Diesels første treningsdagbok
Dette er den gamle treningsdagboken fra tiden Diesel ble lært opp. Noen år med erfaring senere kan man jo le litt av det som står, men samtidig nyttig å se tilbake på...
Søndag 30.oktober

Søndagstrening på Bergstøl.

I dag var vi effektive, og fikk gjennomført 3 økter.
Første økt var rundering. Startet med endel tomt, og fikk tilslutt funn på mann med barn i bæremeis. (Kjetil og Sondre) Meldte fint, men vile gjerne ha meg med seg på påvisningen. Muligens var han var litt skeptisk til den lille tingen på ryggen.
Etter ca. 200-250 meter rundering begynte han å bli litt ukonsentrert, med litt korte slag og "rotete" retning. Fikk tilslutt et funn på "egenhånd" ved at han fikk henne i nesa på returen litt foran meg i løypa. Får vel kjøpe den, selv om jeg nok måvære obs på at han ikke kjører løpet selv.
Neste økt var fokus på å gå dype slag gjennom ulendt terreng. Hadde på forrige økt observert at han gikk kort i tett skog, og benyttet nå lydpåvirkning fo å få han gjennom tett skog og opp på høyder. Dette fungerte bra, og jeg tror vi skal øve mer på dype, rette slag vha påvirkning. (spesielt når vi har gått ei stund).

Tilslutt var det gjennomføring av plan Sporoppsøk.
Hadde fire korte spor, ca 4 timer gamle. Gjenstand på ca 50 meter og slutt på ca. 100. Kent hadde lagt sporene, og var med for å påse at alt gikk "rett for seg". Gjennomførte alle fire oppsøkene og sporene. Synes faktisk å observere at han konsentrerte seg bedre i både oppsøk og spor. Sjekket ut bakspor, men kom av sted riktig retningog fikk da relatvt raskt gjenstand og belønning. Yess!!

Plan videre: I runderingen skal jeg bruke litt påvirkning for å få rette, dype slag i utfordrende terreng og når vi har gått ei stund. Må også ha ei økt hvor vi fokuserer på fremtrekk. Håper på motvind i runderingsløypa!
Spor: Fortsette på å trene oppsøkt og valg av riktig retning. Spor må være minst 4 timer, og neste gang skal det ikke gå ut fra vei.

Lørdag 29.oktober
Hmmm...akkurat nå tror jeg Diesel er for smart for meg

Etter det tragiske sporet forrige helg, har jeg forsøkt litt småtrening på sporoppsøk med belønning på å velge riktig retning.
Dette har vist seg å ikke være så lett...(Eller jeg har valgt feil metode? Mor stresser)

I dag la jeg et spor på plenen ved huset som jeg var helt sikker på hvor gikk. Ved første forsøk valgte han feil vei, men snudde så og gikk rett vei. Har jo litt god fart hit og dit (går ikke akkurat IPO-spor,nei), så jeg måtte la han gå et stykke for å være sikker på at han faktisk gikk spor... Klikk og belønn! Joda, det gikk greit. Neste forsøk: Endel vingling hit og dit, fikk så god fart rett vei. Klikk og...neida, hunden forsetter i god fart og vil slettes ikke stoppe for noe belønning. Jeg roper BRA, kom hit..Viser ballen osv. Hunden ser på meg.. leeenge..så kommer han tilslutt for å få litt lek med ball (men har helt sikkert glemt hva dette var belønning for)
Javel, en ny strategi legges: I stedet for å bruke klikker skal jeg bare kaste ballen direkte ved BRA. Gjør et nytt oppsøk, vingler hit og dit (mye feil retning), men tilslutt får jeg anledning til å hive ballen. Neste forsøk: Hunden søker spor, finner spor og ser på meg: Kommer ballen, eller? Han gidder nemlig ikke å velge retning, men vil ha belønning umiddelbart for å ha funnet sporet. Etter gjentatte forsøk som ender med at hunden stopper og ser på meg hver gang vi treffer sporet, gir jeg opp!
For ikke å avslutte med irritasjonen på topp legger jeg en gjenstand i sporet, starter på begynnelsen og lar Diesel få gå sporet fra start til gjenstanden. Belønning. Ferdig! Ingenting i veien med evnen til å gå spor når vi bare er i gang...

Plan for morgendagen: Tre korte spor fra vei og ut i terreng med 1 gjenstand og slutt. Velger han feil ender vi på vei, velger han rett får han gå spor med to belønninger.
Søndag 23. oktober

Noen dager tar man to steg frem, og deretter tre tilbake...

Denne treningsdagen besto av en veldig bra runderingsøkt, og en aldeles forferdelig mislykket sporøkt.
La meg forklare den mislykkede delen først:
Kent la et langt fint spor (blått på bildet over). Ved starten på sporet drar Diesel av sted i god fart i motsatt retning av hva jeg forventet, men jeg tenkte"stol på hunden!" Som regel er jo det rett, men i dette tilfellet var det det ikke! Etter en liten runde på turstien (gikk vi spor etter noen turgåere tro?) viser sporloggen at vi kom til en del av sporet hvor Kent også fulgte turstien, men på dette tidspunkt gikk Diesel enten spor etter noen andre, evt bare gikk tur langs stien. Ingen gjenstander var funnet sålangt, så jeg begynner virkelig å lure.
Etter et stykke oppdager jeg at vi er godt av sporet (sjekket loggen på GPSen siden hunden helt åpenbart gikk på tur...), så jeg vinkler til høyre for å finne igjen sporet. Joda; vi finner spor (med litt støtte fra GPSen var jo ikke det så vanskelig), men den idiotiske kjerringa (meg altså!) oppdager ikke at Diesel velger feil retning og begynner å gå bakspor. Blid og fornøyd over å endelig finne gjenstander blir dyret rikelig belønnet hele tre ganger for å følge bakspor helt tilbake til start!
Det hele toppes med at jeg nå har mistet retningssansen, og basert på hvor jeg forventer slutten skal være, går i feil retning når jeg endelig skal returnere til hytta hvor Kent venter. Det begynner faktisk å skumre, og gubben har begynt å lure på om jeg har gått meg bort. Heldigvis oppdager jeg blunderen etter en liten stund, og flau returnerer tilbake til hytta etter tidenes mest mislykkede sportrening!!

Så for å trøste meg selv får jeg fremheve at vi tidligere på dagen hadde ei flott runderingsøkt! Runderte ca 400-500 meter med 4 fig og en gjenstand. Melder med løsbitt på gjenstand, men alle figuranter inklusive figurant i tre ble funnet og meldt på helt perfekt!

Plan videre: SPORTRENING! Skal fokusere på oppsøk og retningsvalg med kjapp belønning etter valg av riktig retning. Gå flere korte spor med bare sluttgjenstand.

