1. nov, 2022

Jeg er jevnlig innom NKK's register og sjekker for oppdateringer på rasene jeg liker å følge med på, men nå var det en stund siden sist og det gledet meg veldig å se at den siste fra første kullet vårt nå også er HD-røntget, og hun er også fri med A. Det betyr at alle våre valper fra Gina er HD-fri! Det er vi veldig glade for. 🤩
Jatzi sine valper er ikke så gamle enda, men en av fire er røntget og fri der.

Hvorfor er jeg så opptatt av dette? Fordi vi har brukshunder, og fordi jeg ikke ønsker å avle fram hunder som får plager, for dyrets egen del og for eieren som tror han/hun kjøper en hund som skal bli "gammel i gamet", men som i verste fall må avlives i ung alder. 

Du kan lese mer om HD her på Hundehelse.no, eller ta et googlesøk så finner du flere veterinærsider med informasjo, men kort forklart er HD en (i hovedsak arvelig) lidelse som innebærer at det er dårlig passform mellom beina i hofteleddene. Det vil si at lårbeinshodet ikke passer i forhold til hofteleddskålen i bekkenet. Dette medfører en slapphet i leddene. Desto slappere leddene er, jo mer alvorlig er dysplasien. På sikt kan hunden få betennelsesreaksjoner, ødelagt leddbrusk og forkalkninger i hoftene, og dette fører til smerter. Smerter kan hunden ha uten at den viser det. (Og det kan jeg fortelle dere nå, ett drøyt halvår etter kneproteseoperasjonen min, at jeg er ikke smertefri selv om jeg går greit. Og smerter blir man sliten og "grumpy" av. 😉)
HD blir gradert med bokstaver, der A og B er fri/normal, C er svak, D er moderat og E sterk grad av HD. Det er naturligvis sånn at en hund med sterk grad av HD raskere vil få plager enn en med svak grad. 

Når jeg skriver "i hovedsak arvelig" så er det fordi noen mener at HD ikke i så stor er arvelig, men mer miljøpåvirket. Jeg mener/tror at en hund som er genetisk disponert for HD gjennom arv lettere vil få symptomer ved feil foring og belastning i ung alder enn en som har gode gener.
Vi har en hunderase som brukes hardt i fra relativt ung alder, og er hunden disponert for HD så vil den raskere nå terskelen for symptomer.

Man kan altså ikke avle bort problemet gjennom å bare avle på hunder uten HD. En hund som ikke har HD selv kan fortsatt være bærer av dårlige gener.
Derfor ser jeg også på søsken og til dels også avkommene til hannhunden jeg skal bruke i avl (et avkom er jo alltid et resultat av to, så det trenger ikke være hannhunden "sin feil" om avkommene får HD, det kan være både tispen eller kombinasjonen av gener som gir resultatet). Jeg ønsker heller ikke å bruke en ung hannhund i avl. Jeg vil at den skal være så pass gammel at faren for at den har "vokst på seg" noen sykdommer er passert, og jeg vil også svært gjerne se HD-resultater på kullsøsken, og så mye som mulig av opplysninger på stamtavlen. Jeg tråler hundedatabasene i Norge, Sverige og Tyskland før jeg tar en bestemmelse.
Vi har også satt et krav om at alle våre valpekjøpere skal HD-røntge hunden, og gjøres dette før hunden er to år så betaler vi en del av utgiftene til det. Det vil gjøre andre oppdrettere en tjeneste når de skal lete etter avlsmateriale, og det forteller også oss her at vi har gjort noe riktig når HD-resultatene renner inn og samtlige er fri. Da vet jeg at jeg kan ha god samvittighet overfor valpekjøperne våre om at vi har gjort vårt beste på den fronten også (jeg er opptatt av all fysisk og mental helse, i tillegg til bruksegenskaper når jeg velger avlshunder).

Så til deg som er ute etter valp: gjør de samme undersøkelsene!
Det er du som skal ha hunden i 12-14 år, vi som er oppdrettere har dem bare i 8-9 uker.
Det er du som kjøper deg en hund for ettersøk de neste 10 årene (i beste fall enda lenger).
I lys av sakene som har vært i media om noen gitte ødelagte hunderaser, så er jeg faktisk av den oppfatning av at det er markedet som bestemmer. Ingen hunder hadde blitt avlet med pusteproblemer dersom oppdretteren ikke fikk solgt valpene etter dem. Ingen hunder med for liten skalle til hjernen hadde blir avlet videre på dersom folk hadde sett litt lenger enn på utseendet, og helt  ukritisk stoler på det oppdrettere forteller om at de har avlet på friske hunder. De sjekker ikke noe, enda mange av disse opplysningene ligger åpent på nettet hos kennelklubben. Mange er aldri og hilser på foreldredyrene. Mange kjøper en hundevalp som blir overlevert en annen plass enn der den er oppdretter. De har ikke peiling på hva som foregår, og bryr seg ikke et pøkk om å undersøke, men klager gjerne etterpå over at de har "blitt lurt". Det høres kanskje brutalt ut, men ærlig talt, men må ta litt ansvar selv også. Vi VET at svindlere finnes, vi VET at noen mennesker lyger og vi VET at det er et marked for useriøs og uregistrert hundeavl. Vi VET at noen tenker på penger framfor helse. Sånn er bare verden. Dessverre.

