Riksjubel 2010 i Gøteborg
Riksjubel i Gøteborg 2010
Midt i mai 2010 var 4 par på Riksjubel i Gøteborg. 4 Folkedansringer hadde gått sammen om et 4 dagers arragement med 500 deltagere for å markere sitt 90 års jubileum. Det var konserter, oppvisninger, kurs, ball, foredrag og diverse husflidarrangementer. Alle rom i Folkets hus var tatt i bruk for å vise bredden og variasjonen i svensk folkedans/musikk/kunst.
Vi hadde som regel 2X2 timer kurs pr.dag med muligheter for å fylle kvelden og natten med konserter og dansetreff av alle slag. Vi prøvde oss på Herrskapsdanser från 1800-tallet, Herrskapsschottis, Prova-på Herrskapsdans från 1850 tallet, Prova-på Playforddansar, Medeltida dans, og diverse balldanser. Foredraget om Utroningshotade instrument var en opplevelse i seg selv. Foredragsholder Daga Lundsten fikk vellyd ut av det meste.
Ballet på lørdagskvelden var litt forskjellig fra våre ball. Danselisten var forholdsvis kort (13 danser), men dansemesteren la til andre danser når hun ønsket det. En dans kunne gjerne også bli tatt to ganger.
Balllengden var det ingen ting å si på; vi danset i 3-4 timer.
Her er en av dansene vi lærte: Sellengers round.
Duke of Kent's Waltz danset vi også. Den finnes i flere varianter.
Her er en av dem, fra et maskeradeball
Denne versjonen danser vi.
Dette skrev Gøteborgposten.
Vår meget dyktige instruktør og ballmester Eleonor Larsegård.