Valper 2021

20. aug, 2021

Jeg har nok mer fokus på hverdagsdressur enn mange andre som driver aktivt med ettersøk. De fleste Bayere jeg kjenner er heller ikke spesielt lydige, men jeg har noen, kall det gjerne "kamp-saker", som jeg mener er et minimum når det kommer til lydighet på hunden. Det ene er at hunden skal gå "pent" i bånd, uten at du henger som et slips etter den i stramt bånd. Det andre er at hunden skal komme på innkalling (med mindre den har gått i jaktmodus for da er jo "toget gått"), og det tredje er at hunden skal slippe det den har i munnen på kommando. Det er naturligvis mye mye mer jeg mener hunden bør kunne som en normal hverdagslydighet, men det kan jeg ta en annen gang. 🙂

All trening går ut på at du som hundefører må være konsekvent. Er du ikke det så gjør du det veldig vanskelig for hunden å forstå hva du egentlig mener, og når du mener det. Og det er jo egentlig ingen som ønsker å gjøre livet vanskelieg for hunden sin, er det vel? Vel, vi gjør det stadig vekk, fordi vi ikke tenker oss nok om. Jeg vil anbefale ALLE om å dra på et valpekurs. Har du ikke valp? Da blir du med som observatør. Jeg tør nesten vedde på at du snapper opp noen nye tips, og får noen Aha'er. 🙂
Nå skal du få et tips til hvordan du kan trene hunden til å slippe på kommando på en hyggelig måte. Dette var det en av de andre instruktørene som viste meg på det siste valpekurset jeg hadde, og jeg tenkte at DET var en gøy måte å trene Takk eller Slipp på.
Hvorfor må jeg lære hunden min det? spør du kanskje nå. - Hvis den har funnet noe farlig på bakken, stjelt sylteflesket fra julefrokostbordet, eller glefset over et Lemen ute i fjellet.. Eller rett og slett at du har vært og trent spor, hunden bærer stolt klauven med seg hjem, og der står du med en hund som nekter og slippe før du skal inn, og som kanskje har et snev av ressursforsvar? Derfor! (Alle eksempler er selv-opplevd 🤭)

Leken/treningen blir kalt "Dead or alive".
Ha to like leker, en i hver hånd. Det er viktig at de er helt like, så hunden ikke favoriserer den ene. Sett deg ned med hunden og lek med den ene ved å lage bevegelser med den til hunden er i god lek med den. Så "dør" den, og den andre hånden med den andre leken begynner å leke. Valpen vil kanskje bruke litt tid på å forstå at den er "død", før den begynner å leke med den andre. Ikke si noe til den, bare bruk lekene. Dette kan du se i denne videoen fra Youtube.

Når du har gjort dette mange nok ganger (husk at en valp skal ha veldig korte økter, så dette pågår over en periode), så går du over til trinn to, som er å sette en "slipp"-kommando like før leken "dør". Dette kan du se mer i denne videoen her.

Tanken er at det skal ikke være sånn at valpen/hunden mister et gode ved å slippe. Leken fortsetter bare med den andre. I tillegg til at dette er en effektiv måte å lære hunden en kommando for å slippe, så er det noe som valpen kommer til å synes er gøy, og det er jo viktig at valpen synes det er gøy å være med deg. Lek med hunden din. Lek skaper relasjon. Og relasjon må du ha for å bygge videre på alt du skal bruke hunden din til videre. 
En bonus du får ved å leke med hunden på denne måten er at hunden lærer seg impulskontroll.
Det vil du se om du ser denne videonen fra Youtube.

Jeg har laget til slike leker til valpene som de skal få med seg til sine nye eiere (se bildet - til info så er det oransje, og ikke rosa. Bildet lyver). Det er veldig enkelt å gjøre: Ta et fleece-teppe (får du tak i for en billig penge overalt), del det opp i passe størrelser, og lag tre remser som du fletter. Lag en knute i hver ende så det er lettere å holde den fast. Litt kjekt er det også at det blir litt elastisk, og det liker hunden. Husk at dette er det DU som skal gjøre SAMMEN med hunden.
Lykke til!

21. jul, 2021

Første valpen kom kl. 18, det var en hann som kom med beina først, og den satt litt fast i kanalen, og Jatzi synes det var veldig vondt å få den ut. Det gikk fint med litt hjelp, og den var stor og sterk. Neste var en tispe, så kom en tispe til, så en hann og så en tispe til. Totalt 2 hanner og 3 tisper, og siste valp kom kl. 20.40, så her var Jatzi kjempeflink. Jeg er så imponert over henne. Bortsett fra det hylet hun satte i da førstemann var på vei, så var hun så rolig og fin hele fødselen og det var en fryd. Nå ligger hun strekk ut og valpene dier så halene står rett ut og det er deilig!

Vi krysser fingrene for at alt går bra videre også, og at de vokser og utvikler seg fint.

21. jul, 2021

Jatzi har tilbragt de siste dagene mer og mer på valperommet sitt, oppi "bassenget" som er rigget som valpekasse. Det er flere som har begynt å bruke slike plaskebasseng til barn til fødsel og de første ukene, det er lett og holde rent, lekker ikke, og behagelig for tispa å ligge i. Så vi prøver det vi også. :)
Det er allerede begynt å lukte "valp" i rommet (ikke alle er like glad for den lukten), og det er litt rart, siden det ikke har kommet noen, men det er nok noe som skilles ut likevel.

Temperaturen til Jatzi er nå sunket og er langt ned på 36-tallet. Følgende er hentet fra hunden.no og skrevet av en erfaren oppdretter:
"Den siste uka før fødselen begynner temperaturen å gå litt ned, for så å gå litt opp igjen. Dette kan skje flere ganger uten at det er valper på gang. Men når temperaturen går helt ned mot eller under 37 grader, er det tegn på at valpene kommer i løpet av et halvt til 1,5 døgn.
Noen tisper går veldig langt ned i temperatur og blir der lenge. Andre går ikke så mye ned og går fortere opp igjen. ...Grunnen til at temperaturen går ned er at valpene utskiller hormoner som setter fødselen i gang.
Dersom tispa har bare en valp, vil ikke dette temperaturfallet være så tydelig. De fleste tisper føder innen 12 timer etter temperaturfallet, men noen så lenge som ett og et halvt døgn etterpå."

Temperaturen gikk ned midt på dag i går, og er det fremdeles. Så det kan altså gå et døgn til, men vi satser på at Jatzi er som "de fleste". 
Hun har hatt en grei natt, sovet godt innimellom, og puster tungt i perioder. Nå på morningen har hun vært ute og gjort de nødvendige "ærend", og så ville hun rett inn igjen på rommet sitt. Vi har altså valperommet på Nikolai sitt rom denne gangen, for han har oppholdt seg og sovet det siste halvåret ned i kjelleren, slik at han kan game uten at vi hysjer på ham. :) Så da var det greit å ta rommet hans, så har jeg kort vei til kontoret når jeg skal begynne å jobbe igjen om et par uker. Det er bare "rett over gangen". :-)

Her kommer det oppdateringer etterhvert som ting skrider frem, så kryss fingrene for at alt går bra med det forestående. Jatzi er iallefall i god form, og klar for å få ut "romlingen i magen". :)

12. jul, 2021

Det gjør vi også. 🙂
Fasiten kommer når fødselen er over, men vi kan starte en gjettekonkurranse allerede nå. Legg inn en kommentar under dette innlegget hvis du vil være med å gjette. Premien for riktig svar er IKKE en valp altså.. 🙃

Så kan det hende det kommer et hint i løpet av uken. Følg med om det dukker opp et sort/hvitt bilde en eller annen plass på nettsiden..