Pelsstell på York og Malteser

Pelsstell på York

Pelsstell

Hvor mye tid du bør bruke på pelsstell er avhengig av om du skal stille ut Yorken din eller ikke. Yorker som ikke har en aktiv utstillingskarriere kan man klippe en hverdagsfrisyre på.

Pelsen børstes/gres daglig. Yorken bør bades minst en gang i måneden med en mild hundeshampo og balsam. Husk å skylle godt. På skitten pels brekker hårtuppene lettere av og pelsen blir slitt. Av annen nødvendig pleie kan nevnes negleklipp, klipping av pels på ører og rundt/under potene.

Nødvendig utstyr: Sjampo – Balsam - Stålbørste og kam – saks – neglesaks (Liten)

Utstillingspels

  Pels er viktig for en utstillingsyork. For å oppnå best mulig resultat er det nødvendig å rulle opp pelsen. I tillegg til utstyrslisten ovenfor, må du ha: En god børste – silkepapir – små gummistrikker – olje/kondisjonsspray. 

Hva slags papir og utstyr trenger du til papillottering? Syrefritt silkepapir (ca 19x25cmm) brettes dobbelt. Små gummistrikker (diameter ca. 1,5 cm) Børste med naturbust. Fintannet stålkam. Vann e.l. på sprayflaske. Event. olje

Hva kan vi gjøre med hunder som plukker papillottene av seg? Noen bruker Bitter Apple e.l., men med tid og tålmodighet vi hunden bli vant til papillottene. Irettesett hunden når den plukker papiret av og sett straks på en ny papillott.

Er det nødvendig å bruke olje på pelsen?Nei, det finnes i dag mange oljefrie pelspleie produkter i handelen som er fullgode erstatninger for olje. 

Hvilken type olje egner seg best til Yorken?De fleste kommersielle oljene er gode. Mandelolje er den mest brukte. 

Hvor mye olje skal man bruke? Avhengig av klimaet, på en tørr dag trengs litt mer olje, på en fuktig dag litt mindre.

Skal man tilsette olje hver gang pelsen blir børstet? Det er oftest nødvendig å tilsette litt olje hver gang man børster.

Hvordan legger man på papillotter? Når pelsen er lang nok, begynn med hodet. Samle sammen hodepelsen, legg papiret rundt pelsen. Brett dobbelt bakover to ganger, siste brettes fremover (for å stabilisere toppen). Sett en gummistrikk rundt pakken. På utstilling blir papillotter aldri brukt. Toppen blir da holdt oppe med en liten gummistrikk.

Så pakkes halen inn, siden bakbeina. Alle pakkene brettes oppover. Først halve, siden i mindre bretter. For en valp er det nok å pakke inn hode og baken. Ettersom pelsen blir lenger må man sette på flere papillotter.

Det brukes ca. 24 pakker på en fullvoksen York; hodet-1, bartene 2, haken 1, kinnene 2, brystet 1, halsen 2, skuldrene - 2, fram bena - 2, kroppen 6, låret - 2, bakbeina 2, halen 1. Pakkene må ikke lages for stramme slik at de hindrer hundens bevegelser eller gir annet ubehag.

I hvilken posisjon bør man ha hunden mens man papillotterer, og hvor lang tid tar det å pakke inn en voksen hund? Når man papillotterer bør hunden stå på et bord i passe arbeidshøyde. Det er ikke bare lettere å papillottere i denne posisjonen, men det trener også hunden til å posere på utstillinger. Normalt så tar det ca 30 minutter å papillottere en voksen hund.

Pakkes pelsen inn daglig? Og blir alle papillottene fjernet daglig eller bare noen av dem? Hvis det er mulig, så er daglig børsting det beste. Fjern alle papillottene, børst, tilsett olje eller annen pelsinnpakning, så pakkes pelsen inn på nytt i rent papir. Hvis du er for opptatt til å børste pelsen daglig, så må i alle fall skitne og løse papirer byttes ut. Også, siden det er så vanskelig å få lengde på bartene, så må de børstes og få nytt papir en eller flere ganger pr. dag. Vokset papir er vannavstøtende og derfor bedre å bruke rundt munnen. Det holder pelsen tørr.

Er det noen deler av pelsen som er vanskeligere å få lengde på enn andre? Ja, bartene, over øynene og midt på kroppen. Dette skyldes at hunden gnir seg langs møbler, vegger etc. Kroppspelsen kan beskyttes ved å la hunden gå med frakk laget av et lett materiale.

