Sandarringen

Svein Olav Løberg er leder
Steinar Tanum er kasserer
Bjørg Nordgreen er instruktør

Peter Nordgreen er sekretær

Nytt styre i Sandarringen 2023


Dansesøndag 12.2.2023


Vellykket ball i Kongsberg.

2022 Juni.( Bilde: Ballkortet)
Kvadriljettens årlige sommerball var nå flyttet til Kongsberg. Ca Et godt dansegulv og god mat gledet 40 dansere. Av dem var 4 par fra Sandarringen. Grand hotell var et godt valg etter at Fredfoss ikke lenger er aktuelt.Det er fint med muligheten til å bo og danse på samme sted. Dansemester Kenneth hadde tatt hensyn til miljøets lange Coronaopphold og gamle travere som Schubert vals, Mirella, Childgrove og Pompadour var hyggelige gjensyn. Et vellykket ball trenger noen fine kvadriljer og Prinsesse Alexandrines Kvadrilje og Lancier Dublert er i den gruppen. I alt 25 danser hygget vi oss med. (se ballkortet) Vel blåst, Kvadriljetten, som også skal ha ros for tilbudet om å danse igjennom ballrepertoaret kvelden før ballet.

Variert jubileumsball hos Smaalenene historiske dansegruppe.

(Bildet (arkivfoto): Ballmester Jon innfridde også denne gangen.)

Det er alltid med en forventning vi reiser til ballet i Skiptvet. Ballmester Jon er flink til å gi ballet en ekstra vri med nye melodier til kjente danser, og han tilfører polonesen figurer som er lite brukt i Norge.

Dette var et jubileumsball, og vi danset oss nedover memory lane med små minnedrypp fra ballmesteren. Forskjellige engelske danser hadde tydeligvis vært inngangsporten til en verden av historiske danser. Det var tydelig at ballmesteren hadde brukt mye tid på å finne melodier som han synes understreket dansens uttrykk. Pianoversjonen av Hole in the wall falt absolutt i vår smak.

Vi setter også stor pris på at alle ballgjestene blir tatt godt vare på. En hyggelig forandring var koldtbordet som hadde overtatt for middagen. 40 gjester hadde et fint jubileumsball.

Tusen takk!

Snøstorm på dansesøndag i mars.

To kvadriljer tenkte seg tilbake til Moskva i 1870 og danset kvadretten "Snøstorm" på vårens dansesøndag. Enkle, og litt overraskende figurer til smektende musikk.
Danserne tok også opp igjen Hasliberg Waltzer hvor dansen beveger seg i en glidende bevegelse. Gøy å danse den igjen. Hasliberg Waltzer er laget av den sveitsiske instruktøren Isabel Suri, og dansen er tatt opp i repertoaret i kvadriljemiljøet i England. Dagenes største utfordring var kvadriljen "Prairie queen", et typisk amerikansk navn på en kvadrilje.Den er fra 1870 og vandret over atlanteren og er også å finne i Sandbæcks dansebøker fra København i 1900. Det var mye å holde orden på, men danserne ga seg ikke og kom i mål. Kurset ble avsluttet med marsjen Piccolo Mrarsch, en del av operetten Aschenbrödel, en gjenganger på dansesøndagene, med musikk av Johann Strauss II. Her er musikken:
https://www.youtube.com/watch?v=qc4v9bD1hoQ
Takk til alle danserne og instruktør Bjørg Nordgreen som gjorde dansesøndagen til en søndag litt utenom det vanlige. 

Danseglad hyggestund i Grenland.

 Mars 2022. Grenland Stildansgruppe fortjener en vårlig blomsterbukett fra 30 fornøyde dansere på sitt årlige miniball. Mens Koronavirusene lurer i krokene og sender noen og enhver ned for telling, tok danserne i Grenland sjansen og innbød til 6 timer med god mat og mye dans. Instruktøren Vidar Fanavoll hadde denne kvelden ansvaret alene og har evnen til å gi det lille, rette stikkordet noen sekunder før danserne trenger det. Dermed fløt det meste fint avgårde, formasjonene kom når de skulle og danserne følte seg vel. Som en av danserne sa:" Det er lenge siden jeg har hygget meg så mye på et ball".

