Nyheter

28.04.2015: Klar for Norsk Derby

I dag har jeg meldt begge unghundene på til Norsk Derby. Det er kun den ene som er kvalifisert i skrivende stund, men den andre er også klar for høyeste premie, så jeg satser på at det ordner seg på de tidlige høstprøvene.

Helga 11. - 12. april deltok jeg med unghundene på jaktprøve på Altevatn i indre Troms. Da hadde de nylig blitt ett år gamle og det de viste på trening i forkant tilsa at de var godt klare for sin første prøvestart.

Sallirs TD Baltus (Balto til daglig) handteres av forvert Magnus og Katrine til vanlig. Og der har hunden det helt prima. De jobber også godt med dressuren. En topp plassering av unghunden mao! Balto gikk godt lørdag men kom ikke i fugl før i siste slipp. Jeg ser Balto i stand og når jeg er på veg opp til han kommer makker inn i situasjonen, stjeler stand/samstand (?) og etter hvert setter både ryper og bikkjer avgårde. I den situasjonen holdt ikke dressuren, bremsesporene ble på 50-100 m og dermed ingen premiering. Søndag starter Balto med samme fine søk og etter hvert får han sjanse på ei rype oppe bak en barrabbe. Flott reis og denne gangen var det i underkant av 10 m ettergang. Han fortsetter etterpå sitt fine søk og blir til slutt avsluttet med 1UK. Stor takk og gratulasjoner til Magnus og Katrine!

Sallirs TD Bahgera (Gera til daglig) gjorde seg heller ikke bort. Jeg var spent på henne i forkant. Hun har vært litt opptatt av makker i førstninga de gangene vi har trent sammen med hunder hun ikke kjenner. En annen ting jeg var spent på var medvindssøket, syntes det gjenstod en del på det i forkant av prøven. Bekymringene viste seg å være helt grunnløse. Hun brydde seg ikke om makker i det hele tatt og medvindssøket var helt strålende. Hun hadde sine stander, men lørdag tok fuglene til vingene før jeg kom på jaktbart hold og søndag tråkket jeg selv opp rypene i den første situasjonen (før dommer hadde fått sett henne i stand). I neste situasjon gikk fuglene før jeg kom på jaktbart hold. I siste slipp var hun tydelig oppgiret. Hun gikk mot en IS som fant fugl, Gera kommer inn og spontansekunderer. Etter hvert sprekker det imidlertid for henne og hun går forbi makker i stand (stjeler stand mao, noe jeg ikke har sett henne gjøre før). Til slutt går både fugler og begge bikkjene. Bikkjene stoppes innenfor akseptabelt hold, men Gera kan ikke premieres ettersom hun ikke fant fuglene på egen hånd. Kritikkene hennes (med tallkarakterer 556444 og 656444) tilsier at det er unghund med godt potensial. Nå er det dressur som gjelder fram til august slik at hun er i best mulig posisjon til å oppnå 1UK før 10.september.

Dagens bilde av Balto, tatt av Eirik Nicolai Heim, er tatt under lørdagens lunsj.


16.11.2014: 2 kule gutter

Sist fredag undertegnet vi forvertavtale med Magnus Børseth, en ivrig støkkjeger som nå har sett lyset og vil jakte med stående fuglehund. Balto (Sallirs TD Baltus) flytter dermed til Magnus og Katrine. I første omgang i helgene før han tar det store spranget til jul.

Balto er kuleste gutt i klassen og Magnus virker bra kul han også. Jeg har vært et par runder i marka sammen med duoen og synes dette tegner veldig bra. Hund og mann har allerede funnet bra ut av det med hverandre. I går havnet vi uforvarende sammen med ei gruppe som skulle kurses på føring av unghund i marka. Vi ble invitert med og fikk en flott dag i marka med super trening for både Balto, Ghera (og Magnus). Magnus førte Balto som en rutinert fører (dette var kun andre gangen han førte hunden selvstendig i marka) og kule Balto lot seg enkelt dirigere. Han lot seg ikke affisere hverken av andre hunder eller folk eller av at jeg gikk i bakpartiet. Tror dette kan bli helt topp.

Forvertavtalen innebærer at Magnus og Katrine har Balto til daglig mens jeg får bruke han i konkurranser og evt avl. Jeg storgleder meg til å stille han til vinteren!

Vi vil selvfølgelig bistå Magnus og Katrine med dressur og felles treningsturer og vil også være hundepassere i de tilfellene hvor slikt trenges og vi har anledning.

I heimen er det litt sprikende meninger om ordningen. Tya synes det er supert med en hund mindre i konkurransen om mat og oppmerksomhet. Matmor og jeg savner gutten samtidig som vi synes det er langt enklere med bare en unghund sammen med Tya. Ghera derimot synes dette er helt pyton. Hun savner broderen!

Dagens bilde er av to kule gutter: Balto og Magnus. Balto 8 mnd.

   

01.11.2014: Tre, en for mye?

Junior gjorde meg oppmerksom på at det er lite nytt på hjemmesida. Ser nå med "forskrekkelse" at det er over 3 måneder siden siste nyhet. Her er det bare å ta seg på tak.

Vi har fortsatt 2 valper fra TD-kullet i heimen: Ghera og Balto. Tidligere har det vært konsensus om at det er tisper vi skal ha. Så "brant vi inne" med hannen Balto. Og har blitt stadig mer knyttet til han. Og stadig mer begeistret for han. Eksteriørt ser han utrolig lovende ut. Gemyttmessig er han kuleste kar i klassen 😎, og jaktlig ser det veldig bra ut.

Vi har stort sett trent unghundene i samslipp. 2 unge kullsøsken i samslipp er normalt oppskrifta på hvordan det ikke bør gjøres. Så langt har det imidlertid gått glimrende, de har arbeidet totalt selvstendig, nærmest ikke registrert hverandre. Nå ser vi imidlertid at Ghera begynner å følge litt (for mye) med på hva Balto driver med, så nå bør vi nok begynne å slippe dem hver for seg.

Begge valpene har hatt sine første fuglearbeider, men det er for tidlig å si så mye om hvordan de blir i fugl. Vi registrerer at Balto har en tendens til å "havne i fugl" og er spent på hvordan dette vil utvikle seg.

Vi er som sagt begeistret for Balto, men er bekymret for hvordan situasjonen vil bli når han blir kjønnsmoden og skal leve sammen med 2 tisper. På den annen side er han for lovende til at vi klarer å gi slipp på han. Kanskje blir løsninga å finne en forvert i Tromsø eller omegn?

Dagens bilde er av Ghera som lener seg tungt på broder Balto. 6 måneder gamle.


23.07.2014: Stadig vanskeligere

Vi har hatt flere av valpene fra TD-kullet langt ut over de vanlige 8 ukene. Valpene utvikles i "rykk og napp" og får stadig mer personlighet. Den man anså som et "sistevalg" før 8 uker er plutselig rykket fram til førstevalg osv.

Sallirs TD Balder forlot oss for ei stund siden for å være i pensjon hos familien Lagesen. Og der ble han værende. Sønnen i huset, Robin Lagesen, står nå som eier av Balder. Ei flott plassering og forhåpentligvis rekruttering av en flott ungdom til jaktprøvesporten.

I løpet av tiden etter 8 uker blir vi som eiere mer og mer knyttet til den enkelte valp vi har hjemme og det blir stadig vanskeligere å skille seg av med dem! I går dro tispa Sallirs TD Bora (kalles Boo av ny eier) sørover til Rendalen, til Ken Robert Busam og familie. Av 3 jevne tisper var Boo den som var minst aktuell for oss å beholde som ny avlstispe da Ken Robert tok kontakt i vår. Det ble da avtalt at han skulle ha denne tispa. Pga flytting og ny jobb gjorde vi en avtale om å beholde henne hos oss 2 måneder ekstra. I løpet av disse 2 månedene har vi sett ei meget positiv utvikling på Boo og dersom vi ikke allerede hadde lovet henne bort var det nettopp henne vi nå ville beholdt. Det var litt tungt å sende henne fra seg.

Dagens bilde er av Philippe og May-Brith da de hentet Boo i går. Boo tok det hele med stor fatning!


16.06.2014: Gode tilbakemeldinger

Det har vært et utfordrende marked for pointervalper denne våren. Dette har mange oppdrettere erfart, også vi. Vi er imidlertid veldig fornøyd med de plasseringene vi har fått, og tilbakemeldingene på de leverte valpene er supre. I går fikk vi ei ekstra artig tilbakemelding: Siren hentet en av hannene for 3 uker siden. Hun er så fornøyd med valpen at hun nå ønsker en til! Så nå er det bare å skaffe transport til Trondheim 😀

Dagens bilde er fra Grøtfjorden på Kvaløya. Det er Siren og datteren Kristin som er avbildet sammen med et par av valpene da de hentet den første hannen i mai.26.05.2014: Fortsatt 3 hanner ledig

I dag er TD-kullet 10 uker. Vi har fortsatt 3 flotte hanner ledig for salg. Sammen med den tispa vi tatt ut til oss selv har vi også en tispevalp som skal leveres senere. Mao: mange hunder i heimen. Vi har vært så heldige å få hjelp av en familie som har tatt den ene ledige hannen i pensjon. Der får han grunndressur  samt sosialisering med trygge voksenhunder. Min søster låner også med seg en valp i ny og ne. Ellers bruker vi mye tid på de resterende valpene med dressur, turer og opplevelser.

Dagens bilde er av Baltus (tidl kalt Albito).

10.05.2014: Første valp hentet

I dag ble den første valpen i TD-kullet hentet av sine nye eiere. Vi har kalt valpen Kvitnos men på stamtavla blir det fulle navnet Sallirs TD Bolt. Pentti og hans sønn Oscar kom helt fra Jyväskylä sør i Finland. Pentti er en uhyre dedikert jeger og virket som en meget rutinert hundemann. Vi knytter oss selvfølgelig til den enkelte valp i løpet av disse 8 ukene og det er rart å skulle sende dem fra oss. Vi er imidlertid trygge på at Kvitnos er havnet i de beste hender.06.05.2014: Helsesjekk

I dag er valpene sjekket av veterinær. Og hun er enig med oss, et perfekt kull
- gode hjerter, fine tenner, steiner på plass, ingen haleknekk, ingen navlebrokk osv. Kort sagt helt strålende.