Nå lot jeg meg viss rive med litt..🙂 
Avslutningsvis kan jeg fortelle at nå har både tyskerne i ISHV og avlsrådet i Norge godkjent parringen mellom Jølstrajegerens Kjorven og Xanto vom Schwedenstein, og det forventes parring på neste løpetid i april. Det gleder vi oss til! 🙃

25. okt, 2022

Det blir lite tid til oppdateringer her, selv om det ikke har vært veldig mye ettersøk på oss. Vi har hatt 4 utrykninger sålangt i høst, så vi får tro det er dyktige jegere her i Jølster (eller så har alle skaffet seg termisk kikkert og finner de påskutte dyrene selv..).
Jakt har det vært litt mer av, vi har fått ned 6 hjort her, og har tre (muligens fire igjen, jeg har ikke helt kontroll) Så var vi på elgjakt i Namsos, hvor Geir fikk skutt sin første elg, og så sin andre. Så nå ligger han ett elghode foran meg der (men jeg leder på rådyr..).
Når vi var på elgjakt så var de brune jentene hos barnevakten, for vi tenkte de ikke ville synes det var så kjekt å være alene i mange timer når vi var på jakt. Hos barnevakten presterte de å begynne å sloss (sansynligvis over en tom dorull..) så vi måtte sende Jatzi bort for å unngå at barnevakten ble helt "frynsete" siden de ble litt anspent mellom dem etterpå.
Gina ble bitt i en tå, og det ble naturligvis infeksjon i den, så hun har gått på antibiotika siden vi kom hjem, og er litt småhalt fremdeles. Fryktelig irriterende, men sånn kan det gå når man skal hevde sin rett som dronning.. Uka jeg og Gina hadde vakt gikk uten noen utkallinger, men mandagen dro Geir og Jatzi ut på ettersøk når en av de andre i ettersøkslaget hadde behov for litt bistand. Det var bra for Jatzi som virkelig trenger å få brukt litt av energien sin. 🙃 Ettersøket gikk forøvrig bra, og hjorten ble avlivet etter et par timers jobb på dem (etter først et par timer med de andre).
Skal prøve å oppdatere litt til før jakta er slutt..

21. sep, 2022

Det ser ikke ut til at vi blir å ha et nytt kull på Jatzi. Mannen i huset trenger en valpepause, så i stedet for å ha et kull på kanskje 8-10 valper i 8 uker, satser jeg på å få overtalt ham til å kjøpe en valp som ER 8 uker og som blir husets sjefsterrorist i noen måneder. 🤪😀😀

Jølstrajegerens Kjorven skal nemlig parres på neste løpetid som blir til våren (ca mai), og ettersom jeg har veldig sansen for henne, og når jeg vet at hannhunden er godkjent av ISHV så har jeg veldig lyst å ha en valp fra denne kombinasjonen. Den heldige hannhunden er tysk, og heter Xanto vom Schwedenstein. 
Se stamtavlen hans her: https://www.bazabgs.com/baza.php?op=show_tree&dog=43062
Egentlig var parringen planlagt på løpetid i oktober, men så tok det litt tid å få tilbakemeldinger fra avlsrådet og søknaden inn var også litt knapp (det må søkes 6 måneder før forventet løpetid for parring i utlandet), og så fikk Kjorven løpetid i september.. Så derfor blir det sommerbarn i Vollen hos Simen og Marthe, og jeg gleder meg som en unge til å bli "bestemor". 

Hele K-kullet vårt er i grunnen veldig bra hunder som jobber svært godt og er kjekke og trivelige hunder i hverdagen. De har passe størrelse for vårt vestlandsterreng (Jatzi sine 4 barn er nok litt i øvre sjikt på høyde, i den grad det betyr noe for arbeidet som ettersøkshund), er eksteriørmessig veldig pene, og er tøffe i hodet på jobb. Så hvis jeg får viljen min blir det i noen år tre hunder i huset. 🤩

Gina er "still going strong" og er beskrevet av veterinæren som en frisk og fin senior. Hun er i god kondisjon, har ingen tegn til forkalkninger noen sted, men sliter litt med en skulderstrekk etter et fall på ettersøk, så hun blir ikke brukt som slipphund lenger. Hun har nemlig ikke vett nok til å begrense seg selv, så da må vi gjøre det for henne. 🙂
Det gjør ingenting, siden Jatzi fungerer utmerket som løs på ettersøk, så vi er godt dekket.

Er du interessert i valp etter Kjorven og Xanto så ta kontakt med Simen Frøyland eller Marthe Langmoen. Eller oss, så formidler vi det videre. 

