Valpedagbok

22.11.2010

Endelig har vi funnet den rette familien til lillejenta (stor tispe). (Eller det vil vel egentlig si at de fant oss.) Så til torsdag flytter hun 5 minutter unna, til Ski. Er veldig fornøyd med at hun ikke skal så langt av gårde, for det kommer til å bli litt ekstra trist å sende henne fra seg når hun har vært hos oss så lenge.

Den siste tiden har vi vært så heldige at vi har fått være med på valpekurset til Kirsti på Romerike hundeskole hver mandag. Der har vi fått trent på lydighetsøvelser, og Jenta har fått lekt med andre valper. Ryktene går om at Scott snart skal begynne på kurs der han og.

Ellers har Jenta vært så heldig at hun flere dager har fått være hos Annette og den to uker yngre venninna si, Indie, på dagtid mens vi har vært på jobb. Tusen takk, Annette!

Fikk en mail fra Scott i går, og han har funnet seg godt til rette hos familien sin på Langhus. Det er hyggelig å høre at han oppfører seg ordentlig, og at familiens hans er fornøyd med han.

16. oktober

I kveld har det har det vært stille i stua her. Scott reiste til Langhus i går kveld. Fikk melding om at han hadde funnet seg til rette, og at alt bare gikk bra med han. I dag reiste Kira (liten tispe) til Årvoll i Oslo. Har fått bilde av at hun koser seg i sofaen, og rapport på telefon. Det var veldig trist å sende de fra seg, men samtidig godt å vite at de kommer til gode hjem.
Den siste jenta her hjemme synes nok det er litt kjedelig at lekekompisene er borte, men hun har jo selskap i de voksne.
Kira (Elleliens Månestråle)

14 uker

12.10.10
På søndag fikk vi endelig tatt noen oppstilte bilder av valpene i godt dagslys. Vi har ikke øvd noe særlig på å stå pent, så det ble en prøvelse og ikke akkurat knallbilder. Samme dag hadde vi også besøk av en veldig hyggelig familie fra Langhus, og til fredag flytter hannen dit. Synes det er topp at det er så nært, kun 10 minutters kjøring fra Kråkstad. :)
I går var vi så heldig at vi fikk være med på Kirstis valpekurs (Romerike Hundeskole). Der fikk valpene, en og en, leke med syv andre valper av forskjellige raser. Liten tispe og hannen fikk også være med på øvelsen "gå pent i bånd". Vi er veldig takknemmelig for at vi fikk komme, og tar turen neste gang også hvis det er valper igjen her.
Har laget en egen side til kullet hvor det også er hodebilder av valpene.
Elleliens Moonwalk (hannen)

Elleliens Mille Måne (stor tispe)

Elleliens Månestråle (liten tispe)

3. oktober

Valpene har nå blitt 12 uker, og de er her fremdeles. Det blir sjelden oppdateringer her, for det meste av fritiden går med til valpene. Det tar mye tid å sosialisere og miljøtrene tre små. Og så er det om å gjøre at de får denne treningen en og en, slik at de ikke blir så avhengig av hverandre. Denne uka har de vært hos veterinæren og fått 12-ukersvaksinen. Som sist, syntes de det bare var kult å være der, fikk jo så mange godbiter. Denne veterinæren syntes også at valpene virket veldig trygge.
På torsdag hadde vi besøk av storebror Siko. Valpene synes nok han var litt stor og voldsom, men var samtidig veldig nysgjerrige og bare måtte bort og slikke han litt i munnviken.
Nå håper vi at valpene snart kommer til noen gode og aktive hjem, slik at de kan få all oppmerksomheten helt alene.
Ropte du?

Stor tispe

Hannen

Liten tispe

10 uker og 1 dag

15.09.10
Da har valpene blitt 10 uker gamle, og det har plutselig gått to uker uten at jeg har skrevet i valpedagboka. Men det har rett og slett ikke blitt tid, det er hektisk med to valper som krever mye. Jeg legger stor vekt på å sosialisere og miljøtrene dem så mye som mulig, og tar de med på det meste. Siden sist har de f.eks vært med på valpeskue og lekt med de 16 dager yngre valpene til Tippi og Annette, vært i 4-års bursdag, og vært på bytur i Ski midt i rushen med masse trafikk, parkeringshus, heis, mørke trapperom og folk i alle aldre med barnevogn, sykkel og skateboard.
Begge tispene er altså fortsatt her, og i kveld kom også Lucas tilbake pga sykdom i familien. Han syntes nok det var topp å komme tilbake til lekekameratene sine, og nå har alle tre sluknet etter å ha lekt og herjet lenge.
Stor tispe i bursdagsselskap.