Søndag og i går var vi på fjæratur med hele kullet. Fest for valpene! Utrolig artig å se dem utforske omgivelser og bli kjent med nye mennesker, voksne og barn. Men snakk om å gjete kongens harer....02.05.2014: Gode valper etter Dallas!

Eidemlias Dallas T kommer fra et meget godt kull hvor han selv og kullsøsken har dokumentert strålende egenskaper. Det er uansett alltid spennende å se hvor godt en slik hanhund avler, om han «gir seg selv igjen».

Henry Espset som eier Dallas uttaler at dersom Dallas «gir igjen seg selv» så blir det mange gode pointere i Norge. Henry satte avlsstopp på Dallas etter at Tya var paret. Han har mange forespørsler fra tispeeiere men vil vente inntil han er trygg på hvordan Dallas avler.

Dallas har 3 kull hvor hundene nå er så gamle at de er stilt på prøve. Det er oppnådd 1UK i alle kullene. I kullet med Jutevatnets Pernille strømmer det på med premier. Hundene er knappe 14 måneder og alle 5 er premiert, 4 stk med 1UK. Helga 25.-27.april ble det storeslem under Dovreprøven. Alle fem hundene ble premiert på prøven, de hentet bl.a. totalt 5 stk 1UK.

Jeg er meget begeistret for at vi fikk bruke Dallas på Tya! Valpene er nå 6 uker gamle og har utviklet seg flott. Vi holder mye på med dem nå og studerer den enkelte mens vi lurer på hvilken valp vi selv skal velge. De har så langt så jevn kvalitet at valget ikke blir enkelt J


Det er fortsatt ledige valper. Ta kontakt om du er interessert.

18.04.2014: Påske

Valpene er nå 4 uker gamle og da passer det godt med påskeferie til sosialisering av småtassene. De har vært på sine første turer i bil, hyttetur i storm og truffet en rekke nye mennesker. Flott utvikling på alle valpene, både vekstmessig (har for lengst 6-doblet fødselsvekta) og ellers. Vi skal ha ei tispe selv fra kullet, men foreløpig er de så jevne at vi er usikre på hvem det blir. Liker også noen av hannene så godt at jeg kunne tenke meg en av dem også. Men "husstanden" sier nei...

Vi tar valpene ut et par ganger ila dagen nå, men foreløpig synes de fleste at vinter er kalde greier. 

Valpene får nå valpefor, men fortsatt dier de Tya noen ganger ila døgnet. Hun dresserer for øvrig mer på valpene i dette kullet enn hun gjorde med sitt første kull.

Vi har så smått begynt å trimme Tya litt. Og det gjør tydeligvis godt for henne, både fysisk og mentalt.

Dagens bilde er av Respetta som får kos av en hyttegjest. Har for øvrig lagt ut en del bilder i dag under Fotoalbum/TD-kullet valp.


11.04.2014: Ledige valper

I går var det full utskifting av underlag i valpekassa. Alle valpene ble tatt ut og lagt over i en mindre hundeseng. Trangt om plassen som bildet viser, men det går bra så lenge man er gode venner :-)

Valpene er nå 3,5 uker gamle og har for lengst 5-doblet fødselsvekta. Alle valpene virker strålende livskraftige. Ruth har startet med å gi dem litt annen føde og det er særdeles populært i gjengen.

De gjør store framskritt motorisk og leker ivrig i korte perioder. Fortsatt er det søvn og mat som er førsteprioritet.

Til nå har det vært særdeles harmonisk og fredelig i valpekassa. Ingen som utmerker seg med lyd eller "herjing" med de andre.

Vi har fortsatt ledige valper, så ta kontakt om du er interessert.


31.03.2014: De vokser som dyr

I dag er valpene etter Tya og Dallas 2 uker. Livet består kun av søvn...og mat. Tya må ha særdeles godt med melk. Valpene doblet vekta si før de ble en uke, og nå på 2-ukersdagen er vekta mer enn tredoblet.

Alle valpene er sunne og friske. Ingen sakker akterut vektmessig og det er heller ingen andre problem så langt. Ren "luksus" for oppdretter med andre ord.

Valpene har fortsatt ikke åpnet øynene, men har så smått begynt å stavre noen skritt på ustø ben.

Vi skal beholde en av tispene og studerer selvfølgelig spent de tre tispevalpene og lurer på hvilken av dem det blir.

23.03.2014: Harmoni og topp matlyst

Fortsatt bare mat og søvn på de små. Og de vokser slik at man kan se det fra dag til dag. Det ligger an til at de fordobler sin vekt før de er en uke gammel!

God vekst på alle valper, ingen sakker akterut. De som var minst ved fødsel har størst prosentmessig vekst.

Vi har laget et fotoalbum hvor vi vil legge ut bilder av valpene fra TD-kullet fram til levering: Fotoalbum / TD-kullet - valper.


19.03.2014: Tya har valper!

Sist mandag fikk Tya 8 flotte valper. Også denne gang uten noen form for komplikasjoner. Hun er god på dette 🙂

Alle valpene var i god form med ei snittvekt i underkant av 400 gram. Normalt vil valper miste om lag 10 % av vekta i løpet av det første døgnet. Disse krabatene la på seg 4 %. Og i løpet av to døgn er vekta økt med 17-18 %. De får tydeligvis godt med melk hos mor! Og enn så lenge er det fullkommen harmoni i valpekassa.

Det ble 3 s/h tisper, 3 s/h hanner og 2 r/h hanner.

Du kan lese mer om tankene rundt denne paringa under Avl.

Dagens bilde er tatt to døgn etter valping. Flere bilder følger i dagene som kommer.

15.03.2014: Der satt den! Linni med 1AK

Sallirs TJ Linni er den eneste hunden fra TJ-kullet som er stilt i AK så langt. Første start ga strålende karakterer (666444) men uten fugl i slippene er det ikke enkelt. På andre start var Linni ikke helt i støtet men hentet seg likevel en 3AK. Denne helga har eieren Mads Hanssen stilt henne på "Nordlysprøven" til OFK. I går gikk de i fugletomt terreng. Jeg snakket med Mads i går ettermiddag og han hadde god tro for søndagen. Og med god grunn skulle det vise seg. I dag klinket ekvipasjen til med 1AK!

Store gratulasjoner til hund og fører! Gleder oss til å følge dem i VK 😀

02.03.2014: Hyggelige og hjelpsomme folk!

Vi har ei tid nå hatt besøk av en valp fra Tyas første kull, Sallirs TJ Kompis. Det er en hund vi virkelig har blitt begeistret for. Går hardt og godt i marka. Rolig i band, også på prøver. Ingen lyd. Er så rolig i hus at det nærmest er kjedelig.

Jeg la ut en forespørsel på fb om mulig leilighetsskyss for Kompis til Bodø. Det kom et raskt svar fra Hans Einar Enoksen. Bare jeg fikk hunden til indre Troms så skulle han ta den med seg til Bodø (hadde bare tre andre hunder med seg 😲)

I går gikk Arnfinn Steiro i VK på TFKs jaktprøve. Han hadde samslipp med IS Fight. Fight blir borte, og dersom hun ikke blir funnet ila slippet vil Fight være ute og Arnfinns IS Pelle vil være videre til finalen. Arnfinn får øye på Fight i stand, varsler Fights eier som dermed berger seg sitt tredje fuglearbeid den dagen. Fight vinner VK-partiet med 1VK CK mens Arnfinn er slått ut. Bra sportsånd!

Jeg satt i prøveledelsen og fikk nyss om at Arnfinn var utslått og ringte han med en gang. Om han kunne ta med en hund til indre Troms? Ja selvfølgelig var svaret.
Mye kjekke folk i prøvesporten her nord!

Nå er Kompis på veg til Bodø og han var straks savnet hos oss.

27.02.2014: Det nærmer seg...

I morgen er det 6 uker siden første paring Tya-Dallas. Og dermed maks 3 uker til valping. Jeg skriver maks, kan ikke tro at hun vil gå lenger enn 63 dager. Tya er langt større nå enn på samme tidspunkt i første drektighetsperioden. Hun er utrolig opptatt av mat, drikker usedvanlig mye og må ofte ut et ærend. Det begynner å bli trangt innenfor bukskinnet...

Forrige gang fikk jeg henne sjekket med ultralyd etter 28 dager. Denne sjekken gir egentlig kun avklaring på hvorvidt det er valper på gang, veterinærene klarer ikke å fastslå antall valper, kun gi en indikasjon. 

Det er selvfølgelig ønskelig å vite hvor mange valper som kommer. Det gir en trygghet for oppdretter i selve valpesituasjonen (er siste valp kommet???). Men det er også en trygghet for tispa. Dersom det blir liggende igjen en valp, kan den dø og ganske fort gå i forråtnelse, noe som kan være livstruende for tispa.

Den sikreste sjekken for å fastslå antall valper er røntgenfotografering. Dette gjøres normalt etter 7 uker. Men heller ikke denne sjekken gir 100 % pålitelig svar. En annen sak er hvorvidt det er lurt å utsette valpene for røntgenstråling..?


23.02.2014: Første AK-premie på TJ-kullet

Denne helga var TJ-kullet fylt 2 år. En hund ble stilt: Mads Hanssen stilte Sallirs TJ Linni på Senjaprøven. Lørdag gikk hun glimrende (666444) men kom ikke for fugl. Søndag startet hun godt men modererte seg på is-føret i de neste slippene. Til slutt fikk hun seg fuglearbeid og dermed var den første AK-premien i boks: 3AK. 

Gratulasjoner til Mads og Linni!

Vi venter spent på fortsettelsen 🙂

18.02.2014: Nok en unghund frirøntget

I går fikk jeg ei hyggelig melding fra Per Emil Søreng. Han har fått røntgenfotografert unghunden sin Sallirs TJ Eros. Og med godt resultat: A.

Dermed er 3 hunder fra TJ-kullet røntget og alle fri for HD.

