Turmat som er lett å bære
Tips om tørking av turmat
Her ønsker jeg tilbakemeldinger tips, ideer, med mere.

Å tørke mat
Det har man gjort lenge, steinaldermenneske laget pemmikan som var tørket knust kjøtt, fett og tørre urter.
Når man drar på tur er det viktig å ikke ha for tunge sekker, da blir turen et slit. Så det og lære seg pakking av lette sekker er en kunst. Kjøtt og matvarer som inneholder nærmere 70% vann er unødvendig last! Real turmat, Mr.Lee og Toro har mye bra som er lett og bære med seg.
Man kan ha det morro med Toro, en liten fløteskvett kan forandre mye, et par knuste einerbær, likeså fattigmannstrøffelen løken er lett å ha med på tur f.eks Arne Brimi løken! Greit nok men med litt øvelse og fantasi så kan man lage tørket turmat selv. Så derfor prøv. Tørk maten selv,
Det er slett ikke vanskelig, og nesten alt kan tørkes.

Kjøtt: Skjæres opp i tynne skiver og tørk det i komfyren, helst varmluftsovn, med døren på klem.
Temperaturen bør være minst 80 grader maks 100. Sett en tresleiv i døra, slik at det blir utlufting. I løpet av natta er kjøttet ferdig tørket. Om sommeren kan det med godt resultat legges noen timer i saltlake med noen ferske urter opp i f.eks hvitløk, en rød Chilli, eller Rosmarin før tørking, så blir holdbarheten mye bedre.

Frukt og grønnsaker: kan tørkes på samme måte. Skjær det i tynne skiver og la ligge på et bakepapir i komfyren natta over. Samme prosedyre kan du bruke på bananer, jordbær, epler, gulrøtter, paprika, purre, sopp, løk med mere.
Når maten er ferdig tørket, la den avkjøles helt. Så legger du den i en gjennomsiktig pose (frysepose, f.eks.) og klem ut lufta og lukk godt igjen.

Det er selvfølgelig smart å tørke store porsjoner i slengen, og bare fryse ned det man ikke skal ha med på neste tur.