Dansrepertoaret var variert. Gamle slagere som Grefwinnan Brahe og Spielmann ble tørket støv av.En ukjent Firetur 3 ble vi geleidet igjennom. Ellers danset vi Polenaise, Brudevalsen, Figaro der alle danser, Spielmann, Signora Aurettis dans, Feier tilegnet Holst og Pavels, Menuettpolonaise, Schottisher Tanz, Feuerfestpolka. Menuett etter Isachsen, Le Prince Imperial, Pas de Patineurs, Heidenröslein, Hunsdon House, Louisenpolka, Engelsk dans nr.4 og Gavotte. Takk for dansen!


Årsmøte i Sandarringen 2022

Vi har hatt årsmøte og valgt nytt styre:

Svein Olav Løberg er leder
Steinar Tanum er kasserer
Bjørg Nordgreen er instruktør

Peter Nordgreen er sekretær

Ny dansesøndag 13.3.

Bildet blir større når du klikker på det.

Godt nyttår!

Øvelsen 3.1. utgår pga Koronarestriksjoner. Vi krysser fingrene for normal øvelse 10.1.

Vår åpningsdans Edelreigen

Vi begynner alle våre øvningen med "Edelreigen" fra "Sigøynerbaronen" av Johann Strauss d.y. Klikk på lenken og se et opptak med Rieu og det flotte mannskoret som marsjerer inn til "Edelreigen". God fornøyelse!

https://www.youtube.com/watch?v=XPi1hf618Xw

Nye danseformer i sveitsisk kloster.

2021.Oktober.
I mange år har instruktøren Isabel Suri holdt kurs hvor hun lærer bort danser i renessanse- og barokkstil og danser fra 1800 tallet. For første gang var Sandarringen representert og ble kastet ut i nye trinn og formasjoner. Gøy!
Også i Sveits hadde det vært dansetørke under pandemien og mye skulle løftes opp i hodet og ned i bena.
En melodiøs menuett hadde samme steg som Isachsen menuetten og ble danset på lang rekke. Kvadriljen var en Redowakvadrilje for 2 par med mange figurerer vi hadde vært med på før. I barokk danset vi "Fortuna", en danselek mellom kongen og undersåttene. La Caccia dÁmore var en stilfull dans i renessansestil med nye steg for oss.
Morsomst og mest krevende for de små grå var kanskje dansen for 8 par hvor alle er i bevegelse hele tiden; Dutch Crossing som var døpt om til Swiss Crossing. Slapper du av et lite øyeblikk, så er det over og ut.
Rammen rundt kurset var et ombygd kloster med en vakker hage.

25 gode stildansår for Grenland stildansgruppe.

2021. Oktober.
Grenland stildansgruppe inviterte til miniball og jubileumsball da 40 dansere med god mat, taler og dans skulle markere 25 år med historisk dans i Grenland.
Grenland stildansgruppe har bidratt til dansemiljøet for historisk dans på mange måter; De har tilført miljøet mange nye danser som nå også danses av andre grupper og har gjennom mange kurs og ball spredd dansekunnskap og danseglede til mange.
Denne kvelden børstet vi støv av danserepertoaret fra før pandemien og med litt veiledning og mye latter danset vi både par- og rekkedanser og kvadriljer. Ekstra gøy var det å se opptak fra ballet i 2000. Da var vi mange, da!

Takk for invitasjonen og gratulerer med dagen!

Bilde: Formann gjjenom 25 år, Finn Buer, har all grunn til å være fornøyd med fine danseår.


Dansesøndag 5.12.21 på Kurbadet.

Sandarringen inviterer til Dansesøndag 5.12.21 på Kurbadet.

Invitasjonen ligger også ute på historiskdans.com.

Bildet blir større når du klikker på det. 

Pga de nye Koronabegrensningene og anbefalinger er dansesøndagen 5.12. avlyst.

Det er godt å være norsk på Snoghøj!

2021 august
Danseuken på Snoghøj Højskole, hvor alle deltakerne bor, er en meget spesiell opplevelse.
I løpet av en kort uke lærer de beste instruktører bort flotte danser rammet inn av fengende musikk Det aller beste er de suverene musikerne som gjøgler seg musikalsk gjennom utallige øvelser og de to ballene. I år lærte vi en stilfull menuett, fire kvadriljer, noen åttepardanser  og et knippe rekke- og pardanser. Instruktørene Annette Thomsen, Per Sørensen og Jørgen S. Pedersen fylte utmerket opp plassen til den engelske instruktøren som satt Koroanfast hjemme i England. I år var det deltakere fra Danmark, Sveits, Holland, Tyskland, Sverige og Norge. 

Nytt styre i Sandarringen på årsmøte 2021

Mai 2021.
Nytt styre i Sandarringen ble valgt på årsmøte med opplesing av årsmelding, gjennomgang av regnskap og budsjett, god mat og drikke og mimrebilder fra den gang vi var litt yngre.

Vårt nye styre:
Leder Svein Olav Løberg,
kasserer Steinar Tanum,
sekretær Peter Nordgreen
og instruktør Bjørg Nordgreen.

Vi gleder oss til miniballet i Grenland 23.10!

Her er danselisten vi skal hygge oss med:


Polonese
Signora Aurettis Dans
Louisenpolka
Anglo Dane
Schubert-vals
Schottischer Tanz
Brudevalsen
Pompadour
Pas de Quattre
Columbine
Engelskdans nr. 4 (Den lille charmante)
Draper`s Gardens
Rufty Tufty
Lang Menuet fra Væggerløse
Menuettpolonaise
Bella Louise
Beethoven-menuett
Carolinas Cadrilj
Stora Menuetten
Prinsesse Alexandrines kvadrille
Fransese

Trivelig juleavslutning i Sandarringen.

I disse Coronatider var Kurbadet vår storstue denne kvelden. Vi hygget oss med god mat, quiz for å skjerpe hjernen og mimring med bilder og videoer fra den gang vi var yngre... Vi ønsker alle dansevenner en god jul og håper 2021 blir året da vi kan møtes på dansegulvet igjen.

God jul og godt nytt år fra Sandarringen.

Avlysninger av øvelser

Vi begynner å danse mandag 4.9.Foreløpig kan vi ikke ta  i mot gjester.
Våre dansesøndager i september  og november er avlyst.

Miniball medf fullt hus.

Mars 2020.
Hele Sandarringen var med da Grenland stildansgruppe arrangerte sitt årlige miniball.
Vår felles øvingskveld tidligere i år kom godt med da vi danset mange danser som vi ikke har i vårt repertoar.Gøy at Hasliberg Waltzer er nå blitt et fast innslag på de fleste ball.
Ellers likte vi godt Leahs´ Waltz som er en behagelig "hviledans" med vakker musikk.
Vi gravde dypt i minneboken for å gjenskape Hopser med vals og Moulinetpolka.
Men de var der, de også.
Finn Buer ledet oss med sikker hånd og gode verbale innslag gjennom kvelden og instruktørene hadde stikkord til dem som trengte det.

Vellykket ball blant sanddynene.

Februar 2020.
Jæren Ballselskap har funnet suksessoppskriften for et vellykket ball:

Man tager et gjestfritt hotell i naturskjønne omgivelser, - egen øve-til-ballet-sal for dem som kommer dagen før, - utsøkt buffet på ballet, - flott dansesal - en ambisiøs danseliste med flere godbiter, og sist med ikke minst; et hyggelig vertsskap og dansere i Jæren Ballselskap.
Men vinden ulte og regnet pisket på rutene var det ca 40 dansere som hygget seg med pardanser, rekkedanser og kvadriljer. Mye smil og latter under Nasjonalkvadriljen som var litt rusten både her og der. Men hva får man ikke til med litt muntert samarbeid og raske troppeforflytninger når ikke alt går etter oppskriften?
Gøy var det også at Hasliberg Waltzer var på danselisten.
Takk til driftige og hyggelige folk på Jæren.

Kurs i Wien - byen med de mange ball.

Februar 2020.
Hannelore Unfried er en kapasitet når det gjelder å vekke gamle danser til live igjen. I en årrekke har hun invitert til ukeskurs i Wien i begynnelsen av februar. Ila denne uken er det blant annet to ball. Hannelore har fokus både på trinn, holdning og "stille kommunikasjon" i dansen. Vi ble presentert for en del nye trinn, både enkeltstående og i kombinasjoner med andre trinn. Gode hjelpeinstruktører var Jørgen Schou-Pedersen fra Danmark og Isabel Suri fra Sveits. Av i alt 40 dansere var hele 20 fra Skandinavia og av dem; 6 dansere fra Norge.