Søndag 16.oktober
Kent og Diesel fullfører C-kurset på Bergstølhytta, og er nå godkjent C-ekvipasje de også!
Hilde tar tidenes blinkskudd av "ballgale" Diesel!
Søndag 9.oktober
En skikkelig høstdag på Sandripheia

Nå er høsten kommet, og dagens trening var i regn og "hustrige" få varmegrader. Men gale som vi er, lot vi ikke været stoppe oss.
Diesel fortsatte treningen med bringkobbel. Det var litt vanskelig å få det justert til passe størrelse, så det ble et par slag hvor han løste ut bittet fordi han fikk beinet inni. Men til tross for dette gikk treningen bra. Meldte fint på både liggende, sittende og stående figuranter på god avstand fra midtlinjen. Har også en bra innsitt uten å slippe.Tror vi nå er klare for å kjøre fulle runderingsslag med 50 m dybde, samt tomslag.
Forsøkte et par ganger på gjenstand, men det gikk ikke. Måtte selv gå helt inn til gjenstand og hjelpe ham med bittet. Tror jeg skal vente litt med gjenstand til han er litt mer "hjernevasket" på å bruke bringkobbel på figuranter, og så prøve på nytt.

Plan videre: Trene vanlig rundering med tomslag. Være obs på evt problemer med melding,så radiokommunikasjon med figuranter blir viktig! Instruere figuranter i å observere at han tar bittet inne hos dem (ikke på avstand) og gi beskjed på radio når han har forlatt med melding. De første tomslagene bør gjøres i oversiktelig terreng, slik at en kan se det om han skulle finne på å plukke bittet ved innkallingssignal.
(Krysse fingrene for at vi ikke får typiske "retrieverproblemer"!!")
Søndag 2. oktober
Trening på Bersgstøl

Nå har tiden kommet for å sette på fastbitt (bringkobbel), og i dag var tredje økt med innlæring av dette. Etter to treninger hvor han ikke helt har skjønt prinsippet, så gjorde han heldigvis et gjennombrudd i dag. Etter et par forsøk plukket han endelig bittet selv uten hjelp, og returnerte umiddelbart til meg.
Har øvet på dette på 10-15 meters avstand. I løpet av dagens trening meldte han på 4 ulike figuranter som satt/lå. Ser at han ikke holder fastbittet like godt som løsbitt ved innkomst, så på neste trening må vi fokusere på sitt og hold med fastbittet. (Mon tro om jeg skal baklengskjede litt??)  I tillegg må vi prøve stående figurant og gjenstand.

Hadde også en økt med felt. Har trent endel økter med felt, og har sett en tendens til at han søker litt nærme meg, spesielt etter å ha gjort funn nær grunnlinjen. Derfor ble det to korridorer med to gjenstander helt ute på 30 meter i dag. Det fungerte bra, og ser at han er veldig flink til å holde seg innenfor tråkket område. Har likevel én liten utfordring som jeg lurer litt på hvordan jeg skal løse. Han har begynt å vente litt med å returnere etter at han har plukket gjenstand, og kan likegodt søke litt videre før han returnerer. Kan dette være fordi han har hatt for mange gjenstander i felt, og dermed fått muligheten til å plukke to? Må søke litt råd på dette.... Plan foreløpig er i alle fall å gå tilbake til én gjenstand om gangen, og belønne denne godt!
16.-18.september 2011
Evjesamling 2011

Kent og Diesel har bestått appell og C-prøver! Dieselgutt har jo gjort det før, så det var jo bra at han kunne gjenta det hele med far som fører.
Ser fra tidligere notater at jeg hadde ambisjoner om å ta feltprøven på samlingen, men det ble det ikke noe av. Vi kunne nok sikkert prøvd oss, men det ble ikke lagt opp til det. Vi får ha som mål å gjøre et forsøk ila høsten. Har trent endel felt i sommer, så det skulle jo være mulig.

Kent og Diesel skal gjennomføre én treningshelg med instruktør til, så er deres c-godkjenning i boks. Jeg får sørge for å innhente litt av de erfaringene og tilbakemeldingene som Kent får her, og jobbe videre med disse ila høsten og vinteren.

Selv trente jeg med Shiba på samlingen, og fikk prøve meg på praktiske oppgaver. Shiba gjorde jo jobben, men det var igrunnen nyttig å oppdage alle de tingene jeg selv må tenke på ifht taktisk opplegg på teig. Fikk mange gode tips fra Kai-Erik og Kristin som var første figurant i teigene mine, og som derfor gikk etter meg videre i teigen. 

     Lærdom nummer 1: Ha en tydelig avgrensning av teigen, og bruk nødvendig tid til å markere dette på GPSen! (Det gjør livet enklere)

I forhold til trening av hund ble det også tydelig for meg hvor viktig det er å generalisere oppgavene helt fra innlæringen. Flere erfarne hunder hadde større eller mindre problemer med melding på gruppe, gående, stående på åpen plass o.s.v.  Håper jeg kan klare å huske på dette i jobben videre med egen hund og andre nybegynnere.
  
Juli-aug 2011
Sommeren 2011 har sannelig kommet og gått . Har ikke vært så flink til å skrive treningsdagbok, dessverre.
Heldigvis kan jeg merke meg at vi har jobbet med de tingene som vi skulle, og apporten i felt og rundering er bedre.
Kent og Shiba har vært oppe til ukas arbeid, men det gikk dessverre ikke helt veien. Shiba jobbet bra, men ikke nok til å overbevise dommerne. Derfor har det på sensommeren vært viktig at Kent og Diesel fikk forberede seg til å ta appell og C-prøve, og jeg har trent litt med Shiba. Jeg synes hun er super, og håper de vil prøve seg igjen neste år!
Lørdag 2.juli 2011
Trening Lauvåsen

Tiden flyr, og plutselig var det gått en måned side siste dagboknotat.
Men vi har ikke ligget på latsiden, og selv om sommer og sommervarmen er kommet (dog noe regn), så trenes det regelmessig. Tok litt fri i pinsehelga for å få båten på vannet, og for å nyte den første båtturen.

Har trent litt spor og felt. Har trent spor på 350-600 meter, noen timer gamle, samt ferske grusspor. I felt trener vi nå på 2-3 gjenstander i korridor på 3x30 meter, 2-3 timer gamle. Mn tro om jeg kan klare å ta feltet på Evje til høsten?

På denne fellestreningen på Lauvås, var det tid for å kjøre litt lengde på runderingen. På Lauvås ligger forholdene til rette for det, med en lang og oversiktelig løype. Gikk en 500-600 meter rundering. Hadde 5 funn, 1-3 tomslag imellom. De to første funn var uten påvirkning, hadde deretter en dukk-opp, en gående og tilslutt en dukk-opp igjen.
Gikk fine, lange tomslag. På de siste slagene begynte han tydelig å bli varm og sliten, og til tross for litt pause og vann var tempo betraktelig redusert. Dagens beste var innkomsten fra siste tomslaget som inkluderte en svømmetur over et vann. (som jo faktisk var korteste vei inn.
Ser at vi har følgende å jobbe med:  
 1: Retning. Han har en tendes til å skrå fram i løypa, så bør kanskje fokusere litt på rett ut vha påvirkning igjen.
2: Avlevering av løsbitt. Holder bittet helt inn, men slipper ofte raskt etter innsitt hos meg. Ikke noe nytt fenomen men må skjerpe inn dette. Har samme problem i felt, så her må apporten drilles litt ekstra fremover!
1.-5. juni 2011
Samling på Tjørn.

