Pelsstell

Her kommer råd og tips for stelle puddelen din

Puddel og pels

Vi som eier puddel er heldige på mange måter. Det er deilig å kunne ha hunden i sofaen uten å måtte bry seg om at det blir hår liggende igjen i putene. Pelsen lukter godt og det er vanskelig å ikke forelske seg i disse artige krøllene. Mange mener at det å stelle en puddel er et mareritt. Folk tror at puddeleierne sitter og børster hundene sine dagen lang. Men i virkeligheten legger hver enkelt like mye arbeid i sin puddel som den selv vil. Jeg tenkte å skrive litt mer grundig om dette, og gå gjennom de viktigste punktene innfor stell.

Bading

Det vanlige spørsmålet alle spørrer seg handler om bading av puddel, hvor ofte er det lov å bade hunden uten at det skader fettlaget eller gir kløe og ubehag. Det er viktig å huske på at puddel har faktisk ikke fettlaget og pelsen har ingen under-ull. I praksis vil det si at når man bader en puddel så er det ingen fare for å skade hudens beskyttelsesfunksjon, På puddel er pels faktisk ikke pels, men hår som vokser kontinuerlig og trenger å bli rein nettopp for å kunne gi mest mulig beskyttelse for hund.

Det som er best for både en familiehund og en brukshund er å bli vaska en gang i uka eller en gang i hver andre uke. Man skal selvfølgelig bruke hundesjampoer for å unngå allergisk reaksjon og kløe på grunn av feil pH-verdi.

Å Vaske en puddel kan bli litt av en utfordring. Pelsen er vannavstøtende og derfor må man ofte løfte litt på pelsen for å komme seg inn til huden med vannstrålene. Det er viktig at man ikke glemmer å beskytte ørene til hund under vask. Ha litt bomull i hvert øre og pass godt på at det ikke blir fuktig inne ved trommehinnen. Det er veldig enkelt å få øreinfeksjon og betennelse ved fuktig miljø i ørene.

Etter at alt av pels er blitt gjennomvåt, sjamponer hunden grundig. Masser sjampoen inn i pelsen og inn i huden. Deretter skylles alt av sjampoen av med vann. Det er ofte nok med bare sjampo, men om du føller at hunden din har grovpels enkelte plasser på kroppen, kan man bruke balsam. Det er ikke nødvendig å bruke balsam over hele hunden om man ikke ønsker det. Man kan bruke balsam på områder med grov pels, eller områder der pelsen toves fortere enn på resten av kroppen. For eksempel på mankepels og i kne-bøyde.

Etter vask er det alltid det beste å føne hunden tør. Bruk føner mens du børster gjennom pelsen i luftstrålen. Det er mange fordeler av å bruke børste under føningen. Det blir lett å oppdage små-tover som ikke nødvendigvis vises hvis man ikke bruker børste eller vurderer å ikke føne i det hele tatt.

Prosessen kan bli tidskrevende og om man har en storpuddel kan man også vente en time før man begynner å føne. Da vil det gå fortere.

Bruk gjerne en dag i uka på hunden og stell pelsen grundig. Ren pels gir mer beskyttelse mot kulde, og spesielt hvis det er en brukshund som apporterer fra vannet eller bare liker å svømme. Det er lettere å se tover om pelsen er ren og det tover seg saktere. Det blir også lettere å se insekter og andre parasitter i pelsen. Du minker også fare for infeksjoner i tilfelle hund får sår. Det spiller ingen rolle om man har en brukshund eller en familie hund, ta deg tid til å vaske hunden din, for det handler første og fremst om hygiene og forebygging av sykdom og ubehag.

Utstyr

Selvfølgelig kreves det en del utstyr. Når man skal kjøpe seg en puddel for å ha en bestevenn i over ti år, kan det lønne seg å investere i litt kvalitetsutstyr. Ikke kjøp alt det billigste, men å kjøpe det aller dyreste er heller ikke nødvendig.

Det finns mange børster og kammer som kan kjøpes, men ikke alle er likegod på puddelpels. Spør derfor om råd av en erfaren puddeleier for hvilke børster og kammer som passer for nettopp din hund, med tanke på pelslengde og bruksområder.

Bord :

Det er et viktig hjelpemiddel, når man skal føne, klippe eller stelle klør, ører også videre. Bruk stellebord, for å gjøre det lettere å se og manøvrere hunden på tilpassende høyden. Det kan bli veldig slitsomt å bøye seg ned hele tiden, og ikke minst lite sunt for ryggen. Uansett hvor mye arbeid dere har tenk å legge i deres hund, dere vil ikke angre på å ha et stellebord i huset.