15.02.2014: Og da var vi i gang igjen

I dag startet prøvesesongen her nord. Jeg tok med meg Sallirs TJ Kompis og deltok i et UK/AK-parti i Soltinddalen på Ringvassøya. Jeg har dessverre ikke fått trent Kompis slik jeg hadde planlagt, det har rett og slett vært for travelt med andre ting og føret har heller ikke innbydd til hardtrening. Dårlig trent hund med meget begrenset erfaring i fugl kombinert med vanskelige forhold og lite samarbeidsvillig rype høres ikke ut som noen vinneroppskrift. Forventningene var altså ikke på topp ved start.

Men....hundens iboende egenskaper er rimelig vesentlig i denne sammenheng. Vi har sett et stort potensial i denne hanhunden og har i flere omganger diskutert med eierne om det skulle være rom for eierskifte... Og i dag leverte Kompis. Igjen. Strålende 😀 1UK.

Takk til eierne Turid Høiseth og Terje Lagaard i Bodø. De har gjort en prima jobb i fht grunndressur! Kompis er en fantastisk hund å ha i hus! Og i marka!

Kompis er påmeldt også i morgen, men jeg dropper jaktprøve og satser heller på trening med høg kvalitet. Dermed er siste UK-deltakelse gjort for TJ-kullet som har oppnådd 19 premieringer hvorav 5*1UK. 5 av 7 valper er stilt på jaktprøve. Alle premiert og derav 4 med 1UK.

Neste helg starter AK-alvoret.


Dommerboka
Slipptid 70 min. Tallkarakterer 556444 Reis 4 (presis) og 6 (djerv)

Kompis starter ut i meget stor fart. Flott kraftfull aksjon og stil. Dekker tildelt terreng......(uklar skrift..). Kompis fester stand, avanserer til ny stand. Reiser djervt rype og rolig i oppflukt og skudd. Kompis jakter glimrende resten av dagen og tildeles en meget velfortjent 1 pr UK.

 

12.02.2014: Jaktprøvesesongen starter

Vi har fått stortrivelig besøk fra Bodø. Sallirs TJ Kompis har vært hos oss noen dager. En fantastisk trivelig hund. Eierne Terje og Turid har vært meget dyktige med dressur og gode innerutiner, og resultatet er en hund som du knapt registrerer innendørs. Det er imidlertid dårlig med fugl i nærheten av dem, og Kompis har derfor tatt turen nordover for å samle litt erfaring. Kommende helg stiller jeg han på prøven til Karlsøy JFF. Det er siste sjanse i UK for dette kullet, helga etter må de delta sammen med de voksne hundene.

Gunnstein Bakland fortsetter å hanke inn utmerkelser på Sallirs TJ Cava for prestasjonene forrige sesong:
* Nr 2 i Norges Pointerklubbs unghundcup 2013
* Årets unghund 2013 i Tromsø Hundeklubb Fulgehundgruppa
* Årets unghund 2013 i Tromsø Fuglehundklubb
* Årets hund 2013 (uansett alder) i Tromsø Fuglehundklubb

Ikke dårlig av en førstegangseier!!! Gunstein har det ikke travelt med å starte i AK, vil gjerne finpusse dressuren først. Det blir en farlig ekvipasje å møte for konkurrentene.

29.01.2014: Valper ventes i siste halvdel av mars

NUCH Ottorino’s Tya er paret med Elitehund Eidemlias Dallas T.

 

Dallas sin far, Jimsrypas Jeger, ble brukt i Tya sitt første kull. Det ble meget gode søkere og eminente viltfinnere.  


Vi ønsker å bygge videre på denne suksessen og har derfor valgt å bruke Jegers sønn denne gang. Dermed får vi også inn genene fra Dallas sin mor, Lytingfjellets D-Lille My, en meget høyt premiert tispe med 25 VK-premieringer, bl.a. 10 stk. 1VK.
Med denne kombinasjonen forventes det lettdresserte hunder med meget stor viltfinnerevne.

 

Du kan lese mer om denne kombinasjonen under Avl / Tanker før andre kull


28.01.2014: Nok en hund fra TJ-kullet fri for HD

I dag kom resultatet på Sallirs TJ Linni: A-hofter. Stor stas for stolt eier Mads Fra Tryll Hanssen.

Gunnstein Bakland har tatt albue-røntgen (AD) av Sallirs TJ Cava og fikk resultatet for ei tid tilbake: A.

Dermed er de to første hundene i TJ-kullet røntget, og begge er fri HD. Godt å få en bekreftelse på at avlen er på rett spor 😎

11.01.2014: Tya skal pares igjen

Søndag 5. januar måtte vi dessverre avlive vår unghund Baba etter at hun skadet seg stygt under trening. Vel hjemme fra veterinæren viste det seg at Tya hadde fått løpetid samme dag. Avgjørelsen ble tatt raskt i heimen: her var det bare å få Tya paret og ta seg ny valp.

Det er snart 2 år siden jeg gjorde første, foreløpige avtale med denne hanhundeieren. Og nå er det klart for gjennomføring

Fredag 17. januar legger Tya og matfar ut på paringstur. Går alt som planlagt vil det komme valper i slutten av mars måned.

10.01.2014: Cava røntget

Sallirs TJ Cava ble røntget denne uka og resultatet kom allerede i dag: B-hofter og dermed fri!

04.11.2013: Et strålende prøveår er over

I helga ble siste lavlandsprøven holdt i Stavanger og med det er prøveåret 2013 over for unghunder.

Det har vært et strålende år for TJ-kullet:
* 5 av 7 unghunder er stilt på jaktprøve og alle premiert
* 3 har oppnådd 1UK 
* I NPKs pointercup UK ble Cava nr. 2, ett fattig poeng bak vinneren, mens Linni ble nr. 5
* Linni ble nr. 3 i finalen i Arctic Cup
* Cava ble klubbmester UK i TFK, knappe året gammel.
* Cava blir Årets unghund 2013 i både TFK og THK.
* Totalt har unghundene fått 18 premieringer på jaktprøve, i snitt 36 % premiering
* 3 av hundene har vært på utstilling, 2 stk med Exc og 1 med Very Good

Fulle resultater finnes under Avl / TJ-kullet.

Tya ble kun stilt 4 ganger i vinter, ikke noe i høst. I vinter opplevde jeg at hun startet med dårlig selvtillit, men den kom etter hvert og hun var til slutt meget nær ved å gå til finalen i NM-Vinter. Hun vil antagelig få sine sjanser også til vinteren.

Nå er det pause fra jaktprøvene fram til midten av februar. Unghundene rekker faktisk vinterprøven til Karlsøy JFF 15. og 16. februar før de går over i AK.

Dagens bilde er av Baba mens hun slapper av mellom jakt og dressurøkter.

08.09.2013: Kun kort tid

Kun 2 dager igjen til jaktstart!! Ruth og jeg tok bikkjene med på tur for å korte ventetida litt. En aldeles praktfull høstdag i Tromsø og en fest å være i fjellet/skogen med ivrige bikkjer!

Vel hjemme igjen får vi melding om at P Pimens Aron til Terje Steinsund har blitt nr 3 i dagens finale i NM. Store gratulasjoner til Terje og Bente. Best av hundene som ikke hadde fuglarbeid var Babas halvsøster Eidemlias Raya (2,5 år).

Alt i alt en super søndag!

Bildet er fra dagens tur. Baba i intens stand i tett skog.

02.09.2013: Strålende start på høstsesongen

Da var prøvesesongen i gang etter en laaang sommer med trening. Og hvilken start for TJ-kullet!!

Forrige helg startet Sallirs TJ Eros på sin første prøve (sør i verden) og ble belønnet med en flott 3UK. Gratulasjoner til eier Per Emil Søreng.
I Tromsø startet Sallirs TJ Cava og hentet seg nok en 2UK.

Denne helga var det prøve på Senja og dit hadde tre av unghundene tatt vegen: Sallirs TJ Kompis, Cava og (Ke)Baba. Vi hadde fått Kompis på besøk fra Bodø ei uke i forveien for å bli kjent med han før prøven. En utrolig trivelig hund med et flott potensial. Mads Fra Tryll Hanssen førte Kompis på hans aller første prøvestart lørdag og klinket like greit til med en super 2UK, visstnok kun reisen som skilte han fra en 1UK.
Søndag var det min tur. Også da gikk Kompis strålende, men det var ikke fugl i noen av slippene hans og dermed kan det ikke bli premie. Men neste gang...
Gratulerer til eier Terje Lagaard og Turid. Både Mads og jeg håper på sjansen til å få føre Kompis på en annen prøve :-)

Lørdag fikk jeg gleden av å føre Cava. En praktfull jakt- og prøvehund! Og viltfinner av rang!! Lørdag ble det 3 fuglearbeider med djerv reis. Ettergangen på det ene arbeidet ble imidlertid såpass frisk at det ikke ble godkjent. Det holdt imidlertid til en ny 1UK. Søndag var eier Gunnstein Bakland tilbake som fører og Cava hentet seg nok en 2UK (nr. 6). Cava ligger nå på topp i unghundcupen til Norsk Pointerklubb!! Supre prestasjoner av hund og eier. Grattis!

Baba gikk strålende lørdag. 110 min slipptid og fullt trøkk hele dagen. I går var hun ikke like rå, men også da ble det mye slipptid og hun gikk seg godt opp utover dagen. Men stort trøkk og flott reviering hjelper ikke når det ikke er fugl i noen av slippene. Det var mange gode unghunder på partiet i går, men kun fugl i ett av unghundslippene. Hjerteskjærende!

Bortsett fra en smule frustrasjon når det gjelder fuglbestand, så ble prøven som sedvanlig prikkfritt avviklet av Midt-Troms FK.

Nå er det fullt fokus på jakt og forberedelser til Norsk Derby om drøye to uker.

Dagens bilde er av Kompis fra hans debut på jaktprøve. Fin hund!

16.06.2013: Nok en fin hund

I helga har det vært div hundeutstillinger i Tromsø. Fredag ble det avholdt utstillinger av 2 raseklubber (NVK og NISK) i tillegg til at Midt-Troms FK også hadde lagt si utstilling til Tromsø denne gangen. Lørdag hadde Tromsø Hundeklubb si utstilling og i dag var det NKK si internasjonale utstilling.

