Valpedagbok

Valpetreff 11.01.09

Søndag 11.01.09 hadde vi valpetreff, og Siko, Rocky og Brownie + Elle kom. Først på programmet sto klipping og fotografering. Etterpå gikk vi ut i det milde været til neste post på programmet, nemlig gjørmespa på jordet. Alle valpene syntes dette var helt topp, og lot seg villig gjørme seg og eierene skikkelig til. Vi gjorde noen små lydighetsøvelser før spabehandlingen fortsatte. Tilbake i hagen fikk valpene treffe mamma Wille og tante Flora, før de tobente gikk inn til kake og hundeprat.
Takk for at dere kom, og for at dere tar så godt vare på de små "barna" mine.

(Det ble dessverre få bilder som ble skarpe og bra pga det dårlige lyset den dagen.)

Hele gjengen.

Rocky viser frem resultatet av behandlingen

Siko og Rocky hjelper hverandre med å gni gjørma godt inn i pelsen.

Brownie er godt i gang med spabehandlingen

24.12.08

Vi ønsker alle valpekjøpere en gledelig jul og et godt nytt år.

30.11.08

Nå er det lenge siden jeg har skrevet her. Grunnen er at pc-en er full av bilder, og jeg har ikke fått somlet meg til å brenne de på cd-er slik at jeg får overført bilder fra kameraet til pc-en. Skal få lagt inn nye bilder og oppdateringer i løpet av uken.
Det er bare den sorte hannen som ikke er solgt enda. Brun tispe, Elle, blir igjen her.

Dag 59

16.11.08
I dag fikk alle valpene seg en dusj. Det var ikke så veldig populært, men de fant seg likevel i det.
Fikk melding om at Vegas har kommet hjem til Tromsø.

Lek.

Dag 58

15.11.08
Brun tispe og høyre bak fikk være med på Plukkfisk (et spill) hos farfar Elliot og Tone. Valpene syntes farfar var kul, og at plantene til Tone smakte godt.

Brun tispe

Dag 57

14.11.08
For å varme opp høyre foran, Vegas, til den lange turen han skal på, fikk han og den brune tispa være med på biltur til Ski. Der fikk de gått litt i skogen, og smakt litt på blomstene til mamma. På kvelden ble Vegas hentet. Han skal hete Elleliens Bloomingville på stamtavlen, og skal helt til Tromsø. Før han reiste fikk han hilse på sin svære storebror, Snorre, en Berner sennen. Det tok han fint, snuste litt på han før han satte seg på trappa for å tenke litt på hva det store dyret kunne være for noe. I Tromsø er Cecilie (min søster) også, og hun gleder seg til å få hilse på Vegas igjen.
Senere på kvelden fikk jeg melding om at den første etappen på vei mot nord hadde gått bra, og at Vegas koste seg i senga på hotellet.

Vegas og meg.

8 uker

13.11.08
Aldri før har 8 uker gått så fort. Det er helt uvirkelig.
Den første valpen som ble hentet var sort tispe, og skal til Jeløya. Hun heter Elleliens Cruella de Ville i stamtavlen (med forbehold om at kennelnavnet blir godkjent om 1 uke), og skal kalles Brownie til daglig. Det ble en trist og tårevåt avskjed, men vet at jeg snart får se henne igjen, lille jenta mi.
Venstre bak, nå Rocky, ble også hentet i kveld. Han reiste til Abildsø, og skal hete Elleliens Huntersville på stamtavlen. Det er ikke langt til Abildsø heller, så det blir nok ikke altfor lenge til jeg ser han også igjen, go'gutten. 
Alle valpene skal hete noe med Ville i stamtavlen, etter mamma Wille.

Elleliens Cruelle de Ville - Brownie

Elleliens Huntersville - Rocky

Dag 55

12.11.08
Dette var siste dag hele gjengen var samlet, og dagen ble brukt til masse kos og fotografering. Valpene krever mye nå, så det blir bra for dem å komme til nye hjem hvor de får all oppmerksomheten alene. 

Det eneste bildet hvor jeg klarte å samle alle på et bilde.

Dag 54

11.11.08
Valpene har vært hos veterinæren i dag. Der fikk de vaksine, chip (id-merke) og en helsesjekk. Veterinæren syntes alle valpene virket sunne og friske, og var imponert over at ingen reagerte på sprøyten eller chip'en som ble satt inn. (Skal ikke mer enn en liten leverbit til for å avlede en flat.) Etterpå var hele gjengen helt utslitt.

