Dagbok 2019 og ettersom årene går...

Ball mellom sanddynene

2019 Februar. Vi var godt representert da Jæren Ballselskap hadde nok et vellykket ball på Sola Strandhotell. Christianiadansene stod i sentrum, innrammet av en solid dose gjestfrihet, god mat og mye hygge. Takket være ballmesterne Oddbjørn og Wenche fikk vi et lynkurs i Janny Iscahsens menuett og fikk også danset denne på ballet. Helt nytt var den lille pardansen Wienerkryss fra Hardanger, en hamborgervariant.

Mer om bokverket Samværsdansen i Christiania

Bokverket til Dag Vårdal er meget innholdsrikt og består av 4 elementer.
I del 1 er samlet dansemiljø og danseopplæring. Her kan man lese om forskjellige dansearenaer,ulike dansemiljøer, danseopplæring og en oversikt over danselærere i hovedstaden. Meget lesverdig.
I del 2 er dansene samlet. Her er interessante kapitler om blant annet danserepertoaret og de sosiale skillelinjene og 1800- tallsdansene i vår tid. Viktigst er dansenedtegningene som i detalj beskriver hvordan dansene skal danses og setter hver dans inn i en stlørre sammenheng.
Del 3 er viet dansemusikken. Også her gir forfatteren et fint tidsbilde av dansemusikkens utvikling. Bakerst i heftet er det noter til de mest brukte dansene.
Del 4 er på mange måter høydepunktet.  På 3 Cd ér er musikken samlet. Med dem får alle opplysningene et kunstnerisk uttrykk og alt samles til en enhet.
Bilde: Tivoli, malt av Gustav Lærum. Christiania Tivoli lå midt i sentrum av dagens Oslo, og var en viktig arena for ball. På sidene 141- 158 er samlet morsom og interessant informasjon om dette stedet som, i alle fall rundt 1890 skulle være for de dannede klasser. God lesing!

Hyggelig ball på andre side av fjorden.

2019 februar.
Over 60 dansere møttes til hyggelig ball hos Smaalenenes historiske dansegruppe.
Ballmester Jon ledet oss igjennom dansene med sikker og munter autoritet. På disse ballene er det ofte musikalske overraskelser og denne gangen ble vi overrasket av en munter polonese/marsj musikk. Ellers danset vi både kjente og ukjente danser, danserepertoaret er litt forskjellig fra vårt eget.
Prikken over ién var meget god mat og raske og hyggelige servitører.

Lanseringsball i Det Norske Teateret.

2019 februar.
Så var den store dagen kommet. Bokverket "Samværsdansen i Christiania" ble lansert med taler, oppvisning, god mat og - naturligvis, - ball med Christania danser.
Mange godord ble gitt Dag Vårdal som gjennom en årrekke har samlet kunnsklap om samværsdansen i Christiania på 1800 tallet. En stor og viktig dag for alle dansere av historiske danser i Norge.

Ny dansesøndag i mars.

Bildet blir større når du klikker på det.

Dansesøndag med snøballer ute og inne.

2019 januar.
20 dansere trosset et småhissig vintervær
og hygget seg med smektende musikk og varierte trinn og formasjoner.
Hoveddansen var Stirienne,  hvor hver kvadriljetur etterfølges av et vakkert mellomspill og dans. Dansen ble første gang danset i Wien i 1847.
Et storslått ball bør ha en storslått polonese. Le Grand Polonaise setter tonen med mektig musikk og stilige figurer. Her får alle hilst på alle uten at det storslagne går tapt.
Klikk på linken og se en versjon her: https://www.youtube.com/watch?v=oZMvza9VtIE
I vårt danserepertoar har vi et utall engelske danser.Denne gangen danset vi engelsk dans nr 5 til musikk av Beethoven. Utfordringen her var valsen hvor det gjadt å finne sin plass. Forviklinger og latter! En fin oppvisningsdans.
Mens snøfillene føk omkring ute danset vi Schneball quadrille inne. En morsom dans hvor snøballene helst skal suse avgårde i et bestemt mønster.
En fin dansesøndag! Neste dansesøndag er 17.3.

Terminlisten er klar

Under "Øvingstider" er terminlisten for våren 2019. Der finner du også oversikt over ball mm. På historiskdans.com er det flere opplysninger om arrangementer fra hele Sør-Norge.

Sprudlende musikk og muntre dansere.

2019 januar.
Historisk dans i 25 år ble feiret sammen med 70 dansere, engler og muntre musikanter fra det glade København. Pianoimprovisasjoner, tempoforandringer og vek som forsvant satte en ekstra spiss på dette ballet. Ekstra gøy var det når alle danset Hasliberg Waltz. Og Ikke mange visste at engler kan spille på lur!