Gunnstein Bakland meldte på Cava (i unghundklasse!) på NKK-utstillinga og dro deretter på noen jobbgreier sør i verden! Da er det godt den yngre garde trår til. Dagens bilde viser Gunnsteins eldstesønn Runar i fint driv. Dette var Runars alldeles første erfaring i ringen. Etter en heltemodig innsats fikk Cava Very good. Gratulasjoner til Cava og Runar.

10.06.2013: Fine hunder!

Hanhundene i TJ-kullet deltok begge på utstilling helga 8.- 9. juni.

Kompis (Turid og Terje Lagaard) fikk Excellent på Bodø JFFs utstilling lørdag.
Søndag var det Eros (Per Emil Søreng) sin tur: Very good på Rogaland FKs utstilling.

Gratulasjoner til hunder og eiere!

08.06.2013: Godt timet løpetid

Unghundene i TJ-kullet vokser til og nå begynner tispene å få første løpetid. Cava var først ute og er nå snart ferdig mens vår egen Baba er på vei inn i si. God timing på dette, slipper å plages med løpetid i jakt og prøvesesong.

Dagens bilde er fra skogsfugljakt i Pajala for et par år sida. Nå er det bare 2,5 mnd igjen til jakta starter i Sverige 😀

24.04.2013: Vintersesongen 2013

Vintersesongen 2013 er nå over her nord. Det har vært en strålende sesong for oppdrettet! 3 av unghundene er stilt på prøve og knappe to måneder etter første prøvestart hadde alle 3 oppnådd 1UK!!

Sist helg ble alle 3 stilt i Arctic Cup i Alta. I kvalifiseringa oppnådde Mads og Linni å bli rangert som nr. 1 i partiet. Gunnstein hadde ikke tid til å stille Cava selv så jeg stilte både henne og min egen Baba. Cava tok seg greit til finalen på søk, mens Baba ble for opphengt i ferske rypespor og røk dermed ut. 2 av 3 unghunder videre til finalen var imidlertid storveies.

I finalen var det et meget høyt nivå på hundene. Cava var litt opptatt av makker i første slipp men i andre slipp slo hun ut 2 av de andre finalistene på søk. Det var bare 1 fugl observert i Cavas to slipp, en ES støkket denne.
Linni gikk godt i første slipp og enda bedre i andre slipp. Hun var eneste hund i finalen med godkjent fuglearbeid. En strålende innsats av hund og fører som ble belønnet med 3. pl AC Finale! På dagen 14 mnd gammel.

Nå er det forberedelser fram mot høsten med dressur, dressur og dressur. Påmeldinga til Norsk Derby er allerede sendt🙂.

Dagens bilde er av Mads og Linni etter at tredjeplassen er et faktum. Glad kar!

15.04.2013: Stor prøvehelg for TJ-kullet

Høystatusløpet Arctic Cup er det store målet for unghunder i Nord-Norge. Deltakelse der krever at unghunden har oppnådd 1UK. Til påske var det kun Linni i kullet som hadde oppnådd denne premieringa. Det var imidlertid kun et tidsspørsmål før Cava også hadde AC-billetten klar. Førstegangseier Gunnstein Bakland er etterhvert ganske bortskjemt med premier og i helga gamblet han på at det måtte holde med en dag. Han stilte Cava lørdag og det holdt! 1UK og klar for Arctic Cup.

Baba er den tredje hunden i kullet som er stilt på prøve. På trening har hun et søk som holder til øverste premiering. Men det gjenstår noe "finsliping" på dressuren. Hun er iskald i fuglesituasjonene....dvs inntil fuglen går. Vi kan kort si det slik at det fortsatt er rikelig med utfordringer i denne fasen...

Jeg var selv opptatt på annet hold i helga og hadde derfor alliert meg med Mads Hanssen. Han tok med seg Baba sammen med sin egen Linni. Lørdag var Baba egenrådig så det holdt, kontaktløs og uten antydning til samarbeid. Etter en lengre medarbeidersamtale lørdag kveld hadde imidlertid Mads fått henne på andre tanker og det betalte seg: 1UK og AC-billett. Mads har fått heltestatus hos meg etter dette. Jeg snakket med han søndag ettermiddag og stemmen var nesten ikke til å kjenne igjen, hås som ei kråke. Det tar på å føre viljesterk unghund!

Gunnstein ymtet frampå at Mads burde gi denne medarbeidersamtalen ut i bokform, burde kunne bli en bestselger. Iflg Mads ville det i så fall bli en bok med aldersgrense.

Det er knapt 2 måneder siden disse 3 hundene ble stilt på prøve første gang. Siden da har de fått: 3*1UK, 6*2UK og 2*3UK.

Alle 3 unghundene stilles i Arctic Cup til helga. Mads stiller Linni mens jeg skal ha med både Cava og Baba (Gunnstein er opptatt med noe jobb-greier). Så nå er det fin-tuning resten av uka.

Jeg har aldri deltatt i Alta før, forrige gang ble muligheten ødelagt av løpetid på Tya noen dager før AC. Men nå er muligheten der igjen og jeg gleder meg stort!!

24.03.2013: NM og selvtillitt

Denne helga deltok jeg på NM på Andenes med Tya. I de siste konkurransene før NM har Tya ikke vært seg selv. Hun har søkt støtte hos meg i alt for stor grad i løpet av slippene, og det har i det hele tatt virket som om hun hadde dårlig selvtillitt. Etter at Tya fikk valper for et drøyt år siden har hun blitt lite prioritert i fht unghunden. I tillegg har hun måttet ligge i ro 3 runder når hun har slått opp skaden med senebetennelse. Jeg regner med at forklaringa finnes i disse forholdene samt det forhold at hun hele tida utfordres på hjemmebane av en unghund som er rimelig "tøff i trynet". De siste par ukene har jeg brukt mer tid på Tya (nærmest oversett unghunden). Det ser ut til at dette har virket. I helga hadde hun markant forbedring slipp for slipp i kvalifisering og semifinale. Jeg var sikker på at vi var videre til finalen, men under utredningen etter andre slipp i semifinalen kom det fram at hun og makker hadde hatt sjanse på fugl i slippet og dermed ble det 10. plass. Tyas utvikling i løpet av helga var imidlertid en meget positiv opplevelse!

Baba ble stilt av Gunnstein Bakland lørdag. Det endte med avstandsreis og en alldeles heftig ettergang. I går stilte jeg henne selv og det er tydelig at hun nå begynner å finne seg til rette med konkurranseformen. I siste slipp holdt hun søksnivå til øverste premie. 

To andre valper fra TJ-kullet ble stilt på Andenes og med suksess (igjen):

Gunnstein Bakland fikk en ny 2UK på Cava og Mads Hanssen slo til med 1UK lørdag og 2UK søndag på Linni. Disse ligger nå som nummer 4 og 5 i pointercupen unghund. Store gratulasjoner til både Mads og Gunnstein!

10.03.2013: YESSS!!!!!!

Noen ganger er det ålreit!!! Mads/Linni, Gunnstein/Cava og jeg/Baba dro til Arnøya denne helga. Og for en helg det ble!  Alle de tre unghundene ble premiert:

Gunnstein/Cava fikk 2UK begge dager. Topp karakterer.  Hunden er allerede klubbmester og har nå 2 supre premier på blytungt føre, 12 mnd gammel. Cava er Gunnsteins første hund og han lever nå i sikker overbevisning om at dette er normalen....

Mads/Linni hadde stang ut lørdag men søndag slo de til med et fuglearbeid i siste sekund og dermed var 2UK i boks. Meget velfortjent!

Jeg hadde ingen forventninger om premie på Baba men hun slo jammen til med 2*3UK. Det var selvfølgelig ikke så enkelt med ettergang på svømmeføre 🙂 

Det kan bli mye artig med disse unghundene framover!!

Gunnstein og jeg camperte sammen med Said Nordin og hans Dansk Dynasty Goyo. Goyo er i storform og gjorde rent bord med 2*1UK. Med full premiering på rommet ble stemninga lett løftet... Alt i alt ei hysterisk artig helg på Arnøya og  Lauksletta Overnatting!


24.02.2013: Første prøvedeltakelse

De siste 2 helgene har 3 av valpene fått prøve seg i konkurranse med andre unghunder.

Først ute var Gunnstein/Cava forrige helg i klubbmesterskapet til Tromsø Fuglehundklubb. De slo til og ble Unghundmester 2013. All ære til hund og fører! Jeg gleder meg til å følge Cava (og Gunnstein) videre i sesongen. Første mulighet er allerede kommende helg på Tromsøprøven til THK.

Denne helga har Mads/Linni stilt på Senjaprøven. Linni går til øverste premie (556444) men har hatt litt stang ut i fht sjanser. Mads tar henne med seg til Arnøyprøven om 2 uker.

Sjøl skulle jeg stille Tya i VK denne helga, men bilen druknet i godværet og jeg måtte legge om planene. Det ble trening med hundene lørdag og i dag stilte jeg Baba på KJFFs prøve på Ringvassøya. En opplevelse for entusiaster. Regn, sludd, vind og umåtelig med overvann. Store problem med å få med oss hundene over en del av de verste bekkene. En minneverdig skitur...  

Baba startet friskt, fin sekundering på makkers tomstand, rimelig intensivt søk. I neste slipp støkket hun og makker nyslått fugl i medvindssøk (en plass må de springe ...). Litt for opptatt av makker i dette slippet. I tredje slipp startet Baba og makker friskt ut sammen og støkket ei rype i sidevind. I dette slippet (20 min) måtte forøvrig Baba hoppe omtrent hele slippet for å holde framdriften (liten hund, djup snø). Hun var med til slutt, men lyktes ikke i dag.

Baba hadde et til tider noe ungdommelig søk, noe som overrasket, på trening har hun hatt søk som en erfaren voksenhund siden oktober. Videre var hun hakket mer opptatt av makkere enn hva jeg hadde forventet. Forøvrig en meget sterk liten hund. Vi får se når dagens opplevelser har fått modnet både hos hund og fører. Neste sjanse for Baba vil bli på Arnøya.