Hvordan børster man når hunden skal klargjøres til utstilling? Noen få dager før utstillingen klippes håret på ørene, under og rundt potene, halen, og kroppspelsen hvis den er for lang. Hunden blir badet dagen før utstillingen eller om morgenen samme dag. Etter å ha tørket hunden, pakkes pelsen inn i større papillotter enn vanlig, med færre bretter og løsere enn vanlig.  Man bruker også et mindre antall papillotter (omtrent halvparten)

 

Hva skal man gjøre når man ankommer utstillingen? Minst en time før hunden skal i ringen, fjern alle papillottene og spray en lett sky med vann over hele hunden. Så børster man ut alle bølger og bretter i pelsen. Tilslutt settes toppen opp med en liten strikk og en sløyfe. Lykke til i ringen

 

Her er en film som viser hvordan man setter på utstillingssløyfe og hvordan man lager toppen

http://www.youtube.com/v/xj7wlL7Vz8E

 

Pelsstell på Malteser

Stell av kortklippet Malteser

De fleste velger å holde familehunden kortklippet. Enten en såkalt «puppycut», altså med noe lengde, eller maskinklippet helt kort på kroppen med noe lengde på hodet, ører, hale og ben. Husk at disse trenger børsting og greing for å unngå toving! Lar man pelsen bli for lang, begynner den fort å floke uten regelmessig stell. Man bør klippe ca 4 ganger i året dersom man vil ha hunden pen og velstelt. Selv en kortklippet pels trenger regelmessige bad med en god shampoo og balsam. Det er mange gode pelspleieprodukter å få kjøpt, mange nettbutikker har et stort utvalg, og det faller ofte rimeligere enn zoobutikkenes utvalg.

Røde striper fra rennende øyne er noe av det de fleste plages med. Her finnes det forskjellige ting man kan prøve. Drypp øynene og tørk pelsen under hver dag, gjerne morgen og kveld med enten Jean Peau eyecare, eller No more tearstain fra Showtech. Tørk pelsen i ansiktet godt så det ikke stadig forekommer fuktighet som igjen gir grobunn for rødsopp. En annen viktig ting er å holde matkopper og vannskåler rene. Vask skålene daglig, flasker med drikkenippel er et godt alternativ til vannskål, da vannet her holder seg bakteriefritt. Bruk maisena mel under øynene for å holde det så tørt som mulig , de blir også hvitere i pelsen av dette .

Klørne bør klippes et par ganger i mnd., og analkjertlene bør også sjekkes, og tømmes jevnlig for å unngå betennelse. Pelsen mellom tredeputene må også klippes jevnlig, likedan pelsen rundt analåpning. Håret som er i øregangen skal nappes ut , og tørk i øret godt etter bad , bruk ørerens hvis det blir smuss i øret ,eller det begynner å bli brunt belegg i øret ,eller hunden klør seg mye i øre området .

Daglig stell av utstillingshunden

Skal man ha hunden med lang flott pels som en utstillingshund har, så krever det en god del jobb! Man må bade en gang i uka for å holde pelsen ren. En ren pels floker mindre enn en skitten. Som regel starter man med å rulle den opp i papiljotter rund 7 – 8 mnd alder, noe tidligere med hodehår og barter. Dette er ikke bare for å holde pelsen flokefri, men den blir veldig fort slitt uten å rulles opp, og da får man ikke den ønskede lengden.

For å holde pelsen flokefri når man ruller, bruker man gjerne en blanding av olje og balsam som man setter hele pelsen inn med etter badet. Denne blandingen skylles ikke ut, man føner pelsen tørr mens man børster med en myk børste. Når man er ferdig med føningen er hunden klar for opprulling. Del inn pelsen med en kam med spiss. Start bakerst på bakbeinet, og jobb fremover. Pass på at papilljottene ikke strammer noe sted, og de skal henge nedover. Det er viktig at pelsen ikke rulles oppover, da kan håret lett knekke, og det er ubehagelig for hunden. Hodehåret settes opp enten med papiljotter eller strikk, eventuelt kan man flette håret når det blir langt nok. Velger man plastpapiljotter bør man bruke papir i bartene.  Pelsen på poten klippes inntil klørne, og mellom tredeputene.

Det finnes mange forskjellige papirtyper, og mange bruker også plast. Hva man velger er en smaksak. Rispapir er supert, men dyrt i innkjøp. Plast kan brukes lenge, og vaskes innimellom for å øke holdbarheten.

Tårestriper (rødsopp) er også noe vi må jobbe med, og som på de kortklipte er det viktig å dryppe øynene og vaske pelsen i ansiktet et par ganger daglig. Det finnes flere typer pulver man kan ha i maten for å minske renning. Health and Glow er et nytt produkt som ikke inneholder antibiotika, men urter som styrker immunforsvaret. Drikkeflasker anbefales for å holde drikkevannet bakteriefritt, koking av vannet er også en mulighet. Husk å vaske matskålene daglig. God hygiene er det beste middelet mot tårestriper.


Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

05.09 | 19:57

Jeg ønsker å kjøpe en hannvalp malteser i starten av august ?2017 kan dere få til det?

...
03.09 | 00:54

Hei😄Unnskyld med forvirringen jeg sendte til deg tidligere. Jeg mente at vi leter etter en hannvalp malteser i august 2017 kan dere få til det ?😄

...
02.09 | 19:54

Vi er en familie som søker etter en hannvalp i starten av august 2016!!😄Så dette passer helt perfekt! Hva må vi gjøre for å bestille den ene hann valpen ?

...
01.01 | 17:57

Så hyggelig at du legger ut videoene!

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE