FÒRVERT

Toypuddel valp fra tidligere kull

 

 

På denne siden kan du lese om hva det innebærer å være fòrvert for

Kennel Infocus

 

 Som oppdretter er jeg opptatt av å ha en viss bredde i mitt avlsmateriale dvs et genetisk mangfold uten for stor innavlsprosent. For å klare dette er jeg avhengig av å ha hunder ute på fòravtaler. Fordelen med en fôravtale er at oppdretteren kan beholde flere hunder som hun mener er lovende for videre avl, uten å måtte ha alle hundene hjemme. Vi har ikke kapasitet til å ta oss av alle med tanke på trening, stell, turer, kos osv. Derfor er det fint å kunne sette ut disse hundene på fôravtaler til hjem som kan gi de akkurat det de behøver.

For fôrverten er fordelen at han/hun får den beste hunden fra et kull uten store økonomiske utgifter, da hunden overtas vederlagsfritt. Fòrverten får tett og god oppfølging av hunden ift pelsstell, fòring, oppdragelse og alt det måtte være fòrverten ønsker av veiledning og oppfølging. Etter at avtalens vilkår er oppfylt, avsluttes fòrvertsforholdet.

Vi setter i hovedsak ut voksne, ferdigstilte og helsetestede hunder mellom 1-3 år gamle. En gang i blant setter vi ut valper på fòravtaler, for å beholde linjer for videre avl. 

Avtalen vår er ganske detaljert, men det er kun for å unngå misforståelser og konflikter i fremtiden, noe som dessverre har vært et kjent problem for mange oppdrettere og fôrverter. Vi ønsker å unngå det, slik at vi kan konsentrere oss om å ha et positivt samarbeid uten for mange underliggende spørsmål om hvordan ting skal fungere.

Hvis vi behøver fòrvert, annonseres dette på forsiden.

 

Nederst på denne siden kan du lese litt om hvordan noen av våre fòrverter har oppleved/opplever det å være fòrvert for hunder fra oss.

 


 

 

AVTALENS INHHOLD I GROVE TREKK;

 

Fòrvert overtar hunden vedrelagsfritt. 

Med fòrhunden følger en perm med en del info, råd og tips, samt avtalen i sin helhet. Den følger fòrhunden til hvert stell hos meg og div. saker som omhandler hunden (løpetider, vet. besøk, neste stell o.l. noters på eget ark i permen).

Fòrvert må ha økonomi til å kunne holde et normalt hundehold, dvs at fòrverten dekker utgifter til forsikring, veterinærbesøk, valpekurs, fòr og div. utstyr.

Oppdretter dekker alle utgifter som er direkte tilknyttet avl og oppdrett.

Jeg tar ansvar for å ta det fulle stellet av hunden, dvs bad/føhn, øre-og tannrens, kloklipp og full klipp av hele hunden. Fòrvert må ha mulighet til å levere hunden til meg for fullt stell hver 8 uke.

Oppdretter gir fòrvert grundig innføring av lettere pelsstell som børsting, bading, føhning og kloklipp, som fòrvert har ansvar for å gjøre innimellom de store stellene hos meg. Ønsker fòrvert å lære å klippe snute og poter på hunden selv, gir oppdretter opplæring i dette.

Oppdretter gir fòrvert grundig innføring i å håndtere hunden og veiledning i oppdragelse av hunden.

Fòrverten står fritt til å bruke hunden i agility, lydighet o.l. men må dekke kursavgifter og evt påmeldinger til konkurranse selv.

Oppdretter krever at fòrverten, ved overtakelse av valp (ikke voksen hund), går på minst et valpekurs innen hunden er ett år gammel. Dette fordi er veldig viktig å sosialisere valpen og at fòrverten også lærer mye om hunden og dens atferd, og vil gjennom kurset etablere en god kontakt med hunden som er alfa og omega for all videre innlæring og samspill med hunden.

Når tispen skal pares, leveres hun til meg og kan etter paring reise hjem til fòrvert der hun er frem til ca 10 dager før termin. Hun kan reise hjem til  fòrvert når valpene er avvent. I perioden hun er hos meg, får selvfølgelig fòrvert komme på besøk for å hilse på mor og barn. 