16.02.2013: God utvikling på unghund

Det har nå gått 2 uker siden Sallirs TJ Eros hadde sin første kontakt med rype. Pga influensa var det meget begrenset hvor mye Åsmund og jeg fikk trent han den første uka, men nå har han fått noen sjanser og han viser ei fin utvikling. Han har vent seg på vinter og snø (de har ikke for mye av den slags nede i oljebyen) og begynner å våkne i fht fugl. De siste treningene har Eros gjort store sprang i utviklinga. Fart, format og intensitet øker og han er stadig mer bevisst på jakt. Han arbeider selvstendig og i akseptabel kontakt med fører. Adekvat oppførsel i fuglesituasjoner. 

Åsmund og jeg trener han hardt nå og forer det vi kan for restitusjon og muskelbygging og det begynner og vises. Nå skulle vi gjerne fått felt et par fugler for han for å vekke han skikkelig. Vi får se hva tida strekker til.

Dagens bilde viser Eros som sekunderer Baba. Flott hanne!

03.02.2013: Nytt besøk

Sist torsdag kom Per Emil på besøk med Sallirs TJ Eros. Eros er allerede en stor hanne og vil enda vokse noe i masse. Flott eksteriør med særdeles gode vinkler. Meget rolig i hus og flott atferd i forhold til andre hunder og folk.

I går dro vi på treningstur sammen med Gunnstein og Cava. Flott dag i marka og på slutten av dagen fikk Eros sitt første selvstendige fuglarbeid. Nå blir han værende i nord et par uker for å hilse på flere fugler (lite av den slags i Stavanger-området).

12.01.2013: Rengjøring av ører

Vi hadde tidligere vorstehere som en og annen gang fikk problemer med ørene (mye voks, øremidd osv.). I et fåtall av tilfellene måtte vi til veterinær og fikk da som regel Fucidin, en medisin som meget raskt fikk orden på sakene. I alle år fikk vi forøvrig samme beskjed fra ulike veterinærer: rens ørene med olje (gjerne matolje) som masseres godt ned i øregangen. Og det fungerte stort sett greit; ved antydning til problemer renset vi ørene på denne måten og det var stort sett det som skulle til for å stoppe videre utvikling. Nå er det imidlertid andre toner fra veterinærhold...

På slutten av 2012 hadde vi en av valpene etter Tya og Jeger i pensjon. Etter at valpen kom hjem til eier ble det avklart at valpen hadde sopp i begge øregangene. Samtidig hadde vi registrert at det var noe muffens i ørene til Baba og dermed tok jeg henne til veterinær i går. Diagnosen var den samme: sopp.

Iflg veterinær har alle hunder sopp i øregangene (normaltilstand). Når noe forrykker balansen i øregangen, f.eks. en ørebetennelse, vil man kunne få en oppblomstring av sopp. Å bruke olje til rengjøring i denne situasjonen vil kunne forverre problemet kraftig: soppen finner næring i oljen og vil kunne få en nærmest eksplosiv oppblomstring.

Inntil nylig har veterinærene reklamert for og solgt oljer og oljeholdige rensevæsker for rengjøring av hundeører. Alle slike produkt er nå fjernet fra hyllene. De er også tilbakeholdne med utskriving av antibiotika. Soppen skal nå behandles med rensevæsker som ikke inneholder oljer, men som skal skape et basisk miljø i øregangen slik at soppen får dårligst mulige levevilkår.

Moralen: Slutt å rengjøre hundeørene med olje!

31.12.2012: Godt grunnlag

Valpene etter Tya og Jeger er nå drøyt 10 måneder gamle og vi begynner å se stadig mer av hva som "bor i hundene". Jeg kjenner 3 av tispene veldig godt og har trent med en fjerde tispe et par runder. Disse fire lover godt etter det jeg kan se. Det har selvfølgelig å gjøre med avl, men mest at eierne har gitt disse valpene gode muligheter til utvikling gjennom trening og dressur, og dermed lagt et godt grunnlag for å få gode jakthunder.

Vi som bor i Tromsø har nok hatt de beste forhold for å få hundene for fugl (selv om forholdene ble litt spesielle utover høsten). Det er et stort privilegium når man har unghund!! Nå har vi også fått løssnø på "betongskaren" og dermed er det straks mer fugl i treningsterrengene igjen. 

Baba er forøvrig en artig liten sak. Hun har vært forholdsvis mye i fugl fra hun var 6 mnd, og det synes på henne i terrenget. Hun jakter allerede som en erfaren voksenhund med fin reviering og tilstrekkelig med fart og format. Baba er en stødig hund i fuglsituasjoner; veldig fast i stand, sekunderer konsekvent, særdeles fokusert. Vi kommer akkurat inn fra en lufterunde i lia hvor hun hadde stand og deretter forsøkte å spikre løpende rype mens raketter gikk av i boligstrøket rett nedenfor uten at hun mistet fokus av den grunn.  I går fant jeg henne i stand og tenkte jeg skulle fotografere henne. Mens jeg somlet med mobilkameraet la hun seg like godt i standen (se dagens bilde) for deretter å reise seg når jeg kom fram. Det er stadig morsomme og overraskende situasjoner med henne.

Nå skal dressur intensiveres fram mot første prøvestart i slutten av februar.

29.12.2012: Flotte resultat på Jegers første kull

Valpene etter Jimsrypas Jeger og Lytingsfjellets D-Lille My har markert seg særdeles godt i 2012! Av kullets 5 valper er 3 stilt på jaktprøve og alle premiert. 

Eidemlias Dallas . Den store stjernen med 5*1.UK og 2*2.UK. Årets ungpointer 2012 og nr. 2 i Norsk Derby 2012. HD A

Eidemlias Lord . Kun to jaktprøvestarter: 1.Uk og 2.UK. 100% uttelling mao. HD A

Eidemlias Raya . 2*2.UK. HD A

De to resterende valpene i kullet er verken stilt på prøve eller røntget. 

Strålende resultat altså og store gratulasjoner til oppdretter og eiere! Resultatene er selvfølgelig registrert også hos andre, og både Dallas og Lord er allerede brukt i avl.

I midten av mars går disse hundene over i AK, og jeg er ikke i tvil om at de vil markere seg også blant voksenhundene.

Resultatene er stor inspirasjon for oss andre som har valper etter Jeger!!

Dagens bilde er av Dallas i stand. En stor og kraftig hanne.

22.12.2012: Sallirs TJ Tikka

I dag sendte vi Tikka tilbake til Steinar i Akershus. Hun har vært hos oss i drøyt 5 uker bl.a. for å få henne i fugl. Det er lite ryper i Akershus og på skogen har hun vært så stortgående (etterhvert nærmere kilometeren ut til sidene) at det har vært vanskelig for Steinar å jobbe med søket hennes.

Vi her nord har vært priviligerte mht fuglsituasjon de siste årene, det er et STORT fortrinn når man har unghund! Vi håpet at vi skulle få gitt Tikka tilstrekkelig med sjanser på fugl, men med de forholdene som har vært de siste par måneder, har rypa flyttet opp i toppene. Dette kombinert med at Tikka skadet seg på vanskelig føre like etter at hun kom til oss, har gjort at vi ikke fikk det utbyttet av oppholdet hennes som vi hadde håpet på. Vi fikk imidlertid opplevd Tikka i hus og sett potensialet. En erfaren pointermann karakteriserte henne etter felles treningstur som "en svart diamant".

Ruth og jeg ble så begeistret for henne at vi spurte Steinar om å få kjøpe henne tilbake. Svaret ble naturligvis nei...

02.12.2012: Sekundanten

I dag var Baba og jeg på jakt med Cava og Gunnstein. Cava er en skikkelig muskelpakke med mye fart og vilje. Ho er ikke så vant til å jakte med andre hunder og blir derfor litt opptatt av makker. I løpet av dagen fikk hun gjentatte korreksjoner på dette, og på slutten av turen jaktet hun helt selvstendig. Artig å se utviklinga i løpet av en kort jaktdag!

Etter å ha jaktet i ulike høyder fra høyfjell til fjæra fant vi til slutt Cava i stram stand. Med Baba sekunderende...igjen. Flott situasjon, men nå ser jeg gjerne andre i rollen som sekundant...

26.11.2012: Vi har gjest

Torsdag 15. nov fikk vi en av Tyas valper på besøk: Tikka. Hun bor til vanlig hos Steinar i Aurskog, Akershus. Der er det meget dårlig med fugl for tida og vi ble enige om å ha henne hos oss i en periode, bl.a. for å gi henne sjansen til noe fuglerfaring.

Tikka er ei utrolig fin tispe, topp eksteriør og flotte bevegelser. Hun er rolig og fin i huset og i fht de andre hundene. En hund det er lett å bli begeistret for!

Tikka har knappast opplevd snø siden hun forlot Tromsø i april. Da hun kom hit for halvannen uke siden var det ikke bare snø, men isskare og tildels gjennomslagsskare. Jeg har brukt potesokker på henne for å unngå skader. Mye nytt mao. Nå har hun vent seg til dette, og fart og format begynner dermed å vise seg. I dag hadde hun slag på over 600 m. Og det går radig unna! Det blir spennende å se hvordan revieringa utvikler seg etterhvert som hun får prøvd seg mer i terreng med fugl.


27.09.2012: Jaktstarten

Jakta startet i år med mere fugl enn vi har vært vant til de siste årene. Skytinga var imidlertid blitt enda dårligere... så dårlig at Tya kikket lett oppgitt på meg🤒

Vi har ellers fått felt flere fugler for Baba og hun har begynt å våkne mht jaktlyst. Søket er fortsatt meget ungdommelig, men hun ser ut til å bli en god viltfinner og fuglebehandler.

Tya har fått kjørt seg bra og ser ut til å tåle det sånn noenlunde. Første uka brukte vi henne 4-5 timer annenhver dag. Halting på kvelden, men klar igjen etter en dags hvile. Hun er imidlertid ennå ikke klar for de treningsmengder som må til for å kunne hevde seg på Kongsvold, så turen dit må bli et annet år.

Det tikker inn hyggelige meldinger fra valpekjøperne. Noen av dem ser ut til å ha våknet skikkelig! Håper alle setter av tid til å jobbe med dressuren før det går alldeles ut av hand...

08.09.12: 2.VK Finale

Sist helg deltok jeg med Tya på Senjaprøven. Dette ble ei utbytterik helg på mange vis.