Et bilde fra skogsturen i går, siden jeg ikke har tatt noen bilder i dag.

Dag 53

10.11.08
I dag tok jeg med fire og fire valper på biltur til foreldrene mine i Ski. De bor helt i skogkanten, så valpene fikk prøve seg i nytt terreng. Alle syntes at det var helt topp, og gikk på oppdagelsesferd blant lyng, blader, vedstabler, busker og trær. Etterpå tok vi en tur inn, slik at de fikk oppleve et annet hus også. Det var en sliten gjeng som var helt stille under bilturen hjem.

På skogstur.

Mamma Wille holder oversikt.

Dag 52

09.11.08
I dag var det ny runde med valpeskue. I dag var det bla Berit, Willes og Jippis oppdretter, som kom for å hjelpe meg med å plukke ut hvilken valp jeg skal beholde. Det ble den brune tispa, så nå er det bare å finne på et passende navn.

Sort hann. (Mye pels!)

Dag 51

08.11.08
I dag har det vært mange flat-damer (dvs damer som har flat :) ) her og sett på valpene. Valpene ble stilt opp på bordet og vurdert opp og ned, bak og frem. En koselig ettermiddag med mye (bare) hundesnakk.

Valpene har blitt flinke til å stå på bordet. (Fotograf Kirsti)

Dag 50

 

07.11.08. Her er det mye aktivitet om dagen, full fart!

7 uker

Tenk at valpene er 7 uker allerede, og om en uke reiser de første til sine nye hjem. Det er utrolig hvor fort disse ukene har gått.
I dag har to og to av valpene vært på "lang" tur med Wille og meg. Vi gikk forbi nabohuset og helt ut på jordet. Der var det mye nytt å oppdage.

På tur med mamma.

Typisk flat!

Dag 48

I dag har alle valpene vært på sin første biltur. Jeg tok med Wille + fire og fire valper. Alle syntes det var greit å sitt i bilburet, inntil vi begynte å kjøre. Da ble det en del hyling.
På kvelden kom Tonje med familie for å kikke på valpene. Valpene fikk hilse på hennes sylfide av en golden, Cima (eller var det kokosbolla?). Alle valpene taklet det fint. Et par av valpene rømte opp på trammen med en gang den stor isbjørnen kom farende i mørket, men alle hilste på etter hvert. Et par prøvde seg til og med på snusing i baken og biting i øret.

Flat-en er riktignok glad i vann, men å at de sover med hodet i vann, har jeg ikke opplevd før. (Vannskåla var halvfull!)

Dag 47

I dag har valpene vært ute flere ganger, alle samtidig, to og to, og så fire og fire. Etter kveldsmåltidet tok jeg ut fire og fire, slik at jeg har (sånn halvveis) kontroll i mørket. Alle var flinke og gjorde i fra seg ute. Da den svarte tispa tok seg litt lengre runder i mørket, var det på tide å gå inn igjen. Hun er ikke så lett å se borte i naboens hekk.
Ellers har alle valpene vært oppe på bordet i dag. Jeg børstet dem, sjekket bitt, øyne og ører, og tok på labber og kropp. Alt dette for å gjøre dem vant til å bli undersøkt og tatt på. Alle takler dette fint, men noen ble litt vel ivrige på leverposteien som sto på bordet.

Dag 46

Dag 45

I dag forflyttet vi oss fra gårdsplassen, og tok turen ut på gresset. Valpene lekte og koste seg. Det er litt av et styr å få alle inn igjen samtidig. Når jeg har fått noen inn, roper jeg på resten, men da kommer de som allerede er inne ut igjen. Og når jeg prøver å lukke døra når jeg har fått alle inn, vil gjerne alle ut igjen, og jeg må passe på så det er ingen som kommer i klem.
Den brune tispa har flyttet inn i stua. Bare vi snur ryggen til, er hun over grinda og inne i stua. Selv om det er veldig koselig, må vi nok få ordnet en høyere grind.

Ute på luftetur.

Dag 44

Den brune tispa har begynt å klatre over grinda til valperommet. Setter vi henne tilbake, tar det ikke lang tid før hun er ute igjen.
Valpene har tidligere fått "kjøttbein" de kunne tygge og gnage på, men har vist liten interesse for disse. Ga dem griseører i dag, og de var mer populære.

