AVL AV HØNSEFUGLER

Høns

Når det gjelder avl på rasehøns så er det noen ting man burde tenke over først .
Jeg vil her fortelle hvordan jeg velger å gjøre det .

Jeg velger ut min flokk slik .. jeg ser over fuglene om de holder mål etter Skandinavisk rasefjærfe standard ( ynglingsboka mi og kjøpes hos NRFF eller Dagfinn johansen hushyrutstyr ..) Hanen og hønene skal ha rett størrelse og vekt , farger og fjærtegninger skal stemme etter beskrivelsen og bruk ikke høner eller haner med skeiv kam( kammen kan ha mange forskjellige feil) , tåfeil ,feil mønster/ farge , for små i størrelse skeivt brystbein og slike ting.
Endel av disse tingene går i arv fra foreldre til kylling og det vil vi ikke bringe videre til potensielle kjøpere.
Ikke mix raser og tro at hanen greier å skille ut "sine" høner og at du da vil få reinraset fugl . Mange har gått i den fella og solgt /kjøpt såkalt reinraset fugl men endt opp med mix som er "nesten " lik den rasen du ville ha , det er trist både for kjøper og selger.

Andre ting er blant annet at hanen må få tid på seg til å bli produktiv.. plukker du egg for tidlig på våren så kan du enten få bare blanke egg ( hanen produserer ikke sæd) eller at hønene ikke godtar hans sæd enda..
Ha gjerne en reservehane på lur hvis den du har planer om å bruke ikke gjør jobben

Jeg lar flokken gå sammen et par uker og holder et øye med dem slik at jeg får med meg at parring og egg kommer slik det skal , så er det bare å samle egg( husk rett eggvekt)
Har du planer om å mikse farger og raser så ta kontakt med noen som kjenner godt til genetikk og arvelære slik at du får rett veilledning.
Jeg har selv prøvd meg på fargemix innen samme rase og det var veldig spennende og det ble mange telefoner til min " læremester" i den tiden , men dette er noe som er svært tidkrevende og du må avle mange generasjoner med høns for å få frem en ny farge og få den stabil slik at kyllingene bærer fargegenet videre .


Høns er svært lett å avle på og det er vel en av di tingene som gjør det så utrolig morsomt med denne hobbyen .
 Men vær obs på innavl.
Ved innavl så merkes dette gjerne på at du får høy dødlighet på kyllinger , dårlig verpeevne , ulike "defekter" dukker opp o.s.v

Det som er mest vanlig i dag er det vi kaller for linjeavl og det er en form for kontrollert innavl , en av årsakene til dette er at på enkelte raser så har vi lite "genmateriale , få fugler " i landet..  
Min andre generasjon med " Blå" Brahma..

Kalkun

De samme kriteriene gjelder også for kalkun som for høns..Sjekk fuglene for de samme feil .

Kalkunene legger mellom 20 -70 egg pr sesong med små opphold imellom så der er ikke tilgang på egg like stor som på høns .
Kalkunegg ruges  med samme tempratur som høns og samme fuktighet .
Jeg har prøvd å la kalkunhua ruge frem selv men dette er et sjansespill da de ikke ser ut til å vil ligge full tid
Eggene må ligge til ruging i 28 dager før de klekkes ,og da kommer det noen store kyllinger til verden
Kalkun kyllingene vokser ganske fort og krever fort større plass.
bronsjekalkun kyllinger 6 uker gamle. Allerede ganske store :)

Fasan

 Når det gjelder avl på fasaner så er dette helt anderledes enn f.eks høns.

Det du må tenke på når du skal sette sammen paret eller flokken din er at her er det viktig å få tak i ubeslektede fugler.
De fleste fasaner er polygame og hannen vil gjerne ha flere hunner  ,dette er med på å senke presset fra hannen da disse fuglene kan være tøffere med huene i spilltiden.

Vi kan ikke gjøre så mye for å innvirke på egglegging og slike ting annet enn å legge forholdene til rette for fuglene ,det vil si , sjulesteder , stor nok plass ,  kasse hvis hua vil legge eggene i et kunstig reir og lignende ting.

Fasanene finner selv ut når spill og parringstid er rett og  så da er det bare å følge med når det kommer egg .
Skal du ruge ut eggene i maskin så går det som regel greit .
På de vanlige fasantypene ( jakt ,gull ,diamant og kongefasan) så kan det ruges på samme vis som til høns med eggene må ha noe lenger rugetid ( 23 dager ). Andre typer med  fasan så kan det være andre ruge tempraturer og tider som gjelder.

Jeg gjør det slik at hunnene får ruge ut sin del av eggene slik at de får tilfredstilt sitt naturlige rugebehov også .

 Kyllingen krever det samme som f.eks hønekyllinger og det er viktig å ta godt vare på dem fra de er små.
 
 Når det gjelder avl på den spesielle Temmincks tragopanen så krever disse fuglene litt mer av deg .de legger 3-6 egg pr sesong så eggene er dyrebare Ha mye sjulesteder til deg ,ei kasse litt opp på veggen også. Nyt synet av denne flotte fasanfuglens spill og plukk eggene forsiktig .
Svært viktig å ikke forstyrre fuglene unødig under spillperioden da kan eggleggingen stoppe opp.

En ting er viktig å få frem også .Fasanene må få tilgang til et godt for i denne tia for å kunne produsere avkom og være i form til spillet .
Ungfugler av Diamantfasan som er blitt godt vandt til mennesker fra de er små :)

Innavl/dødlige gener

Resultatet av innavl kan være stor konsetrasjon av gener/ arveegenskaper.
Da snakker vi om ressesive eller vikende gener som slår ut når vi setter to fugler med samme arvemateriale ( identisk ) settes sammen for avl.
 Det kan gi utslag i f.eks krokete nebb , kort overnebb ,små vinger for korte leggmuskler slik at kyllingen ikke går ordentlig . " Skjelving" medfødt vises som ukontrollerbare skjelvinger spesiellt i hodet  , dette er med på å svekke kyllingen da matopptak blir vanskelig.

 Første tegn på innavl er svake kyllinger ( dårlig livskraft ) kyllingen dør i egget , dårlig verping på hønene små og svake høns i forhold til rase  , sterilitet og høy dødlighet ( fuglene begynner å utradere seg selv ) dette skjer selvfølgelig under helt ekstrem innavl.

Ved kontrollert innavl( linjeavl ) settes fuglene sammen et et spesiellt mønster slik at nettopp ikke denne problematikken dukker opp.

Det er viktig at vi som driver med litt oppdrett på hobbybasis tenker over disse tingene og vet hva vi gjør i forhold til fuglene våre .
Når vi kjøper f.eks kyllinger av en annen oppdretter og disse er klekket samtidig og er av samme rase så må du hverfall regne med at noen kyllinger en søsken og søskenbarn.. det sies at du kan avle høns fra samme linje ned til 8 generasjon før det begynner å skje noe.. Jeg prøver i den grad det er mulig å få hanen fra en annen oppdretter slik at jeg da har flere gener å spille på.

Oppdrettere med lang erfaring og mye kompetanse kan også forhindre innavl med å ta inn f. eks hane av en annen rase( som er lik den rasen han har fra før ), mange av rasene vi har  ,  bærer mange ganger flere fellestrekk da samme raser har blitt brukt til å forme nye raser.. 
Mix høne