57 dager gamle

01.09.10
I går var valpene åtte uker gamle, og hannen, nå Lucas, reiste til familien sin i Mysen. Uff, det var trist å sende han fra seg, selv om jeg vet at han får det veldig godt. Heldigvis er det ikke langt av gårde, og jeg håper at jeg snart får se han igjen. Valpene skal hete noe med måne/moon på stamtavlen (etter pappaen sin), og Lucas har fått tildelt navnet Elleliens Moonwalk. Har fått flere rapporter fra Lucas allerede, og han har funnet seg godt til rette i sitt nye hjem.
Tidligere på dagen var vi en tur i Ski i hagen til foreldrene mine og i skogen bak huset deres. Hagen der er mer kupert med bla trapper som de fikk prøve seg i. I skogen var det full fart i høyt strå og bringebærkratt, opp på store steiner, og bæring av kongler og pinner. Til slutt fant de også komposten, kompostgjeng som de er. Luktet ikke særlig godt av dem etterpå. :)
Elleliens Moonwalk.

Stor tispe

Liten tispe

55 dager gamle

30.08.10
I dag er det siste dag med hele gjengen, for i morgen reiser hannen til Mysen. Kjenner på meg allerede nå at det kommer til å bli trist, har jo blitt så glad i disse småtrolla.
Dagens nye øvelse var apportering.  Alle tok det på forskjellig måte. Den minste tispa løp rett ut og tok dummyen, og kom tilbake mot meg. Men hun kunne ikke stoppe der, for hun måtte jo bort til innhegningen med de to andre og vise stolt frem hva hun hadde i munnen. Hannen skjønte ikke helt hva han skulle med den tøyposen med en gang. Men da han endelig tok den i munnen, og jeg ropte på han, kom han løpende til meg i full fart. Den største tispa løp også rett ut og tok dummyen. Men hun ville helst beholde den for seg selv, og gikk og la seg ned for å kose seg med den. Morsomt å se de forskjellige personlighetene deres i ulike situasjoner.
Liten tispe viser stolt frem hva hun har fått.

Hannen har skjønt tegninga, og er på full fart hjem til mor.

Stor tispe

54 dager gamle

29.08.10
Vi prøver å ta med valpene på mest mulig om dagen, og la de få oppleve så mye som mulig. I dag har de vært med på søndagsmiddag hos foreldrene til Joakim. Alle tre takler det å komme til et nytt sted kjempefint. Selv om de har vært på flere bilturer nå, blir det fortsatt en del hyling. Valpene har også vært på en liten tur i bånd, en og en, bort til veien. Der kjørte det biler forbi oss, og så møtte vi barn og voksne på sykkel, sparkesykkel og gående. Da vi hadde valpeskue tidligere i uken fikk valpene hilse på "fetter" Todd, en fire måneder gammel flat. Han var så snill og flink med de små, og valpene syntes han var en topp lekekamerat.
Valpene får også godbitsøk hver dag, dvs at jeg strør godbiter rundt som valpene må finne. Hannen er en racer på å søke og få i seg godbitene, og får i seg sikkert tre ganger så mange godbiter som søstrene sine.
Stor tispe og Joakim.

Hannen

Liten tispe

51 dager gamle

26.08.2010
I dag har valpene vært hos veterinæren og fått microchip. Valpene taklet det å komme til et nytt sted veldig bra. De viste ikke noe tegn på at det var skummelt, verken på gulvet eller på bordet. Veterinæren påpekte også dette, og syntes det var et sunt og trygt kull. To av valpene hylte til da de fikk chipen, men glemte det igjen sekundet etterpå da de fikk en godbit. Wille, som digger å være hos veterinæren, satt og tigget etter godbiter og ville gjerne opp på bordet hun også. Det skal ikke mer til enn noen tørre godbiter for å manipulere en flat. :)
Hann og stor tispe.

