Spor, jakt og ettersøk

2018

Arna har vært med på jakt og ettersøk hver høst sammen med Arve Idar og stod på flere jaktlag, om det ikke er skrevet her for hvert år. Dette året ble siste året på jakt for Arna, og bildet er fra jakta høsten 2018.🙂

Arna som har vært den andre godkjente ettersøkshunden i Norge på rasen gikk bort 20.04.19 11,5 år gammel.

2012

06.09.12. Beyla har vært stand in for drektige Arna i jakta til nå, og vært med matfar flere dager. I kveld ble det felt en hjort av matfar, som Beyla var med på. Og ho fekk skryt over at ho holdt seg rolig i ventetida i skumringa, og det gikk greit da det ble skutt. Flinke jenta. 🙂
Beyla overværer den skutte hjorten...

Fra mai- mnd-12 og Arna har her gjømt hjortefoten....

19.05.12 Arna og matmor har deltatt på sin første blodsporkonkurranse noensinne ved Blomlia, Meldal kommune i dag. Trivelig og lærerikt, og så mange som 60 hunder deltok. Vi har fortsatt mye å lære og trene på hvis vi skal prøve til senere.... 

Mai mnd- flere ganger sportrening med Arna og Beyla, og Beyla var kanskje enda sikrere i sporgangen enn sin mor.

10.09.11. Hjorten har falt...

2011

17.10.11.  Arna og Beyla har i oktober vært tre ganger på tur i hjortens rike, naturreservatet Grytdalen sammen med tobeinte; og masse lukter, spor og brunstbrøl fra kronhjortene. Her er det ikke lov til å jakte da!

25.09.11. 🙂 Første dag for elgjakta ble uten resultat, men Arna har vært med matfar hele dagen i marka, og om det ikke ble elg, så fikk ho iallfall prøvd seg å gå ferskspor.

10.09.11. 😉 Første jaktdag for hjort, hvor Arna fikk være med på felling av hjort og også gå ferskspor.

09.09.11. 🙂 Både Arna og Beyla har gått blodspor i dag på ca 500 m, som jeg hadde lagt i går. Med fire vinkler, et blodopphold og hjortefoten i enden av sporet. Hjortefoten ble funnet og gravd ned! I morgen starter hjortejakta og Arna skal være med matfar. Arna er nå ettersøkshund på tre jaktvald, så la oss håpe at ho blir brukt hvis det blir nødvendig med ettersøk av skadet vilt. Har også trent et par ganger med "skytetrening" , slik at de venner seg til skarpe høye lyder, og det ser ut til å gå bra.

UKE 25- 😉 Arna har gått opp spor tre ganger denne uka, og Beyla en gang. Begge med positivt resultat, og det er viktig med trening for hundene og absolutt for fører også! Når "arbeidsantrekket" kom på, sele og line, så visste de hva oppgaven var. Hjortefoten ble funnet hver gang til slutt og behørig gravd ned.

Her er det Arna som har funnet foten, og tenker over et øyeblikk på hvor hun skal grave den ned..

31.10.10. Lagt blodspor til begge lundisan i går, som de gikk opp med positivt resultat idag. Dette trives de med, og begge er ivrig og motiverte for oppgaven. 🙂
Arna i farta med en gang da ho fann hjortefoten..

Beyla i ferd med å grave ned sin hjortefot..

Første jaktdag på elg, 25.09.10

Første jaktdag for hjort, 10.09.10


15.09.10. Lagt ut et blodspor i dag til Beyla og til treningskompis Caddo (eier Britt Holtan), som tilfredstilte det som er innlagt i en ordentlig blodsporprøve. Så i regntungt vær og bløt skogbunn ble det lagt et spor på 600 meter, med sporstart, vinkler, sårleie, opphold og sporslutt med hjorteskanken. Begge var flinke, arbeidet godt med nasen og klarte oppgaven veldig bra.

10.09.10. 🙂 Første jaktdag, og Arna har vært med matfar på jakt. Resultatet første dagen ble en felt hjort for jaktlaget Singstad/Bjørnstad. - Og Arna står som etterrsøkshund for dette jaktlaget.