Denne helgen var det langsamling på Tjørn, men innlagte øvelser på alle nivå. Diesel og meg fikk prøve oss på en praktisk oppgave med teigsøk på torsdagen. Det var en ny utfordring for meg å måtte tenke på å dekke teigen ifht vindretning osv. Diesel jobbet veldig godt, og jeg kunne sende ham ut og opp på steder som jeg ønsket. Funn av figurant helt i ytterkant av teig, og jeg var veldig glad for at jeg hadde vært obs på å dekke dette hjørnet. Han meldte og påviste fint.
I løpet av samlingen trente vi endel på melding, med fokus på apporteringen og fin avlevering. Vi gikk også en ny teig, men denne gangen fikk Diesel tak i sporet til figuranten,  og fulgte dette opp helt på egenhånd. (PS Trene på innkalling av hund som har fått ferten av spor!) Det er flott med en selvstendig og søkslysten hund, men jeg må huske på å trene på samarbeidet oss imellom!
Vi gikk også et par spor, og med bakgrunn i erfaringen fra teigsøk nr.2 så trente vi litt på å stoppe opp og returnere til meg ila sporet.
Det ble også tid til litt rundering. Den ene økten fikk vi lagt inn ett tomslag, samt melding på gjenstand. Senere hadde vi en økt hvor vi brukte Canismetoden med synlige figuranter, og trente på passering og god apport. Ser med glede at fremdriften på slagene nesten har kommet av seg selv. Han trekker veldig fint frem, og noen ganger må jeg faktisk løpe fremover for å nå ham der fremme.
Det var både en sliten hund og fører som vendte nesa hjemover med nye erfaringer på minnet. Glade var vi også for at hoggormene vi møtte på ikke satte tennene i noen av hundene.
Tusen takk til alle sammen som var med som sporleggere, figuranter og medhjelpere på andre måter!

Noen huske-på punkter etter samlingen:
-Aldri belønne innkomst med melding, men gjerne belønne på midtlinje når han returnerer fra tomslag.
-Husk å øke antall tomslag gradvis, selv om han klarte å gå mye tomt på C-prøven!
-Trene på innkalling når han er på spor
-Trene eldre og mer vanskelige spor, grusspor, spor med vinkler..
Søndag 21.mai
 Diesel  og meg er C-godkjent ekvipasje etter samlingen på Etne forrige helg!

I dag ble det sportrening ved hytta til Kristin og Kai-Erik. Kristin la ut 3 spor, to på 450 m ett på 150m. Det første sporet ble ca 3,5 timer før vi gikk det, og de to neste ble gått etter 4 - 4,5 timer.
Sporoppsøkene gikk bra, og det var tydelig at vanskeligere spor fikk ned hastigheten i sporet. Det var krevende, men gøy å gå spor. Fikk gode tips fra Kristin ifht å lese Diesel bedre på sporet. Hadde et par sportap, men med litt veiledning løste vi det også. Veldig godt fornøyd!
 Diesel ble ganske sliten på slutten, og trenger helt klart masse trening på litt lengre og eldre spor enn vi har gått før.

Fremover: Trene spor på 400-500 meter, minst 3 timer gamle. Kjøpe ny sporline!
Søndag 1.mai 2011

Søndagstrening, Evje.

Noen går i tog, mens andre foretrekker å trene hund! En fin vårdag, litt kjølig i lufta.

Diesel gikk en passe runderingsøkt. Alt gikk ikke helt strøkent, men etter forholdene må jeg nok være fornøyd. Først rett ut på første figurant. Gikk først forbi, men slo tilbake på overvær. Neste slag var en gjenstand som lå ute fra tidligere (med et annet type bitt enn han er vant til). Han slo på gjenstanden, oppsøkte denne, men tok dessverre ikke dette bittet. Gjorde ikke noe videre ut av dette, og sendte ut på neste. Funn og melding OK. Neste slag gikk han over figurant, og jeg sendte ham rett over på tomt. Gikk litt kort, så jeg sendte ham ut på nytt. Sendte igjen ut på Eva på andre siden, men kom igjen inn uten å ha vært hos henne. Lot det passere som et tomslag, og sendte ut på motsatt side. Fikk et lett funn her. På de to siste slagene fikk han synspåvirkning, og han meldte greit på begge.
Brukte klikker ved avlevering av bittet, og det fungerte OK. Skal jobbe litt med å skjerpe inn avlevering. Lurer litt på om jeg skal bruke litt belønning på midtlinja, f.eks ha en synlig ball?

Gikk også et spor. Tørt underlag, mye kvist&kvast. 300 meter, alder ca.4 timer. Tar opp sporet veldig greit, -men litt høy fart også i oppsøket. Må jobbe med litt ro i starten. Synes at selve sporet går fint. Høyt, men likevel greiere tempo i dag. Plukker gjenstandene fint, og kommer tilbake for å avlevere og få belønning. Gikk over 1 gjenstand, men tok 3 av 4.

Plan videre: Trene noen "C-spor", så vi er klare til prøve på Etne. I runderingsløypa skal neste økt være "lett". Rett ut, ingen tomslag, -kanskje litt påvirkning for å sikre gode, rette, slag. Så får en bare satse på at det skal gå bra å gå endel tomt på C-prøven...

Torsdag 14.april 2011
Torsdagstrening på Bergstøl

Da var det endelig skikkelige forhold for barmarkstrening, og siden sist dagbokinnføring har jeg gjennomført teorihelg grunnkurs. Nå er det bare utmarsjen som gjenstår der. Har begynt å øve litt på orienteringen, og har gjennomført én 5 km løype på 1:50 000 kart. Skal prøve meg på øvingsprøven som Kent legger opp til Kjetil på lørdag, 15 km orientering. Det blir spennende...
Men til saken; dagens treningsøkt.
Hadde først en kort, men vellykket økt i runderingsløypa. Ville gjerne teste litt på tomslag i dag, for å se om jeg fikk ham inn igjen. Funn-funn-tomt-tomt-funn! Gikk perfekt! Rette,dype slag uten påvirkning. Dype tomslag, og kom inn etter litt innkalling fra midtlinja. Fikk til og med to fine passeringer. Det var fristende å fortsette, -men bestemte meg å slutte mens alt fungerte.

Husk videre: Skal øve litt på hold fast i løsbitt hjemme, da han begynner å bli litt slakk i denne ved innkomst med melding. Skal ikke kjøre for mye tomslag ennå, men når jeg gjør det skal jeg også belønne på midtlinjen innimellom.

Nest økt ble en festlig affære: Kent ville gjerne at jeg skulle kjøre Canis-metoden ute på grusplassen, og for at jeg og figurantene skulle gjøre det riktig ble det først tørrtrent litt med Kent som hund. Gjeder meg til Kjetil får lagt ut filmen...
Etterpå gjorde vi det samme med Diesel, og det fungerte også bra. Tror jeg skal fortsette å benytte denne metoden for å få system i runderingen.

"Orienteringsprøve" er nest post på programmet, -så får vi se om jeg har finnet veien hjem igjen før treningen på søndag.
Søndag 3.april 2011
Søndagstrening ved Bergstølhytta. Sol og vårstemning.

