1.

Før du steker kjøttet gnir man

det godt inn med sitron. Stek

deretter i olje i en middels panne.

Dette er en øvelse hvor man

må prøve seg frem. Kjøttet skal

være sprøtt utenpå. Skjær eventuelt

litt i kanten for å sjekke at

det er gjennomstekt.

2.

Med utgangspunkt i panna

kan man lage en god, varm vinagrette.

Slå i litt mer olje, løk i

skiver og sherryeddik. Skru ned

varmen og la løken bli gjennomtrekt.

3.

Vask salat og tomater. Legg

opp salaten med det grønne i

bunnen. deretter tomater, salatost

og kjøtt. Slå den varme vinagretten

over.

Lårsteik med nypoteter

og sommerkål

Dette er et festmåltid som Brimi

tilbereder i gryte med lokk.

Samme oppskrift og fremgangsmåte

ken en også bruke

på anna kjøtt.

1 lårsteik av kje, normalt rundt

800 g

2 ss finskåret purreløk

4 finskårede sjalottløk

2 ss finskåret timian

3 ss rapsolje

600 g små nypoteter

1 sommerkål

2 ss smør

Slik gjør du:

1.

Ta ut lårbeinet. Surr steika

godt sammen med bomullstråd.

2.

Brunes i ei dyp gryte med

rapsolje. Krydres med salt og

hvit pepper. Når steika har fått

stekeflate på alle sider skrur

man ned varmen litt og tilsetter

purre, sjalottløk og timian.

3.

Sett over lokk og la det surre

i rundt 25 minutter. Rist på

gryta en gang i blant. Mot slutten

stikker du inn et steketermometer.

Kjernetemperatueren

skal være rundt 62-64

grader.

4.

Ta ut kjøttet og la det hvile

før man skjærer i det. I mellomtida

kan man lage tilbehøret.

5.

Vask potetene godt og del

de en gang på langs. Stekes i

middels varm panne med

smør eller olje til de er gyllne.

Stikk en kniv i de for å kjenne

om de er ferdige. Det skal være

litt motstand i kjerna.

6.

Snitt kålen grovt. Ha den i

kokende vann, deretter direkte

over i iskaldt vann. Vend den i

godt smør før servering.

Tips:

Fra gryta kan du lage en

god skysaus. Tilsett 1 dl tørr

sherry, 1 dl tørr hvitvin, 2 dl

vann. Kokes opp. Sil av. Kokes

deretter opp på nytt. Bland i

litt smør. Smak til med salt.

 

 

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

26.10 | 21:10

Hei. lurer på om det er mulig å være behjelpelig med frakt? bor i nordland fylke.

...
06.05 | 09:47

Hei. Måtte vurdere evt sendingsmåte og slakting. Desverre blir det ikkje slakting før hausten av div årsaker.Spekepølse kan eg sende deg om du vil. Adresse ?

...
02.05 | 22:53

Har problemer med e-posten... Må nett spørje kvar du bur ? Så skal eg tenkje litt og gi deg eit svar om nokre dagar.

...
02.05 | 14:48

Hei.Eg har ein del spekepølser,korv og noko kjøt på frys.Dersom eg får bestillinger på heile/halve slakt så blir det muligens slakting tidleg i mai/juni.

...
Du liker denne siden