Hoveddansen var Coq-á-l´ane. Det er en dans sammensatt av flere former: marsj,contradans,promenade,menuett, ecossaise, vals, francaise, polonaise og til slutt galopp-quadrille. Det var mye å holde orden på, og veldig gøy å danse.
Vi danset også L`Alliance som beskriver en konflikt mellom to parter. Du kan se den her (lim inn linken i din nettleser):
https://www.youtube.com/watch?v=Pm06sGIlR2I
Denne dansen har polka-masurkasteg, som krever at tungen er rett i munnen til steget er automatisert.(Den ble også danset i fjor.)
Concordia Quadrille med seks figurer fra 1864 var ny på Hannelores kurs. Det var Jørgen som instruerte den. Han er en fabelaktig instruktør, også med stor sans for og fokus på posisjoner, bevegelse/holdning og steg. Concordia danses på to rekker; så her er det nok med to par.

Vi danset også en Redowa Polka som var en samling av kjente polkavariasjoner.
Det var lagt stor vekt på å sette kurset inn i rett sammenheng. Derfor hadde vi ball i den eneste gjenværende originale dansesal hvor Straussfamilien hadde spilt.
Det mest elegante ballet var i et barokkpalass med de flotteste skulpturer og takmalerier.
Ballene er litt annerledes enn hos oss: Det er mange "fridanser" som vals, polka og galopp, noe som gjør at også ikke-kursdetakere kan være med. Av totalt 18 danser var 14 slike "fridanser". Et lite, men meget klangfullt orkester var en fryd for øret.

Bildet øverst viser dansesalen vår i barokkpalasset.

Mimre og øvekveld for Stor Telemark?

Januar 2020.
Grenland stildansgruppe inviterte oss til en kombinert øvekveld mot miniballet og mimrekveld for storballet på Park hotell for 20 år siden, Norges største ball med historiske danser.

Det var fint for oss å få danset igjennom Grefwinnan Brahe, Leahs Waltz, Slädfarten

og Chaconne. Da er vi bedre forberedt til miniballet i mars. Ekstra nyttig var steg og formasjons-gjennomgangen av Menuett etter Isachsen.
Finn Buer utsatte oss også for en avslørende quiz som viste at vi vet lite om vårt nye storfylke - Vestfold og Telemark.

Ny dansesøndag 22.03.20

Velkommen til ny dansesøndag 22 mars.

Bildet blir større, og lesbart, når du klikker på det.

En foryngende dansesøndag!

12 par aktiviserte og produserte nye hjerneceller da Märchen Cotillion fylte nesten en hel dansesøndag Hver av de fem turene er en hel dans for seg selv, så her var det mye å holde orden på. Den største utfordringen var de mange dansevinduer vi skulle få til. Skritt og figurer var fra europeisk dansetradisjon fra 1850-1900.
Musikken er fra balletten - "Et danseeventyr". Det er gøy å danse en slik stor fellesdans hvor vi alle er en del av en større enhet. Vi begynte dagen med en rolig og smektende Hasliberg Waltzer som fløt avgårde som en god vals skal. Vår friske signaturmarsj fikk vi også plass til.
Moderne forskning viser at dans er en av de beste aktivitetene for å holde seg ung.
Ingen tvil om at vi var yngre da vi gikk enn da vi kom.

Grunnfjellet feiret 30 år med historisk dans

2020 Januar.(Bildetekst: Torun Riise og Dar Vårdal)
Bærum Balselskab er selve grunnfjellet i det norske stildansmiljøet. Uten det store nybrottsarbeidet som er gjort av Dag Vårdal og gode hjelpere gjennom 30 år, hadde vi ikke hatt de levende miljøene for franseser, kvadriljer, Playforddanser og - ikke minst Christianiadanser. I dag har de forskjellige gruppene utviklet seg i litt forskjellige retninger, men grunnfjellet deler de.
Det var med andre ord mange gode grunner for å ha en skikkelig 30-års-feiring i den Mauriske sal på Bristol hotell. Det var to jubilanter denne kvelden. I tillegg til Bærum Balselskab var det også 30-års-jubileum for Christiania Thour- og Runddansensemble

med Dag Vårdal på fiolin, Bjørn Oksnes på klarinett og Hilde Sørnæs ved pianoet.
Torun Riise ledet ballet med stødig hånd, godt hjulpet av ballinspektørene som ordnet rekkene og gjorde klar til neste dans.
Danselisten for kvelden var en vandring langs tidslinjen for Bærum Balselskab.Fra Fransese til Lanciers fra Vardø, med overgang til Playforddanser som