Fokus for dagens trening var å begynne med passeringer. I første økt ville jeg kjøre full øvelse med melding, figurant holder igjen etter påvisning, -jeg kaller inn og sender på en "hare" på andre siden. Dette fungerte bare sånn delvis, blant annet fordi Diesel ikke så haren før han var på vei i en helt annen retning. Litt for stor avstand, litt for lite oversikt i terreng og med mange velmente råd fra flere kanter (gjerne motstridende...) så ble det litt mye armer og bein, og litt kaos. 
Etter en god evalueringsrunde i lunsjen la vi en ny plan for økt to:
Rett i belønning, synlige figuranter på kortere avstand, ro og orden på midtlinja. ("Canis-metoden")
Med god veiledning fra Kent på egen plassering (ryggen mot hunden, se ut mot figurant... ikke send rett ut i den busken der...lengre frem...), dyktige figuranter som timet og belønnet godt, og en veldig ivrig hund,  gikk økt nr.2  veldig bra.

Plan videre: Trene én runderingsøkt med kun fokus på passering. Bruke "Canis-metoden", og gradvis øke avstanden.
Trene én økt med "vanlig" rundering, hvor jeg kan ha fokus på søk, fig. på 50 meter, fremtrekk.
Spor kan jeg trene utenom fellestreningene. Neste helg: Grunnkurs!
27.mars 2011

Søndagstrening i Sørlandsparken

Det er igrunnen mest gøy å skrive dagbok etter de treningene hvor alt har vært superbra, og dyret har forstått alt. Sånn er det ikke alltid, og det er vel når det går skeis at det er mest viktig å skrive dagbok.
I går startet prosjekt med å trene spor og gjenstandsinteresse, og gikk tre korte spor ved Bergstøl som hadde ligget ca 1 time. Det går fort unna i svingene, og måtte flere ganger holde ham hardt igjen for at han ikke skulle fly forbi gjenstandene. Virket som bra belønning med ball fikk opp interessen for å ta gjenstandene, men høyt tempo og litt unøyaktighet fikk ham til å stadig gå over. Hvis jeg legger godviljen til, så vil jeg tro at det gikk litt bedre på slutten.

I dag var det felles trening, men med bare 1 treningspartner ble det litt begrenset hva en kunne få til. Hadde lagt et grusspor, som jeg hadde tenkt å gå ganske raskt (i og med at det så ut til at jeg ble alene). Slik ble det ikke, og det medførte til dagens nedtur nr.2--mer om det senere....

Hadde en liten økt i skogen, hvor jeg planla Først figurant på hø.side- deretter skulle denne holde igjen, så passere over til venstre siden på sekk (i mangel av flere figuranter). Følgende skjedde: Gikk over figurant på første slag. Satte ham ned litt til siden for midlinjen, kalte inn og sendte ut på motsatt. Dette skjønte han ikke noe av; med det resultat at han gikk på kryss og tvers, fant sporet mitt ut til sekken, og meldte på denne. Javel. Mor har tabbet seg, -flink hund gjør det han kan...
Samme metode på å sende ut på figurant på ny (har ikke lært av tabbe 1). Resultat: Forvirret hund kommer når mor roper, løper litt ut på andre siden og går rett i søk etter spor...Innkalling totalt mislykket, og han finner tilslutt sporet og figuranten. Melding og påvisning helt topp, om ikke annet...
Tenke,tenke...her gjelder det å forsøke å rette på skadene... Så til slutt gjør jeg det jeg burde gjort helt fra starten av: Synlig figurant på 30 meter, kaller inn hunden og sender ut på fig som løper hare ut... Rett i funn. Flott. Lærte han noe idag? Neppe!

Så til nedtur nr. to som tidligere omtalt....
Grussporet ble liggende litt lenger enn planlagt (nesten to timer), og idiotkjerringa vil likevel prøve (for jeg har jo så flink hund, ikke sant?)
Følgende skjedde: Jeg ledet Diesel gjennom sporet, pekte på fotspor og gjenstander...Han plukket gjenstandene og fikk belønning... pekte videre mot bakken....han snuste litt, lette etter noen ting han kunne apportere for å få belønning. Til slutt i frustrasjon plukket han opp alt mulig av søppel i håp om at jeg skulle bli fornøyd! Fikk overhodet ikke satt seg på sporet, og ramlet over gjenstandene fordi jeg gikk sporet for ham! Er det mulig å være så utrolig dum at jeg omtrent bevisst legger opp til at han skal mislykkes! Gjorde det noen skade? neppe! Lærte han noe? Definitivt ikke! Lærte jeg noe? Definitivt, ja!

19.-20.mars 2011
Tur til Hovden.
Denne helgen dro vi til fjells. Siden våren ennå ikke er kommet skikkelig i lavlandet, kan man jo like godt oppsøke skikkelige snøforhold og kose seg med litt annerledes trening.
Lørdag: Nydelig vær, og ypperlige forhold. Diesel og meg har aldri gått på ski sammen, og det var med litt spenning vi la avsted mot treningsområdet vi hadde sett oss ut. Det gikk jo i susende fart over Hartevann. Kjempemoro å snørekjøre bak Diesel. Et par fall ble det jo når Diesel besluttet seg for et par kjappe utfall i rett vinkel til siden... Etter litt strev klarte vi også å komme oss opp bakkene til treningsfeltet hvor vi sammen med gode hjelpere fra Røde Kors fikk gjort i stand et "skred" med flere graver i.
Diesel fikk se figuranten bli gravd inn; først delvis; deretter litt mer snø foran, og tredje gang mere snø foran. Gravde seg kjapt inn, og syntes åpenbart at dette var veldig moro! På slutten av dagen fikk han en ny grav, og måtte søke seg fram. Nå var det tydelig at han måtte jobbe litt, og søkte lenge med nesa høyt i området rundt for å finne ut hvor i alle dager denne personen han kunne kjenne lukten av befant seg! Men til slutt løste han oppgaven, og satte igang å grave! Flott løsning på ny utfordring. Avsluttet dagen med en tur på scootersleden tilbake til hytta. Diesel trives godt på sleden, så turen gikk fint.
Søndag: Litt støl i kroppen etter gårsdagen, men nok en fin dag. Brukte samme skredet, og i kjørte en økt med to figuranter. Diesel sto og ulte av forventning mens de andre holdt på, og raste så fort opp til første grav når han endelig kom igang at jeg strevde med å holde følge.  Søkte og gravde seg kjapt inn i grav nr.2. Flink gutt!
 Takk til Røde Kors som var behjelpelige med scooterkjøring, graving og figurering!

Kjenner på kroppen at snø ikke helt er mitt element, og at skigåing ikke er mitt store talent.  Blir nok ikke lavinegodkjenning på meg i fremtiden, men en moro avveksling når snøen dekker marka var det absolutt!
Torsdag 10. mars
En stund siden siste dagboknotat, men det betyr ikke at vi har ligget på latsiden!
Vi har trent et par økter i bygg, og det fungerer veldig bra. Den 3. mars var Anders S.N. på besøk, og vi fikk gjennomført appelprøven med glans. Kjempegøy. Gøy at også Shiba og Joppe besto sine mørkesøk.
Bildet til dagens innlegg er hentet fra trening 6. mars på Tjøm. Det er Kjetil som har tatt dette supre bildet av Shiba i hals, og selv om dette jo er Diesel sin dagbok så var bildet så kult at vi måtte ta det med. Denne søndagen var det rundering og teigsøk på programmet, og jeg er godt fornøyd med innsatsen.