Jeg bodde sammen med Svein Anton og kona Helen og deres hund P Tess. Svein Anton ble stygt, nærmest livstruende (?) skadet på vei ned fra fjellet etter kvalifiseringa lørdag. Iflg Helen var det snakk om en liten strekk, men fotens eier var ikke enig, han insisterte på avrevne hosebånd eller lignende. Det ble gjort mange gode forsøk på å kurere foten utover ettermiddag og kveld (tildels stor underholdning), vi fant imidlertid ingen som kunne "lese på" foten og dermed ble avgjørelsen tatt: Helen måtte føre Tess i finalen. 

Finaledagen kjørte Helen og jeg sammen ut til terrenget. Pga surr og feilberegning på vår side holdt vi på å miste hele finalen. Men dette var dagen da det meste skulle lykkes!  Helen som aldri hadde ført hund på prøve før, slo likegodt til med 1VK Finale med Tess, og Tya fikk 2VK Finale på en ikke optimal dag (for henne). Stemninga i bilen tilbake var løftet for å si det mildt 😀

I år tar Åsmund (eldstesønnen) og jeg jaktstarten på hytta. Slik fuglbestanden er rundt omkring nå, er det liten vits i å dra langt fra Tromsø.

Tya brukes fortsatt med måte, 1-1,5 timer annenhver dag så langt. Det er fortsatt antydning til halting etter tunge økter. Til uka har jeg planlagt å bruke henne på ei forholdsvis kort økt (2-3 timer) hver dag. Dersom hun tåler dette er planen å ta en tur til Kongsvoll litt senere i høst. 

28.08.2012: Amatør på skogen, jeg?

I dag var jeg med Tya på skogsfuglprøve i Dividalen. I forkant har jeg prøvd å trene henne forsiktig opp, og i det siste er slipptida blitt stadig lengre til omlag 1 times samlet effektiv tid annenhver dag.

Søndag kveld var jeg i lia bak huset med henne og da gikk hun helt meningsløst hardt! Alldeles uønskelig på skogen, både med slik fart og format. En annen sak er at hun har vist tendenser til å fuske med apporten i det siste. Mao: her var det nødvendig med ei oppstramming av dressur, noe som også erfaringsmessig ville ta henne noe ned søksmessig.

Som tenkt så gjort, apportøvelser ble gjennomført med kraftig korreks i dag morges. I første slipp kjente jeg ikke hunden igjen, småskårent og med en rent beskjeden intensitet. Jeg var sikker på at vi ville bli avsluttet etter første slipp, og overraskelsen var desto større da dommeren etter slippet ga Tya meget godt skussmål. Jeg fikk derimot kraftig kritikk for å ha gått for fort! I senere slipp gikk jeg ultrasakte og stod i tillegg helt i ro i perioder, og Tya fikk litt større intensitet og noe økt format. Jeg syntes imidlertid det hele så litt puslete ut selv om revieringa var OK.

Tya gikk på samme vis i 85 minutt, men vi så ikke fjæra i løpet av partiet så det ble ingen premie i dag. Kritikken tyder imidlertid på at en av oss (Tya eller meg) har forstått hvordan et godt skogsfuglsøk skal være: "5 5 IB 4 4 4 ...glimrende skogsfuglsøk...avpasser søket på en utmerket måte...optimal bruk av svak vind". Jeg stod igjen som et spørsmålstegn!

Er imponert over denne hundens jaktklokskap, og skjønner at jeg må skolere meg i skogsfugljakt. Tya derimot er tydeligvis levert ferdig programmert...

Dagens bilde har jeg fått fra Sølvi på Evenskjær. Sallirs TJ Tindra tegner virkelig til å bli en skjønnhet!!

01.08.2012: Rypetelling og snart er vi der

I disse tider starter mange med rypetelling på oppdrag fra grunneiere. Jeg har ansvaret for rypetellinga i regi av Tromsø Fuglehundklubb. Med bakgrunn i sen vår og dårlig sommer vil vi i år starte senere enn normalt. Mange er virige etter å komme i gang, de har lyst til å teste hundene før første jaktprøve. Her nord er det tidlig jaktprøvestart i høst. Første prøven arrangeres allerede 18.-19. august i Kautokeino og mange fra Troms har planlagt å starte der. Jeg teller ennå på knappene, men det kan se ut somk om vi kan rekke det i fht opptrening av Tya etter senebetennelsen. 

Dagens bilde er av Sallirs TJ Tikka til Steinar Englund (Akershus). Tegner til å bli ei flott tispe.

22.07.2012: 5 måneder

Sommeren er vanligvis en mindre begivenhetsrik tid for oss fuglhundeiere. Med valp blir det litt anderledes. Foreløpig har jeg konsentrert aktivitetene med Baba om preging, miljøtrening samt enkel dressur. Hun har fått være med på veldig mange ulike ting og i ulike miljøer og er ei meget trygg og tøff jente. Dressuren sitter også ganske bra etterhvert, men jeg må nok øke innsatsen på dette feltet den neste måneden.

Sist uke var vi på padle-, fiske- og fjelltur i Nordreisa. Dagens bilde var tatt forrige søndag omkring midnatt. Vi var da kommet opp til den spektakulære Imofossen øverst i Reisaelva. En utrolig plass! Baba koser med turkompis Pål mens vår eldste sønn Åsmund nyter ei nygrillet pølse. Dagen etter padlet vi nedover elva. Åsmund passet Baba mens yngstemann Eivind og jeg stod for padlinga. Baba fulgte meget ivrig med hver gang hun så en fugl, men var etterhvert så rolig at hun sov seg gjennom også strykene 🙂. Turen ga flotte opplevelser både for valp og for eier.

I går var valpene 5 måneder. Fra Bodø meldes om fin utvikling på Kompis, han er nå den største i kullet, 20 kg. Kompis har vært vel aktiv fram til nå (var også den klart mest aktive i valpekassa), men har nå roet seg betraktelig (til eiernes store lettelse...). Kullbroren Eros er 19,5 kg og har en meget fornøyd eier i Per Emil! Baba blir ingen fysisk stor tispe, veier nå 14,5 kg og er vel med det den minste i kullet.

Cava ser jeg med jevne mellomrom. Hun tegner til å bli ei kjempefin tispe, flott fysikk og meget trivelig gemytt. Lissi og Tindra traff jeg sist på pointertreffet i Målselv medio juni. Trygge, flotte tispevalper begge.

Det blir spennende å se utviklinga neste to måneder.11.06.2012: Endelig!!

De siste ukene har vi i samråd med veterinær begynt å "trene" Tya i band. Startet med 10 min og økte på til en halvtime etterhvert. Det føles totalt meningsløst å skulle "trene" en fuglehund i band! Vel, vel... I dag var jeg til nok en kontroll hos veterinæren og da fikk jeg endelig beskjeden om at jeg kunne begynne å trene henne på ordentlig: sette på henne sele (magebelte på meg) og la henne trekke opp lia. Hun får ikke springe fritt enn så lenge, og nedoverbakke må hun gå bak. Det skal bli deilig å få Tya i gang igjen. Jeg har hatt skikkelig ondt av hunden de siste månedene, det er blitt mye ro og veldig lite aktivitet. Det skal bli godt å røre seg selv også, det kan trenges! Veterinæren var inne på det samme da hun (Bente) gløttet skjevt bort på meg og kommenterte tørt at "så kan du jo få litt trim selv også"...

Jeg vet forøvrig om en pointermann som trener på denne måten med bikkjene sine nettopp for å forebygge skader. Ikke dumt!

Dagens bilde er av Terje og Kompis da han var og hentet valp. Meldingene fra Bodø går på at det er en herlig hund som ikke er redd for noe...kanskje i overkant djerv i fht voksne hunder. 

28.05.2012: Tya på bedringens vei

Var hos veterinær med Tya for ny kontroll sist fredag og fikk etterlengtet tilbakemelding: Senebetennelsen er borte! Nå starter en møysommelig opptreningsperiode. I første omgang er det snakk om tur i band. Starter med 10 minutter og skal gradvis økes til halvtimesturer i løpet av 14 dager. Gjett om hun er klar! Hun er så "stallstått" at jeg må bruke storstemmen for å holde henne på plass.

Hun er forøvrig bemerkelsesverdig lite preget av drektighet og valping. Det er nå kun litt forstørrede patter som røper at hun nettopp har hatt et kull. Ja, og så tynn pels. Iflg veterinæren kan det godt være at hun ikke får tilbake pelsen skikkelig før temperaturen synker til høsten.

Baba har vært med på jobb i det siste, og det går kjempefint. Hun er rolig i buret i de timene hun ligger der. Hun ligger ikke bare i buret,  jeg tar henne med overalt på befaringer og div møter for å la henne få så mye miljøtrening som mulig. Når arbeidsdagen passerer 10-11 timer begynner hun imidlertid å bli litt rastløs.

Dagens bilde viser Per Emil og Eros før avreise til Stavanger 23.april.

19.05.2012: Bare velstand

Det går godt med alle valpene iflg meldingene vi får. Det er tydelig at det jobbes godt med preging og dressur. Eneste lille avvik er vår egen valp. Det går flott med Baba, men pga reiser osv er det blitt litt for lite dressurtrening med henne. I tida framover er kalenderen ryddigere og jeg gleder meg til å få brukt mer tid på henne. Planen er å ha henne med på jobb i en periode. Jeg har hatt henne med noen dager tidligere, men hun har vært litt urolig og dermed forstyrret mine kolleger. I dag har jeg henne i bur ved siden av skrivebordet og da ser det straks bedre ut. Litt sutring de første minuttene, men nå sover hun 🙂

Det har som sagt vært litt lite dressurtrening til nå, men vi har vært desto flinkere til å ha henne med rundt omkring for miljøtrening. Det er artig å se hvor bra dette fungerer for å bygge opp psyken på en hund. 

Dagens bilde er av Steinar Englund og Tikka, tatt på flyplassen da han hentet henne for en måned siden. 


03.05.2012: Jakta over for Tseta

Tsetas livmorbetennelse lot seg dessverre ikke medisinere bort. Med bakgrunn i alvorlige ryggskader var det ikke aktuelt å operere henne. Vi hadde håpet å ha henne med oss ei stund til, men slik gikk det ikke. I dag tok vi den tunge turen til dyrlegen.