"Hole in the wall" og "Childgrove", til Christianiadanser.
Mange ulike grupper fra miljøet rundt historisk dans var med på jubileumsballet.
Både for å ha en hyggelig ballkveld, men også for å vise sin takknemelighet for alt Bærum Balselskab har tilført miljøet for historisk dans i Norge.
Torun Riise oppsummerte det hele i junikleumssangen:
Det går en dans i glederus, en dans som gir oss liv.
For dansen er vår way of life, et herlig tidsfordriv.
Når blikket skinner er verden god der dansegleden rår.

Så takker vi for dansen gjennom tretti fine år!
Vi løfter glasset unisont for Balselskabets skål!

God jul fra alle i Sandarringen!

Vi ønsker alle en god jul og godt nytt år.
I 2020 begynner vi å danse mandag 6. januar.

p.s. Øvingstider for vinter/vår 2020 ligger under "øvingstider."


Ny dansesøndag 19.januar 2020.

Invitasjonen blir større når du klikker på den.

Dansesøndag - et solglimt i en våt høst.

November 2019.
Vår signaturdans for våre dansesøndager er Aschenbrödel Marsch. Med flott Straussmusikk er det en fin start på en søndag med gode dansevenner. Det hender vi på kurs ute i Europa danser store danser hvor alle danser sammen i en koreografi. På dansesøndagen denne gang fikk vi gjenskapt en slik dans. I alt 8 par danset de to første turene på Märchenwalzer Cotillion. Eventyr av Brødrene Gimm er inspirasjonskilden og de originale figurene er fra perioden 1850 til 1900.

Musikken er en fryd for øret.
På vår neste dansesøndag vil vi lære flere turer fra denne store fellesdansen.
På oppfordring danset vi også snøballkvadriljen - en kjapp fellesdans hvor det er liten tid til å tenke "Hva kommer nå?"
Vi repeterer alltid danser fra tidligere dansesøndager. Denne gangen danset vi noen turer av Sleigh Bell Polka Quadrille. En rolig kvadrilje med lette polkasteg.
En fin søndag.

Vellykket jubileumsball for Symra.

Oktober 2019. Over 20 danser stod på ballkortet da Leikarringen Symra feiret 20 år med stildans på Klækken hotell. Danser fra stildansens barndom i Norge var børstet støv av, son f.eks Columbine og Fandango fra Østlandet. (Et eldre opptak av Fandango fra Østlandet kan du se her https://www.youtube.com/watch?v=dMQTT3DCUoA)

Det var mange som var spente på hvordan den nystartede musikkgruppe ville klare å skape god dansemusikk ut av de mange dansene. Det klarte de med glans! Her er en gruppe som blir meget viktig for dette dansemiljøet i årene som kommer.

Det er gjort et imponerende arbeid av gruppen og ballmester Line Callin med gode hjelpere. Bravo!

Den var et meget innholdsrikt danseliste: Christianiadansene var godt representert, og til glede for mange dansere var populære danske kvadriljer også med.
Første tur av Alexandrines kvadrilje kan du se https://www.youtube.com/watch?v=Nw21hr-RTFg&list=PLWS6t2B3zTc6YzYnevdEIaq2075sbCr2Z. (Lim inn lenken i nettleseren din)

Symra tilbød også dansekurs før selve ballet, noe mange valgte å være med på.

3 par fra oss hadde hadde mange hyggelige timer på Klækken hotell.

Ny dansesøndag 17.11.

Velkommen til ny dansesøndag. Bildet blir større når du trykker på det.

17 år med vellykket opplegg i Grenland.

Alltid hyggelig på andre siden av fjorden.

