Trening gir høyere IQ
Du blir smart av å trene. Det får hjerneceller til å vokse.

2009 samlet svenske forskere inn informasjon om helsen og intelligensen til hele 1,2 millioner unge menn i forsvaret.

Etter å ha sammenlignet tallene, kunne de fastslå at det var en klar sammenheng mellom god, fysisk form og høy IQ.

God form = høy intelligens

Jo bedre kondisjon man har som ung, desto bedre rustet synes man å være til å utnytte hjernen, det vil si at man blir smartere, sier den danske legen og foredragsholder Jerk W. Langer til danske Løb nu.

Langer får støtte fra den ledende norske hjerneforskeren Johan F. Storm.

Fysisk trening har positiv effekt på hjernen , sier Storm.

Tvillinger

Selv blant tvillinger kom det i den svenske undersøkelsen fram at den mest veltrente også var den smarteste. Hvordan i all verden kan dette forklares?

– Dette kan skyldes at trening øker produksjonen av hjerneceller, forteller forsker Astrid Bjørnebekk ved Universitetet i Oslo.

– Tidligere har vi trodd at nye hjerneceller sluttet å komme til etter at vi ble voksne, men nye studier tyder på det motsatte, sier Bjørnebekk.

– Studier med forsøk på dyr viser at trening bidrar til nydannelse av hjerneceller, ifølge Johan F. Storm.

Nye hjerneceller

Det er i et område av hjernen, hippocampus, at nye hjerneceller blir født når du for eksempel går på ski. Dette området er viktig for både hukommelsen din og evnen til å lære nye ting. I tillegg vokser også selve hippocampus seg større ved jevnlig trening. Det har forskere ved Universitetet i Illinois bevist .

De samlet en gruppe tiåringer og testet dem i egenskaper som styres av hippocampus, som for eksempel hukommelsen.

Resultatet snakket for seg selv: Bilder av barnas hjerne tatt i etterkant, viste at de som gjorde det best på prøvene, også hadde størst hippocampus.

Selv undersøkelser på små mus forteller oss det samme: Trening gjør deg smartere.

Alder ingen hindring

Det spiller ingen rolle hvor gammel du er når du begynner å trene – veksten av nye hjerneceller settes i gang uansett.

Se også:

Du forbrenner dobbelt så mye som når du jogger

Forskning.no skriver at unge mus som mosjonerte ofte, knuste sine jevnaldrende, utrente venner når oppgaver skulle løses. De veltrente musene hadde også flest hjerneceller, akkurat som hos oss mennesker.

De samme forskerne studerte en gruppe mus på en alder som tilsvarte rundt 70 menneskeår.

Studiene slo fast at musene som begynte å bruke løpehjul i voksen alder fikk flere hjerneceller, gjorde det bedre på tester og løste oppgaver lettere enn musene som ikke bevegde seg noe særlig.

– Hjernen vår begynner sakte, men sikkert å skrumpe inn fra vi er rundt 45 år gamle. Da får vi dårligere hukommelse, og størrelsen på hippocampus minsker, forteller Astrid Bjørnebekk.

– Den gode nyheten er at trening er med på å bremse denne aldringsprosessen i hjernen . I stedet får vi større hippocampus og bedre hukommelse.

Se også:

Kom i toppform på tredemølle

Flinkere til å planlegge

Og de gode nyhetene stopper ikke der. Du har nemlig også et område i hjernen som heter basal ganglia, som styrker hjernens evne til å være oppmerksom og utøve eksekutive funksjoner.

Hva er eksekutive funksjoner?

Jo, det er evnen til å gjør alt fra å planlegge, organisere, gjennomføre, formulere problemer, se helheter og være effektiv. Egenskaper som med andre ord er rimelig attraktive på arbeidsmarkedet.

Forskerne ved Universitetet i Illinois fikk unge elever til å løpe på en tredemølle .

Deretter plukket de ut barna som gjorde det best og dårligst på løpetesten. Disse ble satt til å løse en serie med utfordringer som krevde evnene nevnt ovenfor.

Til slutt tok forskerne bilde av barnas hjerner.

Se også:

12 treningstips for maks fettforbrenning

Derfor gir søvn bedre trening

Resultatet overrasker deg neppe: De sprekeste barna var også de smarteste. Hos de intelligente barna hadde basal ganglia vokst seg betydelig større enn hos den andre gruppen – mest sannsynlig på grunn av jevnlig trening.

På med løpeskoene!

Nå kribler det naturlig nok i beina, og du kan sannsynligvis ikke vente med å gi deg i kast med en hard treningsøkt . For hvem vil vel ikke bli smartere, og samtidig utsette aldringsprosessen i hjernen? Men nå kommer det viktigste: Ikke all form for trening bidrar til dette.

Forskerne har foreløpig ikke funnet noen sammenheng mellom ren muskelstyrke og høy intelligens. Det er aerob trening, og ikke ren stryketrening, som setter i gang veksten av nye hjerneceller.

Se også:

- Bedre trening med lavkarbo

All trening som fører til økt utholdenhet, gjør deg med andre ord smartere. Å kun løfte vekter, gjør det ikke.

Studier gjort ved The Franklin Institute viser at selv bare en tjue minutters gåtur hver dag , bidrar til å stimulerer hjernen din.

Så neste gang du har lyst til å droppe treningen for å ligge på sofaen og se et par episoder av favoritt-tv-serien din, husk at du ikke bare presser deg gjennom dette for å komme i form til bikinisesongen.

Du gjør det for hippocampus og basal ganglia – du gjør det for hjernen!

Føler du deg ikke litt smartere allerede?

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

27.09 | 16:34

Ja, men alle celler i kroppen er avhengige av oksygen for å overleve. Lunger, hjerte, blodårer mm. ordner opp i det. Den litt forenklede setning er nå utvided.

...
13.09 | 23:45

Når du puster inn gjennom nesen går oksygenet ned i lungene - ikke opp i hjernen! Det er fysiologisk og anatomisk umulig.

...
30.03 | 22:13

Jeg ble tipset om denne gode siden og jeg skal tipse videre, takk!

...
16.03 | 19:24

enkelt og riktig, kort og godt.

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE