Mine oppskrifter
Laksefillet ala Petter Dass
Porsjoner 4
800 gram Laksefilet skinn og benfri
1 pakke fløte
3 dl gulrotkraft
300 gram skrelte gulrøtter
300 gram Brokkoli
Laksefilet skinn og benfri saltes med grovsalt (3 ss salt per filet 1-1,5kg) i 3 timer,skyll av salt tørk fileten godt. Skjær i serveringsbiter.

Skjær gulrot i skiver
kok disse al dente ( de varmes opp igjen sammen med brokkoli like før servering)
sil av slik at du får 3 dl gulrotkraft
hel i en vid/stor gryte
tilsett 1 pakke fløte (3 dl)
kok opp
Ha i laksefilet la disse trekke ved svak varme 5-7 min.
Serveres med kokte poteter, gulrot og brokkoli
Velbekomme!
Peppersausen
Porsjoner 4
Her er en god peppersaus***
PEPPERSAUSEN OVER
ALLE PEPPERSAUSER
Skryte kan jeg! men prøv selv:
Matmannens peppersaus

1 pakke fløte

1 Gourmetost pepper (Meierienes)

1 teskje soyasaus

1 dash HP saus (vanlig)

1 dash Worcestershire saus

7 dråper Tabasko

1 spiseskje grovknust svart pepper (gjerne flerfarget)

Denne sausen trenger tid men hvem har det vel travelt, fløte, ost, sauser og pepper has i en gryte, denne settes på svak varme minste trinnet på bryteren (legg 4 5 kroner på platen sett så gryten opp på dem) la den stå der fire til fem timer. Skrap ned fra kanten av og til, kos deg dette blir en suksess! Har du ikke så god tid, så gjør det på 10 til femten minutter. Men uansett hva du gjør, når biffene er stekt i godt smør tilsett stekekraften i sausen. En ting til, noen bruker sausen som dessert så kok gjerne rikelig. Skulle noe bli til overs så kan den fryses! Men det skjer nok aldri.

Velbekomme

Matmannen

Vegetarmat Potet Gulasch
Porsjoner 4
Kartoffelgullasch fra Østerrike

Du trenger

1 løk
1 ts salt
1-2 ss karve
2 dl vann
8 poteter

Fremgangsmåte

1. Løken skrelles, finhakkes og brunes lett i varm olje.
2. Tilsett vann, salt, Rør lett om.
3. Potetene skrelles og skjæres i terninger før de legges i gryten. Kok i ca. 10 min.
4. Godt følge stekte egg og brød.
5. Velbekomme
Mamma Solveig sin sildesalat
Porsjoner 4
Ingredienser:
Spekesildfilet
Eple
Majones
Seterrømme
Reven Løk
Sukker
HP saus
Worcester Shire saus
Tabasco
Tilberedning:
6-7 Utvannede spekesildfilet skjæres i biter, 2 epler vaskes godt, ta ut kjernehuset skjæres i biter på ca 1 x 1 cm, Lag sausen av 1 ss reven løk, 1 ss sukker, 1 pakke Ekte majones og
1 boks Seterrømme, med 1 ts HP saus, 7 dråper Tabasco, 1 ts Worcestershire Sauce. La den hvile i ca 1 time i kjøleskapet.
Velbekomme!
Rekesaltat
Porsjoner 4
Denne fikk jeg inspirasjon til på Ekkofisk Bravo
Ingredienser:
400 gram Reker i lake
400 gram hardkokte egg
2 poser Mills Majones (godt med majones)
1 teskje HP saus
1 teskje Worcestershire Saus
7 dråper Tabasco
Tilberedning:
Rekelaken siles bort
egg kokes i 10 min og skrelles
deles med eggdeler 2 ganger
majones og krydderier blandes
egg og reker blandes i majonesen

Velbekomme! Du kommer ikke til å få rester. Men mange Gjester som vil ha oppskriften.
Syltet Laks
Porsjoner 4

Jeg laget denne oppskrift til Ann Kristin sitt bryllup
 Laken kokes med:
9 dl vann
1 dl eplejuice
1 dl 7% eddik
1dl Eplecider eddik 5%
3 ss grovt salt
1 ss Hvit hel pepper
1 Laubærblad
1 Sitron (deles i båter)
1 Lime (deles i båter)
1 Eple (deles i båter og fjern kjernehuset)
1 Løk stor (Kepa) (skrelles og deles i båter)
1 bit fersk Ingefær (skrelles)

Tilberedning:
Kok opp laken med med alle ingredienser i, trekk den unna platen og la den trekke i 15 minuter legg i laksefillet (uten skinn og ben) og la den trekke til en ny lake er kokt. Med de samme ingredienser i. Legg så lasksen i den nye laken la den stå kjølig natten over (den kan så ligge i laken 1 uke) serveres med pisket sukkret seterrømme og agurksalat eller en Hollandaise serveres da med Brokkoli og gulrøtter.
Reinsdyrbuljong
Porsjoner 4

Reinsdyrbuljong

Ingredienser:
1 kilo Reinsdyrkjøtt (jeg bruker nakkekjøtt)
8 margbein
1 ts Kongsgress fra Meldfjordbotn. (Oregano)
et Kongekrydder vokser vilt i Norge.
2 ts salt
2 liter Vann

Tilberedning:
Jeg henger en bålgryte med kjetting over et bål og bruker leddene i kjettingen for å bestemme varmen/kokeeffekten på bålet. Rett over bålet full effekt, Langt over bålet lav effekt.
Kan også kokes hjemme på komfyren.
Kok opp kjøtt, vann og salt, skumm godt av. Tilsett Kongsgress (Oregano)
La det småkoke/trekke i ca 1 1/2 time til kjøttet er mørt.
Velbekomme
Stekt Rødsei med rømmemajones
Porsjoner 4
Ingredienser:
800 Rødseifilet utvannet minst 12 timer
Mel
Pepper malt svart
Melange til steking

1 pakke Majones
1 boks Seterrømme
1 spiseskje reven løk
1 spiseskje sukker
1 ts HP saus
1 ts Worcester Shire saus
7 dråper Tabasco
Tilberedning:
Skjær filet i passe stykker a ca. 100 gram
Disse vendes i Hvetemel blandet med malt pepper
Stekes ved middels varme i rikelig Melange margarin.