Oktober 2023. 3 par fra Sandarringen dro over fjorden til ball i Skiptvet. Ballmester Jon hadde funnet frem en fin blanding av kjente og ikke fullt så kjente danser og musikk. Det setter en ekstra spiss på ballet når ikke alt er like kjent fra før. Små, kjappe stikkord var til god hjelp når sorte hull dukket opp.
Ideen med litt dans, så mat og så mye dans var ny og fungerte meget bra.


Juni 2023

Sandarringens sommeravslutning ble et vikingtokt i strålende vær. Strandhogg med medbrakte reker og tilbehør. Høvedsmann Svein Olav gjorde det hele mulig.


Juni 2023
Kvadriljetten er flinke til å arrangere ball. Ballmester Kenneth hadde klar

26 danser, fra menuetter til kvadriljer, rekkedanser og pardanser.

Lancé fra Island var ny for Sandarringens dansere. Noen artige og overraskende

detaljer i denne islandske kvadriljen.Ellers var det et nostalgisk gjensyn med

blant annet Spielmann, Orion og Childgrove. I rekkedansen Jamaica rotet

vi det skikkelig til, og mange velmenende meddansere forsøkte å løse

opp i flokene! Morro!


Som dagene går...

Sommeravslutning på vikingtokt

Vellykket ball i Kongsberg

Hyggelig miniball i Grenland

Mars 2023
44 dansere hygget seg med pardanser, rekkedanse og populære kvadriljer. Repertoaret for Grenland stildansgruppe er ikke helt likt vårt eget, men velplasserte stikkord fra ballmester Vidar Fanavoll fikk ben og hode til å samarbeide og dansehyggen var absolutt til stede. Gode snitter og et rikholdig kakebord falt også i smak..

Sandarringen var representert da Grenland Stildansgruppe for 17´nde gang arrangerte
kurs over 3 dager. Ca 45 dansere fra 9 forskjellige lag hygget seg med gamle slagere som Columbine, Grefwinnan Brahe, La Chaconne, Moulinetpolka, Slädfarten, Hopsar med vals, Newcastle, Hasliberg Waltz og mange fler. Denne gangen ble flere danser vist før innøving, noe som mange syntes var en klar fordel. I pausen viste Marita Ramstad noen nye danser. Vidar Fanavoll og Kjell Lars Andreassen var dyktige instruktører.

2 kontraster fra 1860 årene på dansesøndag.

Per Kristian Elvestad og Bjørg Nordgreen lærte bort to svært forskjellige danser fra 1860 årene for 20 dansere denne dansesøndagen. Quadrille Allemande med musikk av J. Strauss er kraftfull med mange ulike figurer i de fem turene. Sleigh Bell Polka fra USA i samme periode har florlett pianomusikk og trinn og figurer  harmonerer med musikken. Danserne ble også presentert for alpekvadriljen, hvor den gjentatte

figuren i hver tur ble gjennomgått.

En fin søndag med konsentrasjon, smil og danseglede.

Oppstart høst 2019

Vi begynner å danse igjen mandag 26.8. kl 1900.

Flott Fredfossball

Juni 2019. Kvadriljetten feiret 20 år og markerte det med et innholdsrikt ball. De hadde gravd langt ned i bunken og funnet danser vi alle danset i begynnelsen for ca 20 år siden. Utrolig at bena husket mer enn hodet noen ganger. Gøy i år at det var levende musikk til første del, da får ballet en ekstra dimensjon. 2 par fra oss hygget oss med gode dansevenner fra mange ulike ringer. Danseleder Kenneth og ball-leder Kaare hadde stålkontroll.

Danseglede blant snødekte fjell.

2019 April. Dansere fra Sveits, Tyskland, Frankrike og Norge samles hvert år i de sveitiske alper for å treffe dansevenner gjennom mange år, og for å lære nye danser.

I år lærte vi blant annet to kvadriljer, noen rekkedanser og en triolet, dans for en herre og to damer.Det var høytid over oss da vi danset menuett av Elverøj. Den mektige musikken og den sceniske dansen gjør inntrykk.
Den morsomste kvadriljen var Reich Quadrille fra Graz, Wien og Leipzig i 1863.Den er en hyllest til monarkiet Østerrike-Ungarn.
En god kombinasjon av musikk og formasjoner. Rekkedansen Caledonian Rant var morsom og lett å lære. Kurset ble avsluttet med ball hvor siste dansen alltid skal være en galopp. Da gikk det unna!