Morgentur

5 uker

I dag slapp jeg alle valpene ut på gårdsplassen. Alle kom raskt ned fra trappa, ingen som sto og nølte. De tok seg forholdsvis store runder på plassen, under bilen, bak søppelkassene og krukker. Det ble telt til åtte mange ganger. Da et par fant et smalt hull under trappa å krype inn under, var det på tide å få alle inn igjen.
Om kvelden var Kirsti her og fotograferte alle valpene oppstilt. Se bildene i fotoalbumet.
Alle valpene var også en tur på vekta i dag, og de veier nå mellom 3550 og 4100 gram.

Dag 40

I dag har alle valpene vært ute en liten tur. Først alle sammen samtidig, så noen få om gangen. Alle syntes det ikke var like fristende med en gang. Men alle kom ut til slutt. De lekte, og koste seg med spising av blad. Det blir bare korte turer ut når det er så kaldt. De er jo helt bare på magen, og derfor utsatt for urinveisinfeksjon hvis de blir liggende lenge på kaldt underlag. Det ligger flere bilder fra lufteturen i fotoalbumet.
I kveld har vi stilt valpene opp på bordet igjen for fotografering. Rakk bare å ta bilde av 5 før Joakim måtte dra. Har lagt ut bildene i fotoalbumet. Ikke alle ble like bra, men håper jeg får hjelp av en bedre fotograf (Kirsti) senere i uka.

Høyre foran spiser lyng.

Vi er sponset av Kurt og Stabburets leverpostei.

Dag 39

Den brune tispa har begynt å gå i trappa. Det må nok være for å slippe unna alle brødrene sine.

Brun tispe i trappa.

Dag 38

I dag hadde vi valpekjøpere fra Jeløya på besøk. De skal ha den ene tispa, og er veldig spent på om det blir den brune eller svarte. De to tispene fikk seg en liten tur ut på verandaen. Den brune gikk rett ut, mens den svarte syntes nok det var litt kaldt med en gang.

Brun tispe

Sort tispe

Dag 37

I dag har jeg stilt opp valpene på bord for fotografering. Ikke alle bildene ble vellykket, så det blir ny runde i morgen. Alle taklet det bra å bli stilt på bordet, det var nok leverposteien som gjorde susen.

Det er såå kjedelig med fotografering, men leverposteien smakte godt.

Dag 36

Valpene synes ikke det er noe særlig å bli stengt inne i valpekassen mens jeg rengjør utenfor, og lyden de lager er ganske så høy og skjærende. (Litt uskarp bilde, men synes det var så herlig.)

5 uker

Tanta Flora er populær å leke med.

Dag 33

Nå er det skikkelig fart på valpene, og når de er våkne er det full lek, gnaging på ting og biting. De har også begynt å knurre, og høres veldig skumle ut. Men av en eller annen grunn blir jeg ikke særlig redd. :)

Full lek.

Dag 32

I dag har jeg tatt med en og en eller to og to av valpene inn på stua og kjøkkenet. Valpene synes ikke det er spesielt skummelt, og utforsker rommene fint på egenhånd. Utsetter også valpene for forskjellige naturlige lyder som er i et hjem, som skrammel med kasseroller, blender, tv osv. Noe reagerer ikke i det hele tatt, mens andre stopper litt opp og lytter før de fortsetter med det de holdt på med. Valpene er også veldig klare for å ta seg en tur ut. Hvis jeg lar ytterdøra stå oppe mens jeg går ut med søpla, er de raske med å krype over dørstokken. Men de blir nok nødt til å vente litt til før de tar skrittet ut i den store verden.

Sort hann er utslitt etter å ha løpt rundt med tunga ut på jakt etter en villig lekekamerat.

Dag 31

I dag har det vært fult hus her, og hele 16 personer har vært innom. Valpene har blitt sosialisert på mennesker fra 5 måneder til 89 år. Så nå er både to- og firbente slitne.

Min niese Anniken på 2 år får nuss.

Dag 30

Min herlige lille Wille er 4 år i dag!
Vi hadde besøk av valpekjøpere helt fra Tromsø, og om 4 uker reiser en av de brune hannene den lange veien mot nord.
Valpene leker mer og mer med hverandre, og har også begynt å vise interesse for hundeleker og sko. Det klør nok i de sylskarpe tennen som har kommet ut.

Skal vi ikke ut på tur snart?

4 uker

Slik ser det ut når (nesten) alle er ferdige med å spise.

