15. jun, 2018

God sommer!

Det har vært en fantastisk siste måned. Sol fra 10. mai til 14. juni, og ikke en regndråpe fra oven.
Vi har mer eller mindre flyttet opp i stue/kjøkken igjen, men er (naturligvis) ikke ferdig med oppussingsprosjektet. Note to self: Husk å få en tydelig avtale med entreprenør når du skal pusse opp. Den må inneholde pris, når det skal være ferdig, og avtale om dagmulkt dersom ikke ferdig til rett tid..
Det vi venter på nå er trappen, som ble levert, men returnert igjen. Entreprenør hadde ikke kommunisert med oss i det hele tatt, og den var naturligvis feil. Det sier seg selv at kommunikasjon blir vanskelig når man ikke får svar på verken telefon eller e-post. Men nå ser det ut som den nye trappen kommer neste uke, og da er det bare litt mer maling som skal til før vi kan flytte inn resten av møblene, og få ting opp på veggen. Det er liksom litt ekko i stuen når det er så tomt. 🙂

For de brune jentene sin del har de hatt en herlig tid i sola den siste måneden.
Vi har vært på bobiltur i pinsen, og de har kost seg i sola (men ikke under kjøring) i Sverige.
De har vært på aversjonsdressur (det ikke akkurat i kategorien "herlig"), kun fordi vi satser (fremdeles) på at vi skal bruke begge som slipphunder på ettersøk. Gina har jo vært med på dette før, så for hennes del var dette en re-godkjenning. De var inne samtidig i sauehegnet, og var i grunnen mest opptatt av å spise sauebæsj..  Men Ja-tzi startet en gang for å jage, og akkurat i det Gina skulle til å hive seg med på jakten, fikk Ja-tzi en impuls, og da snudde de begge to. Det ble med det, heldigivs, men for noen dager siden var jeg på tur og møtte på en lammesøye med tre lam. Den stod litt og snøftet på oss før de fire kastet seg rundt og sprang, og da var det ikke så veldig mye motvilje å spore hos de to brune jentene.. Så mye kan man altså stole på sauestrømming (til dere som måtte vurdere dette for andre årsaker enn jakt/ettersøk). Heldigvis er de alltid forsvarlig i bånd fra vår til laaangt ut på høsten. Jeg har utvidet båndtvang på mine hunder ettersom de ikke skal jage dyr på egenhånd.

Vi har også vært på sporprøve på Leikanger. Vi vurderte å la være å dra, fordi Ja-tzi ikke har fått den mengdetreningen hun burde, og det hadde vært veldig veldig tørt og varmt. Men vi dro, full av håp om at hun skulle klare sin første prøve og veien mot godkjenning.
Gina startet veldig fint på sitt spor. Det gikk rett mot et beite der det gikk lammesauer som akkurat var kommet ut. Tre dager etter aversjonsdressur.. Gjett hvem som mistet litt av piffen når det var sau i alle retninger, som stampet og snøftet mot henne? Sporlegger jaget dem litt unna, og da fulgte hun sporet et stykke, men hadde så pass problemer med å konsentrer seg om sporet når sauen gikk så nær, at vi brøt etter 25 min. Slike ting kan man naturligvis også komme ut for på ettersøk, men da ville jeg nok gjort andre ting for å komme rundt enn på en prøve.
Ja-tzi startet også sitt spor fint, men begynte nok å spore på noe annet etter et par hundre meter, og ble brutt etter en halvtime. 
Det var 14 hunder som startet, fire kom i mål. To av disse fikk 1.premie og to 2. premie. En av de med 2. premie var Jølstrajegerens Jackpot-Jeger som endte opp som prøvens tredje beste hund, og fikk godkjent sitt blodspor og første trinn til godkjent ettersøksekvipasje. 🙂
Veldig godt jobbet av Per og Jeger, og eneste grunnen til at han ikke fikk 1.premie var at det til tider gikk litt fort i sporet, og at han passerte sporslutt og fulgte sporlegger sine spor videre (skal bare litt blod til på skoene før det blir en fortsettelse av sporet).

Forrige helg var det Hundens dag, og hundeklubben hadde arrangement på Mo. Ettersom våre opprinnelige helgeplaner ikke ble noe av, tok jeg med meg jentene dit. Nikolai sine planer for helgen gikk også "i dass", så han fikk tilbudet om å bli med, noe han takket ja til.
Vi ble med på Match-show, der Ja-tzi røk ut i første runde, men Gina ble nummer tre! Match-show er en uformell utstilling der to og to hunder møtes og den beste går videre i en slags cup. Krevende for dommer, som må veie to helt forskjellige raser opp mot hverandre. Han likte Gina veldig godt, når han hadde skummet gjennom rasestandarden. :-)
Ja-tzi ble med på den uformelle blodsporprøven, løste sporet sitt utmerket, og ble "prøvens" andre beste hund. Hun jobbet så utrolig bra, og jeg er superfornøyd med henne. Det var tørt og varmt og jeg var veldig redd for hoggorm. 😮 Vi tok det som en trening etter den flaue smultringen på Leikanger, og jeg reiste hjem og sa til Geir at det handler tydeligvis om fører, for hunden går jo knallbra.. 😀

Regnet er kommet til Vestlandet nå, til glede for mange. Gina derimot, har koblet inn selskapsblæren og vil helst ikke ut.

I helgen skal jeg holde Grunnkurs Ettersøk her på Jølster, og så skal vi i 30-årslag på lørdagskvelden (blir en kjekk kursdag på søndag..).
Ut over det så er det full fart i planleggingen av årets Schweisshundspesial, der jeg har hovedansvar for utstillingen. Jeg har en plan om at det skal bli et knallbra arrangement, og håper vi lykkes. Jeg har sagt at jeg ikke tar gjenvalg til styret ettersom jeg har fullt opp med jobben, så dette blir siste gang jeg har hovedansvar for utstillingen.

Nå ser vi fram til resten av sommeren, og håper regnet er forbigående! God sommer, til neste gang jeg er innom her.. 💋