August/september-10. Her har vi vært tilstede på Furumoen, opppskytingssted, slik at lundisan ikke skulle bli redde for skudd og høye smell. Det har godt bra og med avstand først, og nærmere etterhvert, og med gobiter å få!
Etter blodsporkurset med Beyla, har det vært gått x 1 pr uke blodspor, og Beyla er like ivrig som Arna, sjøl om Arna får de vanskeligste oppgåtte sporene. Britt med sin shiba Caddo samarbeider om dette..
Beyla i full fart med "foten" i kjeften


20-22.08.10. Beyla,s blodsporkurs.🤩 Høst med kurs, og i helga fikk også Beyla på 1 år sammen med eierne prøve seg på sitt første blodsporkurs. Veldig lærerikt- og nye ting å lære fra en dyktig instruktør Stig Meier Berg fra Selbu og arr. av Orkdal hundeklubb. Stig hadde mye fokus på motivasjon og belønning av hunden i sporet. Seks eiere møtte opp til teori fredagskveld. Lange dager lørdag og søndag sammen med seks hunder av forskjellig rase i marka i Skaun, med arbeidsoppgaver for hver enkelt hund og flere blodsporsøk for hundene, og en trinnvis opplæring i temaet. Beyla klarte arbeidsoppgavene bra, og det såg absolutt til at ho trivdes med denne aktiviteten i naturen. Med dette grunnlaget, må vi prøve å følge opp med blodsporprøver 1-2 x pr uke framover, både for Beyla og Arna. For nå er det oss to-beinte det står på for å dra nytte av det som er lært...
Beyla sammen med matmor inspiserer bøtta med blod og hjorteskanken!


😀 - Arna, flinke sporjenta, er nå godkjent ettersøkshund, datert 13.07.10 fra NKK. Ho er nå den andre lundehunden i Norge etter Ålvisheims Mode Garm med eier Anders Aronsen som er godkjent ettersøkshund.

Jmf. Norsk Kennel Klub. Regler for blodspor- og fersksporprøve, gjeldende fra 1 januar 2006. Klikk på lenken. På sidene 9 -10 står det om regler for blodspor, og sidene 10 -11 om ferskspor.

- Blod- og fersksporprøversist endret 2006

Fersksporprøve Lensvika 03.06.10
Dommer Torfinn Solheim
Frontpage Arna Atladottir, poengsum 8- Meget godt arbeid


Hunden tar an hjortesporet (spissbukk) meget godt, tempo er godt, tapsarbeidet meget godt, intet større tap. Det resterende var meget godt til full tid. Utmerket helhetsinntrykk, meget god kontakt med fører.

Blodsporprøve Mosøyan, Svorkmo 28.05.10
Dommer Torfinn Solheim
Frontpage Arna Atladottir, poengsum 9- Særdeles godt arbeid


Hunden tar an sporstart meget godt og tempo er helt upåklagelig. Meget godt tempo og kontakt med fører. Tapsarbeid på samme nivå, meget god konsentrasjon og arbeidsmåte. En har motivert, trivelig og meget godt trent hund som viser seg i dag på en utmerket måte. En glede og dømme.

 

Dommeren Torfinn Solheim ville også ha bilder av Arna som her hadde klart blodsporprøven

Kort om vår vei sammen med Arna for å bli ettersøkshund

Det startet med at vi ble med på et innføringkurs i sporsøk som instruktør Vibeke Oddvik holdt i september 2008 i regi av Orkdal hundeklubb, og så kjente vi at eier May Elisabeth og Foxy på kennel Lundefoxen klarte dette meget godt.

 

Her vi bor i Lensvika ligger det naturlig til med marka og spormuligheter i nærheten av der vi bor, samt matfar som driver med jakt, hytta oppi Fjellkjøsen med fjellet i nærheten- og at matfar og matmor er glad i friluftsliv, så låg alt til rette for at dette kunne utvikles til noe mer.

Nytt kurs ble vi med på i september 2009, i regi av Tr.lag avd. Norsk lundehundklubb med Anders Aronsen som instruktør, og Aronsen er aktiv jeger på Hitra og bosatt i Tr.heim. Han har også den første lundehunden som er godkjent som ettersøkshund, Mode Garm, og bruker hunden i sjølve jakta og til ettersøk.

 

Så kom endelig våren, og en kunne trene med Arna ved å legge blodspor og bruke hjortefot (som begge hadde ligget nedfryst i fryseren gjennom vinteren.) Med matfar som jeger, hadde vi tilgang til både blod og hjortefot. Det viste seg at Arna var like ivrig i sporsøk, så godkjent dommer Torfinn Solheim i Orkla Jeger og fiskerforening ble kontaktet, og dato for blodspor ble satt 28.05.10. Arna klarte det, og klarte også fersksporprøven 03.06.10, og fikk gode kritikker og skryt av dommer Solheim. Dvs. ho har klart begge kravene for å bli ettersøkshund, og er nå den andre lundehunden i Norge som er/blir det når godkjenningen fra NKK kommer. Denne arbeidsoppgaven trives både eiere og Arna med, og det vises trivsel lang vei på Arna når ho får arbeide med nasen.

Matfar tydelig stolt over Arna som fant den påskutte hjorten høsten -09