Bikram Choudhury

Mannen bak Bikram Yoga

Bikram Choudhury er stifter av «Bikram's Beginning Yoga Class» og «Advanced Class». Han er født i Calcutta i 1946, gift med Rajashree og har to barn, datteren Laju og sønnen Anurag.

Yogi og vektløfter
Bikram begynte å praktisere yoga allerede som fireåring! Han begynte i lære hos Bishnu Ghosh i India, trente minst 4–6 timer daglig og vant National India Yoga Championship tre år på rad fra han var tretten. Bikram var også en internasjonal vektløfter og deltok under OL i Tokyo i 1964.

I forbindelse med vektløfting skadet Bikram kneet sitt i en ulykke da han var sytten år gammel, og av ledende europeiske leger ble han fortalt at han neppe ville kunne gå igjen. Bikram godtok slett ikke deres prognose, så etter eget ønske ble han brakt til sin guru Ghosh og til «Ghosh College of Physical Education» i Calcutta. Etter seks måneders yogatrening der var kneet helt bra.

Bikram fortsatte i lære hos Bishnu Ghosh og begynte å undervise ved flere yogaskoler i India. Senere dro Bikram og Ghosh sammen til Tokyo i Japan, hvor de side om side med leger og forskere ved Tokyo University Hospital jobbet med å utvikle det unike programmet Hatha yoga¹ asanas² – 84 øvelser³.

Fra mester til elev
Den tradisjonelle måten å undervise yoga på i India er fra mester til elev, en av gangen. Men etter som elevene strømmet på for å få undervisning av Bikram, skjønte han snart at dette ville ta for mye tid. Døgnet hadde rett og slett ikke mange nok timer. På denne bakgrunn fikk Bikram tillatelse av sin mester til å lage klasser og undervise flere av gangen. Samtidig fikk han en ny utfordring; Ghosh ba ham dra til USA for bringe den originale Hatha Yoga ut til det amerikanske folk. Bikram tok utfordringen, og i USA utviklet han to typer undervisninger basert på Hatha Yoga asanas:

- Bikram's Beginning Yoga Class (26 øvelser) og 
- Advanced Class (58 øvelser beregnet for viderekomne yogier under ledelse av utvalgte sertifiserte Bikram Yoga-lærere med spesiell godkjennelse av Bikram).

«Torturkammer»
I dag finner du Bikram Yoga-studioer utbredt over hele verden, og gjennom årene er det sertifisert tusener av Bikram Yoga-lærere. Et Bikram Yoga-studio er utrustet etter spesielle regler; en av de viktigste er opplegg for å holde perfekt varme (40 ºC) og høy luftfuktighet i rommet. Bikram kaller selv det varme rommet litt spøkefullt for «torturkammer», men sammensetningen av de 26 øvelsene og varmen er gjerne det elevene fremhever som spesielt godt og det unike ved Bikram Yoga-treningen. Du finner mer om dette
her .

Bikram underviser til daglig ved sin skole, Bikram's Yoga College of India™ i Los Angeles, hvor han har sitt hovedkvarter. Ellers holder han foredrag og arrangerer workshops og seminarer over hele verden, og over alt hører vi at han evner å gi deltakerne opplevelser for livet. Bikram har utgitt flere bøker, og han er også en habil sanger med flere cd-utgivelser!

Du kan lese mer om Bikram og virksomheten hans her: www.bikramyoga.com


¹ yoga = forening/union
² asanas = kroppsøvelser/-stillinger
³ øvelsene er fra ca 2000 år f.Kr.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

11.06 | 23:12

Hei har dere åpent i sommer? Jeg lurer på å kjøpe ett introkort for å prøve bikram yoga.

Mvh Jane

...
26.03 | 13:03

Hei. Du har her sendt en melding til Bikram Yoga Sandefjord (!) via vår gamle nettside. For henv. til øvrige leietakere, se http://www.sandefjordhelsepark.no

...
26.03 | 12:04

Har sendt forespørsel om time hos Guthu. Usikker på om dere fikk den. Kommer tilbake fra reise 9. april og håper ikke time i april kolliderer. Evt ny time?

...
26.03 | 11:53

Har time i april, men har rotet bort timekortet. Reiser til USA og er tilbake 9. april. Håper vi unngår kollisjon og må i tilfelle ha ny time. Kan dere hjelpe?

...
Du liker denne siden