Rømmemajones
Rømme og Majones blandes med revet løk, sukker,HP saus,Worcester Shire saus og Tabasco.

Denne retten serveres med revne gulrøtter og kokte poteter. Velbekomme
Rødsei Bakalaou
Porsjoner 4

800 g klippfisk
800 g potet
3 bokser hermetiske tomater i biter
4 løk
3 stk. rød paprika
3 stk. Hvitløk fedd

1 stk. rød chili eller 1 ts Chilipepper eller 1 ts Piri Piri
2 dl olivenolje

Legg Rødseifilet i rikelig med vann 1 døgn. Skift vannet 1-2 ganger.

Del den i små biter.  Kok opp vann uten salt, ha i fisken la den trekke i 7 til 10 minutter.

Kok potet med skallet på, rens den og skjær i skiver.

Fiskestykkene legges lagvis i en gryte med kokte potetskiver, løkskiver og paprika i strimler.

Ha i hermetiske tomater, finkuttet chilipepper (uten frø), og olje.

La gryta få stå og putre / småkoke 30 min.


Serveres med hvit brød

Velbekomme

Klappkake
Porsjoner 2
Klappkaka på tur
Bacon 3 skiver per lefse
løk 1 spiseskje per lefse
mais 1 spiseskje
paprika 1 spiseskje
isbergsalat 1 spiseskje  
Lefser 


 
Her kan du bruke Lefser som Potet, Vestlands lefse, eller Tortilla Lefser
Stek bacon i panne på bål, ha i hakket løk når baconet er ferdig stekt, litt mais og paprika er godt. 

Fordel det i to eller flere Klappkaker/Lefser litt isbergsalat er også godt i.

Velbekomme!
Skomakerlaks
Porsjoner 5

1 kg filet uten skinn og ben, av Storsei eller småsei, annen fisk kan også brukes som for eksempel Makrell, Sild, Ørret, eller Laks.

Kokelake:
1 liter vann
3 ss salt
1 ss sukker

1 laurbærblad
7 hvite pepperkorn
3 ss eddik 7 %

Moderne oppskrift tilsett i tilegg:
1 sitron i båter

1 løk i biter 
1 bit fersk skrellet Ingefær

Tilberedning:

Til fisk som skal serveres kald, koker man først en krydret lake, trekker fisken i den og avkjøler fiskefileten i laken.  La den stå kjølig til neste dag.


Bland ingrediensene til laken.  
Kok laken under lokk i ca 10 minutter.
Legg  i fisken. Trekk fisken under lokk. I ca. 15 minutter.

Vær klar over at koketiden er beregnet på at fisken skal avkjøles i laken.


Anrett den på serveringsfat, pynt med sitronbåter.

Serveres med kokte poteter og pisket Rømme og Agurksalat.

1 Boks Seterrømme tilsettes 1 ss sukker og piskes til krem.

Laksekarbonader eller Burgere
Porsjoner 4
750 gram Laksefillet skinn og benfri
2 ts salt
1 ss potetmel
1/4 løk
2 dl H-melk
1 kryddermål pepper malt hvit eller svart
100 gram pillede reker

Alt untatt Rekene kjøres i en foodprosessor til en fin masse. Ca. 2min.
Bland in reken med en slikkepot
Form Karbonader med skje i en fuktet hånd eller med en iskje rett i den varme pannen.

Stekes gylden på begge sider i f.eks Melange margarin.

Serveres med grove Hamburgerbrød, salat og litt dressing etter egen smak.

Nam Nam

Fiskepålegg Fisk i Tomat
Porsjoner 4
Ingredienser:
1 boks Stabburet - Makrell i Tomat Den orginale
170 gram
1 boks Abba Makaløs Ansjosfileter, 30 gram
3 kryddermål grovmalt svart pepper
litt ansjoslake for riktig konsistens (smøremyk)
Dette går fort!
Bland sammen alle ingredienser og mos dem godt, kan kjøres i en foodprosessor eller blandes sammen med en stavmikser eller lignende.

Velbekomme!
Kjøttkaker
Porsjoner 4

Kjøttkaker

Enkel og god oppskrift med krydder som Oldemor brukte.

Antall porsjoner: 4
Tilberedningstid: 30 min.

Ingredienser:
5oo gram kjøttdeig
1 1/2 ts salt
2-3 Kryddermål (km) finmalt svart pepper
1 km Ingefær
1 km Allehånde
1 km Muskatblomme eller nøtt
2 ss hvetemel
2 ss potetmel
1 egg
1 1/2 dl melk



Tilberedning:
Kjøres i foodprosessor til alt er godt mikset.
Formes til kjøttkaker
Stekes i ca. 5 minuter på hver side.
Trekkes i 10 minutter i kjøttkraft som etterpå brukes til sausen.

Serveres med kålstuing / erterstuing og gulrøtter potet og tyttbærsyltetøy.

Dette gir ca 12 kjøttkaker