2. aug, 2019

5 dager i Breesen er snart over. Vi har blitt veldig godt tatt imot av Henning og Anja som eier Söllmann, de er like hyggelige og imøtekommende som hunden sin. Henning og Söllmann går mange ettersøk i løpet av året, bare mens vi har vært her har de vært på jobb 3 ganger.

Henning har samme oppfatning som meg om at Bayeren ikke skal være "skarp" mot folk og dyr. Han mener at en hund ikke er dårligere schweisshund om den er "nice and calm". Han sier at de møter så mange andre i sitt arbeide at det ville være dårlig om hunden skulle vise aggressiv adferd mot andre. Söllmann er også en meget stødig herremann som ikke viser noe slikt mot andre hunder. Han har fått hans sønn i hus, Baldo som nå er 8 måneder, og har fra før Quindo (The Italian loverboy) Tysk Jaktterrier, og de tre hannhundene går veldig bra sammen, det har vi selv sett. Jeg er veldig glad for at vi har fått en så bra hund til Gina, og med hennes gode gemytt MÅ jo bare valpene bli trivelige individer, forutsatt at vi og de nye eierne klarer å benytte sosialiseringsvinduet optimalt (12 uker ca har vi til det).

Det har vært utrolig artig å se naturens gang i en slik prosess som vi har vært med på. Vi reiste ned i det jeg tenkte var god tid, for det ville være ille om vi kom for sent. For Henning sin del var det ikke optimalt at Gina fikk løpetid før planen, for de er midt i innhøstingen her. Henning er gårdsbestyrer på en stor gård som produserer bla. korn, poteter og raps.

Gina fikk løpetid 20. juli, og vi kom ned hit på dag 9 i løpetiden. Sist var det parring på dag 11 eller 12, vi var ikke helt sikker på når hun startet. Slik var det egentlig nå også, jeg ble veldig usikker på om hun hadde startet den 19., men i ettertid har jeg tenkt at det neppe var tilfelle.
Vi har i disse dagene fått se hvordan disse hundene styrer det rette tidspunktet selv. Söllmann prøvde å hoppe på Gina med det samme han møtte henne, litt yr og glad, men hun hoppet unna med et hvin når han ble «for nær der bak». Så da roet han seg ned, og vi ble vitne til en flørting som var ganske artig å observere. Söllmann var en gentleman som vartet opp Gina, men holdt seg ellers på passende avstand. Han luntet litt for seg selv, kom tilbake til henne og prøvde seg litt som om han ville «holde henne varm».

De neste dagene ble kontakten oftere og oftere. Det skal sies at Gina står i mange dager når hun har løpetid, men selve eggløsningen er jo ikke like mange dager som hun står. Dersom hun hadde vært et menneske så hadde hun nok fått på seg et lite flatterende tilnavn..😲

I går morges, var Söllmann litt mer interessert i bakre delen av Gina, som på sin side løp etter ham og skubbet ham bak seg når han gikk fra henne. Det ble ikke noe på morningen, men når vi møttes igjen på ettermiddagen var det tydelig at Söllmann mente at NÅ var det dags å spandere dråpene. Så etter noen mislykkede forsøk der Gina stod litt for høyt for ham i terrenget, satt det plutselig. Etter den første følelsen synes ikke Gina dette var så behagelig lenger, så jeg måtte holde henne godt fast for at hun ikke skulle prøve å slite seg løs. Heldigvis hang de ikke så veldig lenge. På morningen i dag var de sammen nok en gang, og det var greit å få to parringer som for å «sikre» seg. Sist hun skulle ha valper var det kun én parring, og vi var bekymret for om det var nok. Helt uten grunn..

Vi møttes igjen til lunsj i dag, men da var det veldig tydelig på begge de to at jobben var gjort. De var gode venner, virket litt kjælne, og selv om Gina stilte seg opp for ham var hun ikke like ivrig som før, og han var tilsynelatende også ferdig med sin del av produksjonen.😀

Det har vært interessant å observere hvordan adferden deres har endret seg mot eggløsningstidspunktet, mens «vinduet var åpent» og etter at tidsvinduet var passert. Det skulle nesten ha vært filmet for at andre kunne fått se og kanskje lære litt om hvordan hunden oppfører seg når de får lov til å styre på i sitt eget tempo.

I kveld skal vi spise middag med vertskapet og få unna papirarbeidet, og så setter vi nesa nordover i morgen tidlig Vi skal besøke noen mulige valpekjøpere i Sverige, så får vi se om de kommer gjennom nåløyet etter at vi har møtt dem. 😉

Og så er det bare å begynne å vente, og krysse fingrene for at det blir resultat av turen. 

24. jul, 2019

I dag tidlig var Gina på en liten helsesjekk sånn i siste liten før vi drar avgårde på lørdag. Ettersom hun fikk løpetid noen uker før forventet, og hun blør ikke på langt nær så mye som jeg mener hun har gjort før, OG jeg har hørt om en Bayer som har hatt mye såkalte "falske løpetider" (har aldri hørt om det før) som ikke tok seg under parring, fant jeg ut at jeg ville ta en sjekk sånn at vi ikke fikk TO turer til Tyskland. 😲

Så da ble det en Førdetur på morrakvisten. Alt er fint, hjertet banker som det skal, tennene ser OK ut (hun skulle egentlig ha en time for å fjerne litt tannstein før vi dro, men den måtte vi kansellere da det ikke var kapasitet til det på så kort varsel som det nå ble. Uansett ikke noe problem, for det er ikke mye.), og hun er i fin kondisjon. 23,6 kg. 👍