Kveldens trening i Søgne var en sånn en som en helst ikke skriver så mye om.
Striregn, slaps og altfor mange hundeluftere på Årosstranda til at vi kunne utføre noe fornuftig her. Det betydde litt halvhjertet lydighets- og apporttrening på en parkeringsplass i nærheten. Huff, nå må det bli vår! Det kan være tungt å opprettholde motivasjonen gjennom en lang vinter, og det merkes.

Plan videre:
Rundering: Med mål om C-på Etne må vi stå på når snøen nå forsvinner. Trene et par tomslag på hver økt, samt passeringer. Begynte med påvisningsline på forrige trening, og vil fortsette med det.
Spor: Håper på sporterreng snart! Trene flere korte spor; oppsøk og én gjenstand. Full julekveld ved gjenstand for å få opp interessen for gjenstandene.
Torsdag 17.februar
Full vinter i sør!

Pga mye snø er mulighetene for barmarkstrening noe begrenset, så det ble trening på Returkraft denne kvelden.
Første økt med Diesel var frittsøk på området: Første fig. Kjetil satt oppe i "kjølehuset", og Diesel slo på god avstand. Klatret fint opp trappene, men ville helst finne en annen vei ned. Måtte gå halvveis opp trappen, og rope/lokke ham ned til meg. Det positive var at han holdt godt fast på løsbittet hele tiden! Tilslutt kom han seg ned, og fikk påvisning og belønning oppe på toppen igjen. Etterpå var det helt ok å gå ned trappen igjen....Litt skummelt med sånne utvendige strekkmetalltrapper, altså. Neste fig var Kent innerst på et helt mørkt lager. Det var ikke noe problem, så mørke er ingen hindring. Flott!

Andre økt var lydighet på plassen. Kjetil kommanderte en runde Fri ved fot.  Nitro var forstyrrelse på plassen, og det var null problem. Diesel gav blaffen i at han var der!
Har litt utfordringer med å strekke tiden, da Diesel blir veldig utålmodig. Hopper og spretter, bjeffer innimellom. Men likevel, noe bedre enn sist. Utfordring 2: Han går litt langt fremme, og sperrer delvis veien for meg. Øvde litt mell ball i hånden bak på hoften og belønning bakover. Det hjalp. Må øve på det! 
12. og 13.februar 2011
Feltkurs på Tromøy, Arendal

Denne helgen var vi en gjeng på 6 ekvipasjer som deltok på kurs i feltsøk, med Mette Falck som instruktør.
Har ikke trent mye på felt før, men har jo trent mye på apportering av ulike gjenstander.
Første økt på lørdag gikk veldig fint, og Diesel viste seg frem fra sin beste side. På økt to gikk det ikke fullt så glatt, og det ble tydelig at vi trengte å fokusere på at returen til meg skal skulle skje umiddelbart. (Lek hos "mor" skal være det aller, aller beste- gøyere enn å lete etter noe mere).
Tenkte og funderte mye på belønning mellom dag 1 og 2, og på søndag ble "godballene" plukket frem igjen. (For hva gjør det vel egentlig at det er litt jobb å få avsluttet leken, så lenge belønningen for det han har gjort bra er toppen?)
Fokuserte i begge øktene på å øke motivasjonen og farten inn til meg ved å gi rask belønning mens han var på vei inn (aksellerasjon inn pga ballkast bakover), og økte ikke vanskelighetsgraden i søket. Han har høy intensitet i søk, stor utholdenhet, -så det er ikke det som er utfordringen. Målet er at det skal stå (Mamma=ball!) i pannebrasken på dyret i det han griper apporten, så kan en øke vanskelighetsgraden i søket etterhvert.

Øve på videre:
-Belønning med ball- trene inn en slippkommando
-Moment innkomst: Hjelper holder Diesel og presenterer en apport. Jeg kaller inn med På plass! Noen ganger kjapp belønning, andre ganger kreve innsitt.
- Apportøvelsen: Øve videre på å holde fast i utgangsposisjon. Utfordre ved hjelp av dobbelt lokking med godbiter, ball opp/ned av lomma osv
-Felt: Gi påvirkning på et nytt felt. Etterhvert fjerne påvirkning. Jobbe opp motivasjonen ved å gi påvirkning innimellom (på samme måte som ved rundering) Jobbe LENGE med 1 gjenstand på 30 meter. Gradvis øke antallet. Når en reduserer påvirkning eller øker antallet kan en gjøre det lettere å finne gjenstandene, mens rett etter påvirkning kan gjerne gjenstanden være mere gjemt/mindre.
Husk: IKKE HJELPE HUNDEN NÅR HAN STREVER, men la ham løse oppgaven selv.
Torsdag 10.februar
Teig/overværssøk i mørket, Åros strand

Diesel har vært litt "rar" i det siste. (Kanskje ikke så rart med ei tispe som "står" i samme hus?) Har fått det for seg at enkelte ting plutselig er skummelt og må bjeffes på, og er ikke helt med på lydighet og innkalling mm. Fungerte greit på trening foregående søndag, men var litt spent på hvordan han ville fungere i mørket.
Fritt søk på stranden. Delvis barmark, og god trekk. Første fig. oppe i et lekestativ, og etter et par runder rundt,delvis opp trappen mm, så fant han tilslutt fig. Meldte fint, men slipper bittet litt raskt når jeg tar ham i halsbåndet.
Masse kluss, rop og spetakkel for å få ham inn etter belønning fordi han dessverre fikk begge ballene (og de aller beste, rosa, superduperballene var det jo også). Kent måtte hjelpe til med alle triks og lokkemetoder, for jeg ble tilslutt så rasende at jeg hadde problemer med å handle fornuftig! Vel, vel..lesson learned.
På vei til fig. nr 2 kom Diesel inn med en bit av et plastrør. Jeg tok imot uten å gi belønning. For en kronidiot!!! Er det mulig??? Det var jo en gjenstand som noen tidligere hadde mistet, og han burde jo fått masse skryt for å komme inn med det. Hvor var hodet ditt hen, fru Rabben?