 

Ved overtakelse av fòrhunden, følger det med litt utstyr og mat, men fòrverten må også belage seg på å gå til innkjøp av noe utstyr selv.

Hvis fòrverten ikke lenger har mulighet til å overholde sin del av avtalen, eller det beviselig er misligholdelse av hundeholdet, må hunden leveres tilbake til oppdretter.

 

 

Det er i oppdretters interesse at hunden får det godt hos sin fôrvertfamilie, at de behandler hunden som sin egen, og gir den trygghet, kos og masse kjærlighet. Hunden vil være fòrvertens familiehund og venn i hverdagen.   For meg er hunden et viktig ledd i mitt arbeid som oppdretter og skal bidra til å videreutvikle den flotte puddelrasen. Det betyr ikke at jeg ikke er glad i mine fòrhunder, tvert i mot, jeg har et godt og nært forhold til dem alle og i de periodene de er hos oss, fungerer de som familiehunder her.                   Vi er opptatt av å ha en god dialog og kjemi oppdretter og fòrvert imellom. Det er ikke vår hensikt å legge oss opp i fòrvertens privatliv, men å ha et godt samarbeid, for dette vil vare over noen år. Skulle det oppstå konflikter håper vi at begge parter tar det opp med én gang problemet oppstår, og får løst det slik at det ikke er til irritasjon for noen.


 

Line og Angelica sitt første møte med lille Chanel <3

Fra fòrvert Line :

"Jeg hadde mitt første møte med Wenche på telefon. Jeg fant Wenche på nettet når jeg søkte etter Toypuddel, og ringte. Vi hadde en veldig hyggelig samtale og det endte opp med at jeg fikk tilbud om å være fòrvert før vi fikk lagt på. Og det ble jeg, fòrverten til lille Chanel. Det var ukjent for meg med en hund jeg måtte stelle og følge opp på denne måten da Chanel var utstillingshund en periode.

Wenche var veldig behjelpelig med å skaffe utstyr, hun ga meg grundig og lettfattelig innføring i hvordan jeg kunne ordne dette selv. Og det gikk veldig fint. Hun er lett å få veiledning av, kommuniserer klart og tydelig og er veldig imøtekommende og støttende.

Jeg er kanskje ikke så fleksibel selv pga min jobbsitasjon, så det har vært veldig behagelig å ha en god dialog, og finne passende løsninger for oss begge, det har fungert veldig bra. Wenche er også veldig flink med hundene sine. Og hun er ryddig i forhold til kommunikasjon, avtaler og levering. Nå har det ikke vært så mye ekstra med Chanel, men hun skulle pares og brukes i avl, det var avtalen. Det var også nytt for meg, og det var veldig betryggende når Wenche hadde en så stor grad av trygghet og tillit.

Wenche er lett å forholde seg til, lett å få tak i om det skule være noe og responsiv på meldinger og spørsmål. Hun er med andre ord en god support uten å blande seg inn utover hva som gjelder i kontrakten, som jeg personlig ikke tenkte så mye over da det var så god flyt oss imellom. Jeg vet også at hundene hennes har det fint, hun er passe streng og disiplinert, noe jeg liker godt for det er lett å forholde seg til slike hunder. Hundene er sosiale og glade.

Jeg kan absolutt anbefale henne, både når det gjelder kjøp av hund eller som fòrvert."


Hilsen fra Line.

 


 

Merete og Farah, to flotte jenter <3

FRA FÒRVERT MERETE:

"Jeg ble forvert for Farah våren 2011, og synes det har vært trivelige, lærerike og morsomme år! Farah hadde da hatt to valpekull og planen var at hun skulle ha to eller tre kull til. Jeg ønsket meg egentlig en valp, men Wenche hadde da ingen valper til salgs, så hun forslo at jeg kunne være forvert for Farah.

Jeg tenkte meg nøye om, og om hva dette ville innebære, og etter og ha truffet Farah og sett hennes gode lynne og vakre vesen, bestemte jeg meg! Og jeg har ikke angret! Jeg har fått en glad og veldressert hund!

Wenche er en seriøs og dyktig oppdretter, som er veldig glad i hundene sine! Hun bestreber seg på å ”lage” sunde og pene hunder. Jeg føler det er veldig trykt og sikkert å ha henne som ”backup”, når det er noe jeg lurer på eller er engstelig for. Hun stiller opp, og svarer på alle rare og ikke rare spørsmål, og ønsker at forvert og hund skal ha det bra sammen! Og vi ønsker jo begge to at hunden skal ha det best mulig!