Tseta var ingen god prøvehund, men en fin jaktkamerat og en praktfull familiehund med voldsom omsorg for husets folk og dyr! Det mildeste og snilleste dyret jeg har opplevd. Savnet kjennes tungt akkurat nå.

Dagens bilde viser Kaisa (Tsetas mor) og Tseta i samstand.... på ei peanut...

28.04.2012: Godt vi har valp!

I september 2011 sprang Tya på seg en skade under jakt. Jaktlysten hos far var dessverre så stor at han fortsatte jakten både denne og neste dag. I ettertid har det vist seg at Tya dermed utviklet en senebetennelse. Hun har i flere perioder ligget ganske lenge i ro, og det har sett ut til at alt var leget. Ved intensiv bruk har imidlertid betennelsen kommet tilbake.

Det siste tilbakefallet kom da jeg begynte å trene henne mens valpene fortsatt var hos oss for å få henne klar til sesongens siste jaktprøve(r). I starten så det lovende ut, men etterhvert kom betennelsen tilbake denne gangen også. Veterinærens beskjed denne uka var at Tya nå må være helt i ro en periode fram til en forsiktig opptrening kan begynne. Det ble antydet 2-3 måneder. I bur. 24/7. For en fuglhund må vel dette være nærmest mishandling. 

Jeg har kjøpt det største buret og den beste madrassen jeg kunne finne slik at hun har de beste forhold når hun først skal ligge så mye i bur. I dag syntes jeg så synd på henne at hun fikk være med far på jobb (alldeles forsiktig, løftes ut og inn av bilen osv.).

I denne situasjonen er det ekstra godt at vi har en valp å jobbe med. Og jobb tror jeg nok det kan bli. Baba viser seg som ei tøff lita jente. Venner seg fort på andre hunder og forsøker å sette også voksenhunder på plass. Prøver seg også stadig med protester dersom hun ikke er enig med mor eller far. Her trengs det ei tålmodig, men fast og konsekvent hand fra mors og fars side!


22.04.2012: Utbryterdronninga Kebaba

Dagens bilde er fra tidligere i uka: Kebaba på vei over hundegårdgjerdet. Hun var omtrent minst i kullet, men var likevel klart først til å komme seg ut av valpekassa (også etter at forhøyninger var montert). Nå viser det seg at hun faktisk klatrer opp nettinggjerdet i hundegården og vipper seg over kanten. Morsomt å se på, men altfor farlig! Jeg testet henne flere ganger, og det gikk uhyre raskt å komme seg opp og over. Jeg har fått "velmente" råd om både strømgjerde og piggtråd, men jeg tror jeg kommer til å gjøre slik Otto Knudsen (Ottorinos) foreslår: Montere en streng på innsida av gjerdet, omlag 1 m over terreng og 10-12 cm innenfor gjerdet.

Ruth og jeg har så smått begynt med klikkertrening på Kebaba, inspirert av valpekjøper Gunnstein Bakland. Morsom start på valpedressuren og anbefales. Gunnstein sendte meg linken under for å komme i gang: 

http://www.youtube.com/watch?v=FIINwy7BzP4&feature=youtube_gdata_player

Det er fra en amerikansk kennel: Willow Creek Kennels. De har mange instruktive videoer liggende på youtube. Linken over er step 1 i en serie for klikkertrening.

20.04.2012: Alt vel landet rundt!

I går ettermiddag dro den siste av valpene. Nå er det kun Kebaba igjen. Hun får desto mer oppmerksomhet fra Matmor og matfar og synes dermed at situasjonen er helt topp 🙂

Jeg har hatt en runde med alle kjøperne etter at de enkelte valpene har hatt minst ei natt i ny heim og meldingene er forbløffende like:
- reise og slikt har gått helt uproblematisk
- de tilpasser seg nye omgivelser uten noen slags problem
- ingen problem med transport i bur og bil
- rolig på natta (enkelte sover gjennom hele natta, andre varsler når de må ut for å gjøre fra seg)
- forholdet til andre hunder i heimen går greit

Dette bekrefter det vi hadde forventet, men det er uansett stas for oppdretter å få slike tilbakemeldinger!

Dagens bilde viser Linni og Mads. Skumle konkurrenter neste år😀

15.04.2012: Siste dager i heimen

Praktfulle dager i Tromsø i helga, og valpene har også fått ta del i dette. Vi prøver å ha dem en god del utendørs og de blir stadig tøffere i fht temperaturen. De er også veldig tøffe når det gjelder selvstendighet og vilje til å utforske omgivelsene...  det er ei nesten uoverkommelig utfordring å samle dem dersom alle slippes ut på flat mark 🙂. Det har vært en del morsomme scener de siste dagene med "voktere" i firsprang etter valper som piler unna i frydefull flukt i nabolaget.

Sølvi har forresten bestemt seg for navn til tispa si: Sallirs TJ Tindra.

Dagens bilde er fra påsken på Vengsøy: Eros i fin positur.

12.04.2012: Avreisa nærmer seg

Få dager igjen til avreise, og i kveld ble avgjørelsen tatt for hvor den enkelte valp skal. Opplistinga under er gjort i samme rekkefølge som under fødsel:

Sallirs TJ Cava (størst av de hvite tispene) skal til Gunnstein Bakland i Tromsø.

Sallirs TJ Kompis (hannen med flest tegninger) skal til Terje Lagaard i Bodø.

Sallirs TJ Eros (den største hannen) skal til Per Emil Søreng i Stavanger.

Sallirs TJ Linni (minste svarte tispa) skal til Mads Hanssen på Finnsnes.

Sallirs TJ Tikka (største svarte tispa) skal til Steinar Englund i Aurskog.

Sallirs TJ Lightning Kebaba (minste kvite tispa) blir igjen hos oss.

Sallirs TJ NN (den svarteste tispa) skal til Sølvi Haugland på Evenskjær.


Bildet viser Cava i yndig positur.

03.04.2012: Hytteliv

Slaraffenliv på hytta, bildet viser valper sammen med Tseta mens hun steller ørene på dem 🙂

Valpene ligger i valpekassa på natta. Reveljen går tidlig! De har fått smaken på et liv i frihet. Her er det unger og voksne som holder på med valpene i alle våkne øyeblikk gjennom hele dagen.  Og da synes de ikke det er akseptabelt med noe kasseliv utover morgenkvisten. 

Valpene bæres ut på marka når de våkner og etter måltid for å gjøre fra seg. De er skjønt enige om at det er kaldt, men de beser litt mindre for hver dag. Og nå har de så smått begynt å varsle fra om at de vil ut for å gjøre fra seg!

Forøvrig går det stadig fortere i svingene, høy aktivitet og mye moro. Og masse kos!!


01.04.12: Hyttetur

Elton John på Døgnvill i går. Snakker om vital gamling!! Nå pakkes det for harde livet til påsketur til hytta. Var utover i går og sjekket forholdene og rakk da en liten treningstur med voksenhundene også. Samstand og flott fuglarbeid. Tenkte på at det antagelig er et av de siste fuglarbeidene på Tseta...

Vi har valpene ute noen minutter hver dag nå. De synes det er forholdsvis kaldt, og det er tydelig godt å få komme inn og varme seg på badegolvet (se bildet).

Fredag var valpekjøper Gunnstein m/fam innom og i går kom valpekjøper Sølvi helt fra Evenskjær for å ta de små i øyesyn. Flott å få treffe kjøperne slik, ser ut til at valpene vil få gode hjem!

Jeg har lagt ut noen flere bilder fra siste uke nederst i fotoalbum. God påske!25.mars: Flott premie til Jeger-avkom

Jeger har et kull i tillegg til kullet med Tya. Valpene fra det første kullet (med Lytingfjellets D Lille-My til Bjørnar Eidem) er nå 12 måneder. I går fikk jeg melding om at Edemlias Dallas T fikk 1 UK på Dovre sist fredag. Dette var første prøvestarten til Dallas 😀. Gratulasjoner til oppdretter Bjørnar Eidem og eier/fører Henry Espeseth!

24.mars 2012: Livlig!

Nå er det livat i og rundt valpekassa! Innimellom!! Raptusene varer ei stund og så er det som noen slukker lyset og dermed sover alle igjen 🙂.

Vi har forlengst begynt å bruke forhøyere på veggene i kassa for å unngå at valpene kravler over. Når de er våkne tar vi imidlertid ofte vekk forhøyerne og dermed er det fritt fram for å dra på oppdagelsesferd. Vi hev noen sko inn i et hjørne for å ha dem unna mens vi holdt på med valpene. Dette ble selvfølgelig en interessant plass, og bildet viser den største tispa mens hun sjekker fottøy og lisser.

Valpene raser nå en god del med hverandre, og det kan gå ganske hardt for seg. De veksler heldigvis bra på hvem som har føringen.

De første ukene brukte vi heldekkende golvteppe i kassa. Etterhvert har vi skjært til golvteppet slik at en del av kassa bare er dekket av avispapir. Dette trikset er for å få valpene til å gjøre fra seg på avispapiret og ikke på teppet hvor de ligger. Det fungerer ganske bra allerede. Tilsvarende har vi lagt avispapir på deler av golvet utenfor kassa for å få valpene til å søke dit når de vil gjøre fra seg. Dette fungerer ennå ikke veldig godt, så det blir en del opptørking når de er på oppdagelsesferd. Tya har stort sett sluttet å ta opp etter valpene etter at vi begynte med tilleggsfor.

Nederst i Fotoalbum har jeg lagt noen nye bilder.

21.mars 2012: Besøk

Valpene var fire uker sist tirsdag, og nå er det supert med besøk for sosialisering  (av valpene). Onsdag fikk vi besøk i flere puljer. Først ute var valpekjøper Gunnstein med familie (Kjersti, Runar og Vebjørn). Den strålende ungdommen på bildet er Vebjørn.

Senere kom en tung faglig runde med medlemmer fra jaktprøveutvalget i TFK medbringende ungdommer 🙂. Flere bilder er lagt ut nederst i Fotoalbum.

18. mars 2012: 3-stjerners?