Heldigvis fungerte alt perfekt på andre figurant, og mor kunne få hodet litt på plass igjen.
Siste figurant var Kjetil, som satt ute på en helt flat odde ytterst på stranden. Var forberedt på at en slik mørk siluett ute på det åpne kunne være litt "spøkelse", og det var det nok også. Diesel fikk ferten, men når han så profilen der ute kom han inntil meg. Jeg sende ham ut flere ganger, men han var tvilende til å gå helt inn på egenhånd. På ca. 40 meters avstand hjalp Kjetil til med en forsiktig plystrelyd, og jeg sendte på nytt. Da gikk det greit, og vi fikk en fin avslutning. Er veldig glad for at Diesel ikke vegret fullstendig, og begynte å bjeffe osv. Med litt "backup" fra meg, og ekstra påvirkning fikk han en god erfaring.
Søndag 30.januar
Miljøtrening/overværssøk i Torridal. (Foto: Kjetil Mikalsen)

Denne søndagen hadde vi en flott treningsdag. På grunn av godt samarbeid med Kristiansand Røde Kors Hjelpekorps, fikk alle hundene trene på å sitte på scooterslede.
Startet med gradvis tilvenning: Først sitte på sleden. Deretter sitte på sleden og starte scooteren. Så litt bevegelse på... og tilslutt en liten kjøretur. Dette taklet Diesel bra, selv om det ikke uventet var litt vanskelig å få ham til å sitte i ro på sleden. Roet seg faktisk best når vi var i bevegelse, og det tok ikke lange stunden før jeg kunne få ham til å fokusere ut i skogen mens vi kjørte.
Hadde ett forsøk til slutt med en figurant ute, men pga svært lite trekk måtte jeg dirigere ham ut for å få ham i farta. Funn, melding og påvisning som han skulle.

Ett viktig element ved treninga i dag som også var god trening for hundene, var det faktum at vi tok alle med oss et stykke ut i terrenget og stallet dem opp i skogen med dekken/underlag. Diesel er jo litt masete og bjeffer endel, men roet seg fint. Dette må vi gjerne øve mer på.

Takk til Kjetil som organiserte øvelsen på scooter. Godt å ha litt variert trening mens vi venter på at snøen skal forsvinne!
Søndag 23. januar
Søndagstrening i Sørlandsparken.

Denne dagen var det fokus på lydighet, og alle hundene trente på momentene i appellen. For de som var kommet langt nok i treningen, ble det gjennomført en "appellprøve" på liksom.
Diesel gjennomførte øvelsene bra, men jeg ser at vi trenger å øve litt på tannvisning for å slippe at dommeren blir "overfalt" av en "påtrengende kontaktvillig" hund. Har en intenst oppmerksom hund ved fri ved fot (hvis jeg har giret ham litt med ball i forkant). Problemet er at han blir veldig utålmodig etter ca 1 minutt, og begynner å hoppe og bjeffe. Han holder seg jo tett inntil meg, men det er jo fryktelig plagsomt og "uryddig". Må øve på lange fri ved fot-øvelser...
Den mest fryktede øvelsen, 5 min fellesdekk, er jo nesten den som går best.

Videre: Fortsatt øve på alle momenter, men spesielt fokusere på innkalling og fri ved fot.
Søndag 16.januar
Trening på Returkraft. (Foto: Cecilie Viken)

I dag hadde vi ei kjempefin og variert trening i varierte omgivelser.
Først to økter med tre figuranter i hver inne i et fullstendig mørklagt område. Kun lys fra min lykt, og med steiner, betonghyller, vann mm. Var litt nølende på første økta, men på økt nr. to skulle en tro han ikke hadde gjort annet!

Deretter hadde vi søk rundt bygget, inni haller mm. Dette gikk også bra. Søkte med god avstand til meg, og lar seg samtidig greit innkalle og styres ut i ønsket retning. Han strevde litt med å komme seg opp en bratt trapp, men fordi figuranten jo "måtte" nås, så ga han seg ikke.

Til slutt øvde vi på å gå opp og ned åpne trapper. Det var jo så høyt opp at selv jeg kjente suget litt i magen, men Diesel gikk fint. Han gikk litt "lavt" på øverste nivået, men rettet seg i knærne etter hvert. Tøff gutt.
Dagens trening ble avsluttet med 5min fellesdekk med skjult fører og forstyrrelse.

Takk til Kjetil og hans arbeidsgiver som lot oss få trene her. Helt topp!

Torsdag 13.januar

I går var Diesel på trening med søk i bygg på Møvig med Shiba og Kent. Det gikk bra, men ifølge Kent er han litt "slapp" med apporten. Så i dag ble det litt lydighetstrening med apport, samt noe dekk og endel fri ved fot. Han er fortsatt helt super på kontakt når han vet jeg har en ball i lomma! Hadde også noen bra innkallinger, og fikk også kalt inn fra Kent (selv om han hadde ball).
Cecilie hjalp også litt til med å øve på tannvisning, og Kjetil og Joppe var forstyrrelser underveis i treningen.
Føler at vi er klar for  et forsøk på appellen nå (er jo 11 mnd gammel), og håper det byr seg en anledning til å prøve seg snart.

Søndag 2. januar 2011
Nytt år, nye muligheter!

Kort miljøtreningsøkt inni kasematten. Ser at han trenger øvelse i trapper, mørke o.l. Han er litt påvirket, men lar seg ikke stoppe. Melder og påviser flott på Eva, og da måtte han opp og ned en bratt trapp i begge rundene. I en helt mørklagt betongnisje var han litt avventende med å oppsøke figurant, men på oppfordring fra meg gikk han helt inn. Alle hundene syntes dette stedet var vanskelig; -trolig en kombinasjon av lite fert og helt mørkt. Veldig fornøyd med at han lyktes på denne.

Fremover: Husk miljøtrening ogsåi tiden fremover!
Torsdag 30. desember
Formiddagstrening på Møvig.

Først en kort runderingsøkt. Endel snø, og hadde tråkket gjennom terrenget først.
Funn, funn, tomt, funn. Fungerte bra, -påvirkning på første, ellers går han fint ut uten. Tomlaget gikk fint, han gikk godt ut, og kom inn lenger fremme i løypa. (Gikk faktisk litt for langt frem, så jeg måtte trekke han litt lengre bak igjen før jeg knne sende ham ut på figurant på ande siden.)
Vil gjerne ha litt lengre runderingsøkter fremover, -synes fire slag blir litt kort.

Deretter en økt med søk i bygg. Han søker fint, men er en liten tanke påvirket av miljøet. (Eller er dem meg som er det?) God miljøtrening, og han melder. Blir litt forvirring omkring melding og belønning når jeg er så nærme funnet, en fungerer bra på siste funnet.

Onsdag 22.desember
Diesel var på trening i bygg sammen med Kent og Shiba, mens mor var hjemme og forberedte julen.
Søndag 19. desember
Trening på Evje

Flott runderingsøkt i løssnø og nydelig vintervær. Fire slag; ett med påvirkning, resten uten. Er veldig fornøyd med fremgangen, og synes det fungerer veldig bra også uten påvirkning nå. Fremover skal jeg legge inn et par tomslag her og der, og vil fortsatt legge inn litt påvirkning innimellom. Må være bevisst fremdrift, og skal jobbe litt aktivt med mere lydighet på midtlinja.

Foto: Steinar Kjelland
Torsdag 2. desember
Kveldstrening på Bergstøl.

Bitende kaldt, måneskinn, -men liten gjeng på 4 gjennomførte en treningsøkt.
Diesel har ikke trent særlig i mørke før, så jeg var litt spent på runderingen. Hadde 4 slag: Første på Stine med kun noen lysblink (som jeg er litt usikker på om han så) som påvirkning. Han gikk først litt på kryss og tvers, så jag kalte ham inn og sendte på ny etter å ha sittet litt å "fokusert" litt. Gikk et greit slag ut, men skrådde litt frem på slutten, så han gikk forbi figurant, så da ble det et tomslag. Innkallingen fungerte også, så det var jo fint.

