Ny buffet

Ny buffet - Moss Sykehus

Hilde Gillebo

 

Velger det som frister

Det er ingen tvil om at det er mye helse i god mat. Og for pasienter som ofte har dårlig matlyst, kan valgmulighet være det som skal til for at maten smaker. Nå kan pasienter som er innlagt i Sykehuset Østfold Moss velge det som frister i en betjent buffé. - Både pasientene og vi som jobber her er glad for den nye løsningen, sier kokk Hilde Gillebo.

Av Anne-Grete Melkerud, Sykehuset Østfold
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Litt suppe? Og kanskje et rundstykke ved siden av?

Hilde Gillebo møter pasientene med et smil. Det er lunsjtid i fjerde etasje i sykehuset i Moss. Duften av rykende varm betasuppe lokker pasientene til et felles spiserom. Med krykker og gåstol kommer de som har mulighet til å bevege seg ut av pasientrommet.

 

Ulike ostetyper, kjøttpålegg, tomater og salat. Økologiske rundstykker som bakes i kjøkkenet hver dag, ligger pent i en kurv. Juice, melk, kaffe, te. De fleste finner noe som faller i smak. Er pasienten dårlig til bens, bistår kokken gjerne med å bære mat og drikke bort til bordet.

 

Pasienter som er sengeliggende får hjelp av pleiepersonell som henter det de ønsker inn på rommet.

 

Får direkte tilbakemelding 

Tidligere ble hvert matbrett gjort ferdig på kjøkkenet. Brettet var for så vidt personlig, med pasientens navn. Men et navn på en lapp er noe helt annet enn å møte pasienten ansikt til ansikt.

- Vi visste sjelden hva pasienten mente og syntes om maten. Nå får medarbeiderne en mye mer direkte tilbakemelding fra kundene. Det gjør det mye enklere for oss å etterkomme pasientens ønsker, og også å kunne bidra med vår kunnskap og erfaring, sier seksjonsleder Ole Bertheussen.

 

En stor overgang

Buffeen i fjerde etasje er den tredje som er på plass i Sykehuset Østfold Moss. Først ut var sengepostene i psykisk helsevern. Nå er tilbudet på plass for alle inneliggende pasienter i huset.

 

- Alle som arbeider i kjøkkenet jobber nå ute i avdelingene. Det var en stor overgang for medarbeiderne som var vant til å jobbe kun i kjøkkenet, men nå setter de stor pris på å være tettere på pasientene, sier Bertheussen.

 

Fornøyde med varm mat

Fire ganger daglig trilles matvognene ut av kjøkkenet. En medarbeider har ansvar for frokost og lunsj, den neste har ansvar for middag og kveldsmat. Nye trillevogner med både varmerom og kjølerom, sikrer at mat og drikke har riktig temperatur.

 

- Det er vanskelig å holde maten varm når den fraktes rundt på brett. Pasientene er veldig fornøyde når vi serverer varmretter nå, sier Hilde Gillebo.

 

Kaster mindre

Etter endt måltid ryddes maten bort, og oppvasken fraktes tilbake til kjøkkenet. Et rent og ryddig spiserom er klart til neste bordsetting. Skulle pasientene lyste på et mellommåltid, finnes yoghurt, frukt og suppeposer tilgjengelig hele døgnet.

 

- Det viktigste er jo at pasientene er fornøyde, og at medarbeiderne trives med nye arbeidsformer. I tillegg ser vi en stor gevinst både miljømessig og økonomisk. Med ferdige matbrett ble dessverre mye mat kastet. Når pasienten selv bestemmer, er det lite som går til spille, sier Bertheussen

 

Likt i Moss og på Kalnes

Når det nye sykehuset på Kalnes er innflyttingsklart i 2015, vil bufféløsning være standard både i Moss og på Kalnes.

- Vi er ikke i tvil om at vi har valgt en løsning både pasienter og kjøkkenpersonell kommer til å sette pris på, sier seksjonslederen.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

19.07 | 11:24
Vefsn KPK har mottatt 2
17.10 | 14:21
Vefsn KPK har mottatt 1
Du liker denne siden