7 uker gamle

24.08.10
I dag er valpene 7 uker gamle, og det er bare en uke til de er leveringsklare. Tiden med valpene har gått så altfor fort. Det kommer til å bli trist å skilles fra dem, blir jo ekstra knyttet til hver enkelt når de er så få. Må passe på å nyte den siste uka.
I dag har det vært innedag for valpene pga det dårlige været, bortsett fra "doturene" da. De har herjet i stua her med noen tomme doruller. Da vi fikk besøk av valpekjøpere, var de selvfølgelig kjempetrøtte, og sov nesten hele tiden. Ellers har det blitt kloklipp, bordtrening og veiing i dag. Stor tispe veier nå 6,2 kg, hannen  5,4 kg og liten tispe 5,6 kg. De er nå på størrelse med de største i det forrige kullet Wille hadde.
I går hadde valpene besøk av storebror Rocky. Han var litt stor og voldsom, og derfor litt skummel med en gang. Men alle tre var nysgjerrige også, og måtte bort og hilse og slikke litt på storebror flere ganger.
Hannen i full fart.

Liten tispe kan også løpe veldig fort.

45 dager gamle

20.08.2010
I går var vi på miljøtreningstur til foreldrene mine i Ski. På bilturen dit ble det mye hyling. Da vi kom frem gikk vi en liten tur i skogen bak huset. Alle tre var uredde og gikk nysgjerrige rundt i lyng og buskas, og hadde ikke tid til å komme når jeg ropte på dem. Da vi skulle ta en runde i hagen etterpå, var de helt utslitte av alle inntrykkene, og satte seg ned og nektet å gå mer. Inne i huset sluknet de med en gang. Bilturen hjem og resten av kvelden ble fredelig med tre trøtte valper. Ikke like gøy da de våknet kl 02.30 og var fulle av liv, og ikke minst lyd. Det ble dessverre ingen bilder fra turen i går, så bilden er fra hagen i dag.
Vi koser oss med frolic.

En søt liten gutt.

Stor tispe.

Få smake på frolicen din da, brutter'n.

41 dager gamle

16.08.2010
I kveld har jeg prøvd å ta noen oppstilte bilder av valpene. Det ble litt for sent og dårlig lys, så bildene ble ikke så veldig bra. Til valpenes forsvar, er de ikke så tjukke som de ser ut, de har nemlig veldig mye pels.
Stor tispe.

Hann.

Liten tispe.

40 dager gamle

15.08.2010
Sosialiseringen pågår fortsatt for fullt. Siden sist har valpene vært ute i tordenvær, hørt hamring, lekt og kost med nabobarna, og ikke minst ligget på sofaen og sett på King Kong. Så møte med 20 meter høye gorillaer, dinosauruser og enorme insekter i fremtiden kommer ikke til å bli noe problem. :) Jubelbrølet på Sportsrevyen da Follo gikk videre til semifinalen i fotball-NM sov de seg igjennom. 
Jeg har også begynt å stille valpene opp på bord, hvor de blir tatt på og undersøkt her og der. Å gjøre dette regelmessig gjør blant annet fremtidige veterinærbesøk mye lettere. Alle mine hunder synes det er så kult å komme til veterinæren, hopper opp på bordet og står og logrer i påvente av en godbit.
Alle tre takler nye lyder og opplevelser veldig bra, og de virker trygge og uredde. I møte med nye mennesker logrer de som bare flat-en kan, med hele rumpa.
Stor tispe.

Liten tispe.

36 dager gamle

11.08.2010
I går var valpene 5 uker gamle. Det ble neglklipp og en tur på vekta. Er ikke mange grammene til nå vekta tåler, så neste gang blir det nok til at Joakim må på personvekta sammen med dem. :)
Valpene er nå godt inne i den viktige sosialiseringsperioden som startet ved 3 ukers alder, og varer til de er ca 12 uker. I denne perioden er det svært viktig at valpen sosialiseres på så mye som mulig av det den vil møte senere i livet. Det innebærer møte og håndtering av alle typer mennesker, som babyer, barn, kvinner og menn, andre hunder, forskjellige lyder ute og inne, og forskjellige miljøer. Valpene får derfor være med rundt på forskjellige steder i huset vårt, og får være så mye som mulig ute. Der blir de vant til å høre biler, gressklippere, barn som leker og roper og naboens gneldrebikkje. :) Etter hvert skal vi gå små turer ut til veien, ned på stasjonen og i skogen. Og så skal vi kjøre bil, møte andre hunder, og kanskje ta en tur til "storbyen" Ski. Denne sosialiseringen og miljøtreningen er det utrolig viktig at valpekjøperene fortsetter med når valpen flytter herfra. På den måten legger man det beste utgangspunktet for at valpen skal bli en trygg og stabil hund.
Jeg prøver også så godt jeg kan å ta valpene ut etter at de har spist og sovet, slik at de lærer å gjøre fra seg ute. Tissing inne blir det fortsatt for de tisser så mange ganger om dagen, men all bæsjingen foregår nå ute, noe som er veldig praktisk.
Litt uskarpt, men så nydelig.