Neste slag på Kjetil fikk han en lyd, og søkte da umiddelbart rett ut til fig. Jeg løper naturligvis som en gal ut og frem i terremget (etter stadige påminnelser fra Kent: "FREM! UT! ROP!"), for å få fremdrift. Ikke så lett i mørket, kan man si!
Tredje slag: lyd fra Stine, fungerte bra. Siste slag på Kjetil sendte jeg uten påvirkning, og han hadde et veldig fint slag. Jeg kom meg godt fram og ut i terrenget, og kalte på ham litt før han hadde vært hos Kjetil. Han dreide da litt av, men fikk ferten av Kjetil- og oppsøkte ham for løsbitt før han kom direkte frem til meg. Fin avlevering og påvisning. Siden dette slaget var helt perfekt (syntes jeg), ble det dagens siste!
Søndag 28. november
Trening på Evje.

Kald, men fin dag. Startet som første ekvipasje i runderingsløypa. Kjørte figurant rett ut; påvirkning med lyd eller dukk opp. Hadde også en melding på sekk, og gikk da veldig fint rett ut (uten påvirkning naturligvis). Melder fint, og merker på avleveringen at vi har trent på apporten siden sist. Går totalt 250-300 meter og totalt 7 funn. Flott økt!

Går deretter et 450 meter langt spor som Kent la ut et par timer tidligere. Sporoppsøk gikk fint, og jeg kunne stilt melde spor uten å få hjelp av sporleggeren! Hadde totalt 5 gjenstander pluss slutt, men plukket kun 3 og viste liten interesse for slutten. Er mest interessert i å gå selve sporet. Selve sporet går han fint, -godt tempo og legger seg på selen når han tar opp sporet. Føler selv at jeg kan lese ham bra på sporet, og han søker seg fint inn når han går av.

Avsluttet dagens trening med en fellesdekk med Joppe. 5 minutter medskjult fører og forstyrrelser gikk fint! Mor er strålende fornøyd.

Se også billedalbum fra vinteren 2010/2011 for flere bilder fra dagens trening. Takk til Roger for fotografering, Cecilie for kamera og figurering og til Kjetil for figurering og gode råd, og ikke minst til Kent for styring av midtlnje og instrukser underveis. Dine råd er nødvendige, så selv om jeg blir litt stressa av å få instrukser i "kampens hete", så er jeg glad for dem!
Søndag 7. november
Trening og sporquiz ved Bergstølhytta:

Først en liten økt med apporteringstrening på grusplassen. Må fortsatt jobbe litt med en god hold fast. Har en tendens til å tygge litt, og slipper lett hvis jeg beveger hendene mot ham. Bedre mot slutten; kunne klø ham litt på brystet uten at han slapp.
Apporterte også diverse smågjenstander i ulikt materiale, inkl. metall.

Deretter en økt med rundering: Fire slag, inkl. ett tomt.
Gikk veldig fint ut på de to første uten påvirkning. Fin fremdrift; kommer inn lengre fremme!
Tomslag kom litt overraskende på meg, og Diesel sjekket fort ut med nesa mot vinden at her ute var det jo ingen. Jobbet likevel litt på kryss og tvers, men ikke rett ut/langt ut. Må nok jobbe ende en stund før vi introduserer flere tomslag.
På siste slag fikk han heller ikke påvirkning, og her ble det nok en sporløsning ut (dessverre). Totalt sett er jeg likevel fornøyd med økta, men må fortsatt jobbe med rett ut vha små påvirkninger.

Til slutt gikk vi et ca 3 km spor sammen med Kjetil og Joppe. Sporet var ca 3 timer gammelt.
Forsøkte først et sporoppsøk, men det gikk ikke så bra. Forfulgte deretter Kjetil/Joppe. Forsøkte på nytt å sette ham på sporet, men uten spesielt godt hell. Fulgte igjen etter Kjetil/Joppe.
Så kom vi til ei myr hvor fotavtrykkene var veldig tydelige. La et par pølsebiter oppi fotsporene, og lot ham søke på disse. Nå fikk jeg satt ham på sporet, og det virket som det gikk opp et lys for dyret!
Fullførte deretter sporet med at par bytter ifht hvem som gikk fremme, og for hver gang Diesel nå gikk foran sporet han bare bedre og bedre! Tok fint opp sporet, og søkte seg fint opp igjen hvis han gikk litt av. Lærerikt for Diesel, og ikke minst lærte Mor også utrolig mye ila økta!
Mandag 1. november
Lydighetstrening ved Sukkevannshallen:

Trente på momentene til appellen: Fri ved fot fungerer bra, apporterte diverse gjenstander ( tannbørste, nøkkelknippe, hanske, ball, metallpinne, pipeleke, plastboks). Fungerte bra, litt tvilende på metall, men apporterte fint ved repetisjonen. Innkalling av fritt løpende OK. Enkeltdekk ble øvet på med en rekke forstyrrelser (andre hunder, baller som ble kastet, blåsing i fløyter), og et par ganger gikk jeg også i skjul. Dette gikk overraskende bra! Begynner å se appellprøven komme innen rekkevidde.

Observerte ved en feiltakelse at håndsignalet jeg benytter ved runderingen tydeligvis er innlært, for da jeg presterte å gjøre samme signal da jeg skulle sende ham ut for å søke apport, så satte han avgårte i ei rasende fart langt ut mot en annen person på andre siden av banen. For å hindre "bråk" med en annen hund brølte jeg HIT!, og til min store ovveraskelse så fungerte det faktisk!
Søndag 31. oktober
Trening på Bergstøl

2 økter med rundering: Kent styrte midtlinje, og figurantene ble med inn hver gang.
Gikk langt ut, og relativt rett ut. Virket ikke sporfokusert. Påvirkning: overvær på den ene siden, lyd på et par slag, og et par uten påvirkning. Veldig fornøyd med dagens trening! Melder bra med løsbitt, må jobbe litt med å få ham inn på siden, men han holder bittet helt til klikk. Er litt treg på enkelte påvisninger, men setter opp farta etterhvert. Hare på siste figurant, som han ikke fikk følge opp.

Videre trening: Fortsette med samme. Flere slag uten påvirkning. Husk fremdrift!
22.-24.oktober
Treningshelg på Tjørn.