På våre dansesøndager til høsten vil noen av disse dansene bli lært bort.

Nye danser på Høsbjør

2019 April

Bærum Balselskab har en årlige danseworkshop på Høsbjør hotell. Her prøves ut nye danser ispedd interessante foredrag om blant annet danser og dansemestre.
Ett par fra oss var heldige og fikk være med på årets workshop.
Hoveddansen denne gangen var en rekkedans med en egen menuettsekvens. Det var ikke uvanlig å legge inn populære danseformer i tradisjonelle danser. (Her kan en jo lure på om det var menuetten eller figurene i rekkedansen som var det nye) Dette skjedde blant annet da vals ble populært og mange dansemestre la inn en valssekvens i kvadriljene.
Det ble en morsom rekkedans, både pga menuettsekvensen og figurene i resten av dansen. Denne "Rekkedans med menuett" kommer i et blått hefte til høsten.
Den andre hoveddansen var en pardans- Veleta. Den er et eksempel på hvordan en dans blir fanget opp av ulike dansemiljøer og får sitt nye særpreg utifra dansegruppenes kunnskaper og preferanser.

Lim inn lenkene i adressefeltet:
Her er konkurransedans versjonen https://www.youtube.com/watch?v=QBBo56WXtXY:
En mer folkelig variant: https://www.youtube.com/watch?v=QGe4qc-s5Zk
De unge kan, de også: https://www.youtube.com/watch?v=supjS0_oTGc

Her er dansen, trinn for trinn https://www.youtube.com/watch?v=f41BOtQqjR4

Som alltid på Høsbjør var opplegg, mat og selskap av beste klasse.

Polka og annet i vintervær.

På våre dansesøndager er Aschenbrödelmarsch signaturdansen. Denne feiende og flotte marsjen setter stemningen. Musikken kan du høre her
https://www.youtube.com/watch?v=tVpr5UtLAXk (Piccolo marsch av J. Strauss)
Hoveddansen denne dansesøndagen var Sleigh Bell Polka Quadrille fra 1860 årene med koreografi av C.Brooks, en berømt danselærer fra Philadelfia.I fem turer får vi prøvd oss på kjente og ukjente figurer med lette polkasteg og polkavals. Denne kvadriljen var en stor favoritt i Nord-Amerika og Europa. Like lett som stegene skal være, er musikken.

- Det er alltid hyggelig når alle danser sammen. I Märchenwalzer Cotillion gjenskapes berømte eventyr. Vi danset første tur som er inspirert av eventyret om Snehvit. Musikken innbyr til eleganse.

- Stirienne står på manges  top ti lister. Den ble koreografert i Wien i 1847 av  Eduard Elcher. Mellom de fem muntre og kvikke turene er et meget vakkert og melodiøst mellomspill, vakkert spilt av Den Danske Kvadriljetrio.

Miniball i Grenland.

2019 Mars.
Grenland stildansgruppe har utviklet et fint konsept med Gavelstadkurs i september og miniball i mars hvor kursdansene dukker opp igjen. I år var vi ca 60 dansere på miniballet. 5 par fra Sandarringen fikk danset både kjente og ukjente danser. Våre repertoarer er ikke like, men det gjør ingenting. Tvert i mot - fint å prøve seg på nye danser.
Ukjent for oss var Leahs Waltz - en enkel dans for tre par med smektende musikk.

Styret i Sandarringen 2019

Nytt styre i Sandarringen er
leder Svein Olav Løberg,
kasserer Steinar Tanum,
sekretær Peter Nordgreen
og instruktør Bjørg Nordgreen.

Ball mellom sanddynene

2019 Februar. Vi var godt representert da Jæren Ballselskap hadde nok et vellykket ball på Sola Strandhotell. Christianiadansene stod i sentrum, innrammet av en solid dose gjestfrihet, god mat og mye hygge. Takket være ballmesterne Oddbjørn og Wenche fikk vi et lynkurs i Janny Iscahsens menuett og fikk også danset denne på ballet. Helt nytt var den lille pardansen Wienerkryss fra Hardanger, en hamborgervariant.