Deilig å slumre i gresset.

Jeg kommer, muttern!

32 dager gamle

07.08.10
I dag har valpene vært en del ute. De synes det er topp å løpe og leke i gresset, og tar seg uredde noen gode runder i hagen mens de følger etter de voksne. Men de er flinke til å komme når jeg roper på de. Vi håper på godvær fremover, slik at vi kan være masse ute med dem.
Stor tispe

Hannen fant seg litt skygge under kanten på verandaen.

Liten tispe i full fart.

Fire uker gamle

03.08.10
Valpene har allerede blitt fire uker, og halve tiden de skal være her oss har gått.
De er mye mer i våken tilstand nå, og de leker masse med hverandre. Alle tre kommer krypende opp i fanget mitt, og liker godt å bli kost med, lenge.
I dag åpnet jeg døren ut fra valperommet for dem. Alle var litt skeptiske med en gang, men etter hvert tok de to tispene seg noen små runder ut på trammen. Hannen syntes det holdt med å sette frembena over terskelen, og ville heller være sammen med tante Flora og storesøster Elle på andre siden av grinda. Valpene har hilst på både Flora og Elle. Da logrer de som bare det. Flora er jo vant til så små valper fra forrige kull, mens Elle synes de er litt ekle, og skvetter unna hvis de blir for nærgående. :)
Liten tispe ble så vidt ferdig med å spise før hun sovnet.

Stor tispe.

26 dager gamle

01.08.10
I dag har valpene vært ute et par korte turer på verandaen. Det var nok litt skummelt og uvant med en gang, men med uteservering fra den mobile melkebaren var alt helt ok. Etterpå sovnet de, og jeg bar de inn igjen.
Valpene får nå tre måltider om dagen.
Stor tispe sluknet raskt etter uteserveringen.

Hannen gjør som storesøster (stor tispe), og tar seg en lur.

23 dager gammel

29.07.10
Det skjer mye for valpene om dagen. På tirsdag var de tre uker gamle, og fikk sitt første måltid. Karbonadedeig med litt fløte og eggeplomme var veldig populært. I går og i dag har de fått babygrøt, noe de også satte pris på. Men for et gris det blir. Får håpe bordskikken blir bedre etterhvert.
Valpene får også være mer utenfor valpekassa nå. De klarer foreløpig ikke å komme over kanten på valpekassa selv, men jeg løfter de over slik at de blir kjent i resten av valperommet. De har smakt på vannet til Wille, noe de syntes var veldig rart, og så har de hilst på storesøster Elle og tante Flora gjennom grinda til rommet.
I dag har også de første små valpetennen kommet frem.
Stor tispe koser seg med babygrøt.

Hann og liten tispe.

19 dager gamle

25.07.10
Valpene er så herlige nå; nydelige å se på og kosete. De bjeffer og knurrer, og høres fryktelig farlige ut. :) De leker litt med hverandre før de plutselig sovner. Og så forsøker de så godt de kan å stable den tjukke kroppen sin på bena der de vakler bortover i valpekassa. Må bare sitte og se på dem i timesvis.
VI VIL HA KOS!!!