Nødvendige papirer er printet ut for signatur etter parring, og huskelisten før avreise vokser og vokser. Det er meldt veldig varmt vær, så vi funderer nå på å kjøpe en form for kjølesystem å sette i bilen. De har burvifte og kjølematter, men vi har ikke annen AC i bilen enn den som går mens vi kjører, så vi får se hvordan det blir. Godt de brune jentene er glade i varme.. 😉

20. jul, 2019

Gina er en selvstendig frøken, og midt i oppkjøringen til Landskampen for Schweisshunder som finner sted om 13 dager,  fant hun i dag ut at det var dags å starte med løpetiden, 3 uker før tiden. Så da begynner det å bli alvor av valpekull nr 2 for Jølstrajegerne, og det ble ikke noe landskampdeltaking for vår del denne gangen. Men vi satser på å bli med i Sverige neste år. 🙂

13. apr, 2019

Mange ønsker seg en Bayer, og det er fult forståelig. De er veldig vakre å se på, de har en hendig størrelse, de er lett å ha i hus mtp pelsstell, og de har normalt et veldig trivelig gemytt.
Jeg har møtt mange som har sett våre hunder og sagt at en slik en kunne de ha tenkt seg. Så da spør jeg ofte (litt på pur f..) "Å, driver du med ettersøk?". 

Bayersk og Hannoveransk viltsporhund er to raser som er renavlet til sitt bruksområde: Ettersøk på skadd vilt.
Det finnes mange raser i kategorien "Jakthund". Altså hunder som har litt mer interesse for vilt enn gjennomsnittshunden du ser på utstillinger f.eks. (her sitter jeg litt i glasshus ettersom jeg nettopp har vært på utstilling med Jatzi 🙂)
Tenk gjennom hva du skal bruke hunden til. Jakter du hovedsaklig? Eller er det en kombinasjon av jakt og ettersøk du vil drive med? 

Da jeg hadde Cleo og begynte med ettersøk synes jeg det var en fantastisk givende ting å drive med. Jeg forstod fort at dette var noe jeg hadde lyst å fokusere på, selv om jeg synes jakt også var spennende (det synes jeg fremdeles, men det er ingenting som slår adrenalinkicket jeg har ute på ettersøk). Så jeg begynte å sjekke ut hvilke oppdrettere på Bayersk viltsporhund som hadde kullplaner. Jeg fikk tips om Dag Arne i Sandeid, og tok kontakt med ham. Han stilte krav til sine valpekjøpere når det kom til bruk og antall ettersøk pr år, og jeg kan love dere at han holdt meg lenge på pinebenken før jeg fikk tommel opp om at jeg kunne få kjøpe valp derfra. Det var en lettelse da jeg fikk melding om at jeg var kommet gjennom nåløyet.

Vi har også et ønske om at våre valper skal brukes til det de er avlet frem til. Vi avler frem kommende ettersøkshunder.
Det finnes mange gode jakthundraser i landet. Skal du ha jakthund så er det ikke en Bayer du skal ha. Den bør du la gå videre til en som har tenkt å bruke den til ettersøk!

Norsk Elghund Sort er en super jakthund til dem som jakter (gjerne i små vald) med hund i band. Norsk Elghund Grå er super til løshundjakt på elg, og delvis også til hjort, mens en Drever eller Beagle er super på rådyr. Der er også Alpinsk Dachsbracke et godt alternativ.
Alle disse hundene kan bli gode ettersøkshunder, i kombinasjon som jakthund, med riktig trening. 
Bayeren trenger også trening for å bli god, bare så det er sagt..

Bayeren er for stor til å bruke løs på jakt. De kan naturligvis brukes som bandhund, men om det er en bandhund du vil ha, så er NES et bedre valg - den er i tillegg stille.. Det er ikke våre hunder. Vi avler på individ som er "løs i kjeften", som en kan slippe på et vanskelig ettersøk og som da vil stille dyret i los. 

Selv om vi kun har hatt ett kull, og er under planlegging av nummer to, kan jeg med hånden på hjerte si at vi legger sjela og fritiden (og en god del arbeidstid) i å få frem gode valper som kan bli ettersøksspesialister når de blir voksne hunder. Vi reiser, for andre gang, til rasens hjemland for å hente nytt blod til Norge. Ikke fordi vi tror at det som er her er dårlig, men fordi vi har anledning til det, og fordi neste generasjon da har større muligheter til å avle på de som er i Norge. 
Vi tar ut ferie og tar oss fri fra jobb for å ta oss av mor og barn de ukene valpene er hos oss. Vi stiller oss til disposisjon med pass hvis valpekjøperne trenger oss, og vi er alltid klar til å ta tilbake en valp dersom det skulle være behov for omplassering. 
De som kjøper valp av oss skal vite at vi stiller opp.
Til gjengjeld ber vi om forståelse for at vi stiller krav til de som skal få overta våre små hjerteknusere om å bruke hunden til det vi har avlet den til.

16. feb, 2019

Det er ikke bare bare å skulle parre tispen sin med utenlandske hannhunder..
Parringen skal godkjennes i hjemlandet, og så skal den godkjennes i utlandet. I dette tilfellet  dukket det opp enda en utfordring som vi måtte få avklart.
I Tyskland kan en hannhund brukes i avl frem til han er ni år, og Söllmann blir ni år to måneder før Gina får løpetid. Og da måtte det tyske avlsrådet på banen for å gi dispensasjon fra denne regelen for å godkjenne ham, og parringen. 🙂 

Ved å velge en godt voksen hannhund føler vi oss trygge på at vi kan "luke bort" eventuelle sykdommer som kan ligge på linjene som kanskje kommer først etter 2-3 år, og vi ser også at hans avkom er friske og sunne. Bayeren er generelt en sunn og frisk rase, men jeg liker å forsikre meg der jeg kan. 🙂