Min grafikk

"Fri" Dyptrykk

"Fri" Håndkolorert dyptrykk

"Portrett" Dyptrykk

 

Grafikk = grafisk kunst. ”grafein” = tegne og risse.Grafikk er bilder på papir – laget ved hjelp av en trykkplate. Trykkplaten kan være av tre / metall / linoleum eller i stein. Et av hovedpoengene med grafisk kunst er å mangfoldiggjøre et bilde. Et grafisk blad er billigere enn et maleri og flere har råd til å kjøpe, derfor sier vi at grafikk er en demokratisk kunst. Et trykk lages i flere eksemplarer og kunstneren selv bestemmer hvor mange avtrykk som skal tas. Trykkene nummereres og signeres. Dersom det står 15 / 75 betyr det at dette er trykk nr 15 av i alt 75 trykk. Står det prøvetrykk så betyr det at det er trykk som er laget før platen eller steinen var helt ferdig. Altså underveis i arbeidet med trykket. Det eldste trykk vi kjenner til er kinesiske tretrykk. Tresnittet er eldre i Kina enn i Europa. Allerede omkring år 100 e Kr laget kineserne trykk av tegninger og skrifttegn som var skåret i treplater.Vi har ulike former for trykkteknikker som høytrykk, dyptrykk, plantrykk, litografi, stensiltrykk, digitaltrykk.
I et dyptrykk risser vi motivet direkte inn i platen med en stikkel eller stålnål. Ellers er det en rekke ulike måter å bearbeide platene på. Trykkfargen blir smurt ned i platen og ligger nede i platens fordypninger (graveringen), mens platens høyeste parti er tørket av (uten farge). Trykkplaten lages av vanligvis av sink eller kobber, men et hvilket som helst materiale kan brukes.
Den mest kjente norske grafiske kunstneren er kanskje Edvard Munch han var selvlært og eksperimenterte seg fram til nye teknikker

 

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

25.06 | 22:50

He Greta. Kjekt å se denne hjemmesiden.

...
25.06 | 17:56

Jeg likte veldig godt med dine timer i keramikk :) Kreativitet har blitt livet mitt etter jeg ble syk <3 Klem

...
28.10 | 10:50

Så fin side du har, Greta! koste meg!! Jeg har lånt noen bilder og lagt dem på bloggen min, i forbindelse med oppgaven min, jeg fortalte deg om. takk for lånet.

...
07.09 | 13:06

Tusen takk for opplysningene.
Vennlig hilsen May Tove

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE