20. aug, 2021

Lære hunden å slippe på kommando

Jeg har nok mer fokus på hverdagsdressur enn mange andre som driver aktivt med ettersøk. De fleste Bayere jeg kjenner er heller ikke spesielt lydige, men jeg har noen, kall det gjerne "kamp-saker", som jeg mener er et minimum når det kommer til lydighet på hunden. Det ene er at hunden skal gå "pent" i bånd, uten at du henger som et slips etter den i stramt bånd. Det andre er at hunden skal komme på innkalling (med mindre den har gått i jaktmodus for da er jo "toget gått"), og det tredje er at hunden skal slippe det den har i munnen på kommando. Det er naturligvis mye mye mer jeg mener hunden bør kunne som en normal hverdagslydighet, men det kan jeg ta en annen gang. 🙂

All trening går ut på at du som hundefører må være konsekvent. Er du ikke det så gjør du det veldig vanskelig for hunden å forstå hva du egentlig mener, og når du mener det. Og det er jo egentlig ingen som ønsker å gjøre livet vanskelieg for hunden sin, er det vel? Vel, vi gjør det stadig vekk, fordi vi ikke tenker oss nok om. Jeg vil anbefale ALLE om å dra på et valpekurs. Har du ikke valp? Da blir du med som observatør. Jeg tør nesten vedde på at du snapper opp noen nye tips, og får noen Aha'er. 🙂
Nå skal du få et tips til hvordan du kan trene hunden til å slippe på kommando på en hyggelig måte. Dette var det en av de andre instruktørene som viste meg på det siste valpekurset jeg hadde, og jeg tenkte at DET var en gøy måte å trene Takk eller Slipp på.
Hvorfor må jeg lære hunden min det? spør du kanskje nå. - Hvis den har funnet noe farlig på bakken, stjelt sylteflesket fra julefrokostbordet, eller glefset over et Lemen ute i fjellet.. Eller rett og slett at du har vært og trent spor, hunden bærer stolt klauven med seg hjem, og der står du med en hund som nekter og slippe før du skal inn, og som kanskje har et snev av ressursforsvar? Derfor! (Alle eksempler er selv-opplevd 🤭)

Leken/treningen blir kalt "Dead or alive".
Ha to like leker, en i hver hånd. Det er viktig at de er helt like, så hunden ikke favoriserer den ene. Sett deg ned med hunden og lek med den ene ved å lage bevegelser med den til hunden er i god lek med den. Så "dør" den, og den andre hånden med den andre leken begynner å leke. Valpen vil kanskje bruke litt tid på å forstå at den er "død", før den begynner å leke med den andre. Ikke si noe til den, bare bruk lekene. Dette kan du se i denne videoen fra Youtube.

Når du har gjort dette mange nok ganger (husk at en valp skal ha veldig korte økter, så dette pågår over en periode), så går du over til trinn to, som er å sette en "slipp"-kommando like før leken "dør". Dette kan du se mer i denne videoen her.

Tanken er at det skal ikke være sånn at valpen/hunden mister et gode ved å slippe. Leken fortsetter bare med den andre. I tillegg til at dette er en effektiv måte å lære hunden en kommando for å slippe, så er det noe som valpen kommer til å synes er gøy, og det er jo viktig at valpen synes det er gøy å være med deg. Lek med hunden din. Lek skaper relasjon. Og relasjon må du ha for å bygge videre på alt du skal bruke hunden din til videre. 
En bonus du får ved å leke med hunden på denne måten er at hunden lærer seg impulskontroll.
Det vil du se om du ser denne videonen fra Youtube.

Jeg har laget til slike leker til valpene som de skal få med seg til sine nye eiere (se bildet - til info så er det oransje, og ikke rosa. Bildet lyver). Det er veldig enkelt å gjøre: Ta et fleece-teppe (får du tak i for en billig penge overalt), del det opp i passe størrelser, og lag tre remser som du fletter. Lag en knute i hver ende så det er lettere å holde den fast. Litt kjekt er det også at det blir litt elastisk, og det liker hunden. Husk at dette er det DU som skal gjøre SAMMEN med hunden.
Lykke til!