Mer om bokverket Samværsdansen i Christiania

Bokverket til Dag Vårdal er meget innholdsrikt og består av 4 elementer.
I del 1 er samlet dansemiljø og danseopplæring. Her kan man lese om forskjellige dansearenaer,ulike dansemiljøer, danseopplæring og en oversikt over danselærere i hovedstaden. Meget lesverdig.
I del 2 er dansene samlet. Her er interessante kapitler om blant annet danserepertoaret og de sosiale skillelinjene og 1800- tallsdansene i vår tid. Viktigst er dansenedtegningene som i detalj beskriver hvordan dansene skal danses og setter hver dans inn i en stlørre sammenheng.
Del 3 er viet dansemusikken. Også her gir forfatteren et fint tidsbilde av dansemusikkens utvikling. Bakerst i heftet er det noter til de mest brukte dansene.
Del 4 er på mange måter høydepunktet.  På 3 Cd ér er musikken samlet. Med dem får alle opplysningene et kunstnerisk uttrykk og alt samles til en enhet.
Bilde: Tivoli, malt av Gustav Lærum. Christiania Tivoli lå midt i sentrum av dagens Oslo, og var en viktig arena for ball. På sidene 141- 158 er samlet morsom og interessant informasjon om dette stedet som, i alle fall rundt 1890 skulle være for de dannede klasser. God lesing!

Hyggelig ball på andre side av fjorden.

2019 februar.
Over 60 dansere møttes til hyggelig ball hos Smaalenenes historiske dansegruppe.
Ballmester Jon ledet oss igjennom dansene med sikker og munter autoritet. På disse ballene er det ofte musikalske overraskelser og denne gangen ble vi overrasket av en munter polonese/marsj musikk. Ellers danset vi både kjente og ukjente danser, danserepertoaret er litt forskjellig fra vårt eget.
Prikken over ién var meget god mat og raske og hyggelige servitører.

Lanseringsball i Det Norske Teateret.

2019 februar.
Så var den store dagen kommet. Bokverket "Samværsdansen i Christiania" ble lansert med taler, oppvisning, god mat og - naturligvis, - ball med Christiania danser.
Mange godord ble gitt Dag Vårdal som gjennom en årrekke har samlet kunnsklap om samværsdansen i Christiania på 1800 tallet. En stor og viktig dag for alle dansere av historiske danser i Norge.

Ny dansesøndag i mars.

Bildet blir større når du klikker på det.

Dansesøndag med snøballer ute og inne.

2019 januar.
20 dansere trosset et småhissig vinterværog hygget seg med smektende musikk og varierte trinn og formasjoner.
Hoveddansen var Stirienne, hvor hver kvadriljetur etterfølges av et vakkert mellomspill og dans. Dansen ble første gang danset i Wien i 1847.

Et storslått ball bør ha en storslått polonese. Le Grand Polonaise setter tonen med mektig musikk og stilige figurer. Her får alle hilst på alle uten at det storslagne går tapt.
Klikk på linken og se en versjon her: https://www.youtube.com/watch?v=oZMvza9VtIE
I vårt danserepertoar har vi et utall engelske danser.Denne gangen danset vi engelsk dans nr 5 til musikk av Beethoven. Utfordringen her var valsen hvor det gjadt å finne sin plass. Forviklinger og latter! En fin oppvisningsdans.
Mens snøfillene føk omkring ute danset vi Schneeball quadrille inne. En morsom dans hvor snøballene helst skal suse avgårde i et bestemt mønster.
En fin dansesøndag! Neste dansesøndag er 17.3.

Terminlisten er klar

Under "Øvingstider" er terminlisten for våren 2019. Der finner du også oversikt over ball mm. På historiskdans.com er det flere opplysninger om arrangementer fra hele Sør-Norge.

Sprudlende musikk og muntre dansere.

2019 januar.
Historisk dans i 25 år ble feiret sammen med 70 dansere, engler og muntre musikanter fra det glade København. Pianoimprovisasjoner, tempoforandringer og vek som forsvant satte en ekstra spiss på dette ballet. Ekstra gøy var det når alle danset Hasliberg Waltz. Og Ikke mange visste at engler kan spille på lur!