SEO

Tips for a great blog

Slik gjør du nettstedet ditt mer synlig i søkemotorerNå som du har satt opp ditt eget nettsted, ønsker du selvfølgelig at det skal bli funnet av søkemotorer som Google og Bing – og helst helt øverst på listen! Kanskje har du allerede forsøkt å skrive inn navnet på nettstedet ditt for å se om det kommer opp blant søkeresultatene. (Har du ikke en nettside ennå? Lag en i noen få enkle trinn!)

Hvis den ikke gjøre det, er det ingen grunn til å miste motet. Synlighet i søkemotorer er ikke noe som skjer over natten, og om nettstedet ikke vises i søkeresultatene, betyr ikke det at nettstedet ikke er aktivt. Det betyr ganske enkelt at det ikke er indeksert av søkemotorene ennå. Skriv inn URL-en (for eksempel: www.dittdomene.com eller www.dittnavn.123hjemmeside.no) direkte i adresselinjen i nettleseren i stedet for Google eller Bing, og nettstedet dukker opp på skjermen.

Høy rangering (vises blant de øverste resultatene i et søk) krever betydelig arbeid og ofte tålmodighet. Det finnes faktisk et helt konsept kalt search engine optimization (også kjent som SEO), som utelukkende omhandler retningslinjer og strategier for å få nettsteder til å vises i søkeresultatene. Optimalisering av nettstedet, slik at det retter seg etter disse retningslinjene, kan påvirke hvor ofte og hvor høyt nettstedet ditt vises i søkeresultatene.

Jo bedre man følger disse retningslinjene kjent som rangeringsfaktorer, desto høyere kommer nettstedet på søkeresultatet. Internett-markedsførere og andre som arbeider med SEO profesjonelt går ut fra at Google bruker 200 rangeringsfaktorer. Den følgende listen er verdt å lese hvis du ønsker å vite mer om Googles 200 rangeringsfaktorer.

I stedet for å gå i dybden på hver enkelt av disse rangeringsfaktorene, ønsker 123hjemmeside å gi brukerne grunnleggende SEO-tips, som de umiddelbart kan benytte på nettstedene sine. Tipsene garanterer ikke at man kommer øverst på søkeresultatet, men sikrer at det er mer sannsynlig at nettstedet blir lagt merke til av Google og Bing, og dermed blir rangert høyere.

Bruk søkeord på nettstedet

Når du ønsker å finne noe på Internett ved bruk av en søkemotor, starter du med å skrive inn hva det er du søker etter. De ordene du skriver inn kalles søkeord eller søkebegrep. Disse søkeordene er det du må fokusere på når du skal optimalisere nettstedet ditt. Hvilke søkeord tror du at andre vil bruke for å finne informasjon om et tema, produkt eller tjeneste som det du har på ditt nettsted? Bruk menyoverskriftene, sideoverskriftene og tekstinnholdet på nettstedet til å hjelpe søkemotorene med å finne ut hva nettstedet ditt omhandler. Vær forsiktig slik at du ikke overdriver. Det å gjenta søkeord for mange ganger over hele nettstedet er også kjent som søkeordeksess, og anses som et forsøk på å lure søkemotorer til å rangere nettstedet høyere på resultatlisten. Dette kan fungere på kort sikt, men hvis Google og Bing finner ut av dette, vil nettstedet ditt bli straffet og i beste fall bli plassert langt ned på rankingen (side 10 eller lenger ned). I verste fall kan nettstedet ditt bli fullstendig utelukket fra søkemotorene.

Bruk i stedet søkeordene der hvor det virker naturlig å bruke dem. En god løsning er å bruke dem i tittelen på siden, og deretter gjenta ordet én eller to ganger i teksten. Prøv også å bruke synonymer, siden søkemotorer reagerer positivt på dette og klarer å koble ordene.

Vurder domenenavnet nøye

Hvis du tenker å registrere et domenenavn for nettstedet, bør det være kort og enkelt å huske. Søkemotorer har en tendens til å rangere domenenavn som er korte, unike og relevante høyere. Hvor lenge et domenenavn har eksistert er også en rangeringsfaktor i SEO. Dette betyr at når du registrerer et domenenavn, er det helt nytt og blir ikke tillagt like stor vekt som et eldre domenenavn.

Hvis du allerede eier et domenenavn anbefaler vi derfor at du overfører domenet til nettstedet du har hos oss, i stedet for å registrere et nytt domenenavn. Det samme gjelder for alderen til nettstedet, et helt nytt nettsted vil ikke bli rangert like høyt som nettsteder som har eksistert en viss periode.

Du kan også vurdere å sette et søkeord i domenenavnet, dette er annen måte å signalisere relevansen av nettstedet ditt overfor søkemotorer.

Søkemotorer legger spesielt vekt på personer som lenker til et nettsted. Tenk på hver lenke som en godkjenning. Hver lenke forteller søkemotorene at "dette nettstedet er interessant og relevant", kanskje det bør rangeres høyere for dette temaet." Dette betyr ikke at jo flere lenker, desto bedre. Hvis du for eksempel går inn i bloggposter og forum og legger ut hundre lenker til nettstedet, vil dette ikke være i nærheten av like effektivt som én lenke fra et nettsted med tilsvarende tema som ditt eget. Når det gjelder lenker til nettstedet, gjelder kvalitet foran kvantitet.

For et helt nytt nettsted kan det likevel være nyttig å få hjelp fra mange lenker, slik at søkemotorene blir oppmerksomme på nettstedet. Prøv å finne personer med lignende tema, tjenester eller produkter og undersøk om de vil være interessert i å lenke til nettstedet ditt. Be venner og familie om å skrive om og lenke til det fra egne nettsteder, Facebook-profiler, Twitter-feed osv. Det å bli lagt merke til og diskutert på sosiale medier kan også være nyttig for din ranking på Google. For å sikre dette kan du bruke våre alternativer for deling på sosiale medier til høyre på nettstedet og dele nettsider på Facebook, Twitter og Google Plus.

Det er ikke komplisert, men det krever kontinuerlig innsats

Hvis du følger disse tipsene vil nettstedet ditt vises høyere på søkeresultatet for de søkeordene du har valgt å fokusere på. Likevel er disse tipsene bare toppen av isfjellet.

Søkeresultatene er også avhengige av hvor mange lignende nettsteder som finnes, hvor gammelt nettstedet er, hvor ofte du oppdaterer og andre faktorer. Søkemotorer går gjennom nettsteder og justerer søkeresultatene kontinuerlig, og du kan oppleve at nettstedet ditt vises på side 1 for et søkebegrep den ene dagen, før det deretter faller ned til side 2 eller 3 dagen etter.

SEO krever kontinuerlig arbeid på nettstedet, slik at det forblir relevant og holder høy kvalitet for alle som benytter søkeord som gjelder for temaet for nettstedet, eller tjenesten eller produkt du tilbyr. SEO er også en tidkrevende prosess, det kan ta uker og noen ganger måneder før man ser forbedringer. Men hvis du starter å følge tipsene over og holder nettstedet oppdatert, vil du aktivt forbedre resultatene dine i de store søkemotorene.