17 dager gamle

23.07.10
Nå begynner valpene å bli mer og mer hund. Hvis valpene er våkne og jeg setter meg ned og lener meg over kassa, kommer de bort til meg. Er usikker på om de kommer for kos og klapp, eller fordi de forbinder meg med at Wille kommer opp i kassa. Koselig er det uansett når de tar kontakt. De har også begynt å ta kontakt med hverandre utenom at de søker varme. De biter og smatter på hverandre. Og så har jeg observert at de trekker ut på avisene for å tisse. Veldig praktisk at de ikke gjør det på teppet sitt. Den lille tispa satte seg også for å gjøre fra seg i sta. Litt ustø, men ved litt hjelp til å holde bena på plass på den glatte avisen ble det ikke noe gris. :)
Den "lille" tispa måtte på vekta i dag. Godt det ikke synes hvor pila peker.

Stor tispe

Hannen

Liten tispe

2 uker gamle

20.07.10
I dag er valpene to uker gamle. Alle tre har åpnet øynene, og de legger fortsatt godt på seg. De har også begynt å sette bena mer under seg når de beveger seg rundt i kassa. I dag fikk de første dose med markkur, noe de ikke syntes noe særlig om. Den ukentlige klørklippen ble gjort på lørdag, siden klørene ble så skarpe.
Liten tispe

10 dager gamle

I dag har hannen åpnet øynene. Han er så søt med de små blå øynene. (De vil bli brune etter hvert.) Har prøvd å ta noen bilder av han med øynene åpne. Må ta bilder uten blitz fordi øynene er veldig følsomme nå i begynnelsen, så de blir ikke så skarpe. Den lille tispa har små gløtter, mens jeg foreløpig ikke ser noe på den store tispa.
Hannen og den lille tispa veide i går 840g og 960g, som er tilsvarende det valpene i det forrige kullet til Wille veide da de var 10 dager. Den store tispa ligger som vanlig et godt stykke foran med sine 1200g (!).

Hannen har åpnet øynene (litt mer enn det synes på bildet), og viser frem den lille søte tunga si også.

Seks dager gamle

Nå har valpene blitt litt mer aktive, de beveger seg mer og lager mer lyd. De spiser fortsatt godt, og i går hadde alle tre doblet fødselsvekta si, og vel så det. Wille tilbringer mer og mer tid ute i stua sammen med oss, men vil raskt inn igjen til valpene hvis de lager litt lyd. Wille produserer mye melk, og vi må passe på at valpene dier fra annenhver side hver gang de får mat, slik at Wille får tømt seg og det ikke oppstår jurbetennelse.
Hannen

Tre dager gamle

Alt går bra med valpene. De spiser godt, og legger på seg for hver dag. Den store tispa legger så mye på seg at man nesten kan se at hun vokser. :)
Wille er kjempeflink som mor. Hun steller og ordner med de små, og vil være hos de hele tiden.
Stor tispe

Tre dager gammel pote.

Liten tispe

En dag gamle

07.07.10
Valpene er en dag gamle, og alt går bra med mor og barn.
Liten tispe, stor tispe og hann.

Liten tispe

Hannen.

Fødsel

06.07.10
ENDELIG!!! Fire dager etter termin (beregnet etter første paring, to dager etter andre paring) ble endelig valpene født. Svake tegn til oppblokking begynte på dagtid mandag, og var tydelige fra ca kl 18. Nøyaktig ett døgn senere ble første valp født. 

Kl 18.15: Svart tispe (stor) 440g
Kl 19.32: Svart hann 280g
Kl 20.38: Svart tispe (liten) 310g

Jeg trodde det skulle være flere valper der inne, men da jeg kjente over buken til Wille etter siste valp, kunne jeg ikke kjenne flere. Har nok blitt lurt av de store jurene hennes, men er fortsatt forundret over at det ikke var flere valper. Men en koselig liten gjeng er det. Lett å holde styr på både for meg og Wille. En rar skue er det forresten med den enorme tispa i forhold til de to andre. Men de to minste virker friske og livsglade, og spiser godt, så jeg håper det skal gå bra med dem. Med så mye mat tilgjengelig skal det nok bli en kraftig gjeng etterhvert. :)
Hannen er nettopp født. Sjekk forskjellen!

5 dager igjen

I dag er det fem dager igjen til termin. Wille har blitt ganske så stor, og har melk i pattene. Hun er daff når vi går på tur, og orker ikke å gå så langt og fort, og så sover hun mye. Når jeg holder på magen hennes, kan jeg kjenne at valpene beveger seg der inne. Så nå er det bare å gjøre de siste forberedelsene til fødselen. Dette blir spennende.