19. aug, 2022

Ja-tzi sine små begynner å bli store, og de skal gjennom en helsesjekk med tanke på HD og hjertestatus.
Vi har jo blitt pålagt av avlsrådet å ha en ekstra hjertesjekk som et føre var-prinsipp, av både Jatzi (det blir jo mer "etter snar") og hennes valper etter at vi mistet lille Lydi-ja på 5 uker. Hun hadde et feilkonstruert, stort og firkantet hjerte, som var en konstruksjonsfeil under fosterdanningen ifølge patologen. Altså lite sansynlig at det er noe arvelig rundt dette, men man vet jo aldri 100%. Derfor er det veldig greit at alle blir sjekket, og vi hadde jo en ekstra sjekk på valpene da Lydi-ja døde.
Jeg skulle jo ønske at alle oppdrettere faktisk var "føre var", og også at man måtte ha hjerteundersøke på alle bayere før de ble satt i avl (og ikke etterpå). Det avlsrådet er redd for er Aorta-aneurisme, som er en arvelig lidelse, som har vært på noen bayere tidligere. Jeg vet ikke hvor stort problemet er, for det er opplysninger som kun avlsrådet sitter på, og som vi oppdrettere ikke får informasjon om.  Det synes jeg forøvrig er synd, all den tid det er viktig informasjon når vi skal velge avlsdyr. Rasen har tidligere hatt både epilepsi og hypothyreose, men jeg vet altså ikke i hvor stor grad dette er et problem i dag så lenge vi ikke har noen rapporteringsplikt. 
"Oppdrettere ønsker ikke å rapportere sykdom og helseplager" har jeg fått beskjed om, selv om det ikke er noen som har spurt meg om det. 🙂 Jeg vil gjerne rapportere inn alt som er aktuelt, så hvis avlsrådet pålegger alle oppdrettere å gjøre dette så hadde det jo vært fint. Det blir jo veldig skjevt hvis bare noen få gjør dette, og alle andres hunder/linjer framstår som fri for alt. 🤪
Ja ja, jeg skal ikke "sparke" så mye i denne omgang. 😉 Jeg har fått beskjed om at jeg må ha tillit til at avlsrådet gjør jobben med å råde ut i fra den tilgjengelig kunnskapen de har. 🙂

Det jeg mest hadde lyst til å formidle var at vi har fått resultat fra første valp ut på helseundersøkelse, Jølstrajegerens Listige Sluggo:
Hjerte: uten anmerkninger
HD: Status A på begge hofter
LTV: Fri

For de som lurer:
Lumbosacral transitional vertebra (LTV) er en medfødt defekt av ryggvirvler i området som tilsvarer vår korsrygg (L6, L7, S1).
LTV er arvelig og hunder med LTV bør ikke brukes i avl.
Hunder med LTV har ca. 8 ganger større sjanse for å utvikle cauda equina syndrom (også kalt lumboscralt syndrom). Dette er en sykdom som kjennetegnes av smerter i ryggen og nedsatt funksjon i bakparten. Årsaken er at det blir for liten plass mellom ryggvirvlene slik at nervene som kommer ut fra ryggmargen kommer i klem. Hunden kan få problemer smerter i ryggen, problemer med å bevege bakbena normalt og/eller problemer med å holde på urin og avføring. LTV sees oftest hos de større rasene, srlig schafer og grosser schweizer sennenhund. I en undersøkelse av 4000 hunder (middels og store raser) ble LTV funnet hos 3,5 % av hundene.
(Kilde: Hundehelse.no)

I Sverige er det en hund som har gått gjennom en større ryggoperasjon av en medføtt defekt som gjorde at nervebanen kom i klem. Jeg tror ikke resultatet er veldig lovende, og foruten mye plager hos hunden og lommeboken til eier, blir den neppe gammel, og iallefall ikke som ettersøkshund.
Hunden hadde også overgangsvirvel (som LTV ofte blir omtalt som). Denne hunden er et avkom etter Ginas søster. Vi vet naturligvis ikke om dette kommer fra mor eller fra far til valpen, så det er viktig å ikke begynne å spekulere her. 
Både Gina og Jatzi er røntget fri for både HD og LTV.
(Det er heller ikke lenge siden Gina var og tok ekstra røntgen av ryggen, og hun er helt "strøken" og fri for alt som kan snike seg på en gammel hund. ❤ Fin og frisk senior på snart 10 år! (senest i går hoppet hun enkelt opp på kjøkkenøya, som er ganske høy, når hun var alene hjemme) 😲)
LTV blir oppdaget ved HD-røntgen, og det vil stå på brevet fra kennelklubben under kommentarer. Det blir dessverre ikke stambokført og lagt ut på Dogweb. Vi er derfor prisgitt at eier rapporterer dette inn til avlsrådet når HD-brevet kommer fra kennelklubben..

Sånn, det var litt informasjon om avl og arv (som jeg er veldig opptatt av). Vi må avle friske hunder! 
Han ein steijke fin helg!😎

8. aug, 2022

Nye championat-titler og resultater:

Jølstrajegeren Kule Lissi: N V(F)CH N BS CH
Jølstrajegerens Kjorven: N J(SCH)CH N BS CH og etter prøve i Sverige i helgen også SC J(SCH) CH.

Jølstrajegerens Lima Élan: Brukssporprøver: 8-8-7-8 og 8-7-7-7