Maskin:

Jeg selv kan anbefale Oster5A.

- Det er en maskin som selges uten skjær, slik at dere selv kan kjøpe inn de skjær-typene dere trenger å bruke i hverdagen.

- det er med andre ord ikke innebygd skjær slik at når de skjærene som ble kjøpt separert blir slitne og ikke tar pels mer, så kan man sende de på slipping eller kjøpe ny. Istedenfor å sende hele maskin inn på slipping.

- Mange forhandlere har også en langtidsgaranti på Oster maskiner.

Mitt personlige råd på kjøp av skjær, er å kjøpe to av hver type. Jeg anbefaler det fordi skjærene blir fort veldig varm og det er ikke noe behagelig å få en varmt metall på huden. Har du to skjer, så kan du bytte på de når den første blir varm. Den varmen unngår man ikke av å kjøpe en annet maskin, det er friksjon i skjæret som utvikler varmen og det er uavhengig av hvilken maskin man bruker.

Hvilket typer skjær som skal kjøpes er avhengig av type klipp den skal brukes til. Det finns store skjær som er lett å bruke over hele kroppen for en vanlig hverdagslig lammeklipp.

Klipping:

Det finnes mange forskjellige typer klipp. Jeg føler at det er mange misforståelser rundt det med puddelklipp og hvor mye pels er det som er lurers å ha. I virkeligheten så har det ingen ting å si om du har en jakthund i en utstillingspels eller en kortklipt utstillingshund. Så lenge man steller pelsen og unngår at den tover seg vil det ikke føre til ubehag uavhengig av bruksområde og pelsmengde. Det sier jeg av egen erfaring. Det eneste som kan nevnes som felles innenfor alle klippene er barbering av snute og labb.

Snute:
Det er viktig å holde snute barbert. Det har ingen ting med klippene å gjøre, men livskvalitet. Område rundt leppene og nese kan ikke bli gjennomgrodd av masse pels, fult av bakterier. Spesielt i områdene rundt leppene. Der samles det fort bakterien om hunden har for mye pels. Ikke bare at det er uhygienisk for hunden sin del, men også for

folk som er i huset. Vi er høyt elsket av våres hunder og får ofte mange hundekyss i løpet av dagen. Om vi har barn eller allergikere i huset er det dobbelt så viktig at både tenner og snutepels er stelt. For det andre så er det ofte slik at de pelstrådene som ligg nært øynene irriterer

slimhinnen, det kan renne væske ut av øynene og øynene blir ofte røde av irritasjon og det er lett å få øyebetennelse. Man kan berbere snute med en 40 skjær hver annet uke, eller etter behov.

Labb:

Barbere labber har en rent praktisk funksjon. Det er vanskelig for hunder å springe på tur i skogen med masse pels mellom hver pote. Det festes masse skit og småpinner som kan stikke i huden, og det blir vanskeligere å se hvor det blør fra i tilfelle hunden kutter seg på tur eller under trening. Sist men ikke minst, vil det ikke samle seg store og onde isklumper mellom tærne. Man kan bruke skjær nr. 40 eller andre korte skjær og barbere potene i lag med snute for å gjøre det enklere praktisk sett.

Når det gjelder klipping er det ganske individuelt og dere selv finner en bra teknikk og tidspunkt dere vil bruke. God klippesaks er en viktig verktøy, og heldigvis finnes det bred utvalg at saks på internett.

Lang pels tips:
Hvis man trives med resultatet og vil spare lang pels på sin hund er det en del ting å huske på. Kontinuerlig bading og bruk av strikk for å holde pelsen sammen, og ikke la den slenge alle veier og være i veien for hund er noen av disse.

Hodet:
Det letteste er å dele pelsen i to rekker også samle pelsen opp i strikk, som det er vist på bilde. Jeg sier at det er lettest ikke fordi at det tar minst tid (det tar faktisk litt tid), men fordi at pelsen vil sitte oppsatt i strikkene lengre enn om man setter alt av pelsen på hoda i en eller to trikk. Det er fult mulig å ha strikkene på i ei uke, men følg med om ikke det slittes ut masse pels opp for øynene, så de er ikke i veien. Om dere ser at det er kommet masse pels ut av strikkene, så er det lurt å sette pelsen opp på nytt.