Dag 27

Nå er det lenge siden det har blitt skrevet i dagboken. Grunnen er at det har vært hektiske dager her siden Wille har fått en stygg og smertefull jurbetennelse i det ene juret. Det har blitt turer til veterinær, mye ekstraarbbeid og mange bekymringer.
Valpene virker heldigvis ikke preget av at mamma'en er syk. Det har blitt fart i de små, og stadig nye områder utforskes (inne i huset). Det hender de går seg bort i en krok, og hyler etter hjelp til å finne veien tilbake. I dag har valpene lekt med tante Flora og badet i vannskåla hennes.

Dag 26

Mamma, hvordan kommer jeg meg inn?

Dag 23

Dag 22

I dag fikk valpene servert barnegrøt i matskål. De begynte å spise ganske pent, men etterhvert var det noen som bare måtte opp i skåla. Det ble mye gris, og selv om jeg tørket av dem var de bra stive i pelsen etterpå.

Vi spiste ganske pent i ca et halvt minutt.

3 uker

I dag er valpene 3 uker, og de har fått sitt første måltid med fast føde. Menyen var rå karbonadedeig med eggeplomme og litt fløte. Et deilig måltid synes valpene som begynte å spise med en gang jeg tok det opp til munnen deres. Den brune tispa trodde først det var selvbetjening, og klatret opp i bollen med mat. Det ble en del gris, men det blir nok verre når de får maten servert i skål.
Før måltidet tok jeg vekk en planke fra åpningen, slik at valpene skulle få gå i hele valperommet, men det var bare brun og sort hann som benyttet sjansen. De andre ville helst sove. Gutta har jo vært på tur før, så de synes ikke dette var noe skummelt.

Sort hann får mat for første gang.

Dag 20

Da jeg kom hjem i dag, etter at valpene hadde vært hjemme alene i noen timer, så jeg gjennom vinduet i døra at høyre foran kravlet rundt i gangen. Da jeg gikk inn, holdt jeg på å tråkke på den sorte tispa. Inne på valperommet lå tre andre på madrassen min. Valpene hadde klatret over den lave kanten i valpekassa, og døra til valperommet sto på gløtt slik at Wille kan gå ut og inn. Det er tøffe små valper. Så nå har jeg satt på en planke til i åpningen til kassa.

Dag 19

Venstre foran er den største hannen.

Dag 17

Det har vært en hektisk helg med tre små mager som har vært litt dårlig. Har blitt mange timer på valperommet for å ha kontroll på hvem som er dårlig, om de blir bedre og sørge for at de får i seg masse mat. Det ser heldigvis ut til at det er bra nå.
Valpene er så nydelig nå som de har åpnet øynene. Når jeg ligger over kanten på valpekassa, kommer de bort for å snuse, og de liker godt å bli klødd under kjaken og på magen. Valpene har også begynt å leke med hverandre. Det er nok ikke mange dagene til første mann er over den lave kanten på kassa.

Vi liker å sove trangt.

Dag 16

Nydelig!

Dag 15

Typisk sovestilling for flat.

2 uker

Plutselig har det gått 2 uker. Valpene vokser og utvikler seg i rekordfart. Nå har alle mer eller mindre åpnet øynene, men jeg har ikke sett noe tegn på at de kan høre enda. Den sorte tispa veier nå over 1300g, mens de minste gutta veier i underkant av 1000g. I dag har alle sammen fått markkur, og neglene har blitt klippet.

Nå begynner det å bli trangt om plassen når det er matservering.

Dag 13

Øynene har åpnet seg.

Dag 11

Ingen flere øyne har åpnet seg, men flere begynner å få en større glippe. Nå som øynene åpner seg kan jeg ikke ta bilder med blitz på en stund fordi øynene er så sårbare. Så det kommer til å bli flest sovebilder fremover, siden jeg ikke har stativ til apparatet og ikke klarer å holde kamera rolig nok til å ta bilder uten blitz. Men jeg skal prøve.
Valpene har mange rare sovestillinger. Det er venstre bak som ligger øverst som har åpnet det ene øyet.

Dag 10

I dag har det første øyet åpnet seg, og det tilhører brun hann merket venstre bak. Han er så søt med bare det ene øyet. Svart tispe (som er svær i forhold til de andre) prøvde seg med noen bjeff i dag.
Ellers har Wille og valpene hatt barnevakt i dag, mens vi var i barnedåp til min lille nevø. Tusen takk til Kirsti som brukte hele søndagen sin på valpepass. 
To gode venner.

Dag 9

Nå har valpene begynt å ta bena under seg når de skal bevege seg. De er veldig ustø, og går ofte på trynet eller triller rundt. Kan se en bitteliten glippe i øynene på et par av valpene.
Vi prøver å gå.