Med litt mere snø på bakken enn forventet, ble ikke treningshelgen helt som planlagt. Fikk likevel trent litt på markering på overvær.
Lørdag: To økter. Markerte fint på overvær. Oppsøkte fig, og rett i belønning.
Søndag: En økt. Markerte enda mer tydelig, og på god avstand. Meldte med løsbitt, og hadde fin avlevering. Tydelig at "tørrtrening" på melding har fungert bra, for nå er han kjappere på å løpe ut på påvisning.
Videre: Jeg må igrunnen bestemme meg for om jeg vil ha avlevering foran eller på plass, og være konsekvent på det!
Torsdag 7.oktober
Trening ved Bergstølhytta.
Startet økten med en liten fotosekvens, slik at vi alle kan få sendt inn litt info og bilder til hjemmesiden til NRH.
Diesel fikk 4 figuranter i runderingsløypa. Lyd eller synspåvirkning. Meldte med løsbitt og denne gangen kalte jeg ham helt inn på midtlinja. Ikke perfekt avlevering, men ingen slipp før han var helt inne hos meg i alle fall. Virker som jeg bør belønne ham bedre ved avlevering hos meg. Figurantene varierte posisjoner; sittende, liggende på rygg/mage, og skjult under duk. Tok apporten bra uansett. (Men måtte gi Barbro et lite kyss på kinnet når hun lå på rygg, før han plukket apporten opp igjen)
Fortsatt litt avventende på kommando Vise!, så etter runderingen "tørrtrente" vi på to meldinger med påvisning på grusplassen. Figurant lokket med belønningen før jeg ga kommando Vise! Det fungerte bra.

Plan videre: Fortsette rett ut på 50 m med varierende påvirkning. Melde med løsbitt, men fortsatt trene mye på innkomst med apport hjemme på plenen! "Tørrtrene" på påvisning.
Søndag 3.oktober
Trening på Rugsland.
Øs, pøs regn, men likevel stilte en god gjeng opp til trening. Det ble kun ei økt, men det var helt ok!
Hadde en plan om å øve på påvisningen ved å ha figuant rett ut med godt overvær, og at jeg skulle sende Diesel ut etter å ha sittet med bitt (og avlevert) hos meg. Rett i belønning. Dette fungerte IKKE. For det første var vinden ustadig, så vi hadde problemer med å få skikkelig overvær, og for det andre var Diesel slett ikke interessert i å gripe noen apport inne hos meg når han hadde oppdaget en person der ute!
På siste figurant fant jeg derfor ut at det var best å kjøre hele øvelsen med søk, apport og påvisning. Han apporterer fint, og avleverer hos meg. Litt rotete, men dog bra. (må finpusse hjemme) Påvisning har han ikke helt fattet, men får opp farten når figuranten hoier.

Plan videre: Instruere figurantene om å besvare min kommando VISE, med et Johoi umiddelbart. (jeg selv forholde meg passiv, og ikke løpe før han gjør det)
Øve melding/påvisning hjemme på plenen slik at han forstår at påvisningen er belønningen for å avlevere apporten hos meg.
Torsdag 30.september
Trening ved Returkraft.
Dagens økt skulle etter planen være lydighet, og deretter møte. Fikk trent litt fri ved fot og dekk, men øvelsene ble raskt avbrutt fordi Kent og Shiba hadde et uhell, og Shiba rykket ut to klør! AUUUUUU!
Søster Jannicke måtte trå til med førstehjelp, og fikk etterhvert også konsultasjon fra dyrepleier Ida.
Etterhvert gikk det opp for både meg og Kent at planene om B-kurs for Kent og Shiba gikk i vasken i dette øyeblikket, og at den lange etterlengtede B-godkjenningen nok en gang så ut til å gå fløyten. Er det mulig?? Endelig søksprøvene i boks, og så er det dette det skal ryke på!

Jeg og Diesel kunne naturligvis ha fortsatt å trene, men skuffelsen var for stor til at jeg orket.

Plan videre: Vet ikke? Kanskje Kent gir opp med Shiba, og vil trene Diesel selv likevel?
Søndag 26. september
Matmor har lesedag, og sender Kent og Shiba alene på trening. Diesel får to økter med trening på apport av ulike "hverdagsgjenstander". Én økt innendørs, og én økt på plenen. Omvendt lokking fungerer ganske bra, men skulle gjerne hatt noen som kunne se at jeg gjorde det riktig
Trente også litt fri ved fot, men her tror jeg at baller skal bli belønningen i fremtiden. Pølser er bra, men baller er best! Pølser er fint på øvelser hvor han skal sitte/ligge rolig, men baller er best når han skal være litt gira!
Torsdag 23.september
Trening på Bergstøl.
Hadde én god økt i runderingsløypa. Kjetil var figurant, og denne gangen ville vi teste om apporten var god nok til å begynne med hele øvelsen. Sendte ut etter syn eller lydpåvirkning, og ropte "Her/kom Diesel" når det var forventet at han hadde apporten. Kom flott inn! I følge Kjetil grep han raskt apporten, og forlot. Hos meg avleverte han greit, men jeg møtte ham litt ute i terrenget for å unngå slipp. På siste slaget trakk jeg også litt frem, og det gikk bra.
Må lære VISE, for det skjønte han naturligvis ikke, men litt rop og lyd fra figurant fikk fort speeden i bånn!
Avsluttet økten med noen klapp ute i terrenget som han ikke fikk følge opp.
Veldig fornøyd med økta.
Plan videre: Fortsette med å melde vha løsbitt, og trene apport ved siden av. Bruke klikker ved avlevering av apport også i runderingsløypa.
Må "hjernevaskes" på rett ut på 50m vha påvirkning. Uten påvirkning søker han veldig raskt spor! Ønske meg overtråkket terreng!
17.-19. september 2010
Diesel og Jannicke er på sin første treningssamling. (Med unntatt av SARDA, men da var Diesel så liten at han trente jo ikke på ordentlig).
Flott samling på Evje, og Kåre F. var instruktør på vårt valpe/nybegynnerlag.
Diesel gikk gjennom "ferdighetstesten", og besto med glans. Topp score på alle momenter
Hadde én økt i runderingsløypa på lørdagen, og trente da på rett ut til figurant. Prøvde uten påvirkning, men er veldig sporsugen og endte da opp med å søke seg fra til spor, -og ta løsningen derfra. Søndag fikk han en lang økt med påvirkning i form av hare eller dukk-opp. Fungerte veldig godt. Alle figuranter ute på 50 meter. Belønning i form at ball (to). Prøvde også draleke, men tilbakemelding fra figurant er at ball fungerer definitivt best! Avsluttet med en hare som han ikke fikk følge opp. Kjempegira.
Tips fra Ghita ifht apport: Bruk omvendt lokking. I runderingstrening før apporten sitter: Belønn og si VISE! før apporten slippes,-gjerne før hunden er kommet helt inn.
Plan videre: Bli hundefører (etter masse oppfordring fra gode hundevenner) Trening: Fokusere på å trene inn god apport, samt andre øvelser til appellen. Avvente sportrening (fordi han er så sporsugen). Trene videre rett ut vha varierte (og gradvis mindre) påvirkning, men legge på siste del av øvelsen (melde og påvise)

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

04.05 | 03:13

JEG HAR GOD ERFARING PÅ DENNE HUNDE RASEN .JEG HAR HATT DENNE HUNDERASEN I 21 ÅR SOM HUNDEEIER. HAR OGSÅ VÆRT MEDLEM I NKK OGSÅ jeg ønsker meg en ny labra

...
01.11 | 12:06
Siste nytt har mottatt 1
08.05 | 23:13
Forside har mottatt 2
15.02 | 11:56
Våre hunder har mottatt 1
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE