10. des, 2016

Informasjon til valpekjøpere

Her er svar på noen vanlige spørsmål en valpekjøper kan ha. Dersom du ikke finner svar her, så spør. Ingen spørsmål er for dumme. Om spørsmål og svar har allmenn interesse, så blir det lagt ut her. Sjekk derfor innom her iblant.

Levering
Valpene er leveringsklar når de er 8 uker, så det blir levering 13.-15. februar. De blir levert med en informasjonsmappe med bl.a. veterinærattest. De er chippet og registrert i NKK og har valpeforsikring. Du får også ett års medlemskap i Norsk Schweisshundklubb hvis du ikke allerede er medlem der. Vi håper du fortsetter medlemskapet når det første året er omme.
Det følger med ca. 1 kg fòr sånn at om du vil bruke et annet fòr, har du til å blande i en overgangsperiode. Vi forer med Eukanuba puppy tørrfor og Vom & Hundemat puppy (råfor). Ved levering blir de matet 3 ganger daglig, men du kan snart gå ned til 2. Det følger og med et stykke av teppet som mor og valpene har lagt på slik at de får med seg kjent lukt. I tillegg får du med en Decoy hundefløyte. Valpene vil bli trent til at når vi blåser i fløyten så får de mat (når de blir store nok). Dette fløytesignalet kan du fortsette å bruke for å trene det inn som innkallingssignal. Er du konsekvent med dette vil du sannsynligvis ha en innkalling som sitter hele livet til hunden. Dette etter egen erfaring.

Betaling
Prisen for hver valp er 13.000,-. NSHK anbefaling er 12 000,- på valp. Den ekstra 1000-lappen vi har lagt på er et depositum for HD-røntgen, som blir betalt tilbake når dette er utført. Se lenger ned under «helse». Betaling skjer enten ved bankoverføring før levering eller kontant ved levering.

Utvelging
I utgangspunktet er det vi som velger ut valp til kjøperne. Vi kjenner valpene best etter å ha dem rundt føttene våre i 8 uker. Men vi er åpne for ønsker! Se og «besøk» nedenfor.

Helse og forsikring
Valpene blir levert med veterinærattest og chippet. De har fått ormekur ved 3- og 7-ukers alder. Kjøper gir ved ca 10 og 13 uker, elles hør med veterinæren. Hundene blir nå i utgangspunktet ikke vaksinert ved levering, de fleste veterinærer meiner det ikke er nødvendig ettersom de uansett må vaksineres ved 16 ukers alder. Unntaket er valper som skal i store hundemiljø (kennel, hundekjørere, osv). Gi beskjed om du ønsker vaksinering. Valpene er forsikra av Gjensidige. Forsikringen dekker veterinærutgifter inntil 6 000 kroner per valp fra 5 ukers alder og frem til den dagen de er 12 uker gamle. Kjøper kan like godt ordne forsikring sånn at den løper fra valpen er 12 uker.
Kjøper må ta HD-røntgen, helst før hunden er 2 år. Dette kan tidligst gjøres når hunden er 12 mnd.
Rasen vår er for liten til at det foreligger en HD-index i hundedatabasen. Vi ønsker å avle på hunder som ikke har, og helst ikke gir HD, derfor er det viktig for oss og klubben at så mange som mulig blir HD-røntget. Depositum blir tilbakebetalt når det foreligger kjent HD-status.
Les mer om HD her: http://web2.nkk.no/filestore/Artikler_om_helse/Informasjon-om-HD-og-HD-indeks.pdf

Besøk
I de 8 ukene vi har valper i huset er all vår tid sett av til hunder (og kanskje litt jobb). Den hyggeligste delen av dette er å få besøk av valpekjøpere. Da vil kjøper se mer hvordan det er å ha ein bayer i hus, og vi vil læra mer om kjøperne, noe som er viktig når vi skal matche kjøper og valp. Overnatting ordner vi.

Navn
Vi har søkt om et kennelnavn. Vi skal ikke røpe det enda, ettersom det tar litt tid før det blir godkjent av FCI. Da vi kjøpte Gina fikk vi forklart at det var en god Tysk skikk at valpene i det første kullet fikk navn etter første bokstav i kennelnavnet, og neste kull fikk navn etter neste bokstav i alfabetet. Alle valpene skal derfor ha navn som starter med J, men det er jo slett ikke nødvendig at det registrerte navnet er det samme det som blir brukt til daglig. Vi synes det er greit at det navnet en bruker har en viss sammenheng med det registrerte, men det bestemmer du som skal ha hunden i hus de neste 10-13 årene. Gina er registrert som Gina av Fjellstølen, da dette var det andre kullet og startet med G, mens for eksempel eier av søsteren i samme kullet ville kalle hunden sin Naja til daglig, den er registrert som Gip Naja av Fjellstølen. Tenk på kva de vil kalle hunden til daglig, så finner vi registreringsnavnet ut fra det.

Ta kontakt om det er noe du lurer på, tlf Ann-Kristin 41 20 05 91 og Geir 95 04 76 40.
Vi ser frem til et godt samarbeid med våre valpekjøpere, og ønsker også å følge med på utviklingen til Gina og Barons avkom fremover.

-          Ann-Kristin & Geir -