Dag 8

På vekta. (Det er bare unntaksvis at de ligger så rolige.)

En uke

Denne uken har gått utrolig fort. Jeg kan se at valpene utvikler seg, blant annet har øregangene blitt mer tydelige og valpene beveger seg raskere fremover. To har doblet vekten sin siden fødselen. Vi har en spennende uke foran oss, hvor øynene vil åpne seg, og hørselen vil utvikles.
I dag var det tid for første neglklipp, og 144 negler har blitt noen milimeter kortere. De fleste sprellet og ville helst slippe unna, mens et par tok det hele med ro.

Liten brun hann.

Dag 6

Ingen bilder mens vi sover, takk!

Dag 5

Det er utrolig hvor mye lyd en liten kropp på en halvkilo kan lage. Er det en som plutselig føler seg sulten, og ikke finner mor eller patte, lager den et forferdelig leven. Når alle setter i gang samtidig, må jeg noen ganger holde meg for ørene.
De minste får ekstraservice.

Dag 4

Valpene ble satt på vekta i dag og. Det er ikke enkelt å se hvor mye de veier, de ligger ikke akkurat i ro, og pila fyker frem og tilbake. Da den sorte tispa lå stille et lite øyeblikk, stoppet nåla på 590g!

Dag 3

Dagene og nettene tilbringes på en madrass ved siden av valpekassen, og jeg blir aldri lei av å bare se på valpene. De spiser og spiser, og sover, for så å spise enda mer. Høyre bak er nå oppe i 500g. Wille har begynt å ta seg små pauser fra valperommet for å stelle seg litt, og grave i teppene sine. Men så snart det kommer noen små klynk fra de små, er hun straks tilbake i kassen.
En god og mett gjeng.

Dag 2

Alt går bra med Wille og de åtte små. Det er allerede to valper som jeg har lagt spesielt merke til. Den ene er svart tispe, som brøyter seg frem til den beste patten, klatrer på og dytter vekk de andre. Ikke rart hun veier mest, 440g. Den andre jeg har merket meg er sistemann ut, nemlig brun hann merket høyre bak. Han er større enn de andre, og forsyner seg også godt av matfatet. Han veier også ca 440g. De andre har også vært på vekta i dag, og de veier ca 400-420g.
Wille er en flink og tålmodig mor. Hun ligger og lar valpene få die nesten hele tiden. Hun vasker og steller, og blir fortvilet når de små hyler og skriker fordi de ikke finner mor eller ikke kommer frem til den beste patten.
En sulten gjeng.

Dag 1

Nydelig liten valp.

Valpefødsel

18.09.2008 Valpene er født

Wille var urolig, og peste og pep fra ca kl 10.
Kl 17.10 oppdaget jeg en liten dam på dørmatta, og fikk Wille inn i valpekassa. Da begynte hun å presse med en gang, og 5 minutter senere ble første valp født.

17.15: Svart tispe 380g
17.25: Brun tispe 380g
17.38: Brun hann 360g
18.02: Svart hann 390g
18.28: Brun hann 360g (merket venstre foran)
19.25: Brun hann 370g (merket høyre foran)
19.32: Brun hann 380g (merket venstre bak)
20.07: Brun hann 400g (merket høyre bak)

Andrejordmor Kirsti rakk ikke frem før etter at tredje valp var født. Det var godt å ha en som har vært med på valpefødsler før, så tusen takk Kirsti.
Wille var kjempeflink under fødselen, og ordnet med alle valpene selv bortsett fra en som jeg måtte løfte frem til henne. Nå slikker hun valpene, og passer godt på dem.

Drektighet

Dag 62
Nå begynner ting å skje. Wille er urolig, og peser. Så nå er det bare å vente.

Dag 55
Nå kan jeg både se og kjenne at de små i magen til Wille turner rundt der inne. Det er utrolig fasinerende. Det har også kommet melk i jurene.
På mandag var vi hos veterinæren for å ta herpesvaksine. Veterinæren tok også en generell sjekk av Wille, og alt var bare bra. Hun synes Wille var fin og blank i pelsen, og påpekte at hun allerede hadde fått melk i jurene.

Dag 44
Wille viser tydelig tegn på at hun er drektig. Pattene er blitt mye større, og hun er god og rund under buken. Hun klarte ikke å holde følge med Flora på turen i dag, og var ikke interessert i å leke med henne.

Wille dag 60 i drektigheten.