 Farah er i dag pensjonert og jeg får heldigvis fortsette å stelle Farah hos Wenche. Hun kjenner Farah så godt og gjør henne så vakker og fin. Om det skulle være noe som ikke er som det skal være, kan Wenche oppdage det tidlig. Det å ha en ren og velklippet puddel er hyggelig, og jeg får mange komplimenter for Farah!      

Samarbeidet med Wenche har gått veldig bra, og utsagnet hennes om ”at vi finner alltids en dag som passer” er riktig! De gangene forhunden må være hos henne over lenger tid, er en fin runde i oppdragelse og at hunden må innrette seg med andre hunder.

Alt i alt har det vært en positiv opplevelse for meg å være forvert, og jeg synes det er spennende å følge Wenches arbeid videre! Det å ha fått lov til å være en bitte-bitte-bitte liten del av det synes jeg er en ære, og må stadig spørre om hvordan ”barne-barn” og ”oldebarn” har det………"

Hilsen Merete

 


 

Hanne og Hunter <3

Fra fòrvert Hanne:

 

Da vi mistet vår kjære Delia tidlig i våres, var vi ikke i tvil om at vi skulle skaffe oss en ny firbent venn. Sorgen var stor når vi mistet henne, og vi tenker fortsatt på henne hver dag, men vi ville ikke være foruten den gleden en hund gir oss.

Jeg satt meg ned og søkte etter oppdrettere som er medlem i Norsk puddelklubb. Det var viktig for oss å få hund fra en kennel som driver seriøst hundehold, og som ikke minst kan hund. En kennel som setter hunden i fokus, ingen valpefabrikk.

 Den første kennelen mine øyne falt på var Infocus, jeg tok en telefon, og møtte en veldig hyggelig dame i den andre enden, Wenche. Vi var i første omgang ute etter å kjøpe valp, men hun hadde ingen planlagte kull før nå i høst. Hun fortalte videre at hun hadde en hannhund, dvergpuddel, Hunter på to år, som skulle settes ut på fòr til rette personer. Det ene første til det andre, og noen dager etter satt vi i bilen på vei til Flateby for å hilse på dem. Magefølelsen var veldig god allerede når jeg snakket med Wenche i telefon, og den ble ikke dårligere etter å ha møtt henne og vakre Hunter, som sjarmerte oss i senk. En nydelig godt sosialisert puddelgutt med en meget god oppdragelse, og ikke minst et flott gemytt. Man kan vel nesten kalle det «å komme til dekket bord».

 Gleden og spenningen var stor når vi hentet han et par uker senere. Han hadde da vært på sin siste utstilling hvor han ble nordisk champion. Vi ble møtt av en nybadet og nyklippt Hunter. Wenche hadde satt av god til for å gi oss den informasjonen vi trengte i første omgang, bl a om Hunter sine vaner. Vi fikk også en perm med all informasjon. Og som hun alltid sier, bare ring hvis det er noe, jeg er der for dere.

 Vi hadde snakket mye om han de to siste ukene og endelig var han hjemme hos oss. Vi var veldig spent på om han ville trives hos oss, og ikke minst kjemien oss imellom. Men alt bare klaffet. Hunter slo seg til ro fra dag en. En flott puddelgutt med en hærlig personlighet. Jeg og min familie er veldig takknemlig for at vi får være hans fòrverter, jeg har fått en ny bestevenn og turkamerat.

 Jeg var litt usikker på pelsstellet i begynnelsen. Men det var ikke noe problem, da ba hun meg komme og bli med på et stell med bad og føn, for at jeg skulle bli tryggere. Hun har nå også lært meg hvordan jeg skal barbere snute, «halssmykke» og labber slik at jeg kan gjøre det selv.

 Jeg kan på det varmeste anbefale å ha hund på fòr fra Wenche, som fòrvert  føler jeg meg godt ivaretatt. Hun har flotte hunder, og har alltid hundene i fokus, noe som er viktig for meg som fòrvert.

 

Oktober 2014

 Hanne Ørseng Kværner