Avl

Tanker før andre kull

Tya hadde sitt første kull, TJ-kullet, i februar 2012. Hanhund var Jimsrypas Jeger. Kullet har så langt vært en suksess, spesielt når det gjelder jaktlige egenskaper. Av totalt 7 valper er 5 stilt på jaktprøve og alle premiert.

Det er spesielt tispene Cava, Linni og Kebaba som har deltatt på jaktprøver og hentet premier. Alle disse har 1UK. Hannene Kompis og Eros er stilt langt færre ganger, men begge ble premiert på sin første prøvehelg. Kompis oppnådde også 1UK i februar 2014.

 

Øvrige resultat:
* I NPKs pointercup UK 2013 ble Cava nr. 2, ett fattig poeng bak vinneren, mens Linni ble nr. 5 og Baba nr. 15.
* Linni ble nr. 3 i finalen i Arctic Cup
* Cava ble klubbmester UK 2013 i TFK, knapt året gammel
* Cava ble Årets unghund 2013 i både TFK og THK
* Totalt har unghundene fått 18 premieringer på jaktprøve
* 3 av hundene har vært på utstilling, 2 stk med Exc og 1 med Very Good

Med bakgrunn i resultatene kunne det vært fristende å foreta ei gjenparing. Jeg er imidlertid ikke så begeistret for gjenparinger, vil gjerne komme et hakk videre...  Samtidig virker det rett ikke å gjøre store endringer, vi ønsker å bygge videre på suksessen fra TJ-kullet.

 

Før vi brukte Jeger på Tya, hadde Kennel Eidemlia (Liv Randi og Bjørnar Eidem) brukt han på Lytingfjellets D-Lille My. Lille My er ei tispe med voldsomme meritter. Hun har bl.a. 25 VK-premieringer hvorav 10 stk. 1VK (2*Cacit og 6*CK). Premiene er i stor grad hentet på store prøver i Kongsvoldterrengene. Innimellom har hun også hatt 3 kull. Lille Mys kull med Jeger må betegnes som en stor suksess! 3 av totalt 5 valper er stilt på prøve og har alle oppnådd strålende resultat!

Det er interessant å legge merke til at Tya og Lille My har en del felles aner i stamtavla. Tyas bestemor og Lille Mys mor er halvsøsken. Derfra og bakover er hovedtispelinja helt identisk.

Jeger avler tydeligvis godt og han er brukt på gode tisper. Resultatene tyder uansett på at disse blodslinjene må være en heldig kombinasjon.

Jeg merket meg prestasjonene til Eidemlias Dallas vinteren 2012 og hadde tidlig første sonderende samtale med Henry Espeseth. Da vi mistet vår unghund Baba i vinter og Tya samtidig fikk løpetid var valget enkelt. Fredag 17.januar dro vi til Trondheim og Tya ble paret med Dallas samme dag og de to påfølgende dager.

 

Henry Espeseth har hatt mange gode hunder (har bl.a. vunnet Norsk Derby 3 ganger), men han er tydelig på at Dallas er den beste hunden han har hatt. Dallas utmerker seg på mange vis:

* Han er en glimrende viltfinner (pr. 20 starter har han 9 ganger så mange stander som makker!).

* Han går meget godt (snitt fart 5,25, snitt jaktlyst 5,15).

* En utrolig rolig og behagelig hund i hus! Da vi besøkte han lå det 2 høyløpske tisper i hvert sitt bur noen få meter unna han. Den eneste måten du kunne se at han ble påvirket av situasjonen var at han røytet en del mer enn normalt!

* Selv om han går stort holder han god kontakt, tydelig innstilt på samarbeid med fører.

Dallas-premieringer:

* 12 premier på 20 starter så langt, dvs. 60 % premiering!!

* 5*1UK

* 2*2UK hvorav en i ND Finale

* 1*1AK

* 4*2AK

* Årets ungpointer NPK i 2012

Vi forventer at kombinasjonen Tya-Dallas vil gi lettdresserte hunder og at de vil bli utpreget gode viltfinnere. Så får tida vise om vi får rett J

29.01.2014 Dag Håvard
Tanker før første kull

Valg av hanhund

Hva er viktigst å tenke på ved avl av fuglhund? Gemytt, helse, jaktlyst, viltfinnerevne, eksteriør? Hva med presisjon, djervhet, reis, samarbeid, dresserbarhet? Det blir litt med meg som med Ole Brumm - ja takk, begge deler (dvs alt).

En hund som ”totalt” svikter på et eller flere punkt er uinteressant å bruke i avl. På den annen side - den perfekte hund finnes ikke, noen minus finner man på alle hunder.

 

Dersom jeg skal framheve en egenskap blant de ovennevnte, tror jeg det må bli viltfinnerevne. Hunder som i konkurranse stadig dokumenterer at de finner mer fugl enn andre, er spesielt interessante.

 

Jeg har vurdert mange ulike hanhunder til paring med Tya. Stamtavler og resultater er saumfart og diskutert med andre tispeeiere i miljøet. Avgjørende for valget ble til slutt nettopp viltfinnerevnen.

 

Jimsrypas Jeger


Jim Theodorsen brukte Black Luckys William på sin tispe Jimsrypas Cähppes Bivdi. Resultatet var et kull mars 2008 med 3 valper: Jimsrypas Senior Torres, Jimsrypas Kitty og Jimsrypas Jeger.

 

Senior Torres var en hund jeg forelsket meg alldeles i. Praktfullt eksteriør og gemytt. Stilt på 4 prøver med 3 premier som resultat (1.UK, 2*2.UK). Omkom dessverre i ulykke som unghund.

 

Kitty er en unik hund: 1.UK på første prøvestart knapt året gammel, 4.pl Arctic Cup 13 mnd gammel, 2.pl Derby finale som 1,5-åring, 1.AK på 2-årsdagen og jaktchampion 3 år gammel. I 2011 har hun også vært med å ta sølv i NM Lag Vinter og NM Lag Høst. Kitty har en helt spesiell evne til å finne fugl: de fleste av topphundene finner i snitt om lag dobbelt så mye fugl som makker, Kitty sin statistikk var ved starten av 2012 fem ganger så mange fugl som makker.

 

Jeger er en hund som er noe preget av en fri oppdragelse. 🤩 På de første prøvestartene ble dette utslagsgivende. Tingene endret seg når Jim selv førte hunden. På andre start med Jim som fører ble det 1.AK og starten deretter ga 2.VK.

 På rypetelling august 2011 fikk jeg selv se Jegers viltfinneregenskaper og ble imponert. Han gikk rett ut stand på et lite kull med 5 ryper og hadde ikke mindre enn 3 fuglearbeider på disse (kullet trykte meget godt).

 

Jeger har selvfølgelig en rekke andre kvaliteter utover god viltfinnerevne:

·          Praktfullt eksteriør

·          God helse

·          Hardtgående hund med solid jaktlyst

·          Strålende gemytt, virkelig en trivelig hund

·          Stabil psyke


Blodslinjer
Valget av Jeger ble kvalitetssikret ved kontakt mot ”vise menn” i fuglehundmiljøet, personer med full oversikt over enkeltindivider, stamtavler og blodslinjer. Jeg fikk betryggende tilbakemeldinger på at dette ville være en gunstig kombinasjon.

 

Selv registrerer jeg at det er mange gode hunder bak både Tya og Jeger. Dersom vi tar med 4 generasjoner bak Tya og Jeger finner man 21 championer (7 stk dbl.CH (UCH+JCH), 7 stk. rene JCH og 7 stk. rene UCH). Plusser man på et par generasjoner kommer tallet opp i 76 championer!

 

Enkelte oppdrettere er opptatt av å finne bestemte hunder i stamtavlene, hunder som de mener preger avlen spesielt sterkt. Eksempler på slike hunder er hanhunden Groll (S37848/80). Han finner vi 5 ganger i stamtavlene til Tya og Jeger. En annen slik hund er tispa SJCH Black Luckys Glory (S12951/86) som finnes 4 ganger.

 

Kullet med Tya og Jeger har liten innavlprosent, 1,56% ved 5 generasjoner og 3,46% ved 8 generasjoner. Om lag halvparten av innavlsgraden ”skyldes” SJCH SNUCH Black Luckys Kawass (S10300/92), en superstjärna både i jaktprovssammanhang likväl som på utställning, men kanske främst som avelshund. Jag citerar Sten Christoffersson som skriver; "Kawass är lika känd i fågelhundssammanhang som Emil i Lönneberga är bland dagisbarn". (Sitat Kent Svensson, Kennel Black Lucky).

 

Det er mye Black Luckys blod både hos Jeger og Tya. Via linken under kan man lese om denne kennelens historie og en rekke av hundene bak Tya og Jeger.

 

http://medlem.spray.se/blackluckys/history.html

Det kommer mer her etterhvert, må bare samle litt inspirasjon først....