Stadig mer liv i valpekassa, og de er bra nysgjerrige på livet over kanten. Bildet i dag viser ei av de svarte tispene som henger over kanten og følger med på hva som skjer utenfor kassa. Vi har så smått begynt å gi dem fastføde på sida av morsmelka. Og Ruth liker å stelle godt med dem: etterhvert skal de over på vanlig valpefor, men så langt har de blitt håndforet med karbonadedeig blandet med eggeplomme og fløte... Populær kost!

I går var en av valpekjøperne innom. Han hadde verdens bredeste glis etter en super dag i VK. Mads Hanssen (Finnsnes) tok 1.VK med sin pointer Veidfjellets Tutta. Grattis Mads!

Vi har stadig besøk som vil se valpene. Denne uka kommer også flere med barn innom. Kjempegreier for sosialisering av valpene!

Skal legge ut en del nye bilder av valpene under Fotoalbum før jeg legger meg.

13.mars 2012: Tilværelsens skiftende ansikt

De siste dagene har gammelhunden vår ikke vært i slag. Hun har verken villet spise eller drikke. Hun har hatt slike perioder før, men de har gått over forholdsvis raskt. Ikke slik denne gangen.

Tseta har slitt noe med helsa over en tid nå, men vi har så langt vært trygge på at hun tross alt har et godt liv. Vi har sett fram til å ha henne sammen med valpene etterhvert. Hun har et aldeles elskelig gemytt og vi har hatt et håp om at også hun ville prege valpene litt.

I dag virket hun så medtatt etter mange dager uten mat og drikke at vi tenkte at nå er det best om hun får slippe, og time ble bestilt hos veterinær. Rasjonelt må vite. Så kom følelsene sigende ganske hardt, og den mentale tilstedeværelsen på jobb var ikke all verden... Beskjed var sendt til den utflytta ungdommen vår og det gikk ikke lang tid så fikk jeg beskjed om at de var på vei til barndomshjemmet for å lage yndlingsretter til bikkja. Litt utpå dagen kom melding om at hun faktisk spiste! Både vafler og pølser og annet snadder. Etter besøk hos veterinær, denne gang for undersøkelse og ikke avliving, ble resultatet medisinering og ganske grei prognose😀

I dag er valpene 3 uker gamle, og vokser godt. Gjennomsnittsvekta er nå drøyt 2,1 kg, knappe seks ganger fødselsvekta. De stabber rundt på ustø ben, prøver nytennene på kullsøskene og mora. Nysgjerrige på hverandre og livet. Jeg fjernet listene i valpekassa i går, valpene er nå så store at de ikke risikerer å bli klemt ihjel mot kasseveggen. Med listene borte er det også langt bedre plass for valpene. 

Dagens bilde er av den ene tispa der hun skritter glad og fornøyd over sovende søsken.

8. mars 2012: RAI RAI

En av hannene prøver å klatre over mora, men den bakken er for dryg enn så lenge! Siste døgnet er det blitt betraktelig mer liv og røre i valpekassa. Flere av valpene klarer nå å ta de(t) første ustødige skritt. Samtidig bruker de øynene og har blitt noe mer oppmerksomme på hverandre. Artig å se utviklinga! Det er imidlertid ikke så lett å feste på film, dagens bilde er et av ca 37 tatt i kveld, de andre ble kassert bortsett et av to gode venner (se nederst i fotoalbum).

De siste dagene er det offentliggjort forskning vedr HD, forskning som understreker betydninga av miljø for utvikling av HD. Både Tya og Jeger har god statistikk i sine linjer og vi er derfor rimelig forhåpningsfulle til at også avkommet vil få gode hofter. Det er imidlertid viktig å prøve å sikre seg at miljøparametrene ikke "roter til" et godt grunnlag. Et miljøtiltak er å ha et stabilt og ikke glatt underlag i valpekassa, et tips vi har fått fra meget erfarne oppdrettere. Vi bruker et tjukt golvteppe, har to som vi alternerer på. Det er selvfølgelig noe arbeidssomt å vaske disse teppene, men hva gjør man ikke for å sikre et godt resultat:-)

6.mars 2012: ...og det ble lys!

I løpet av de siste to dagene har alle valpene begynt å åpne øynene. På bildet skuler Hanne nr1 på fotografen. Kan nesten skjønne han, ble tatt fra puppen. Foreløpig registrerer de nok bare lys, men det skal ikke gå mange dagene før det begynner å fungere bedre.

De har også gjort de første spede forsøk på å få beina under seg. Morsomt å se på. Det er mye vekt som bokstavelig talt skal stables på beina: på 2-ukersdagen har valpene som forventet firedoblet sin fødselsvekt. Og det er fortsatt ei meget jevn utvikling i kullet.

I morgen er det kloklipp igjen. Det må til for å unngå at Tya blir sår på og rundt pattene. Samtidig er det god tilvenning for valpene til handtering.

4.mars 2012: Hundehelg!

I helga har jeg vært med i arrangørstaben for vinterprøven til Tromsø Fuglehundklubb. Fantastiske vær- og føreforhold og stort sett godt - meget godt besatt med fugl. Kjempeartig! Lørdag morgen dro jeg med det ene kval.partiet VK for å se litt av hundene før jeg måtte tilbake til sekretariatet. Fikk se Jeger i aksjon og likte det jeg så kjempegodt: stor fart, kraftfullt, effektiv reviering og glimrende fuglebehandling....bortsett fra RIOS.... Han satte seg nesten, men så "forfulgte han friskt som en unghund helt til fjellets fot" som dommeren uttrykte det. Jeg tok med meg Jeger tilbake til sekretariatet, en kjempetrivelig og nesten umerkelig hund både i bil og på kontor.

Dagens bilde er av valpene som driver med en av sine favorittaktiviteter. De sover. Mye. Lenge. Og innimellom spiser de. Mye. Lenge. Kommende tirsdag er de to uker, og det ligger an til at samtlige vil ha firedoblet fødselsvekta si til da.


29. februar 2012: Tidlig besøk

I går fikk vi besøk av to flotte ungdommer, Thea og Tuva. I utgangspunktet vil jeg vente anda noen dager med å slippe besøk inn til Tya og valpene, men Thea og Tuva kom helt fra Bergen. De bruker å trene hundene våre når vi treffes på Vengsøya i sommerferien og de er virkelig strålende flinke med hunder! Dermed ble det til at de fikk komme inn og se og holde/kose med valpene. Tya aksepterte dette greit og la seg til slutt ned og sov. Vi har avtalt at det blir nye treningsrunder på Vengsøya til sommeren :-)

Alle valpene hadde forøvrig mer enn doblet sin vekt ei uke etter fødsel.

27. februar 2012: Matlysten på topp igjen

Alle valpene har hatt god matlyst hele tida, noe som vises :-) Tya derimot har ikke vært like glupsk etter valpinga som før. Hun åt alle morkakene. Det er super føde og prima for melkeproduksjonen, men 7 stk var nok godt i overkant. Resultatet har vært løs mage og sterkt redusert matlyst. Vi ser nå at magen har stabilisert seg helt, og dermed er matlysten på topp igjen.

25. februar 2012: Det gode liv...

Alldeles rolig i valpekassa. Livet så langt består av pupp og soving. De vokser som dyr!! Hanne nr 2 hadde ei fødselsvekt på 415 gr. Etter 4 døgn er vekta oppe i 630 gr, dvs ei økning på drøyt 50% på fire døgn!

24. februar 2012: Forbløffende form!

Jeg har stor tro på å la hunden selv avgjøre hvor mye hun tåler (så lenge ikke jaktlysten er det som trigger atferden, en hund med høy jaktlyst vet ikke nødvendigvis sitt eget beste i en setting hvor jaktlysten trigges). Under drektigheten lot jeg Tya selv bestemme tempo/intensitet. Hun arbeidet f.eks. meget godt i djupsnøen bare et par timer før første valp kom uten at dette så ut til å være skadelig for henne, heller tvert om.

I dag tok jeg Tya og Tseta med på en liten tur opp mot lysløypa. Det var tydelig godt for henne å kunne få springe igjen. Og sprang gjorde hun! Ikke helt maksfart, men på enkelte strekk tett opp mot. Drøyt to og et halvt døgn etter at siste valpen kom. Opptreninga kan komme til å gå mye raskere enn jeg har forventet :-)

Bildet viser Sallirs TJ Hanne 1. Fødselsvekt 375 gr. Vekt etter 3 døgn 530 gr.

23. februar 2012: Helt strålende!

Det går helt strålende med mor og barn. På bildet ser vi Sallirs TJ Tispe 1. Fødselsvekt 385 gr. Vekt etter 2 døgn 470 gr.

Det er lagt ut bilder av alle valpene nederst i Fotoalbum.

22. februar 2012: Alt vel med mor og barn

Alt vel med mor og barn...

Tya går virkelig helhjertet inn i morsrollen. Hun forlater ikke valpene med mindre vi beordrer henne. Så langt virker hun forbløffende trygg i rollen, aksepterer bl.a. at vorsteheren kommer inn og sjekker valpene.

Valpene trives tydeligvis. De legger på seg og det er lite mishagslyder å høre. Ro og harmoni i valpekassa mao.

21. februar 2012: Valping!!

I dag kom valpene til Tya og Jeger, drøyt 3 dager før tida.

 

Valpinga gikk kjempefint. Jeg var ute og trimmet hundene ved lunsjtid. Tya bykset fram i djupsnøen og virket for å være i god form. Da vi kom hjem igjen hadde hun imidlertid veldig travelt med å komme inn. Vel inne var hun urolig, drev og grov og styrte i hundesenga, og kl. 14.40 kom første valpen. Jeg var i samme rommet, men registrerte ikke at det hadde skjedd før jeg så Tya lete hektisk blant noen filler jeg hadde lagt i senga. Og der lå valpen, en stor og flott tispevalp. Deretter fortsatte det med ujevne mellomrom fram til siste valp kl. 22.30. Da var det kommet totalt 7 valper: to svarthvite hanner, to svarthvite tisper og tre svarte tisper.

Et meget jevnt kull, 6 av valpene fra 360 - 415 gr. Kun ei tispe var litt mindre (305 gr). Alle valper var i godt hold og særdeles livskraftige. Etter 8 timer og 7 valper var Tya sliten. Hun var kjempeflink hele vegen: bet av navlesnor, stelte valpene før seg selv osv. Ingen komplikasjoner av noe slag J