Ørene:
Når man han ørene i strikk er det samme prinsippene som gjelder. Man kan gjerne ha strikk på i ei uke her også, men følg med om ikke det er behov for å skifte de tidligere om mye av pelsen kommer seg ut av strikkene. Det som er viktig å tenke på er å ikke sette strikkene for nært øretuppen. Hunden skal på ingen måte føle ubehag. Det kan vi enkelt kontrollere ved å bruke en kam, for å kunne se om det er ledig plass mellom øretuppen og strikken.

Manken:
Manken er den mest utsatte plassen å spare pelsen på. Det er en området som er alltid i bevegelse, her er det både halsbånd, trekksele, sporsele og lange fjellturer der hund ligger og sover i busker, som påvirker pelsen.

Om man velger å ha pelsen løs så funger det også, men det blir å gå fortere hvis man setter noen strikk på manken. Da vokser det litt fortere og halsbånd (og seler) kan plasseres  mellom strikkene slik de ikke sliter pelsen bort.  Hvor mange strikk dere velger å sette på er opp til hver enkelt. Vanligvis er det ikke nødvendig å sette i strikke lengre enn litt forbi halsgrense.

Viktig, at alle strikkene uavhengig om plassering, sitter slik de ikke drar i huden  og spesielt strikkene opp for øynene. Strikkene på manken må vare ganske slappe, nettopp fordi at man skal tenke på at hund skal fortsatt vare i stand til å springe og bevege seg fritt.

Når man skal skifte strikkene er det bare å skjære de av og kaste de i søppel. Ikke prøv å dra de av, det kan bli en smertefullt opplevelse for hund. Det kan kjøpes store pose med mange tusen strikk for billige penger, så det er ikke noe man trenger å spare på.

Etter hvert som pelsen blir virkelig lang, kan man bruke plastikk- eller papir poser. F.eks på ørene som etter hvert begynner å nå bakken, matskolla og blir i veien når man trener, selv om pelsen er i strikk. Disse kan også fritt kjøpes på nettet, i alle mulige farger

ANNET VIKTIG Å TENKE PÅ:

Klør:
Klipp klør gjerne hvert uke, for å holde dem kort og ikke la nervee vokse seg lang. De av oss som er så heldige å ha lyse klør på hundene, kan lyse gjennom, så man ser hvor man skal klippe mens svarte klør må klippes etter mønster på undersiden av hver klo.

Tenner:
Viktig å passe på tannstein. Det er alltids lurt å ta seg en tur til dyrlegen for å fjerne tannstein, når tiden er der, men vi kan påvirke for hvor ofte vi må til dyrlegen.

-Vi kan pusse tenner med hundetannbørste og tannkrem f.eks litt for hver gang vi bader hund.

- VI kan også tilsette tannsteinforebyggende pulver i maten.

- Vi kan vare flinkere på å sjekke tenner, vare kritisk til dårlig ånde og ikke vente for lenge med tur på klinikken.

Ørene:
Det vokser pels i ørene som må nappes ut. Det er også lurt å vaske inni øre med olje.

Konklusjon: 

Det kan virke vrient og kanskje litt forvirrende, men det er bare første inntrykk.

Jeg bruker en dag i uka, der jeg bader, føner, barberer, klipper og steller Mira. Jeg synes det er ikke stor offer å bruke en dag i uka på min bestevenn. Når jeg ser kor stelt, fin og lykkelig hun er for hver dag som går, vet jeg at alt den tiden jeg bruker på henne styrker oss som en ekvipasje i hverdagen og på konkurranser.

Mira, er en utstillingshund, som jeg konkurrer med i AG og AG-hopp og lydighet. Mira er også en perfekt turkamerat som er ute i skogen nesten hver dag, hun elsker å svømme og apportere fra vanne, i tillegg så er hun perfekt trekkhund å ha med på skiturer. Og til slutt er hun en familiehund som ofte ligger på sofa eller slengt på gulvet.

Jeg trekker Mira som eksempel på puddel som er en brukshund i full pels. Og håper hun vil vare en slaks motivasjonseksempel. 

 

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

15.11 | 17:13

Hei Kirsti!
Du man melde deg inn ved å gå på norsk puddelklubb sin hjemmeside og sende de en beskjed. Du kan også melde deg inn vi Norsk kennel klubb.

...
15.11 | 12:56

Hei!

Vil melde meg inn i klubben.

...
15.08 | 04:09

hei, jeg tenker å kjøpe meg dvergpuddel hvit om en stund.....avler du hvite dverg?

...
10.06 | 23:52

Hei ,Ei dame fra Sandnessjøen i Nordland som er interisert i (EI TOYJENTE FOR HJEMMEKOS )Er alene ,men mye ute i tereng å friluftsliv.

...
Du liker denne siden